Joe Biden, şi-a exprimat luni într-o discuţie cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, sprijinul pentru încetarea focului, într-un moment în care numeroase voci se fac auzite în tabăra democraţilor pentru ca președintele american să solicite explicit încetarea imediată a focului între Israel şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, informează Agerpres.
În cursul conversaţiei telefonice, el s-a referit la discuţiile actuale cu Egiptul „şi cu alţi parteneri” pentru a realiza acest lucru.
Statele Unite s-au opus luni, pentru a treia oară într-o săptămână, adoptării unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicită încetarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni, acţionând pentru convocarea marţi a unei noi reuniuni de urgenţă cu uşile închise.
Cu toate acestea, administrația Joe Biden a aprobat exporturi de armament în valoare de 735 de milioane de dolari în Israel, în pofida criticilor formulate în contextul bombardamentelor masive efectuate de armata israeliană asupra Fâşiei Gaza, decizia vizând exporturile de muniție de mare precizie, transmite Digi24.
Iniţiativa de vânzare a armamentului în Israel a fost transmisă Congresului SUA pe 5 mai, înainte cu câteva zile de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza.
Congresul american nu intenţionează să blocheze exporturile de armament către Israel, fiind un partener strategic al Statelor Unite. Totuşi, unii membri ai Congresului au exprimat obiecţii privind vânzarea de armament în Israel în contextul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.
„Distrugerile din Fâşia Gaza sunt şocante. Trebuie să cerem un armistiţiu cu efect imediat. Uciderea palestinienilor şi israelienilor trebuie să înceteze. Trebuie să examinăm strict asistenţa militară de aproape patru miliarde de dolari acordată Israelului. Este ilegal ca Statele Unite să susţină încălcările drepturilor omului”, a avertizat senatorul democrat Bernie Sanders.
Decizia SUA de a aproba exporturile de armament către Israel vine la doar câteva ore după ce Administrația Biden a cerut Israelului să ofere explicaţii privind distrugerea, într-un raid aerian efectuat sâmbătă, a unui imobil din Fâşia Gaza în care erau sediile locale ale unor companii media internaţionale, Washingtonul precizând că până acum Guvernul israelian nu a oferit dovezi.
De asemenea, secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a discutat telefonic cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cu privire la modul în care Statele Unite și UE pot pune capăt violențelor actuale dintre israelieni și palestinieni. Secretarul de stat al SUA a afirmat rolul crucial pe care îl joacă parteneriatul SUA-UE în regiune, precum și angajamentul SUA de a continua consultările.
Săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele american Joe Biden i-a transmis sprijinul SUA pentru securitatea Israelului și pentru dreptul său de a se apăra, iar în cadrul unei declarații la Departamentul de Stat de la Washington, Antony Blinken a afirmat în repetate rânduri dreptul Israelului de a se apăra de atacurile cu rachete ale Hamas, grupul militant islamist care controlează Fâșia Gaza.
În plus, administraţia președintelui american a anunţat că menţine angajamentele pentru apărarea Israelului, dar a îndemnat atât Guvernul israelian, cât şi grupurile islamiste palestiniene să înceteze confruntările şi să evite victimele civile.
„Rămânem profund preocupaţi de actualele violenţe şi depunem eforturi pentru a ajunge la un calm sustenabil”, a transmis, luni, Departamentul de Stat de la Washington.
Sâmbătă, loviturile aeriene ale Israelului asupra unor ținte din Fâșia Gaza au ucis 10 persoane, în timp ce militanții palestinieni din această zonă au lansat rachete asupra Israelului. Violențele de săptămâna trecută din Gaza și Israel sunt cele mai grave din 2014 încoace.
Acestea au survenit după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniene în creștere în Ierusalimul de Est, care au culminat cu ciocniri în zona locului sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas – grupul militant islamist care controlează Gaza – a început să lanseze rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă din zona respectivă, ceea ce a declanșat lovituri aeriene represive.
De la începutul confruntărilor, cel puțin 133 de persoane au fost ucise în Gaza și opt au murit în Israel.
Vineri, confruntările s-au extins în Cisiordania, soldate cu cel puțin 11 palestinieni uciși și sute de răniți. Forțele israeliene au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și focuri reale, în timp ce palestinienii au aruncat bombe cu benzină.