Connect with us

NATO

Jens Stoltenberg: UE și NATO vor colabora mai strâns decât au făcut-o până acum. Trebuie să fim vigilenți, determinați și uniți

Published

on

NATO și Uniunea Europeană trebuie să coopereze mai strâns pentru a preveni atacuri de tipul celor comise vineri noaptea la Paris, soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, a declarat luni secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. 

”Ne vom dubla eforturile și vom colabora mai strâns decât până acum. Așadar, trebuie să fim vigilenți, determinați și uniți. Răspunsul comunității internaționale trebuie să fie plurivalent, în conformitate cu provocările pe care le întâmpină.” a declarat Stoltenberg, în timp ce Franța a anunțat că va cere ajutorul statelor membre ale UE, în baza articolului 42 din Tratatul UE.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg previews Antalya meeting of NATO Foreign Ministers during a press conference given at NATO headquarters

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Discursul secretarului general al NATO  la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare:

”Vă mulțumesc pentru remarcile dumneavoastră. Ca de obicei, ne asigurați o mai bună înțelegere a problemelor complicate și importante cu care ne confruntăm împreună. Astăzi ne întâlnim într-o zi tristă pentru Europa. La amiază, la sediul NATO, la cel al Uniunii Europene și pe întreg continentul, am păstrat un moment de tăcere în memoria celor care au căzut victime atacului barbar care s-a produs vineri la Paris.

Condamnăm aceste atacuri în cel mai vitriolant mod. Acestea reprezintă un atac la adresa valorilor noastre fundamentale, libertatea, democrația și drepturile omului. Acestea atacuri urmăresc să ne îngrozească, să ne sperie, dar nu vor reuși decât să ne întărească și mai mult în deciziile noastre. Reprezintă o luptă între extremiști și cei care cred în valorile fundamentale ale libertății și care repsectă drepturile omului. Terorismul și extremismul nu vor reuși vreodată să înfrângă democrația și societățile libere. Nu vor putea schimba modul nostru de viață.

Ne vom dubla eforturile și vom colabora mai strâns decât până acum. Așadar, trebuie să fim vigilenți, determinați și uniți. Răspunsul comunității internaționale trebuie să fie plurivalent, în conformitate cu provocările pe care le întâmpină. Pentru a putea face față acestor provocări, dar și pentru a ne adresa cauzelor principale, avem nevoie de o abordare comprehensivă.

O componentă militară solidă reprezintă elementul de bază al unei astfel de abordări. NATO se adaptează. Și-a consolidat și mărit capacitatea de apărare colectivă. În est, ne-am mărit prezența în spațiul aerian, pe mare și la sol, drept garanție în fața aliaților noștri.

În același timp, Uniunea Europeană joacă un rol important. Datorită sancțiunilor economice, UE a dovedit Rusiei că acțiunile sale au consecințe și costuri. De asemenea, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză a refugiaților care impune o cooperare în domeniul apărării între statele membre și industria din acest sector. Uniunea Europeană consolidează baza europeană industrială de apărare.

Toate acestea reprezintă exemple despre cât de important este ca Uniunea Europeană să dezvolte o cooperare în domeniul apărării între statele membre, dar și cât de important este ca NATO și UE să aibă un parteneriat solid.

Am încredere că putem face mult mai multe împreună. Cetățenii noștri doresc ca noi să facem ceea ce este necesar pentru a se simți în siguranță. Așadar, sunt câteva zone în care UE și NATO își pot consolida cooperarea. Permiteți-mi să precizez trei dintre acestea.

Prima o reprezintă amențările războiului hibrid. Astăzi, provocările constituie un melaj între mijloacele militare și cele non-militare. Războiul hibrid reprezintă contraponderea întunecată a abordării nostre atotcuprinzătoare. În vreme ce căutăm să readucem ordinea în interiorul unor state, acelea care folosesc războiul hibrid au drept scop destabilizarea acestora. Războiul hibrid nu reprezintă o noutate. Ceea ce îl particularizează pe cel cu care ne confruntăm în zilele noaste sunt viteza și intensitatea. Atât NATO, cât și UE căută să descurajeze și să înfrângă acțiuni de asemenea factură. Avem instrumentele necesare pentru a ne completa una pe cealaltă. Un melaj între aceste instrumente ar putea avea drept rezultat o diferență notabilă.

