Statele Unite nu caută un conflict sau un “război rece” cu China, nu vor cere niciunei națiuni să aleagă între ele și alt partener, dar vor acționa “neîngrădit” în a promova viziunea despre o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă, a declarat miercuri președintele american Joe Biden, de la tribuna Adunării Generale a ONU.
Biden a urcat pe podiumul Adunării Generale a ONU și s-a adresat liderilor mondiali reuniți la New York cu o retorică puternică împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin, care a încălcat principiile Cartei Națiunilor Unite, afirmând că “în ultimul an, lumea noastră a cunoscut mari tulburări” și un “război brutal și inutil ales de un singur om”.
Reluând teza sa privind bătălia dintre democrații și autocrații, Biden și-a mutat atenția asupra Chinei, spunând că Washingtonul nu caută un “război rece”, subliniind în același timp diferențele politice substanțiale cu Beijingul.
“Permiteți-mi să fiu direct în ceea ce privește competiția dintre Statele Unite și China”, a declarat Biden.
“Pe măsură ce gestionăm tendințele geopolitice în schimbare, Statele Unite se vor comporta ca un lider rezonabil. Nu căutăm un conflict, nu căutăm un război rece“, a punctat el, în timp ce invazia militară a Rusiei în Ucraina a fost precedată de o întâlnire între președinții Xi și Putin, în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, unde Rusia și China au semnat o declarație comună anti-SUA și anti-NATO, afirmând că relațiile sino-ruse sunt superioare alianțelor din perioada Războiului Rece. În același spectru, Vladimir Putin și Xi Jinping s-au reunit săptămâna trecută la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, liderul rus denunțând tentativele occidentale de a crea o “lume unipolară”, iar cel chinez asigurându-l pe omologul rus că China doreşte să-şi asume un rol de “mare putere” împreună cu Rusia.
“Nu cerem niciunei națiuni să aleagă între Statele Unite și orice alt partener. Dar Statele Unite vor fi neîngrădite și vor promova viziunea noastră despre o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă și despre ceea ce avem de oferit comunităților de națiuni“, a afirmat liderul de la Casa Albă.
El a menționat, de asemenea, Taiwanul, afirmând că “continuăm să ne opunem schimbărilor unilaterale ale status quo-ului de către oricare dintre părți”, în contextul speculațiilor că Beijingul intenționează să cucerească prin forță insula pe care o consideră o provincie separatistă.
În discursul său de la tribuna forului onusian, Biden a propus schimbarea arhitecturii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, unul dintre principalele organe ale ONU, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, și în cadrul căruia China, Franța, Marea Britanie, Rusia și SUA sunt membri permanenți cu drept de veto.
El a afirmat că este timpul să fie schimbată arhitectura Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv prin utilizarea dreptului de veto doar în situații extraordinare și lărgirea numărului de membri ai Consiliului de Securitate, atât permanenți, cât și nepermanenți.
Discursul liderului american în fața primei Adunări Generale a ONU de când Rusia și-a început incursiunea vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a pus populația și economia țării pe picior de război, anunțând o mobilizare parțială, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, sugerând totodată că este dispus să folosească arme nucleare.
“Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus Biden, amintind că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, care au și drept de veto, au semnat o declarație comună în acest sens la începutul anului 2022.