Corespondență din Madrid
La summitul de la Madrid, unde va adopta noul său Concept Strategic, Alianța Nord-Atlantică va decide o “schimbare fundamentală” a posturii sale de apărare, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, unde a prefațat mizele reuniunii, între acestea regăsindu-se și consolidarea “apărării înaintate” solicitate de România, Polonia și restul aliaților de pe flancul estic, creșterea efectivelor Forței de Reacție Rapidă de la 40.000 la 300.000 de militari și planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe alocate în prealabil pentru a apăra anumiți aliați de pe flancul estic.
“În cadrul summitului, ne vom consolida apărarea înaintată. Ne vom consolida grupurile de luptă din partea estică a Alianței până la nivel de brigadă“, a spus Stoltenberg, în ceea ce reprezintă un ecou al declarației summitului formatului București 9, când aliații de pe flancul estic au solicitat o apărare înaintată pe întreg flancul estic. La același summit, liderii Poloniei și României au cerut “o prezență consolidată pe termen lung”, explicând că trecerea de la “prezență înaintată” la “apărare înaintată” înseamnă ca grupurile de luptă să fie ridicate la rang de brigadă.
Întrebat dacă toate grupurile de luptă vor fi ridicate la nivel de brigadă, Stoltenberg a precizat că toată regiunea va fi tratată ca un întreg.
“Este ceva ce vom face în câteva dintre cele opt state unde avem grupuri de luptă. Nu avem o abordare de tipul o singură mărime se potrivește tuturor. Există nevoi specifice în diferite țări și trebuie să vedem toată regiunea ca un întreg pentru a evalua prezența înaintată consolidată”, a spus el.
NATO are în prezent opt grupuri de luptă pe flancul estic. Patru dintre acestea – Polonia, Estonia, Letonia și Lituania – au fost înființate în 2017 ca urmare a deciziilor summitului de la Varșovia, iar celelalte patru – Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria – la summitul extraordinar al NATO din 24 martie, la 30 de zile după invazia militară a Rusiei în Ucraina.
Stoltenberg a dat exemplele Germaniei, care conduce grupul de luptă din Lituania, și al Marii Britanii, care asigură comanda grupului tactic din Estonia, care și-au consolidat prezența în aceste formate și vor continua în baza noilor decizii. Ridicarea prezenței aliate la nivel de brigadă este dorită și de Polonia, iar Stoltenberg a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.
În ceea ce privește România, președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară conduce grupul de luptă înființat pe teritoriul țării noastre, a precizat în cadrul unei vizite la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din apropierea Mării Negre, că prezența militară a NATO din România va fi suplimentată.
Mai mult, la conferința de presă premergătoare summitului de la Madrid, secretarul general al NATO a precizat că Forța de Reacție Rapidă a Alianței va fi transformată, măsură care prevede și creșterea numărului “forțelor noastre cu grad ridicat de pregătire la mult peste 300.000” de militari. Actualmente, Forța de Reacție Rapidă a NATO este dotată cu 40.000 de militari care pot fi mobilizați. Vârful de lance al acestei forțe, condus anul acesta de Franța, a fost dislocat în premieră în istoria Alianței, pe 26 februarie, în România.
De asemenea, Jens Stoltenberg a asigurat că NATO își va spori capacitatea de întărire în situații de criză și conflict, iar acest lucru implică faptul că Alianța va avea un noul model de apărare pentru flancul estic, cu mai multe forțe dislocate în avans, inclusiv forțe specifice pentru apărarea anumitor aliați.
Potrivit lui Stoltenberg, această capacitate presupune “mai multe echipamente pre-poziționate și stocuri de provizii militare, mai multe capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, comandă și control consolidate și planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe alocate în prealabil pentru a apăra anumiți aliați”.
Citiți și Klaus Iohannis merge la summitul NATO de la Madrid. Mizele României în noul Concept Strategic: Recunoașterea în premieră a importanței strategice a Mării Negre și creșterea pe termen lung a apărării NATO pe întreg flancul estic
Summitul NATO de la Madrid va fi unul al deciziilor transformatoare. La 25 ani de la precedentul summit din capitala iberică, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Un sfert de secol mai târziu, Madridul va fi gazda unor noi decizii istorice euro-atlantice. Summitul din 1997, coincident cu anul semnării Actului Fondator NATO-Rusia, a deschis calea extinderii Alianței Nord-Atlantice către est, cu decizia acceptării Cehiei, Poloniei și Ungariei în Alianță începând cu anul 1999. Summitul din 2022 va fi dominat, alături de Conceptul Strategic, de recalificarea fundamentală a relațiilor cu Rusia, de afirmarea unui NATO global în timp ce China va fi recunoscută ca provocare sistemică și de extinderea istorică a Alianței, care prin eventualul compromis pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar lărgi Alianța la 32 de membri.
Din 2016 și până la zorii zilei de 24 februarie 2022, zona flancul estic al NATO a fost decupată militar printr-o prezență înaintată consolidată în Polonia și țările baltice și printr-o prezență înaintată adaptată în România și în Bulgaria. O relativă echilibrare practică s-a produs la două zile de la debutul conflictului ruso-ucrainean, când NATO a activat planurile de apărare și a dislocat pentru prima dată în istorie Forța sa de Reacție Rapidă chiar în România, dar și la 30 de zile de începutul războiului, când liderii țărilor NATO au decis să înființeze încă patru grupuri de luptă în Bulgaria, Slovacia, România și Ungaria, declanșând astfel procesul de resetare și echilibrare a apărării NATO în regiune după înființarea, în 2017, a primelor patru grupuri de luptă în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.