Connect with us

SUA

Joe Biden consideră că este nevoie de o ”pauză” în războiul dintre Israel și Hamas pentru a-i salva pe ostaticii din Fâșia Gaza

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden, prezent miercuri la un eveniment cu caracter politic, a fost abordat cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas, moment în care și-a exprimat deschiderea față de o ”pauză” în război pentru a permite ”prizonierilor” să părăsească Fâșia Gaza, anunță France Presse, citat de Agerpres.

Biden se afla în Minnesota la un eveniment dedicat strângerii de fonduri, când cineva din public a strigat: ”În calitate de rabin, vă cer să lansaţi un apel la încetarea imediată a focului!”.

Cea care s-a prezentat drept femeie-rabin a fost îndepărtată apoi de la eveniment de gărzile de securitate, în timp ce striga: ”Încetaţi focul acum!”, notează EFE.

”Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a-i scoate pe prizonieri” de acolo, a declarat democratul de 80 de ani.

Solicitată să facă unele clarificări cu privire la această afirmaţie, Casa Albă a precizat ulterior că prin ”prizonieri” Joe Biden s-a referit la ostaticii pe care gruparea islamistă Hamas îi deţine în Fâşia Gaza.

”Eu sunt cel care l-a convins pe Bibi (premierul israelian Benjamin Netanyahu) să facă apel la o încetare a focului pentru a scoate prizonierii de acolo. Eu am vorbit cu (preşedintele egiptean Abdel Fattah) al-Sisi pentru a-l convinge <<să deschidă poarta>>”, adică punctul de trecere de la Rafah în sudul Fâşiei Gaza, a afirmat preşedintele american.

Citiți și: Joe Biden reiterează într-o discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu că ”Israelul are tot dreptul să-și apere cetățenii de terorism în conformitate cu dreptul internațional umanitar”

Premierul britanic Rishi Sunak consideră că este nevoie de pauze concrete în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza.

Și liderii UE au solicitat ”coridoare și pauze umanitare” și și-au exprimat sprijinul pentru“organizarea în curând a unei conferințe de pace”.

Revenind la demersurile întreprinse de SUA, secretarul de stat american Antony Blinken urmează să ajungă vineri în Israel, în cadrul celui de-al doilea turneu al său în Orientul Mijlociu de la debutul războiului declanșat de atacul Hamas în 7 octombrie.

Între timp, Egiptul a anunțat că va ajuta la evacuarea a 7000 de străini cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Războiul între Israel și Hamas a intrat joi în cea de-a 27-a zi, după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie care s-a soldat și decesul a peste 1400 de persoane și cu represalii din partea Israelului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Joe Biden avertizează: Dacă renunțăm să sprijinim Ucraina și Putin va ataca un aliat NATO, vom avea trupe americane luptând cu trupe rusești

Published

on

© The White House

Deblocarea finanţării pentru sprijinirea Ucrainei “nu mai poate aştepta” în faţa pericolului reprezentat de Vladimir Putin, a avertizat miercuri preşedintele Joe Biden, adresându-se Congresului american, unde democraţii şi republicanii nu au reuşit încă să convină asupra unui nou pachet de ajutor pentru Kiev, în timp ce administrația de la Casa Albă a aprobat, din bugetul său, o nouă tranșă de ajutor militar de 175 de milioane de dolari.

Eşecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi “cel mai frumos cadou” oferit preşedintelui rus, a adăugat Biden, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, “nu se va opri acolo”, subliniază Agerpres.

Vorbind pe un ton solemn la Casa Albă, președintele american a evocat clar ipoteza unui atac rus împotriva unei ţări membre NATO, ceea ce ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, “soldaţi americani vor lupta cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

“Suntem pregătiți, împreună cu aliații noștri europeni, să fim în continuare alături de Ucraina. Cine din Statele Unite este pregătit să renunțe la asta? Eu nu sunt pregătit să renunț și cred că nici poporul american nu este pregătit să renunțe. Dacă Putin va lua Ucraina, nu se va opri acolo. Trebuie să gândim pe termen lung. (…) Dacă Putin atacă un aliat NATO, unde noi ne-am angajat că stat NATO că vom apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO, atunci vom avea ceva ce nu căutăm și nu se întâmplă în prezent, trupe americane luptând cu trupe rusești“, a spus Biden, după o întâlnire prin videoconferință cu liderii G7, cu participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și înainte de un vot în Congres, care însă a eșuat.

Un proiect de lege privind cheltuielile de urgență pentru acordarea de noi ajutoare de securitate în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel a fost blocat miercuri în Senatul american, relatează Reuters.

Votul a fost de 49 de voturi pentru și 51 împotrivă, ceea ce face ca măsura de 110,5 miliarde de dolari să nu întrunească cele 60 de voturi necesare în cei 100 de membri ai Senatului pentru a deschide calea spre începerea dezbaterilor, amenințând astfel demersul președintelui Joe Biden de a oferi un nou ajutor înainte de sfârșitul anului 2023.

Într-o declarație remisă de Casa Albă, presiuni au fost exercitate și de consilierul pentru securitate națională al președintelui, Jake Sullivan, care a precizat că solicitarea suplimentară a lui Biden “este esențială pentru promovarea intereselor noastre de securitate națională”.

“Cu fondurile pentru înarmarea Ucrainei aproape epuizate, ne confruntăm acum cu un moment definitoriu al adevărului: vor continua Statele Unite să fie alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate sau vom ignora lecțiile istoriei și îl vom lăsa pe Putin și autocrația să prevaleze?“, s-a întrebat, retoric, dar zadarnic, Jake Sullivan.

