Connect with us

SUA

Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre

Published

on

© Joe Biden/ Facebook

Președintele Statelor Unite Joe Biden i-a mulțumit joi, la Casa Albă, cancelarului german Angela Merkel pentru cariera de “lider puternic și cu principii” și pentru că a fost “un apărător ferm al alianței transatlantice” și a elogiat-o pe Merkel pentru “natura istorică” a mandatului său de cancelar care se va încheia după alegerile din Germania din luna toamna acestui an.

Angela Merkel, al doilea cel mai longeviv cancelar german din istorie după Helmut Kohl, s-a aflat joi în capitala SUA pentru ultima sa vizită la Washington în calitate de lider al guvernului federal, fiind elogiată de președintele american, după ce anterior s-a întâlnit cu vicepreședinta Kamala Harris și a primit titlul “Doctor Honoris Causa” din partea Johns Hopkins University pentru activitatea sa ca “lider global de o integritate de neegalat” și ca “far pentru întreaga lume în timpul crizelor”.

“Vreau să iau un moment pentru a recunoaște natura istorică a cancelariei sale. Prima femeie cancelar din istoria Germaniei. Primul cancelar din fosta Germanie de Est. Și acum, al doilea cancelar, cel mai longeviv cancelar de la Helmut Kohl încoace. Iată o viață exemplară de servicii revoluționare pentru Germania și, aș putea adăuga – și o spun din toată inima – pentru lume. În numele Statelor Unite, îți mulțumesc, Angela, pentru cariera ta de lider puternic și cu principii. Și îți mulțumim pentru că te-ai pronunțat pentru ceea ce este corect și pentru că nu ai eșuat niciodată în apărarea demnității umane”, a spus Biden în debutul conferinței comune de presă cu Merkel, transmițând deopotrivă și un mesaj de condoleanțe față de pierderile suferite de Germania în urma inundațiilor devastatoare de joi.

 

Biden i-a mulțumit lui Merkel pentru sprijinul continuu pentru obiectivul de lungă durată al unei Europe întregi, libere și în pace.

“Ai fost un apărător de neclintit al Alianței Transatlantice, al Parteneriatului Atlantic. Sub cancelaria ta, prietenia și cooperarea dintre Germania și Statele Unite a devenit din ce în ce mai puternică”, a adăugat el.

“Ea cunoaște Biroul Oval la fel de bine ca și mine. (…) Ca o notă personală, trebuie să spun că îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre. Chiar îmi va fi dor”, a conchis Joe Biden.

Biden și Merkel au semnat joi, la Casa Albă, Declarația de la Washington pentru reafirmarea fundației valorilor relației strategice dintre SUA și Germania și au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia, printre scopuri regăsindu-se mobilizarea investițiilor în Europa Centrală și de Est și să nu permită Rusiei să utilizeze energia ca o armă geopolitică.

Vizita Angelei Merkel la Casa Albă s-a încheiat cu o cină oferită de Joe Biden în onoarea cancelarului german. Angela Merkel a efectuat 23 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte de la Casa Albă de când Merkel a venit la putere.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, întâlnire cu Daniel Dines, CEO al UiPath: Am vorbit pe larg despre cum putem promova mai bine România în SUA

Published

on

© Andrei Muraru/ Facebook

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu Daniel Dines, co-fondator și CEO al UiPath, prima companie născută în România listată la bursa din New York.

„Un antreprenor român excepțional a generat o revoluție în lumea afacerilor producând roboți software. În fața succesului său uriaș, Daniel a rămas un om modest, bun și care inspiră imediat încredere pentru că e simplu și direct. El apără valori care au fost respinse ori uitate de mulţi, are curaj și crede în succesul României de mâine”, a scris Muraru, pe Facebook.

 

Ambasadorul României în Statele Unite a subliniat atașamentul profund al lui Daniel Dineș față de țara în care „generațiile familiei sale au trăit și trăiesc” și a amintit că acesta își propune să construiască un important centru de talente în România (1/3 dintre cei peste 3000 de angajați ai UiPath sunt români, deși compania a devenit una globală, cu birouri în peste 40 de țări).

„Cred că vom avea o fructuoasă colaborare în anii următori. Am vorbit cu Daniel Dines pe larg despre cum putem promova mai bine România în SUA și despre ce putem face ca interesele românilor să fie mai bine apărate”, a conchis Andrei Muraru.

UiPath, prima companie românească „unicorn”, a reușit să vândă, în luna aprilie, acțiuni peste intervalul de preţ ţintit cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO) derulată la Bursa de la New York, strângând 1,34 de miliarde de dolari. 

Înfiinţată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Scandalul submarinelor: Charles Michel acuză SUA de „lipsă de loialitate” și cere clarificări cu privire la intențiile din spatele alianței de securitate AUKUS

Published

on

© European Union

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a denunţat luni „lipsa de loialitate” din partea SUA în criza submarinelor pe care o traversează cu Franţa, informează Agerpres.

Uniunea Europeană cere Washingtonului o „clarificare pentru a încerca să înţeleagă mai bine care sunt intenţiile din spatele anunţului parteneriatului strategic între SUA, Regatul Unit şi Australia, întrucât este de neînţeles”, le-a spus el jurnaliştilor la New York, pe marginea Adunării generale a ONU.

„Principiile elementare pentru o alianță sunt loialitatea și transparența. Observăm o lipsă clară de transparență și loialitate”, a declarat președintele Consiliului European, potrivit Politico.eu. 

Tot în acest sens, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a considerat luni drept “inacceptabil” modul în care a fost tratată Franţa prin alianța trilaterală de securitate încheiată între SUA, Australia şi Regatul Unit și prin care Canberra a renunțat la submarinele cu propulsie convențională franceze în detrimentul celor nucleare produse de Statele Unite.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra. 

Astfel, Australia a decis să anuleze contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, fapt ce a stârnit indignare la Paris. Mai mult, premierul australian Scott Morrison a afirmat duminică că guvernul francez știa că Canberra avea “îngrijorări profunde și grave” în legătură cu submarinele franceze.

În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent “contractul secolului” din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

Afacerea franco-australiană privind submarinele a fost semnificativ tulburată de ani de zile, cu tensiuni între constructorul naval francez Naval Group și Canberra din cauza exploziilor de costuri, a modificărilor de design și a implicării industriei locale în proiectul de construire a 12 submarine diesel Shortfin Barracuda, anunțat în aprilie 2016.

Acest scandal al submarinelor a provocat furie și indignare la Paris. Mai întâi, miniștrii francezi de externe și de apărare au acuzat o “lovitură în spate” din partea aliaților.

Pentru a-şi transmite nemulţumirea, preşedintele Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii francezi la Canberra şi Washington pentru consultări, într-un gest fără precedent în raport cu aliații Franței și urmează să discute “în următoarele zile” cu omologul său american, Joe Biden,

De asemenea, Parisul a anulat o reuniune între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic Ben Wallace.

Jean-Yves le Drian, şeful diplomaţiei franceze care va susţine un discurs de la tribuna ONU, le reproşează liderilor celor trei state semnatare ale pactului AUKUS că şi-au ascuns negocierile timp de luni de zile şi a denunţat “o ruptură majoră de încredere” între aliaţii din cadrul NATO. 

Continue Reading

SUA

SUA vor primi 125.000 de refugiați în 2022. Programul de relocare este „esențial pentru obiectivele de politică externă și de securitate” și reflectă „valorile americane fundamentale”

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Administrația Biden a anunțat că intenționează să dubleze plafonul de admitere a refugiaților în Statele Unite pentru următorul an fiscal, reafirmând angajamentul de a susține un program de relocare care a fost suprimat de fostul președinte Donald Trump, informează AFP, preluat de Agerpres.

Departamentul de Stat a anunțat luni că administrația a trimis un raport Congresului în care recomandă ca limita să fie majorată de la 62.500 la 125.000 în următorul an fiscal, care începe la 1 octombrie 2021.

„În condițiile în care lumea se confruntă cu deplasări globale și nevoi umanitare fără precedent, Statele Unite se angajează să dirijeze eforturile de a oferi protecție și de a promova soluții durabile la crizele umanitare, pentru a oferi inclusiv relocare pentru cei mai vulnerabili”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

„Un program solid de admitere a refugiaților este esențial pentru interesele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale SUA și reflectă valorile americane fundamentale. Statele Unite sunt de mult timp un lider mondial în materie de relocare a refugiaților. Programul de admitere a refugiaților din SUA (USRAP) reflectă tradiția noastră ca națiune care a primit de mult timp imigranți și refugiați. Este o expresie importantă, durabilă și continuă a angajamentului nostru față de principiile umanitare internaționale și reflectă cele mai bune valori și compasiune ale Americii”, a mai transmis Ned Price.

Măsura vine în contextul în care Washingtonul intenționează să relocheze mii de afgani care au fugit din țara lor după preluarea puterii de către talibani luna trecută. Având în vedere că până la 40.000 de afgani au fost deja aduși în SUA sub diferite statuturi, nu este clar câți vor fi admiși în mod oficial în cadrul sistemului de refugiați.

Cei mai mulți dintre ei beneficiază de posibilitatea de a locui și de a munci temporar în Statele Unite în cadrul unui program umanitar care nu îi consideră refugiați oficiali. Unii ar putea, în cele din urmă, să solicite azil pentru a rămâne permanent în Statele Unite, iar administrația Biden cere Congresului să adopte o lege specială pentru a-i plasa pe toți aceștia pe un parcurs special către obținerea cetățeniei.

Președintele Joe Biden s-a confruntat cu critici la începutul acestui an după ce a amânat o promisiune de a crește plafonul de admitere pentru 2021 de la un minim istoric de 15.000 stabilit de predecesorul său, Trump. Cu toate acestea, în luna mai, administrația Biden a ridicat limita la 62.500.

Se estimează că SUA va reloca 12.500 de refugiați până la sfârșitul anului fiscal în curs, potrivit Departamentului de Stat – în parte din cauza pandemiei COVID-19.

Atunci când a ridicat plafonul pentru 2021, Biden a recunoscut că va fi dificil să relocheze numărul maxim de persoane pe care îl permite. El a atenuat, de asemenea, așteptările pentru următorul an fiscal, spunând că „va fi în continuare greu să atingem” limita de 125.000.

„S-ar putea să nu reușim în primul an”, a spus Biden într-o declarație în luna mai. „Dar vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a-i ajuta pe acești refugiați care au fost verificați integral și care fug de condițiile îngrozitoare din țările lor de origine”, a asigurat șeful de la Casa Albă, potrivit NY Times.

În timpul președinției lui Trump, agențiile guvernamentale și organizațiile nonprofit care gestionează relocarea refugiaților au fost drastic reduse din cauza plafonului scăzut pe care fostul președinte l-a impus programului. Ca urmare, sub conducerea lui Biden, doar aproximativ 7.500 de refugiați oficiali au fost relocați în Statele Unite, chiar dacă plafonul ar permite 62.500 de persoane.

Președintele stabilește plafonul de refugiați, dar Congresul este responsabil de alocarea bugetului care include resurse pentru programul de relocare. Luni, Departamentul de Stat a declarat că se va consulta cu legislatorii cu privire la plafonul propus pentru refugiați.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.28 mins ago

Premierul Poloniei ignoră penalitățile impuse de CJUE și anunță că activitatea minei Turów nu va fi oprită

FONDURI EUROPENE36 mins ago

MIPE: 1.680 de tineri vor fi sprijiniți să reia școala prin patru proiecte din fonduri europene în valoare de 16.8 milioane de lei

COMISIA EUROPEANA50 mins ago

UNGA: Președinta Comisiei Europene le-a cerut liderilor lumii să-și sporească cu cel puțin 100 mld. de dolari contribuțiile pentru tranziția climatică

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Eugen Tomac privind situația comunității românești din Serbia: Răspunsul este încurajator, dar nu suficient

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană a lansat noua aplicație Erasmus+, disponibilă în toate limbile UE. Aceasta va oferi fiecărui student o legitimație europeană digitală, valabilă în întreaga Uniune

RUSIA3 hours ago

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este responsabilă de asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko

Cristian Bușoi4 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, dialog cu Ursula von der Leyen: Să construim cu adevărat o UE a Sănătății

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, întâlnire cu Daniel Dines, CEO al UiPath: Am vorbit pe larg despre cum putem promova mai bine România în SUA

ONU4 hours ago

Klaus Iohannis susține marți un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU. Șeful statului va pleda pentru o ordine internațională bazată pe reguli

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Spania solicită Comisiei Europene să elaboreze un set de recomandări pentru a combate creșterea prețurilor la electricitate

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI3 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA3 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D6 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

Team2Share

Trending