O reuniune a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, având în vedere că nu a fost obținut un consens între statele membre după dezacorduri asupra ofensivei ruse în Ucraina, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.
În cele două zile ale reuniunii desfăşurate pe insula indoneziană Bali, participanţii au încercat să găsească soluţii pentru crizele alimentară şi energetică mondiale, precum şi pentru stoparea creşterii inflaţiei.
Însă o nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării conjuncturii economiei mondiale, a făcut imposibil consensul necesar redactării unui comunicat comun.
În locul acestuia, Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a emis o declaraţie în numele acestei preşedinţii, în care evidenţiază punctele asupra cărora statele participante au fost de acord.
”Majoritatea membrilor a fost de acord că există o creștere alarmantă a insecurității alimentare și a celei energetice, care se resimt în mod disproporționat de către grupurile vulnerabile. De asemenea, unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor, care are potențialul de a exacerba și mai mult criza alimentară. Membrii și-au afirmat angajamentul de a utiliza toate instrumentele politice disponibile pentru a aborda provocările economice și financiare actuale, inclusiv riscul de insecuritate alimentară. Numeroși membri sunt pregătiți să întreprindă acțiuni colective prompte privind securitatea alimentară, inclusiv prin colaborarea cu alte inițiative. Membrii au sprijinit inițiativele multilaterale. Unii membri au făcut apel la instituțiile financiare internaționale să pună în aplicare angajamentele din planul lor de acțiune pentru abordarea insecurității alimentare. De asemenea, membrii au salutat reuniunea la nivel înalt privind consolidarea colaborării globale pentru combaterea insecurității alimentare. Membrii au convenit să mențină stabilitatea financiară și sustenabilitatea fiscală pe termen lung”, a detaliat președinția indoneziană a G20 în comunicatul dat publicității la finalul întrevederii, care detaliază aspectele abordate.
În ceea ce privește creșterea prețurilor, documentul punctează că ”băncile monitorizează îndeaproape impactul presiunii prețurilor asupra așteptărilor inflaționiste și vor continua să calibreze în mod corespunzător ritmul de înăsprire a politicii monetare, în funcție de date și în mod clar comunicat, asigurându-se că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate, având în același timp grijă să protejeze redresarea și să limiteze efectele de contagiune între țări. Independența băncii centrale este esențială pentru atingerea acestor obiective și pentru consolidarea credibilității politicii monetare”.
”Am reafirmat importanța unui comerț deschis și echitabil, bazat pe reguli, și ne-am reiterat angajamentul de a combate protecționismul. Ne-am reafirmat angajamentele privind cursul de schimb din aprilie 2021. De asemenea, am reiterat importanța coordonării globale și ne-am exprimat sprijinul pentru eforturile președinției indoneziene a G20 de a menține un sistem eficient de multilateralism prin intermediul G20”, mai amintește comunicatul.