Jens Stoltenberg pentru Calea Europeană: Țările NATO și Uniunea Europeană trebuie să îmbunătățească condițiile de infrastructură pentru a permite o mai bună mobilitate a forțelor militare în Europa

Corespondență de la NATO – Robert Lupițu

Țările membre ale NATO și Uniunea Europeană au sarcina de a facilita îmbunătățirea condițiilor de infrastructură pentru a permite o mai bună mobilitate a trupelor și a echipamentelor militare de mare tonaj în Europa, inclusiv a celor ce vin din Statele Unite și Canada, a declarat pentru CaleaEuropeana.ro secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din NATO.

”NATO este capabil să asigure o mobilitate a trupelor în Europa în prezent și dovedim asta prin diferite exerciții. Dar acum ne concentrăm pe mobilitate militară și pe infrastructură deoarece vrem să asigurăm o mobilitate a trupelor mai rapidă. De aceea lucrăm cu Uniunea Europeană pentru a ne asigura că infrastructura îndeplinește cerințele necesare pentru a muta echipamente grele. Vorbim despre drumuri rutiere, căi ferate, porturi, aeroporturi și infrastructură de acest tip. Avem aceste lucruri și astăzi, dar trebuie să avem la dispoziție toate modalitățile de transport și trebuie să le îmbunătățim pentru a putea muta echipament de mare tonaj. Această sarcină este în mâna țărilor, a UE și despre cum NATO va defini cerințele militare pentru a permita transportul de echipamente de mare tonaj inclusiv din afara Europei, din SUA și din Canada. Am început acest proces și am demarat discuții cu Uniunea Europeană pentru a analiza punctele slabe și pentru a avea un exercițiu de ansamblu și pe baza acestora vom merge mai departe împreună”, a declarat secretarul general al NATO pentru CaleaEuropeana.ro.

Marți, NATO și Uniunea Europeană au făcut un nou pas istoric în cooperarea lor pentru securitatea și apărarea Europei, miniștrii de Externe din țările aliate și Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, hotărând crearea unui nou pachet de măsuri pentru consolidarea cooperării dintre cele două organizații.

La un an distanță după ce miniștrii de Externe din țările aliate și Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, au agreat un pachet 42 de măsuri în 7 domenii pentru implementarea Declarației NATO-UE de la Varșovia, cele două organizații au decis punerea în aplicare a unor măsuri suplimentare, unele dintre acestea în direcția asigurării mobilității forțelor militare pe teritoriul Europei, a combaterii amenințărilor teroriste și a promovării rolului femeilor în menținerea păcii și a securității.

Urmăriți și VIDEO NATO și Uniunea Europeană au decis să permită o desfășurare mai rapidă a forțelor militare pe teritoriul Europei: ”Mai mult de 90% din cetățenii UE trăiesc în țări membre ale NATO”

Cea mai importantă prevedere a noilor măsuri anunțate de cei doi oficiali o reprezintă mobilitatea forțelor militare.

”Mobilitatea militară se referă la mutarea rapidă a trupelor în interiorul Europei. În mare parte acest lucru ține de aspecte legale și birocratice precum trecerea frontierelor, dar și alte reglementări. În mare parte, aceste lucruri depind de state și de Uniunea Europeană ca instituție ce se ocupă de aceste aspecte. Apoi mobilitatea militară depinde de infrastructură, ceea ce înseamnă că avem nevoie de drumuri, căi ferate, poduri, porturi și aeroporturi care să primească sau să faciliteze transportarea echipamentelor grele”, a spus Jens Stoltenberg.

Mobilitatea militară este un domeniu în care Uniunea Europeană dispune de instrumente pentru a ajuta NATO să depășească anumite provocări”, a completat Federica Mogherini, șefa diplomației europene.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO a ținut să tragă un semnal de alarmă asupra provocărilor care trebuie depășite pentru a atinge o mobilitate eficientă și promptă a forțelor, mai ales în Europa de Est.

Citiți și România, față în față cu o nouă provocare în flancul estic al NATO și al UE: Infrastructura țării noastre devine temă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică

În timpul Războiului Rece, NATO a dezvoltat standarde pentru a răspunde acestor provocări, dar trebuie să ne amintim că o mare parte din țările Europei nu se aflau în NATO, ci erau membre ale Pactului de la Varșovia. Aceste standarde nu li se aplicau, iar țările NATO nu s-au concentrat pe aceste aspecte de la finalul Războiului Rece încoace. Trebuie să ne asigurăm că vom avea cel puțin coridoare de transport pentru a transporta echipament greu, inclusiv echipament din afara Europei, din Statele Unite sau Canada”, a avertizat oficialul aliat.

Acordul NATO-UE, care urmează a fi susținut și de către Consiliul European, se bazează pe o recentă decizie a miniștrilor Apărării din cadrul NATO, care au decis crearea unui nou comandament pentru îmbunătățirea mobilității trupelorDe altfel, cu acea ocazie, Stoltenberg a avertizat că mobilitatea militară nu ține doar de comanda militară, ci și de cadrul legislativ favorabil care facilitează trecerea frontierelor și infrastructura.

Ulterior, la două zile distanță de la respectiva decizie și după ce 23 de țări UE (dintre care 19 țări sunt membre și ale NATO, inclusiv România) au lansat în premieră cooperarea structurată permanentă în materie de apărareComisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs pentru facilitarea și accelerarea deplasării trupelor și a echipamentelor militare în interiorul Uniunii Europeneun concept pe care presa l-a preluat ca fiind un ”Schengen militar”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.