Liderii statelor G7 s-au întrunit joi, prin videonconferință, pentru a discuta despre sprijinul lor pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat la începutul reuniunii virtuale, iar președintele Biden și ceilalți lideri G7 și-au reiterat angajamentul de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar, arată o declarație comună convenită.

De asemenea, aceștia au prezentat măsurile suplimentare pe care le iau împreună pentru a-i sprijini pe ucraineni în lupta lor pentru independență, suveranitate și integritate teritorială.

Primindu-l miercuri la Pentagon pe ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, secretarul american al apărării, Lloyd Austin a anunțat că cel mai recent pachet de asistență pentru securitate, în valoare de 175 de milioane de dolari, include, printre altele, rachete AIM-9M și AIM-7 pentru apărarea aeriană, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm și rachete antiradiație de mare viteză, cunoscute și sub numele de HARM.

Statele Unite au angajat peste 44,2 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Continue Reading

SUA

Ambasadorul SUA la Budapesta îl critică pe Viktor Orban pentru retorica anti-americană și desconsiderarea apartenenței Ungariei la NATO, descriindu-l drept un lider care ”îl îmbrățișează” pe Putin

Published

on

© U.S. Embassy in Hungary

Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David Pressman, l-a criticat dur pe premierul Viktor Orban pentru că a desconsiderat apartenența țării la NATO, descriindu-l pe prim-ministrul maghiar drept un lider care ”îl îmbrățișează” pe Vladimir Putin, informează Politico Europe.

Ungaria ”se bazează pe aliații săi din NATO, dar se simte în largul ei să nu țină cont de interesele acelorași aliați și ale alianței noastre, inclusiv într-o perioadă de război în Europa”,  a menționat Pressman în timpul unei intervenții în fața oamenilor din afaceri reuniți la un eveniment al Camerei de Comerț Americane marți seară la Budapesta.

”Această nepăsare este evidentă atunci când premierul (ungar) îl îmbrățișează pe Putin, când guvernul său amenință să blocheze un ajutor crucial pentru vecinul său, Ucraina, în timp ce bărbați, femei și copii ucraineni sunt uciși de criminali de război”, a adăugat Pressman.

Orban a amenințat că va bloca un sprijin financiar european de 50 de miliarde de euro destinat Kievului și a avertizat că se va opune recomandării Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina.

Liderul maghiar a curtat recent Rusia și s-a întâlnit cu Putin în Beijing, lucru despre care a spus că este ”mândru”, deși Moscova poartă un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. O fotografie care îi înfățișa pe cei doi dându-și mâna a stârnit un val de critici de-a lungul Uniunii Europene.

Ambasadorul american nu s-a abținut să își exprime nemulțumirea și față de retorica anti-americană a premierului maghiar, care a acuzat că SUA se numără printre cei mai mari inamici ai partidului Fidesz.

”Atunci când premierul declară că Statele Unite sunt unul dintre principalii <<adversari>> ai Ungariei sau declară public că guvernul Statelor Unite încearcă să îi răstoarne guvernul, aceste cuvinte nu ajung doar la Washington, ci și în sediile dumneavoastră și în sălile de consiliu”, a declarat Pressman.

Ambasadorul american nu a putut să nu se refere la regresul statului de drept și libertatea limitată a presei din Ungaria, indicând spre un proiect de lege ”alarmant” de creare a unui organism cu puteri largi de investigare a interferențelor străine care, potrivit criticilor, ar fi folosit pentru a intimida adversarii politici și a submina societatea civilă.

Continue Reading

CHINA

Într-o discuție telefonică cu ministrul chinez de externe, Antony Blinken subliniază ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului” în Orientul Mijlociu

Published

on

© captură video/ Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre eforturile diplomatice ale Statelor Unite privind conflictul din Orientul Mijlociu, unde a călătorit recent.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, oficialul american a reiterat ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului”.

”Secretarul a subliniat faptul că recentele atacuri ale Houthi împotriva navelor comerciale din Marea Roșie reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității maritime și a dreptului internațional pe care toate națiunile au obligația de a le susține”, amintește instituția în același comunicat.

Cele două părți au subliniat importanța de a valorifica progresele înregistrate în cadrul întâlnirii dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, ce a avut loc luna trecută în California.

Invitația lui Blinken la adresa Chinei de a se implica diplomatic în conflictul dintre Israel și Hamas ține cont de acțiunile Beijingului din ultimii ani, care a încercat să-și arate abilitățile în acest domeniu pe scena mondială, mai ales că statul chinez încă are legături solide cu Iranul, un finanțator-cheie al grupării teroriste Hamas.

De altfel, tema a fost adusă în discuție și de liderul american în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul chinez la mijlocul lunii trecute, în San Francisco.

Cei doi au convenit la acel moment să deschidă o linie telefonică prezidențială și să reia comunicarea la nivel militar.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ15 hours ago

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

U.E.15 hours ago

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

U.E.16 hours ago

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

GENERAL16 hours ago

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

INTERNAȚIONAL17 hours ago

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

ROMÂNIA18 hours ago

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

ROMÂNIA18 hours ago

Cooperarea în domeniul cultural între România și Franța reprezintă una dintre temele de referință ale Parteneriatului Strategic, o dovadă în plus a unei relații privilegiate, subliniază ministrul Raluca Turcan la Paris

G719 hours ago

Liderii G7 au convenit să interzică importurile de diamante rusești începând cu anul viitor. Ei vor pune la punct un sistem de trasabilitate pentru a fi siguri că măsurile punitive nu sunt eludate

ROMÂNIA3 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA4 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending