Connect with us

ONU

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

Published

on

© United Nations

Statele Unite nu caută un conflict sau un “război rece” cu China, nu vor cere niciunei națiuni să aleagă între ele și alt partener, dar vor acționa “neîngrădit” în a promova viziunea despre o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă, a declarat miercuri președintele american Joe Biden, de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Biden a urcat pe podiumul Adunării Generale a ONU și s-a adresat liderilor mondiali reuniți la New York cu o retorică puternică împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin, care a încălcat principiile Cartei Națiunilor Unite, afirmând că “în ultimul an, lumea noastră a cunoscut mari tulburări” și un “război brutal și inutil ales de un singur om”.

Reluând teza sa privind bătălia dintre democrații și autocrații,  Biden și-a mutat atenția asupra Chinei, spunând că Washingtonul nu caută un “război rece”, subliniind în același timp diferențele politice substanțiale cu Beijingul.

“Permiteți-mi să fiu direct în ceea ce privește competiția dintre Statele Unite și China”, a declarat Biden.

Pe măsură ce gestionăm tendințele geopolitice în schimbare, Statele Unite se vor comporta ca un lider rezonabil. Nu căutăm un conflict, nu căutăm un război rece“, a punctat el, în timp ce invazia militară a Rusiei în Ucraina a fost precedată de o întâlnire între președinții Xi și Putin, în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, unde Rusia și China au semnat o declarație comună anti-SUA și anti-NATO, afirmând că relațiile sino-ruse sunt superioare alianțelor din perioada Războiului Rece. În același spectru, Vladimir Putin și Xi Jinping s-au reunit săptămâna trecută la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, liderul rus denunțând tentativele occidentale de a crea o “lume unipolară”, iar cel chinez asigurându-l pe omologul rus că China doreşte să-şi asume un rol de “mare putere” împreună cu Rusia.

Nu cerem niciunei națiuni să aleagă între Statele Unite și orice alt partener. Dar Statele Unite vor fi neîngrădite și vor promova viziunea noastră despre o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă și despre ceea ce avem de oferit comunităților de națiuni“, a afirmat liderul de la Casa Albă.

El a menționat, de asemenea, Taiwanul, afirmând că “continuăm să ne opunem schimbărilor unilaterale ale status quo-ului de către oricare dintre părți”, în contextul speculațiilor că Beijingul intenționează să cucerească prin forță insula pe care o consideră o provincie separatistă.

În discursul său de la tribuna forului onusian, Biden a propus schimbarea arhitecturii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, unul dintre principalele organe ale ONU, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, și în cadrul căruia China, Franța, Marea Britanie, Rusia și SUA sunt membri permanenți cu drept de veto.

El a afirmat că este timpul să fie schimbată arhitectura Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv prin utilizarea dreptului de veto doar în situații extraordinare și lărgirea numărului de membri ai Consiliului de Securitate, atât permanenți, cât și nepermanenți.

Discursul liderului american în fața primei Adunări Generale a ONU de când Rusia și-a început incursiunea vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a pus populația și economia țării pe picior de război, anunțând o mobilizare parțială, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, sugerând totodată că este dispus să folosească arme nucleare.

“Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus Biden, amintind că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, care au și drept de veto, au semnat o declarație comună în acest sens la începutul anului 2022.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ONU

Ucraina și ONU solicită prelungirea acordului cerealier cu Rusia: Inițiativa este ”crucială” pentru securitatea alimentară globală

Published

on

© Administrația prezidențială ucraineană

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au lansat miercuri un apel la extinderea acordului cu Rusia care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, anunță Politico Europe.

”Astăzi, suntem interesați să ne asigurăm că nu există foamete în lume. Iar politica noastră este de a continua funcționarea <<coridorului pentru cereale>>”, a declarant Zelenski pentru discuții la Kiev.

Acordul, care a fost initial negociat de ONU și Turcia în luna iulie a anului trecut și prelungit în noiembrie, urmează să expire pe 18 martie.

”Doresc să subliniez importanța critică a prelungirii Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră la 18 martie și a eforturilor de a crea condițiile care să permită utilizarea la maximum a infrastructurilor de export prin Marea Neagră, în conformitate cu obiectivele inițiativei”, anunță Guterres.

Aproximativ 23 de milioane de tone de produse cerealiere ucrainene au fost transportate prin intermediul acestui acord până acum, în contextul războiului declanșat de președintele rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei.

Guterres a subliniat importanța acordului pentru scăderea prețurilor mondiale la alimente și pentru combaterea insecurității alimentare.

”Exporturile de alimente și îngrășăminte ucrainene precum și cele rusești sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor”, a completat acesta.

Citiți și 
G20: Blinken cere Rusiei să prelungească acordul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră după ce Lavrov a acuzat Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” această iniţiativă

Chiar dacă Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, începând cu februarie 2022, au fost prevăzute scutiri pentru alimente și îngrășăminte. Cu toate acestea, Kremlinul susține că sancțiunile ”ascunse” care vizează oligarhii din domeniul îngrășămintelor și principala bancă agricolă a Rusiei au strangulat propriile sale exporturi de îngrășăminte și alimente.

Ultima dată când acordul a fost reînnoit, în noiembrie, Rusia a amenințat că se va retrage dacă nu se renunță la aceste sancțiuni, dar în cele din urmă a fost de acord cu o prelungire.

Acum, Moscova dorește ca exporturile sale agricole și îngrășămintele să fie incluse în acordul privind cerealele, ca o condiție pentru reînnoirea acestuia. 

Între timp, Ucraina face presiuni pentru a accelera ritmul exporturilor prin extinderea acordului pentru a acoperi mai multe porturi, inclusiv Mikolaiv.

Rusia susține că majoritatea încărcăturilor ucrainene care au plecat în cadrul acordului s-au îndreptat către Europa și alte țări bogate, nu către cele din Africa și Asia care suportă cea mai mare parte a crizei alimentare mondiale.

Potrivit datelor de urmărire ale ONU, China, Spania și Turcia au primit cea mai mare parte a transporturilor de cereale în cadrul acordului – dar o parte din grâul livrat în Turcia este procesat acolo și reexportat în țări precum Irak și Sudan sau vândut Programului alimentar mondial al ONU și distribuit ca ajutor alimentar.

Continue Reading

ONU

Ministrul Apărării a reconfirmat într-o întâlnire cu secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii angajamentul României de a contribui la eforturile ONU de gestionare a crizelor

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 8 martie, o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii,  Jean Pierre Lacroix, în contextul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au discutat despre eforturile ONU de menținere a păcii și stabilității pe continentul african și în alte zone de interes pentru securitatea europeană.

În context, ministrul român al apărării și secretarul general adjunct al ONU au abordat situația de securitate din Republica Centrafricană, oficialul român întărind importanța eforturilor multinaționale în sprijinul păcii și stabilității, în contextul unui  mediu de securitate marcat de provocări multiple.

Ministrul român al apărării a evidențiat necesitatea  continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE-Africa, un parteneriat care are în prim plan securitatea și dezvoltarea economică durabilă pe termen lung, aspecte cheie pentru prosperitatea cetățenilor.

”Coordonarea tuturor actorilor internaționali pentru a răspunde cerințelor securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esențial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România va continua să sprijine aspirațiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv in cadrul ONU și UE,” a afirmat oficialul român.

Ministrul Angel Tîlvăr a transmis că România susține o abordare de tip 360 de grade în ceea privește amenințările la adresa securității europene și euroatlantice, dovadă fiind implicarea României în misiuni și operații NATO, UE, ONU care acoperă regiuni esențiale pentru securitatea euro-atlantică.

Oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a avea o contribuție  importantă și continuă la eforturile ONU de management al crizelor, contribuție apreciată de oficialul ONU, având în vedere consistența și continuitatea participării cu observatori de menținere a păcii, fiind menționat succesul participării României la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), în 2019, cu un detașament de elicoptere IAR-330 Puma L-RM și 120 de militari.

În cadrul întrevederii a fost abordată și situația de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Au fost prezentate eforturile sinergice ale României și ONU în gestionarea unui număr foarte mare de refugiați și în facilitarea transportului de cereale către piețele globale.

Oficialul român a exprimat, de asemenea, interesul deosebit al României pentru securitatea Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest.

Continue Reading

ONU

România salută ”acordul crucial” privind protejarea biodiversității în apele internaționale: Este o etapă majoră pentru ONU

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a salutat ”acordul crucial” la care au ajuns delegații în cadrul Conferinței interguvernamentale privind biodiversitatea marină a zonelor aflate în afara jurisdicției naționale (BBNJ), care ”ne va permite să protejăm oceanele lumii noastre”.

”Aceasta este o etapă majoră pentru ONU și va avea un impact transformațional asupra eforturilor de menținere și dezvoltare a biodiversității mărilor libere”, a completat șeful diplomației române într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Această acțiune este o victorie pentru multilateralism și pentru eforturile globale de contracarare a tendințelor distructive cu care se confruntă sănătatea oceanelor, acum și pentru generațiile viitoare”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o declarație emisă de purtătorul său de cuvânt sâmbătă seara târziu, la doar câteva ore după ce s-a ajuns la un acord la sediul ONU din New York, unde în ultimele două săptămâni au avut loc negocieri intense asupra proiectului de tratat, informează Națiunile Unite printr-un comunicat.

Acordul la care au ajuns reprezentanții delegaților la Conferința interguvernamentală privind biodiversitatea marină a zonelor aflate dincolo de jurisdicția națională, mai bine cunoscută sub acronimul BBNJ, reprezintă punctul culminant al discuțiilor facilitate de ONU, care au început în 2004.

Denumit deja ”Tratatul privind mărea liberă”, acest cadru juridic ar include 30 % din oceanele lumii în zone protejate, ar investi mai mulți bani în conservarea mediului marin și ar reglementa accesul la resursele genetice marine și utilizarea acestora.

Prin vocea purtătorului său de cuvânt,  Guterres a declarat că acest tratat este crucial pentru abordarea triplei crize planetare reprezentate de schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea.

”Este, de asemenea, vitală pentru atingerea obiectivelor și țintelor legate de oceane din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și a Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal”, se arată în declarație, referindu-se la așa-numitul angajament ”30×30” de a proteja o treime din biodiversitatea mondială – pe uscat și pe mare – până în 2030, asumat în cadrul unei conferințe istorice a ONU la Montreal în decembrie anul trecut.

Constatând că decizia privind BBNJ se bazează pe moștenirea Convenției ONU privind dreptul mării (UNCLOS), secretarul general a felicitat toate părțile pentru ambiția, flexibilitatea și perseverența lor și a salutat-o pe ambasadoarea Rena Lee, din Singapore, pentru conducerea și dedicarea sa.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL10 mins ago

Miniștrii justiției din peste 40 de țări se reunesc la Londra pentru a consolida sprijinul internațional privind investigarea crimelor de război din Ucraina

INTERNAȚIONAL19 mins ago

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

ROMÂNIA1 hour ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.3 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G717 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.20 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.20 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.24 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending