Connect with us

NATO

Jens Stoltenberg, discuții cu Francois Hollande pentru finalizarea agendei summitului de la Varșovia: Franța susține o cooperare sporită NATO-UE

Published

on

”Franța este un puternic aliat al NATO, ce conferă securitate în Europa și dincolo de granițele sale – de la Mali, până în Siria”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după o întrevedere avută la Paris cu președintele francez, Francois Hollande.

Cei doi oficiali au discutat despre ”provocările actuale de securitate și agenda Alianței pentru Summitul NATO de la Varșovia”, din 8-9 iulie, se arată într-un comunicat remis presei.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the President of France, Francois Hollande

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the President of France, Francois Hollande

În acest context, Stoltenberg a mulțumit Franței pentru faptul că este un aliat puternic pentru NATO, ce garantează securitate ”în Europa și dincolo de granițele sale – de la Mali, până în Siria”.

Totodată, Secretarul general a mulțumit Franței pentru contribuțiile sale în ce privește trimiterea de patrule pe Marea Egee (n.r. în contextul crizei refugiaților) și pentru rolul important pe care Parisul îl joacă în lupta împotriv grupării jihadiste ISIL.

Stoltenberg și-a exprimat speranța și aprecierea față de eforturile franco-germane de ” a găsi o soluție pașnică pentru criza din Ucraina”.

Președintele Hollande și Secretarul general au revizuit agenda pentru summitul din Varșovia, inclusiv planurile de a spori prezența NATO în regiunea de est a Alianței.

”Acesta este un răspuns defensiv și proporțional cu acțiunile Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei”, a explicat Stoltenberg. ”Apărarea și dialogul sunt cele două puncte ale abordării relației cu Rusia și facem progrese în ambele direcții” a adăugat acesta.

”Turbulențele și extremismul în regiune pot avea un impact direct asupra securității noastre de aici, de acasă, așa cum ne-au arătat atacurile teroriste barbare din Paris și Bruxelles” , a mai spus Stoltenberg, făcând referire la modul în care NATO ar putea face mai multe pentru a as igura stabilitatea în vecinătatea Alianței.

Cei doi au discutat și despre planurile NATO de a duce cooperarea cu UE la un alt nivel, în cadrul Summitului din Varșovia, incluzând o cooperare sporită în sprijinirea partenerilor, contracararea amenințărilor hibride și cibernetice, precum și creșterea securității maritime.

În timpul vizitei sale de două zile la Paris, Secretarul general a avut întrevederi cu ministrul francez de Externe, Jean Marc Ayrault, și cu membri ai Parlamentului francez care fac parte din Adunarea Parlamentară la NATO. Cu o zi în urmă, secretarul general a efectuat o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit ultimului raport al secretarului general al NATO, în 2015, Germania a alocat 1.3% din PIB pentru bugetul Apărării, iar Franța 1.8%. În ceea ce privește misiunile aliate, Germania contribuie cu 666 de militari în Kosovo, iar Franța cu 2 militari. În Afganistan contribuția Germaniei se ridică la 850 de trupe, iar Franța nu contribuie cu niciun efectiv, conform raportului SG al NATO.

Urmăriți și VIDEO Anunțul NATO pentru descurajarea unei agresiuni ruse în est: În Polonia vor fi mai multe trupe aliate după summitul de la Varșovia

Aceste vizite oficiale ale lui Jens Stoltenberg au loc în contextul în care pregătirile Summitului de la Varșovia sunt pe ultima sută de metri, oficialul Alianței efectuând la începutul săptămânii și o vizită în Polonia, țara ce găzdui reuniunea decizională NATO.

Totodată, summitul NATO de la Varșovia urmează a fi precedat de o ultimă reuniune aliată la nivel ministerial pe pe 14-15 iunie. Atunci șefii Apărării din statele membre vor discuta detaliile tehnice ale poziționării sporite a trupelor aliate în zona flancului estic, zonă în care Germania urmează să contribuie cu un batalion, potrivit ultimelor estimări.

 

.

.

NATO

Forțele Aeriene Canadiene au revenit în România: 180 de militari și șase aeronave CF-188 Hornet vor executa misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Published

on

© Forţele Aeriene Române / Facebook

Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene, aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, a avut loc joi, 4 august, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit comunicatului oficial.

Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, iar alte două aeronave CF-188 Hornet vor participa, în aceeași perioadă, la exercițiile organizate cu aliații NATO.

Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Continue Reading

NATO

Jens Stoltenberg: Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina. Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească

Published

on

© NATO

Războiul Rusiei în Ucraina este un atac la adresa actualei ordini mondiale, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Stoltenberg, într-un discurs susținut în Norvegia, țara sa natală, a declarat că Europa „se confruntă cu cea mai periculoasă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial” și că nu trebuie să i se permită Rusiei să câștige.

Potrivit înaltului oficial aliat, pentru a împiedica Rusia să aibă sorţi de izbândă, NATO şi ţările sale membre s-ar putea să trebuiască să sprijine în continuare Ucraina cu arme şi altă asistenţă pentru o perioadă lungă.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a declarat Stoltenberg. Acesta a adăugat că, dacă președintele rus Vladimir Putin se gândește să facă ceva similar cu o țară NATO, întreaga Alianță „va fi implicată imediat”.

Un principiu central al NATO este că un atac asupra unui membru este un atac asupra întregii organizații acum extinsă la 32 de membri, care s-au angajat să își vină în ajutor reciproc.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO invită Serbia și Kosovo ”să se angajeze în dialogul mediat de UE” pentru a-și ”soluționa diferendele”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut discuții telefonice cu președintele sârb și premierul kosovar, în încercarea de a stinge tensiunile apărute ca urmare a deciziilor administrative și la frontieră impuse de Pristina.

”Am discutat cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, despre tensiunile din nordul Kosovo. Toate părțile trebuie să se angajeze constructiv în dialogul mediat de UE și să-și soluționeze diferendele prin diplomație. Forța NATO (KFOR) este pregătită să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol, în virtutea mandatului ONU”, a fost invitația lansată de Stoltenberg într-un mesaj publicat pe Twitter.

Forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari din 28 de ţări, precizează Alianţa, potrivit căreia, mandatul acesteia este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie ”în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo”, conform Agerpres

Secretarul general al NATO a avut o discuție pe această temă și cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti.

”Toate părțile trebuie să-și mențină calmul, să evite acțiunile unilaterale și să sprijine dialogul mediat de UE. Rămân în strâns contact cu Pristina și cu Belgradul”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Decizia Pristinei de a impune permise de şedere temporare persoanelor care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă şi de a-i obliga pe sârbii kosovari să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare cu unele emise de Republica Kosovo a provocat o escaladare a tensiunilor.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, majoritatea albanezi kosovari. De atunci, regiunea a fost scena unor fricţiuni regulate.

Sub presiunea Occidentului, cu precădere Statele Unite, aliat al Kosovo, Pristina a decis să amâne cu o lună, până la 1 septembrie, intrarea în vigoare a noilor măsuri la granița cu Serbia, gest salutat de UE prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Continue Reading

Facebook

U.E.2 hours ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.4 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.5 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.6 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA7 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending