Corespondență din Madrid
Statele Unite vor face miercuri, la summitul NATO de la Madrid, ”anunţuri precise” despre ”noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung” în Europa, în special în estul continentului, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, în timp ce liderul de la Casa Albă a afirmat, la sosirea în Spania, că summitul va fi cu “adevărat istoric”, relatează AFP, Reuters și EFE.
”Un anumit număr de state” membre ale NATO de asemenea ”vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică”, a adăugat Sullivan, vorbind presei la bordul avionului Air Force One, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
Acesta a aterizat marţi după-amiază la Madrid, unde Biden va participa la un summit NATO ce are mize considerabile şi va fi dedicat în special războiului ruso-ucrainean şi raporturilor Alianţei cu China, dar şi aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă, aderare în continuare blocată de Turcia.
”La finalul summitului va exista un dispozitiv mai robust, mai eficient, mai credibil (…) pentru a ţine cont de o ameninţare rusească mai acută şi mai gravă, nu doar din cauza a ceea ce au făcut ei în Ucraina, dar şi din cauza modului în care rușii şi-au schimbat poziţionarea faţă de Belarus”, a explicat consilierul lui Biden, făcând referire la anunţul Rusiei despre livrarea către Belarus în lunile următoare a unor rachete Iskander, ce pot fi echipate inclusiv cu focoase nucleare.
Sosit la Madrid după summitul G7, Joe Biden s-a întâlnit cu premierul spaniol Pedro Sanchez și cu regele Felipe al VI-lea, precizând că Spania găzduieşte un summit al NATO ”cu adevărat istoric”, într-un moment cheie al Alianţei în contextul invaziei ruse în Ucraina. ”Suntem aici împreună pentru a apăra securitatea noastră comună şi a pune accentul pe ea, consolidând alianţa noastră transatlantică şi răspunzând provocării cu care ne confruntăm astăzi”, a spus preşedintele american, cu referire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care, a adăugat el, a ”zdruncinat” pacea în Europa şi regulile postbelice.
La summitul de la Madrid, unde va adopta noul său Concept Strategic, Alianța Nord-Atlantică va decide o “schimbare fundamentală” a posturii sale de apărare, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, unde a prefațat mizele reuniunii, între acestea regăsindu-se și consolidarea “apărării înaintate” solicitate de România, Polonia și restul aliaților de pe flancul estic, creșterea efectivelor Forței de Reacție Rapidă de la 40.000 la 300.000 de militari și planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe alocate în prealabil pentru a apăra anumiți aliați de pe flancul estic.
NATO are în prezent opt grupuri de luptă pe flancul estic. Patru dintre acestea – Polonia, Estonia, Letonia și Lituania – au fost înființate în 2017 ca urmare a deciziilor summitului de la Varșovia, iar celelalte patru – Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria – la summitul extraordinar al NATO din 24 martie, la 30 de zile după invazia militară a Rusiei în Ucraina.
Stoltenberg a dat exemplele Germaniei, care conduce grupul de luptă din Lituania, și al Marii Britanii, care asigură comanda grupului tactic din Estonia, care și-au consolidat prezența în aceste formate și vor continua în baza noilor decizii. Ridicarea prezenței aliate la nivel de brigadă este dorită și de Polonia, iar Stoltenberg a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.
În ceea ce privește România, președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară conduce grupul de luptă înființat pe teritoriul țării noastre, a precizat, în cadrul unei vizite la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din apropierea Mării Negre, că prezența militară a NATO din România va fi suplimentată.