Președintele Joe Biden a declarat luni, reporterilor aflați la Casa Albă, că SUA „au făcut ceea ce trebuia” atunci când au doborât sâmbătă un presupus balon chinezesc de spionaj și a susținut că a dorit întotdeauna să îl doboare „imediat ce va fi cazul”, relatează CNN. Totodată, liderul american a negat că incidentul ar schimba relația dintre China și SUA, o astfel de mișcare fiind anticipată din partea guvernului chinez.
Biden a fost întrebat dacă incidentul schimbă relația cu Beijingul, acesta a răspuns simplu: „Nu”.
„Am spus clar Chinei ce vom face, ei înțeleg poziția noastră, nu vom da înapoi”, a afirmat președintele. „Am făcut ceea ce trebuia și nu se pune problema slăbirii sau întăririi, este doar realitatea.”
Întrebat de un jurnalist de la CNN de ce ar comite chinezii un act atât de îndrăzneț, președintele american a făcut o pauză și apoi a râs. „Ei sunt guvernul chinez”, a punctat Biden.
Sâmbătă, armata americană a doborât balonul de mare altitudine după ce acesta a plutit în derivă în largul coastei de est, în apropiere de Carolina de Sud. Pentagonul a recunoscut ulterior că alte trei baloane suspectate de spionaj chinezesc au tranzitat fără a fi detectate pe teritoriul continental al Statelor Unite în timpul administrației Trump, despre care oficialii au spus că nu au fost detectate în acei ani din cauza unui „deficit de conștientizare”. Aceste incidente nu au fost făcute publice până sâmbătă.
Însă, Biden a negat că a ordonat doborârea acestui balon pentru că a devenit cunoscut publicului, declarând reporterilor că, odată ce balonul a intrat „în Statele Unite din Canada, am spus Departamentului Apărării că vreau să îl doborâm imediat ce va fi cazul”.
„Ei au ajuns la concluzia că nu ar trebui să-l doborâm pe uscat, că nu reprezenta o amenințare serioasă și că ar trebui să așteptăm până când va traversa apa”, a explicat șeful de la Casa Albă.
China a recunoscut că balonul îi aparținea, dar a insistat că era folosit în scopul de cercetare civilă și nu pentru supraveghere. Guvernul chinez și-a exprimat ulterior „nemulțumirea și protestul puternic” față de doborârea balonului, acuzând SUA de „reacție exagerată” și de „încălcare gravă a practicilor internaționale”, însă Washingtonul susține că prezența balonului a fost o încălcare a suveranității sale.
Președintele american a declarat că „nu se pune problema de a avea încredere în China” atunci când a fost întrebat cum ar mai putea SUA să aibă încredere în această țară după ceea ce pare a fi un act flagrant de spionaj.
„Problema balonului și a încercării de a spiona Statele Unite este ceva ce anticipăm din partea Chinei”, a declarat Biden, adăugând că guvernul chinez nu a negat că acesta le aparținea când au fost întrebați – „Au negat doar ce era”.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană
Propunerile de a impune încetarea focului sau concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii președintelui Vladimir Putin și la încurajarea viitoarelor atacuri, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken, într-un discurs mult așteptat susținut la Helsinki și în care prezentat strategia americană de întărire a Ucrainei împotriva amenințărilor rusești pe termen lung.
Blinken, făcând ceea ce oficialii au descris ca fiind un discurs semnal în capitala celui mai nou aliat NATO, Finlanda, a făcut o pledoarie pentru ceea ce el a spus că a fost “eșecul strategic colosal” al lui Putin în Ucraina, unul care, potrivit lui, a izolat Moscova, i-a slăbit economia și a expus slăbiciunea armatei ruse, cândva temută, relatează Washington Post.
Discursul a avut în contextul în care guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să recucerească teritoriul controlat de Rusia într-o nouă ofensivă, iar președintele Biden încearcă să împiedice erodarea sprijinului puternic al Occidentului pentru lupta existențială a Kievului.
Pe măsură ce cresc apelurile pentru o pace mediată din partea unor națiuni precum China și Brazilia, Blinken a prezentat, de asemenea, principiile pentru ceea ce el a numit “o pace justă și de durată”, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, reparațiile pe care Rusia trebuie să le achite și răspunderea pentru crimele de război.
În politică și diplomație, termenul de “pace Potemkin” sau “sat Potemkin” este o construcție, la propriu sau la figurat, al cărei scop este de a oferi o fațadă exterioară unei situații, de a-i face pe oameni să creadă că situația este mai bună decât este. Denumirea îi este atribuită după a fost Grigory Potemkin, un lider militar rus, om de stat, nobil și favorit al țarinei Ecaterinei cea Mare, care a domnit în secolul al XVIII-lea.
“O încetare a focului care pur și simplu îngheață liniile actuale pe loc – și îi permite lui Putin să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit și să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou – nu este o pace justă și durabilă. Ar legitima acapararea de teritorii de către Rusia. Ar recompensa agresorul și ar pedepsi victima“, a spus el.
Blinken a declarat că Statele Unite vor sprijini negocierile “dacă și când Rusia este pregătită să lucreze pentru o pace adevărată”.
“Împreună cu Ucraina și cu aliații și partenerii, suntem pregătiți să purtăm o discuție mai amplă despre securitatea europeană care să promoveze stabilitatea și transparența și să reducă probabilitatea unui conflict viitor“, a spus el.
Discursul lui Blinken a evidențiat toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic, precum și eforturile noastre continue de a sprijini apărarea de către Ucraina a teritoriului, suveranității și democrației sale, în vederea obținerii unei păci juste și durabile.
Discursul a fost co-organizat de Institutul finlandez pentru afaceri internaționale și susținut de orașul Helsinki.
Administrația Biden a anunțat joi că nu va divulga informații cheie privind stocurile de arme nucleare ale SUA, ca parte a cerințelor tratatului New START cu Rusia, în urma încălcării acordului de către Moscova.
Rusia și-a suspendat în mod oficial participarea la Tratat în februarie, din opoziție față de sprijinul militar și diplomatic al SUA pentru Ucraina, dar țara a încălcat termenii acordului încă din noiembrie, neprezentându-se la întâlniri cheie și nedivulgând date.
Înghețarea comunicării cu privire la noul tratat START ridică în mod periculos perspectiva ca cele mai mari două state nucleare din lume să se apropie de o dată fără un acord oficial de control al armelor. Tratatul va expira în 2026 și sunt necesare discuții pentru a dezvolta un nou tratat sau un set de acorduri care să promoveze controlul armelor nucleare.
„Statele Unite au notificat în avans Rusia cu privire la contramăsurile luate și au transmis dorința și disponibilitatea Statelor Unite de a anula contramăsurile și de a pune în aplicare pe deplin Tratatul dacă Rusia revine la conformitate”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. „Statele Unite sunt în continuare pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia pentru a relua punerea în aplicare a Noului Tratat START”, a adăugat acesta.
În conformitate cu termenii Tratatului, oficialii americani și ruși pot inspecta la fața locului amplasamentele nucleare ale fiecărei țări. Aceste inspecții au fost întrerupte în timpul pandemiei COVID-19 și nu au fost reluate niciodată. Printre contramăsurile americane se numără revocarea vizelor și anularea cererilor de viză pentru inspectorii ruși din cadrul Tratatului.
SUA rețin, de asemenea, „informații telemetrice” privind lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și de rachete balistice lansate de submarine (SLBM) – Tratatul a dispus ca atât SUA, cât și Rusia să facă schimb anual de informații telemetrice pentru până la cinci lansări de ICBM și SLBM și care includ o varietate de informații tehnice legate de performanța rachetelor și de testele de zbor.
Cea de-a treia contramăsură anunțată este că SUA rețin notificările cerute în cadrul Tratatului, pentru a include actualizări și informații despre statusul rachetelor, al lansatoarelor, printre alte elemente.
În martie, SUA nu au comunicat Rusiei date detaliate privind forțele nucleare strategice americane, ca răspuns la decizia de suspendare din februarie.
Statele Unite vor continua să furnizeze Rusiei notificări privind lansările de ICBM și SLBM conform Acordului de notificare a lansărilor de rachete balistice din 1988 și notificări privind exercițiile prevăzute în Acordul privind notificarea reciprocă a exercițiilor strategice majore din 1989, a mai Blinken în declarație.
NATO trebuie să ajute Ucraina să-și consolideze capacitatea de apărare pe termen mediu și lung pentru a descuraja viitoare atacuri, este apelul lansat de Antony Blinken
NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta și mai mult armata ucraineană în următorii ani în vederea unei victorii în actual război și pentru a descuraja viitoare atacuri, a evidențiat joi secretarul de stat american, Antony Blinken, anunță DPA, citat de Agerpres.
SUA sunt ”concentrate pe a ajuta Ucraina să-şi construiască capacitate de apărare şi descurajare pe termen mediu şi lung pentru ca atunci când agresiunea curentă se va încheia Ucraina să aibă capacitatea deplină să descurajeze, şi dacă va fi necesar, să se apere împotriva unei agresiuni viitoare”, a spus Blinken joi, după o reuniune informală a miniştrilor de externe ai NATO de la Oslo.
Legea privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) urmărește să accelereze livrarea de muniții și rachete în Ucraina și să ajute statele membre să își refacă arsenalele.
Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane de euro, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție sol-sol și muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.
Comisia Europeană va identifica, va cartografia și va monitoriza în permanență disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora și a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabilește mecanisme, principii și norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util și durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.