Connect with us

INTERNAȚIONAL

SUA sancționează peste 1000 de oficiali ruși și 57 de entități din sectorul apărării după anexarea ilegală de teritorii ucrainene: Rusia “calcă în picioare Carta Națiunilor Unite”

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite resping fără echivoc “încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și vor impune costuri rapide și severe ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă, au declarat vineri, la unison, președintele SUA Joe Biden și secretarul său de stat, Antony Blinken, în prima reacție a administrației americane ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, care a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.

Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei de astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran. Rusia încalcă dreptul internațional, călcând în picioare Carta Națiunilor Unite și arătându-și disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus Biden, într-o declarație difuzată de Casa Albă.

Preşedintele american a mai asigurat că SUA “vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său” și a Îi îndemnat pe toți membrii comunității internaționale să respingă încercările ilegale de anexare ale Rusiei și să fie alături de poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie.

Într-un avertisment sever, SUA au anunţat de asemenea că vor sancţiona – în acord cu ţările din G7 – “orice ţară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuşi “ilegal” teritorii în Ucraina.

Emitem de asemenea un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina“, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat al Departamentului de Stat.

Noile sancţiuni anunţate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancţiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruşi şi industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat şi Trezoreriei americane. Acestea au drept ţintă în special unii parlamentari din Dumă – camera inferioară a parlamentului rus – responsabili guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse, punctează Agerpres.

Departamentul de Stat ia măsuri pentru a impune restricții de viză pentru 910 persoane, inclusiv membri ai armatei Federației Ruse, oficiali militari belaruși și reprezentanți ai Rusiei pentru încălcarea suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a Ucrainei. În plus, Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei desemnează alți 109 membri ai Dumei de Stat și 169 de membri ai Consiliului Federației din cadrul Adunării Federale a Federației Ruse pe lista sancțiunilor În continuarea angajamentului nostru de a bloca accesul Rusiei la tehnologia esențială pentru armata sa, OFAC desemnează 14 persoane, inclusiv furnizori internaționali, care au sprijinit sectorul de apărare al Rusiei. În cele din urmă, Departamentul de Comerț adaugă 57 de entități situate în Rusia și în regiunea ucraineană Crimeea la lista entităților sancționate, ridicând numărul total la 392.

În același timp, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a discutat la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. despre preocuparea comună față de încercările nelegitime ale Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean prin referendumuri false și și-au exprimat angajamentul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri, de la Kremlin, în fața unei largi audiențe, anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Reacții de condamnare și de nerecunoaștere a acestor anexări au venit și din partea NATO, a miniștrilor de externe din țările G7 și a Consiliului European, care a adoptat o declarație semnată de toți cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE.

Într-o primă reacție, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care președinții Franței și României, dar și cancelarul Germaniei, precum și președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, au adoptat vineri o declarație comună în care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. De asemenea, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri avertizează că Rusia pune în pericol securitatea globală, inclusiv prin amenințările nucleare despre care spun că “nu vor zdruncina hotărârea UE de a fi alături de Ucraina”. În același timp, liderii europeni statuează că nu vor recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale și că nu vor recunoaște niciodată această anexare ilegală, dar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și URSS anexau părți din Polonia sau Uniunea Sovietică ocupa Basarabia.

Putin a semnat documentele anexării a patru regiuni din Ucraina – Herson, Zaporijjea, Doneţk şi Lugansk – în cadrul unei ceremonii vineri după-amiază, marcând cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace, când Germania nazistă a anexat Austria (Anschluss) și regiunea sudetă din Cehoslovacia în 1938.

Drept reacție la acțiunea lui Putin, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate de intrare a Ucrainei în Alianță.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

Published

on

© Keir Starmer/ X

Aliații europeni trebuie să intervină pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, a declarat premierul britanic Keir Starmer, pe fondul îngrijorărilor că Donald Trump va reduce sprijinul oferit de SUA când se va întoarce la Casa Albă săptămâna viitoare, informează Politico.

Într-un interviu pentru Politico, liderul britanic s-a angajat să joace „un rol deplin” în orice inițiativă de pace care va apărea odată cu revenirea lui Trump — inclusiv prin posibilitatea de a desfășura trupe britanice într-un rol de menținere a păcii.

Starmer a spus că este vital ca toți ceilalți aliați ai Ucrainei să mărească sprijinul militar și să-l pună pe președintele Volodimir Zelenski în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru negocierile cu Rusia. Pentru națiunile europene, asta înseamnă să compenseze lipsa de sprijin despre care mulți se tem că ar putea apărea sub conducerea lui Trump, după aproape trei ani de susținere militară americană oferită de președintele în exercițiu, Joe Biden.

Keir Starmer a sosit joi dimineață la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și a semna un „parteneriat istoric pe 100 de ani” cu Ucraina pentru „a aprofunda legăturile de securitate și a consolida parteneriatul pentru generațiile viitoare”.

„Parteneriatul nostru de 100 de ani este o promisiune că suntem alături de voi, nu doar astăzi sau mâine, ci pentru o sută de ani – mult după ce acest război se va încheia și Ucraina va fi din nou liberă și prosperă”, a spus Keir Starmer.

Întrebat dacă revenirea lui Trump ar însemna că Europa ar trebui să ofere mult mai mult Ucrainei, Starmer a spus: „Da, cred că, la nivel colectiv, trebuie să facem mai mult. Cred că acest lucru este recunoscut în toată Europa.” El a insistat că nu le spune altor țări „ce ar trebui sau nu ar trebui să facă” — subliniind că este „un colaborator politic” — dar a precizat că „trăim acum într-un context diferit în ceea ce privește conflictele din întreaga lume.”

Trump urmează să fie învestit luni, după victoria sa în alegerile din noiembrie, și a alarmat aliații Ucrainei sugerând că va pune capăt războiului într-o singură zi. Chiar dacă acest termen nu va fi respectat, echipa lui Trump crede că el va găsi rapid o modalitate de a insista asupra negocierilor de pace.

Săptămâna aceasta, senatorul republican Marco Rubio, cel desemnat de Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a declarat că atât Moscova, cât și Kievul vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

O astfel de retorică a atras inevitabil atenția liderilor europeni asupra modului în care va arăta pacea. O idee propusă de președintele francez Emmanuel Macron este desfășurarea unei forțe multinaționale de menținere a păcii.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Premierul britanic Keir Starmer dorește să se așeze la masa negocierilor și să încheie un acord comercial imediat după ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.

Starmer dorește ca discuțiile cu echipa lui Trump să înceapă săptămânile următoare, a declarat el pentru Politico într-un interviu acordat joi. Premierul și Trump au discutat deja despre o întâlnire în SUA luna viitoare, după inaugurarea președintelui ales.

Vorbind în timp ce călătorea în Ucraina, Starmer a minimalizat amenințarea planului radical al lui Trump privind tarifele americane. ”Încă nu a avut loc inaugurarea, așa că să vedem care sunt deciziile atunci când ajungem la acea etapă”, a spus el.

”Am fost clar că am dori să purtăm discuții despre un acord comercial cu SUA, că nu acceptăm argumentul că există o alegere binară între o resetare cu UE și un acord cu SUA și, evident, momentul pentru aceste decizii va fi în săptămânile și lunile următoare”, a menționat Starmer.

În timp ce viitoarea administrație Trump încă își formulează politica comercială, președintele ales a amenințat cu taxe de până la 20 % asupra tuturor importurilor globale în SUA.

Unii experți în comerț și parlamentari conservatori din opoziție susțin că Regatul Unit va trebui să se distanțeze de standardele UE pentru a scăpa de măsurile punitive ale lui Trump.

Oficialii din cadrul Departamentului pentru afaceri și comerț din Regatul Unit se pregătesc deja pentru o serie de situații neprevăzute în primele săptămâni ale mandatului lui Trump. Experții au ales sectoarele auto și farmaceutic ca fiind potențial vulnerabile.

La o reuniune a cabinetului de la începutul acestei săptămâni, Starmer a prezentat obiectivele guvernului său în cadrul celei de-a doua administrații Trump.

”Prim-ministrul a vorbit despre hotărârea sa de a urmări un parteneriat cu SUA pentru secolul XXI, care ar proteja securitatea, ar promova creșterea noastră economică și ar valorifica oportunitatea noilor tehnologii”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street. Abordarea laburiștilor față de Trump va fi ghidată de ”pragmatismul condus de interesul național”.

Continue Reading

NATO

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

Published

on

© NATO/ Flickr

Lituania se angajează să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare în perioada 2026 – 2030, a anunțat vineri ministrul de externe al republicii baltice, Kęstutis Budrys, făcând un apel la aliații din NATO să urmeze acest exemplu.

Decizia anunțată de Budrys a fost luată vineri în cadrul Consiliului de Stat pentru Apărare, în timp ce Lituania a găzduit în aceeași zi reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă și securitate, un eveniment tradițional care reunește miniștri de externe din state UE şi NATO, inclusiv ministrul român de externe Emil Hurezeanu.

Vremurile dificile necesită decizii îndrăznețe și leadership. Facem apel la aliații noștri să urmeze acest exemplu. Epoca strategiilor pasive de tipul “stăm și așteptăm” a luat sfârșit“, a spus șeful diplomației de la Vilnius.

 

Lituania este doua țară europeană din NATO și de pe flancul estic, după Polonia, care răspunde apelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre. În ceea ce o privește, Varșovia a luat încă de anul trecut decizia de a aloca un buget impresionant pentru apărare, după ce în 2024 a investit 4,12% din PIB în bugetul militar, dar Polonia și-a reiterat susținerea pentru poziția lui Trump

Anunțul Vilniusului vine cu trei zile înainte de inaugurarea lui Trump la Casa Albă, pentru un al doilea mandat după o pauză de patru ani.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta”, a continuat Rutte.

Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.16 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE17 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO18 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE19 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA19 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO19 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.19 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending