”Franța este un puternic aliat al NATO, ce conferă securitate în Europa și dincolo de granițele sale – de la Mali, până în Siria”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după o întrevedere avută la Paris cu președintele francez, Francois Hollande.
Cei doi oficiali au discutat despre ”provocările actuale de securitate și agenda Alianței pentru Summitul NATO de la Varșovia”, din 8-9 iulie, se arată într-un comunicat remis presei.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the President of France, Francois Hollande
În acest context, Stoltenberg a mulțumit Franței pentru faptul că este un aliat puternic pentru NATO, ce garantează securitate ”în Europa și dincolo de granițele sale – de la Mali, până în Siria”.
Totodată, Secretarul general a mulțumit Franței pentru contribuțiile sale în ce privește trimiterea de patrule pe Marea Egee (n.r. în contextul crizei refugiaților) și pentru rolul important pe care Parisul îl joacă în lupta împotriv grupării jihadiste ISIL.
Stoltenberg și-a exprimat speranța și aprecierea față de eforturile franco-germane de ” a găsi o soluție pașnică pentru criza din Ucraina”.
Președintele Hollande și Secretarul general au revizuit agenda pentru summitul din Varșovia, inclusiv planurile de a spori prezența NATO în regiunea de est a Alianței.
”Acesta este un răspuns defensiv și proporțional cu acțiunile Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei”, a explicat Stoltenberg. ”Apărarea și dialogul sunt cele două puncte ale abordării relației cu Rusia și facem progrese în ambele direcții” a adăugat acesta.
”Turbulențele și extremismul în regiune pot avea un impact direct asupra securității noastre de aici, de acasă, așa cum ne-au arătat atacurile teroriste barbare din Paris și Bruxelles” , a mai spus Stoltenberg, făcând referire la modul în care NATO ar putea face mai multe pentru a as igura stabilitatea în vecinătatea Alianței.
Cei doi au discutat și despre planurile NATO de a duce cooperarea cu UE la un alt nivel, în cadrul Summitului din Varșovia, incluzând o cooperare sporită în sprijinirea partenerilor, contracararea amenințărilor hibride și cibernetice, precum și creșterea securității maritime.
În timpul vizitei sale de două zile la Paris, Secretarul general a avut întrevederi cu ministrul francez de Externe, Jean Marc Ayrault, și cu membri ai Parlamentului francez care fac parte din Adunarea Parlamentară la NATO. Cu o zi în urmă, secretarul general a efectuat o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.
Potrivit ultimului raport al secretarului general al NATO, în 2015, Germania a alocat 1.3% din PIB pentru bugetul Apărării, iar Franța 1.8%. În ceea ce privește misiunile aliate, Germania contribuie cu 666 de militari în Kosovo, iar Franța cu 2 militari. În Afganistan contribuția Germaniei se ridică la 850 de trupe, iar Franța nu contribuie cu niciun efectiv, conform raportului SG al NATO.
Urmăriți și VIDEO Anunțul NATO pentru descurajarea unei agresiuni ruse în est: În Polonia vor fi mai multe trupe aliate după summitul de la Varșovia
Aceste vizite oficiale ale lui Jens Stoltenberg au loc în contextul în care pregătirile Summitului de la Varșovia sunt pe ultima sută de metri, oficialul Alianței efectuând la începutul săptămânii și o vizită în Polonia, țara ce găzdui reuniunea decizională NATO.
Totodată, summitul NATO de la Varșovia urmează a fi precedat de o ultimă reuniune aliată la nivel ministerial pe pe 14-15 iunie. Atunci șefii Apărării din statele membre vor discuta detaliile tehnice ale poziționării sporite a trupelor aliate în zona flancului estic, zonă în care Germania urmează să contribuie cu un batalion, potrivit ultimelor estimări.
.
.