Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Joe Biden, candidatul Partidului Democrat în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, a avertizat joi Regatul Unit că nu va exista un acord comercial între Londra și Washington dacă Marea Britanie încalcă acordul de pace din Irlanda de Nord, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
”Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit-ului. Orice acord comercial între SUA şi Regatul Unit trebuie să depindă de respectarea Acordului şi să evite revenirea la o frontieră dură. Punct.”, a scris Biden într-un mesaj pe Twitter,
Biden a redistribuit pe Twitter o scrisoare prin care congresmanul Eliot Engel, președintele comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților îi solicită premierului britanic Boris Johnson să respecte Acordul de la Belfast.
Engel l-a îndemnat pe premierul britanic ”să renunţe la orice eforturi îndoielnice şi incorecte de a încălca protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de Retragere” a Regatului Unit din UE şi ”să se asigure că negocierile pentru Brexit nu subminează deceniile de progres pentru instaurarea păcii în Irlanda de Nord şi opţiunile de viitor pentru relaţiile bilaterale”. El a susţinut că Congresul nu va sprijini un acord de liber schimb cu Londra, dacă britanicii nu îşi respectă angajamentele.
Scrisoarea a fost semnată şi de congresmenii Richard Neal, William Keating şi Peter King.
Mesajul lui Joe Biden se adaugă celui transmis de președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, care atenționa la 10 septembrie că ”sub absolut nicio formă” un posibil acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite nu va trece de votul Congresului american dacă Londra încalcă Acordul de retragere, încheiat cu Uniunea Europeană, prin modificarea Protocolului revizuit privind Irlanda de Nord.
”Acordul din Vinerea Mare reprezintă piatra de temelie a păcii în Irlanda de Nord și o sursă de inspirație pentru întreaga lume”, a precizat în cadrul unei declarații Pelosi, făcând trimitere la efectele pe care le-ar putea avea modificările propuse de Executivul britanic în proiectul de lege care reglementează piața internă în Regatul Unit.
”Regatul Unit trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord, așa cum a fost consfințit împreună cu Uniunea Europeană, pentru a asigura libera circulație a bunurilor. Dacă Regatul Unit încalcă acest acord internațional și Brexit-ul subminează Acordul din Vinerea Mare, nu va exista absolut nicio șansă ca acordul comercial între Regatul Unit și Statele Unite să treacă de Congres”, a explicat președintele democrat al Camerei Reprezentanților.
Pentru a arăta o poziție fermă, aceasta a completat că ”Acordul din Vinerea Marea este prețuit de cetățenii americani și va fi apărat cu mândrie în Congresul SUA”.
Proiectului de lege care operează modificări parțiale asupra Protocolului privind Irlanda de Nord, cuprins în Acordul de retragere, prin care se asigură prezervarea Acordului din Vinerea Mare și, astfel, o frontieră fără fricțiuni între Irlanda, stat membru UE, și provincia Irlanda de Nord, a depășit luni un prim obstacol, fiind adoptat în Camera Comunelor, în pofida faptului că o parte a taberei conservatoare și-a exprimat opoziția.
Anumite secțiuni ale proiectului de lege care reglementează piața internă în Regatul Unit vor aduce atingere acordului cu Bruxelles-ul privind Irlanda de Nord și ajutorul de stat. De altfel, un membru al Executivului Johnson, Brandon Lewis, a admis că propunerea va încălca dreptul internațional ”într-un mod limitat”. Guvernul a argumentat în favoarea acestei legislații, precizând că este esențială pentru a asigura un comerț fără sincope între cele patru provincii ale Regatului Unit.
În virtutea Protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiuni, însângerată de trei decenii de ”tulburări”.
Trebuie precizat că un acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite necesită aprobarea Congresului american, format din Camera Reprezentanților, dominată de Partidul Republican, cu 232 de membri din cele 435 de locuri, și Senat, unde Partidul Republican deține majoritate, având 53 de locuri din cele 100.
Trebuie amintit că în luna iulie a anului trecut, mai mulți republicani americani irlandezi din camera superioară a ansamblului legislativ federal au atras atenția că vor bloca un acord comercial dacă Brexit-ul va afecta granița nord-irlandeză și, implicit, Acordul de la Belfast, care a pus capăt la 10 aprilie 1998 conflictului de 30 de ani dintre Irlanda și Irlanda de Nord, ce a avut ca motiv neînțelegerile religioase dintre protestanți, aripa unionistă, majoritară, care dorea unirea cu Marea Britanie, și romano-catolici, tabăra naționalistă ce urmărea o Irlandă unită.