Connect with us

NATO

Jens Stoltenberg a lansat procesul de reflecție “NATO 2030”: Alianța trebuie să rămână puternică militar, unită politic și să acționeze global în fața provocărilor Rusiei și ascensiunii Chinei

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a lansat luni viziunea privind viitorul Alianței Nord-Atlantice pentru următorul deceniu – “NATO 2030” -, o alianță care trebuie “să rămână puternică din punct de vedere militar, să fie mai unită din perspectivă politică și să își asume o abordare mai cuprinzătoare la nivel global” în fața provocărilor și amenințărilor reprezentate de Rusia, de terorism, de dezinformare și de propagandă și de ascensiunea Chinei.

Stoltenberg și-a expus această viziune într-o conversație transatlantică online organizată de Atlantic Council și The German Marshall Fund of the United States, în cooperare cu Divizia pentru Diplomație Publică a NATO.

“Avem o oportunitate să reflectăm cum va arăta Alianța noastră în următorii zece ani și cum va continua să ne mențină în siguranță într-o lume tot mai impredictibilă”, a spus înaltul oficial aliat.

Șefii de stat și de guvern din NATO au decis la summitul aliat de la Londra, din decembrie 2019, să îi ofere un mandat lui Jens Stoltenberg pentru lansarea unui proces de reflecție menit să consolideze dimensiunea politică a NATO. Prin urmare, secretarul general aliat a desemnat zece personalități din țările aliate pentru procesul de reflecție privind viitorul și unitatea Alianței Nord-Atlantice, iar în următoarele luni NATO va intra în dialog cu aliații, cu experții din sectorul public și privat și cu tineri lideri care să ofere o gândire nouă despre cum va putea Alianța să rămână pregătită pentru a face față provocărilor.

În discursul său, Jens Stoltenberg a nominalizat Rusia, terorismul, pandemia de coronavirus și ascensiunea Chinei drept principalele provocări la adresa Alianței și la care NATO va trebui să se adapteze.

Rusia își continuă neîntrerupt activitățile militare neîntrerupt. ISIL și alte grupări teroriste sunt încurajate. Atât actorii de stat, cât și cei de stat promovează dezinformarea și propaganda. Și ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere, încălzește cursa pentru supremația economică și tehnologică, înmulțește amenințările pentru societățile deschise și libertățile individuale și sporește concurența asupra valorilor și modului nostru de viață. NATO 2030 este despre modul în care ne adaptăm la acest nou normal“, a spus Stoltenberg.

Referindu-se la Rusia, secretarul general al Alianței a spus că NATO își va continua “abordarea duală” bazată pe “o descurajare și apărare credibile” și dialog”, avertizând Moscova să nu aibă nicio îndoială despre capacitatea NATO de “a-și apăra toți aliații” și subliniind că NATO se va implica într-un dialog cu Rusia pentru controlul armamentelor.

În opinia lui, adaptarea NATO către perspectiva anului 2030 și în circumstanțele acestor provocări este posibilă numai dacă Alianța “va rămâne puternică din punct de vedere militar, va fi mai unită din perspectivă politică și își va asuma o abordare mai cuprinzătoare la nivel global“.

În discursul său, Stoltenberg a declarat că a rămâne puternic din punct militar înseamnă a continua “să investim în forțele noastre armate și în capacitățile noastre militare moderne, care ne-au păstrat în siguranță timp de 70 de ani”.

“Consolidarea politică a NATO înseamnă folosirea NATO ca forum pentru a discuta și, acolo unde este necesar, pentru a acționa, pe probleme care afectează securitatea noastră comună. În cele din urmă, a face NATO o Alianță mai globală înseamnă a lucra și mai strâns cu parteneri cu viziuni similare precum Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă pentru a ne apăra valorile într-o lume a concurenței globale sporite”, a explicat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg nu a ezitat să se raporteze și la principala provocare internă a Alianței, și anume unitatea transatlantică afectată de tensiunile dintre administrația americană a președintelui Donald Trump și aliații occidentali din Europa.

Provocările cu care ne confruntăm în următorul deceniu sunt mai mari decât oricare dintre noi se poate confrunta singur. Nici Europa singură. Nici America singură. Deci trebuie să rezistăm tentației soluțiilor naționale“, a spus el, evocând valorile libertății, democrației și statului de drept și oferind ca exemplu cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană.

“Pe măsură ce continuăm să concurăm într-o lume mai competitivă, trebuie să ne menținem democrațiile puternice. Viziunea mea pentru NATO 2030 nu se referă la reinventarea NATO. Este vorba de a face și mai puternică Alianța noastră. Puternică din punct de vedere militar. Mai puternică din punct de vedere politic. Și mai global”,a conchis el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe “B9”: Prima conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc pe 13 aprilie, la București

Published

on

© MAE

Ministrul Bogdan Aurescu a participat, joi, la prima întâlnire de lucru din cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc în Polonia, la Lodz, context în care a anunţat că prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc în data de 13 aprilie, la Bucureşti, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Conferinţa din 13 aprilie va fi organizată de miniştrii de externe şi ai apărării din România şi Ucraina, cu participarea miniştrilor de externe şi cei ai apărării din statele participante la Platforma Internaţională Crimeea.

La consultările de la Lodz, miniştrii din Formatul B9 s-au concentrat pe implicaţiile pe care războiului de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le generează în plan regional şi euroatlantic, “cu accent pe necesitatea continuării sprijinului ferm şi robust pentru Ucraina şi consolidării legăturii transatlantice”, precizează MAE.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a solicitat miniştrilor B9 menţinerea unei atenţii şi implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, care este de importanţa strategică pentru întreg spaţiul euroatlantic, precum şi consolidarea coordonării transatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru continuarea susţinerii multidimensionale a Ucrainei de către ţara noastră.

El a arătat că “scopul şi datoria statelor B9, aflate pe flancul estic, este restabilirea păcii, care nu poate fi atinsă altfel decât prin sprijinirea Ucrainei pentru a câştiga războiul de agresiune declanşat de Rusia”.

Totodată, Aurescu a încurajat aliaţii de pe flancul estic să continue sprijinirea statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, în special Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, precum şi Georgia.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de ţara noastră pentru Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la necesitatea consolidării capacităţilor de apărare a Republicii Moldova şi a rezilienţei acestui stat şi a făcut apel la aliaţii B9 să sprijine aceste demersuri.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru continuarea coordonării, în complementaritate, a eforturilor NATO – UE, pentru sprijinirea acestor state.

Reuniunea reuniunii miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 continuă vineri şi este coprezidată de Bogdan Aurescu şi omologul său polonez, Zbigniew Rau. 

Continue Reading

NATO

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Parlamentul turc a votat joi în favoarea ratificării aderării Finlandei la NATO, devenind ultimul legislativ din rândul celor 30 de state aliate care aprobă intrarea republicii scandinave în Alianța Nord-Atlantică și oferind Helsinki-ului cale liberă pentru a deveni oficial, în curând, al 31-lea stat membru al NATO.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune, informează Agerpres.

Ratificarea în plenul legislativului turc a decurs fără probleme, după ce comisia parlamentară de afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat pe data de 17 martie că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică.

Turcia era ultima membră a NATO care mai trebuie să ratifice aderarea ţării nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luni parlamentul ungar a făcut acelaşi lucru.

O aderare oficială a Finlandei la NATO ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO, care va avea loc la sediul Alianței Nord-Atlantice. Potrivit Tratatului Nord-Atlantic, Finlanda trebuie să depună instrumentele de ratificare ale aderării și la Departamentul de Stat, depozitarul Tratatului fondator de la Washington, semnat la 4 aprilie 1949.

Erdogan și Orban au blocat încă de anul trecut intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Regatul scandinav, care asigură în prezent președinția Consiliului UE, este ținut în șah de Ankara și de Budapesta din motive diferite. Erdogan a spus că va continua discuţiile cu Suedia asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţă va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Pe de altă parte, Balazs Orban, directorul politic al guvernului maghiar, a anunțat că parlamentarii ungari aşteaptă asigurări din partea guvernului suedez că membrii acestuia vor renunţa la obiceiul de a emite păreri critice despre executivul condus de Viktor Orban şi statul de drept din Ungaria, pentru ca legislativul de la Budapesta să ratifice, în schimb, aderarea Suediei la NATO.

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid după soluționarea obiecțiilor inițiale ale Turciei, negocieri diplomatice în cadrul cărora și România a jucat un rol în parafarea unei înțelegeri.

În prezent, 28 din cele 30 de state membre, între care și România, au ratificat aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică, excepții făcând Ungaria și Turcia, care încă păstrează obiecții în calea aderării finale a Suediei.

Aderarea Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, va dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO va însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.

Continue Reading

NATO

Miniștrii de externe din formatul “București 9” se întrunesc în Polonia pentru a discuta despre o “apărare înaintată” pe flancul estic înainte de reuniunea șefilor diplomațiilor NATO

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa joi și vineri la reuniunea miniștrilor de externe aliați ai Formatului București 9 (B9), care va avea loc în Polonia, la Łódź, și pe care o va co-prezida împreună cu omologul polonez, ministrul de externe Zbigniew Rau, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La reuniune vor fi prezenți toți miniștrii de externe ai statelor aliate membre ale Formatului B9, precum și reprezentanți ai NATO.  

Miniștrii de externe aliați ai Formatului B9 se vor concentra pe pregătirea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din perioada 4 – 5 aprilie, de la Bruxelles, și, în special, a summitului NATO de la Vilnius din luna iulie 2023. Miniștrii formatului B9 vor avea ca punct principal de pornire necesitatea implementării depline a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Șeful diplomației române va puncta relevanța consultărilor cu aliații reuniți în Formatul B9 și va saluta desfășurarea acestei reuniuni după summitul extraordinar al Formatului din 22 februarie 2023, de la Varșovia, în prezența președintelui american Joe Biden.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va sublinia faptul că, în actualul context de securitate, trebuie asigurată, pe flancul estic, o postură aliată unitară și coerentă, care să evolueze spre o apărare inaintată.

Șefii diplomațiilor aliate reuniți în formatul B9 vor analiza implicațiile pe care agresiunea Rusiei asupra Ucrainei le generează în plan regional și euroatlantic și vor discuta modalitățile de continuare a sprijinului robust și multidimensional pentru Ucraina pentru a face față agresiunii Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția sprijinul multidimensional acordat de țara noastră Ucrainei și angajamentul ferm de a continua aceste eforturi. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va încuraja continuarea sprijinirii statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acțiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului și deturnarea parcursului său european, precum și Georgia. 

Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru consolidarea rezilienței strategice a acestor state, pentru a asigura pacea și securitatea în regiunea Mării Negre.

Totodată, șeful diplomației române va accentua importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, așa cum este recunoscută în Conceptul Strategic adoptat la summitul NATO de la Madrid, și pentru menținerea unei atenții și implicări sporite Aliate în regiune, precum și a unei legături transatlantice solide.

Miniștrii de externe din statele B9 vor discuta și inițiative specifice politicii de securitate și apărare comune și cooperarea UE-NATO, inclusiv în contextul Declarației comune NATO-UE adoptate în luna ianuarie 2023.  

Șeful diplomației române va solicita aliaților de pe flancul estic continuarea coordonării, în complementaritate, a eforturilor celor două organizații de răspuns la actualul context regional și internațional și pentru a sprijini partenerii vulnerabili.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice Flancului Estic al NATO care reunește statele aliate de pe flancul estic.

A fost lansat în 2015, la București, la inițiativa comună a președinților României, Klaus Iohannis, și Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situației de securitate în urma anexării ilegale a Crimeii.

În 2022, formatul a discutat frecvent implicațiile substanțiale ale războiului lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei, la diferite niveluri, inclusiv în cadrul Summitului B9 găzduit de președintele României la 10 iunie 2022, servind și ca platformă de consultare transatlantică cu SUA.

Cea mai recentă reuniune la nivel înalt a formatului a fost summitul extraordinar de la Varșovia din 22 februarie 2023, la care au participat și președintele SUA și secretarul general NATO.

Dialogul din acest format a contribuit la coagularea priorităților statelor de pe flancul estic la nivelul NATO, cu precădere în privința consolidării descurajării și apărării aliate, cu accent pe flancul estic.

Continue Reading

Facebook

NATO7 mins ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe “B9”: Prima conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc pe 13 aprilie, la București

SUA10 mins ago

UE condamnă arestarea unui jurnalist american în Rusia și critică ”disprețul sistematic” pe care Moscova îl manifestă față de libertatea presei

ROMÂNIA60 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO2 hours ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE18 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA18 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending