G20
Joe Biden cere ca Uniunea Africană să devină membru permanent al G20
Published
12 months agoon
By
Teodora Ion
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a solicitat joi ca Uniunea Africană să devină membru permanent al G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Astăzi, cer de asemenea ca Uniunea Africană să se alăture G20 ca membru permanent”, a declarat Biden în cadrul Summitului SUA-Africa de la Washington.
”Africa aparţine fiecărei mese din fiecare încăpere, fiecărei încăperi unde sunt discutate provocări globale şi fiecărei instituţii unde au loc discuţii”, a explicat liderul american.
Apelul lui Biden vine în contextul în care preşedintele Uniunii Africane şi liderul Senegalului, Macky Sall, precum şi preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, îi solicitaseră lui Joe Biden să crească reprezentarea ţărilor africane în G20.
Africa de Sud este singură ţară de pe continentul african care face parte din grupul celor mai mari economii ale lumii.
G20 cuprinde în prezent 19 ţări (Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Rusia, SUA şi Turcia) şi Uniunea Europeană.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani
Secretarul general al NATO, încrezător că Washington-ul va continua să sprijine Ucraina: Este în interesul de securitate al SUA și în conformitate cu ce am convenit
Ministrul Economiei a susținut, la Bruxelles, dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie UE – SUA
Ministerul Energiei consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului șI energiei regenerabile în Valea Jiului prin semnarea unui memorandum de înțelegere
Biden și Netanyahu au convenit „să continue să lucreze pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor” deținuți de Hamas
Joe Biden salută eliberarea primilor ostatici în baza acordului Israel-Hamas, dar atrage atenția asupra provocărilor viitoare. Liderul SUA insistă asupra unei ”soluții a două state”
G20
La summitul virtual al G20, Olaf Scholz și Giorgia Meloni i-au cerut lui Putin ”să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”
Published
1 week agoon
November 23, 2023By
Teodora Ion
Cancelarul german Olaf Scholz a menționat miercuri că i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat și liderul de la Kremlin, de la începutul războiului, anunță AFP, citat de Agerpres.
”I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a anunțat cancelarul german într-o conferință de presă comună cu premierul italian Giorgia Meloni, desfășurată la Berlin.
Scholz a descris participarea lui Putin la summitul G20 drept ”o ocazie bună” pentru a reafirma clar că pacea în Ucraina poate fi restabilită cu ușurință doar dacă Rusia își retrage trupele, deoarece Rusia este cea care a atacat Ucraina.
La rândul său, Meloni, care a participat și ea la summitul online al G20, i-a dat dreptate cancelarului german, spunând că ”cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor” ruse.
Putin a participat pentru prima dată la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle.
Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski.
Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de aproape doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.
G20
Antony Blinken apără declarația G20 cu privire la Ucraina, în contextul criticilor privind un limbaj blând la adresa Rusiei: Poate că este vorba de G19, dar toate țările au susținut importanța integrității teritoriale
Published
3 months agoon
September 11, 2023By
Teodora Ion
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apărat duminică decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care nu a reluat poziția anterioară a grupului, când Rusia a fost condamnată pentru invadarea vecinului său, informează Politico.
”În această declarație, toate țările G20 au susținut importanța integrității teritoriale, a suveranității – și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN.
În declarația din acest an, G20 nu a făcut referire explicită la Rusia, dar a introdus mențiunea conform căreia toate țările trebuie ”să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și împotriva suveranității sau împotriva independenței politice a oricărui stat”.
Formularea, pe care țările occidentale au cerut-o pentru a semnala o condamnare continuă a invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, ar putea, de asemenea, să liniștească lamentările Moscovei că atacurile din interiorul Rusiei s-au intensificat de la începutul contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost profund implicat în săptămânile de negocieri care au dus la versiunea finală.
”Am fost în sală când toți liderii au vorbit astăzi cu președintele Biden și din tot ceea ce au spus a reieșit foarte clar că nu numai că vor să vadă că acest război se termină, dar vor să se termine în termeni drepți și durabili și a fost, de asemenea, foarte clar că efectele agresiunii Rusiei sunt resimțite în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken duminică.
”Cred că este foarte important că G20 a vorbit pe o singură voce”, a adăugat Blinken. ”Într-o anumită măsură, poate că este vorba de G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20”, a completat oficialul american.
Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă comunicatul, calificând declarația drept ”nimic de care să fim mândri”.
În ciuda limbajului mai blând din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a spus Blinken.
”Ucraina a fost coșul cu pâine al lumii timp de atâția ani. Rusia i-a blocat porturile după invazie. A fost negociată o înțelegere pentru a permite exportul cerealelor. Recent, Rusia l-a rupt”, a declarat Blinken, referindu-se la decizia Rusiei din această vară de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cerealele prin Marea Neagră, un acord mediat de ONU care anterior a făcut posibil ca Ucraina să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în timp ce războiul făcea ravagii.
Blinken a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Zelenski cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru a-și arăta ”angajamentul de neclintit față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei”, în timp ce contraofensiva acesteia împotriva trupelor rusești continuă, a declarat Departamentul de Stat într-o declarație la momentul deplasării.
CHINA
Liderii instituțiilor UE, întrevederi separate cu premierul Chinei la summitul G20 din India: Europenii speră că Beijingul va juca un rol pozitiv pentru o pace justă în Ucraina
Published
3 months agoon
September 10, 2023
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut întrevederi separate cu premierul chinez LI Qiang, în marja summitului G20 de la New Delhi, acolo unde Beijingul nu este reprezentat de președintele Xi Jinping, spre surprinderea mediului internațional.
În cadrul întâlnirii Michel – Li, ambele părți au făcut un schimb de opinii cu privire la o gamă largă de probleme și și-au confirmat interesul pentru menținerea unor relații stabile și constructive, în vreme ce președinta Comisiei Europene a precizat că a avut un dialog “onest” cu premierul Chinei.
“China are un rol-cheie de jucat în eforturile comune de a găsi soluții la problemele globale”, a transmis von der Leyen, după întrevedere, precizând că aceste probleme sunt reprezentate de schimbările climatice, impactul global al războiului Rusiei în Ucraina și dezvoltarea internațională.
“În ceea ce privește războiul, sperăm că China poate juca un rol pozitiv în obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a subliniat ea.
Frank exchange with PM Li Qiang.
China has a key role to play in the common efforts to find solutions to global problems.
Development, climate change, the global impact of Russia’s war on Ukraine.
When it comes to the war, we hope China can play a positive role in achieving… pic.twitter.com/YOdhVEuKuA
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 9, 2023
“UE și China trebuie să colaboreze pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, pandemiile din domeniul sănătății și provocările economiei mondiale, în special reducerea datoriei”, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel.
În ce-l privește, șeful Consiliului European a precizat, într-un comunicat, că “a confirmat interesul comun de a organiza summitul UE-China până la sfârșitul anului”.
Astfel, el a subliniat importanța organizării unor dialoguri sectoriale la nivel înalt înaintea summitului, cum ar fi cel de-al zecelea dialog economic și comercial la nivel înalt UE-China, dialogul strategic privind politica externă sau dialogul digital.
El a indicat faptul că UE și China sunt parteneri comerciali și economici importanți și că europenii vor continua să se asigure că această relație este echilibrată și reciproc avantajoasă.
“UE va continua să abordeze vulnerabilitățile critice și să se diversifice acolo unde este necesar și adecvat, fără a submina interesele economice esențiale”, a punctat el.
Ambele părți au discutat despre consecințele globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special despre securitatea alimentară și energetică.
Președintele Michel a salutat condamnarea de către China a amenințării cu utilizarea armelor nucleare și a remarcat că China, în calitate de membru al CSONU, are o responsabilitate specială în ceea ce privește asigurarea păcii și stabilității globale, precum și respectarea dreptului internațional.
Președintele Michel a confirmat că politica “O singură China” este un principiu fundamental al relației UE-China, dar a precizat că, în același timp, UE are, în mod natural, legături economice cu Taiwanul.
Relaţiile dintre UE şi Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi au fost agravate de tensiunile comerciale şi de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menţine o poziţie echidistantă în conflict fără a se distanţa pe deplin de Moscova.
Liderii celor 27 de state membre au reconfirmat la summitul Consiliului European din luna iunie abordarea multifațetată a UE față de China, percepută ca “partener, concurent și rival sistemic”.
Acea poziție a venit după deplasarea, din luna aprilie, în China a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, moment precedat de un discurs definitoriu al șefei executivului european privind relațiile dintre UE și Beijing. Potrivit acesteia, raporturile dintre Europa și China trebuie concentrate pe o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”.
Concrete & Design Solutions

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european