Sferele asupra cărora trebuie să lucram sunt următoarele: imbunătățirea conștientizării realității prezente, pregătirea civilă și mobilizarea, apărarea cibernetică, comunicări strategice.

Cea de-a doua zonă privind cooperarea NATO-UE este ajutorul acordat vecinilor noștri. NATO și UE depun un efort considerabil pentru susținerea partenerilor, fie că vorbim de intimidările venite din partea Rusiei, fie că aducem în discuție violențele și haosul provocat de grupările teroriste. NATO este pregătită să intervină atunci când este nevoie, dar, pe termen lung, cu toții știm că acțiunile preventive sunt mai productive decât acțiunile intervenționiste.

Cel de-al treilea pilon pentru o mai bună cooperare este dată de industria de securitate și apărare a Europei. Trebuie să ne menținem standardele în ceea ce privește inovarea în aceast domeniu. Aliații NATO se bazează pe competitivitate în acest sector, dar industria de securitate se bazează și pe deciziile pe care națiunile le iau. NATO a stabilit că este necesat ca 2% din PIB să fie alocați apărării, având în vedere că economiile înregistrează progrese. Este timpul să investim în propria apărare.

Așadar, doamnelor și domnilor, o colaborare strânsă între NATO și UE este un lucru imperios necesar, având în vedere că ne unesc nu doar state care sunt membre ale ambelor blocuri, dar și aceleași valori. Iar aceste valori sunt amenințate și trebuie apărate de către noi.”

Franţa va cere oficial marţi ajutorul altor state membre ale Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste comise vineri la Paris.

Mai mulţi diplomaţi au confirmat luni seara, la Bruxelles, că o cerere de ajutor va fi depusă la reuniunea de marţi a miniştrilor Apărării din statele UE.

Cererea Guvernului francez se va baza pe articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că, “dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (de a-i acorda) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.

Teodora Ion

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Federica Mogherini: UE și statele membre susțin unanim cererea de asistență a Franței după atentatele de la Paris | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

MApN anunță că Forțele Terestre Române vor lua parte la Defender Europe 20, cel mai mare exercițiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© NATO/ Flickr

Forțele terestre ale Armatei României vor lua parte, anul acesta, la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol și pentru care forțele americane au început joi pregătirile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional.

”Forţele terestre vor fi implicate şi în exerciţiul Defender Europe 20, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, se arată în comunicatul citat.

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, a anunțat Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armatei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate 20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au început pregătirile pentru Defender 2020: Peste 28.000 militari vor fi desfășurați la cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© EUCOM/ Facebook

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 2020, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, anunță Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armetei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate  20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

NATO

Ministrul de externe al Turciei cere extinderea NATO prin aderarea Georgiei: Prietenii noştri occidentali nu sunt de acord deoarece nu vor să provoace Rusia

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a făcut apel joi la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Nu înţeleg de ce nu am invitat Georgia sau de ce nu am activat planul de acţiune pentru ca Georgia să devină membru”, a spus şeful diplomaţiei turce în timpul unui panel de discuţii la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Panelul, intitulat “Viitorul NATO”, i-a mai avut ca participanți pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, sau pe ministrul afacerilor europene din Italia.

“Suntem criticaţi că avem relaţii relativ mai bune cu Rusia ca vecin, dar prietenii noştri occidentali nu sunt de acord să invite Georgia deoarece nu vor să provoace Rusia”, a afirmat el, potrivit sursei citate.

“Însă Georgia are nevoie de noi şi noi avem nevoie de un aliat ca Georgia. Prin urmare, avem nevoie de o extindere, iar Georgia ar trebui să devină membru”, a mai declarat Mevlut Cavusoglu, conchide sursa menționată.

Relațiile oficiale dintre Georgia și NATO au debutat în 1994, iar la summit-ul aliat de la București, din aprilie 2008, țările NATO au promis Georgiei că aceasta va fi invitată să adere la organizație, spre nemulțumirea Rusiei, care și-a instalat forțe militare pe teritoriul georgian în urma războiului din august 2008.

Georgia, alături de Ucraina, este un partener important al NATO la Marea Neagră, regiune unde Alianța are trei state membre riverane: Bulgaria, România și Turcia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending