Jean-Claude Juncker: Vom vedea în următoarele zile dacă negocierile privind Brexitul pot intra în faza a doua

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că se va ști în următoarele câteva zile dacă negocierile cu Marea Britanie asupra Brexitului au înregistrat suficiente progrese pentru a putea intra în faza a doua, informează Agerpres, citând agenția de presă Reuters.

FOTO: European Parliament/ Flickr

”Suntem în negocieri intense cu Marea Britanie pentru a încheia prima fază a negocierilor pe marginea unor subiecte precum drepturile cetățenilor, „problema Irlandei”, factura care va trebui plătită”, a spus Juncker în cadrul unei conferințe de presă în timpul unei vizite oficiale în Elveția.

„Ce a fost mai rău se află deja în urmă, însă nu s-au înregistrat progrese suficiente ca eu să spun că putem intra în faza a doua a negocierilor cu privire la relațiile noastre în viitor. Vom (putea) vedea acest lucru în următoarele câteva zile”, a spus el.

Întrebat cu privire la informațiile conform cărora Marea Britanie ar putea plăti 45 de miliarde de lire sterline pentru Brexit, Juncker a spus: ”Nu sunt atât de nebun încât să dau un răspuns imediat la această întrebare”.

Citiți și: Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit: Ne pregătim pentru o posibilă absență a unui acord cu Londra

Marea Britanie trebuie să clarifice până la finalul lunii problema datoriilor faţă de Uniunea Europeană, o sumă estimată între 60 şi 100 de miliarde de euro, a transmis negociatorul șef al UE Michel Barnier după cea de-a șasea rundă de negocieri UE-Marea Britanie desfășurată la Bruxelles.

Michel Barnier a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă, dacă a fost stabilit un termen de două săptămâni până la care Marea Britanie trebuie să ofere clarificări sau concesii privind obligaţiile financiare. ”Răspunsul meu este da”, a declarat acesta.

Până acum, cele două părți nu au făcut decât progrese limitate în privința drepturilor cetățenilor, acordul financiar și granița cu Irlanda, chestiunile pe care UE le vrea rezolvate înainte ca discuțiile privind viitorul relației dintre Londra și Bruxelles, să poată începe. Uniunea Europeană ar urma să decidă la un summit de la 14-15 decembrie dacă negocierile cu Marea Britanie pot fi extinse pentru a discuta și viitoarea relație economică.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.