Connect with us

SUA

Joe Biden o va numi pe Karen Donfried, expertă în politica externă a Germaniei și relațiile transatlantice, în funcția de asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice

Published

on

© The German Marshall Fund of the United States/ Facebook

Președintele SUA Joe Biden și-a anunțat joi intenția de o nominaliza pe Karen Donfried pentru poziția de asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, o poziție deținută în fosta administrație democrată de Victoria Nuland și în primii ani ai administrației Trump de Wess Mitchell.

Asemenea lui Wess Mitchell, care anterior acestei poziții a lucrat pentru think tank-ul CEPA, Karen Donfried are o experiență semnificativă în rândul think tank-urilor cu vocație transatlantice. Din 2014, Donfried este președintele think tank-ului German Marshall Fund of the United States (GMF).

Potrivit unui comunicat al Casei Albe care anunță mai multe nominalizări luate în calcul de Biden la Departamentul de Stat, Karen Donfried “a scris și a analizat pe larg despre politica externă a Germaniei, integrarea europeană și relațiile transatlantice”, ea vorbind fluent și limba germană. 

Înainte de a prelua funcția de președinte al GMFUS în aprilie 2014, Karen Donfried a fost asistent special al președintelui și directorul principal pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de securitate națională.

Înainte de aceasta, a ocupat funcția de ofițer național de informații pentru Europa în cadrul Consiliului național de informații. S-a alăturat GMF pentru prima dată în 2001, după ce a servit timp de zece ani ca specialist european la Serviciul de cercetare al Congresului.

Din 2003-2005, a lucrat în biroul de planificare a politicilor de la Departamentul de Stat al SUA, gestionând portofoliul Europei.

Karen Donfried este membru în cadrul Consiliului pentru Relații Externe și în cadrul Consiliului American din Germania și a urmat studii în SUA și în Germania, având un doctorat la Fletcher School of Law and Diplomacy și un masterat la Universitatea din München.

Președintele american Joe Biden și-a fixat ca prioritate restabilirea încrederii cu aliații europeni și readucerea alianței transatlantice în prim-planul politicii externe a Washingtonului, atât prin interacțiunile sale cu liderii europeni, cât și prin discursurile de politică externă susținute deja, inclusiv pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München.

În acest sens, membrii influenți ai administrației sale în materie de politică externă și de securitate – secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin – au efectuat deja vizite în Europa, șeful diplomației SUA călătorind de două ori la NATO, iar șeful Pentagonului efectuând vizite la Berlin, NATO și Londra, pentru consultări cu aliații privind retragerea din Afganistan, combaterea comportamentului agresiv al Rusiei, abordarea ascensiunii Chinei, precum și decizia de menținere și suplimentare a forțelor militare americane din Germania.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Summit G7: Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina

Published

on

© Olaf Scholz / Twitter

Prima zi a summitului G7 de la Schloss Elmau a început duminică cu discuții bilaterale între Olaf Scholz, și Joe Biden, iar cu acest prilej, președintele american i-a mulţumit cancelarului federal al Germaniei pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina.

„Vreau să vă felicit (…). Putin miza de la început ca, cumva, NATO şi G7 să se divizeze, dar nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla aşa ceva”, a spus Biden într-un schimb de cuvinte plin de bună dispoziţie cu Scholz, care este gazda summitului G7, informează Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, înaintea discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele american a subliniat că NATO trebuie „să rămână unită” împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

„Rămânem uniți, rămânem împreună. Acesta este mesajul nostru clar către președintele Putin. Joe Biden, mă bucur să vă avem aici, la summitul G7”, a scris Olaf Scholz, pe Twitter.

 

Președinția germană a G7  a trebuit să își asume o responsabilitate sporită în acest an, din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a trecut pe primul loc pe ordinea de zi. Este nevoie de solidaritate și de o cooperare strânsă pentru a atenua impactul său de anvergură. Consultările de la Elmau îl vor implica și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va participa în mod virtual, se arată într-un comunicat de presă.

După cum a subliniat cancelarul german Olaf Scholz în declarația sa guvernamentală de dinaintea summitului: războiul din Ucraina nu trebuie să determine G7 să își neglijeze responsabilitatea față de provocările globale, cum ar fi criza climatică și pandemia.

„Multe dintre obiectivele pe care ni le-am stabilit la începutul anului au devenit și mai presante ca urmare a schimbării situației globale”, a spus Olaf Scholz. 

Summitul G7 va aborda, de asemenea, consecințele globale ale războiului din Ucraina – și anume creșterea prețurilor la energie, lipsa materiilor prime și amenințarea foametei la nivel mondial.

Continue Reading

G7

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc  în cadrul unor noi sancțiuni impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat duminică Downing Street, în prima zi a summitului G7. 

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin. Vladimir Putin își risipește resursele din ce în ce mai puține pe acest război inutil și barbar. El își finanțează ego-ul pe seama poporului ucrainean și a celui rus. Trebuie să tăiem finanţarea regimului Putin. Asta facem cu aliaţii noștri”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

De asemenea, președintele american Joe Biden a transmis că SUA i-au impus lui președintelui rus Vladimir Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa „fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei”.

„G7 va anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Joe Biden înainte de reuniunea G7 din Germania.

 

Potrivit Downing Street, aurul este un export important al Rusiei, cu o valoare de 12,6 miliarde de lire sterline pentru economia rusă în 2021. Valoarea sa pentru elita rusă a crescut, de asemenea, în ultimele luni, oligarhii grăbindu-se să cumpere lingouri de aur în încercarea de a evita impactul financiar al sancțiunilor occidentale.

Citiți și: Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

Londra este un important centru global de tranzacționare a aurului, iar sancțiunile britanice, care vor fi primele de acest fel aplicate împotriva Rusiei oriunde în lume, vor avea un impact uriaș asupra capacității lui Vladimir Putin de a strânge fonduri.

Având în vedere rolul central al Londrei în comerțul internațional cu aur și acțiunile paralele ale SUA, Japoniei și Canadei, această măsură va avea o acoperire globală, excluzând această marfă de pe piețele internaționale oficiale.

În cadrul summitului G7, prim-ministrul britanic va îndemna alți lideri să se alăture acestei inițiative pentru a izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional.

Continue Reading

G7

Crearea unui front unit în fața Rusiei și situația economiei globale, pe agenda președintelui american Joe Biden la summitul G7

Published

on

© Joe Biden / Twitter

Președintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seară pentru a participa la summitul G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un front unit în faţa Rusiei şi la situaţia economiei globale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prima întrevedere a lui Joe Biden în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz. Apoi, el va participa la summitul NATO de la Madrid, săptămâna viitoare.

„Ne aflăm în Germania pentru summitul G7. Aștept cu nerăbdare să purtăm discuții în jurul valorilor și priorităților comune ale națiunilor noastre: climă, infrastructura de dezvoltare, securitatea sanitară globală și stabilirea regulilor pentru economie și tehnologie pentru deceniile următoare”, a scris președintele american, pe Twitter.

Această deplasare survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo pentru a trage la răspundere Rusia”, a promis el.

Citiți și: Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

Potrivit lui Kirby, Joe Biden intenţionează să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt „obiective complementare, nu opuse”.

Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare. 

Summitul G7, care începe astăzi în Germania, va elabora „un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi pentru a arăta sprijinul colectiv pentru Ucraina”, potrivit Casei Albe. 

Reuniunea la nivel înalt a G7 reprezintă o oportunitate de a transmite un semnal puternic de unitate în aceste vremuri dificile, pledând pentru progres, prosperitate, pace și securitate. Solidaritatea și cooperarea strânsă sunt necesare pentru a atenua impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Cele șapte sesiuni de lucru ale summitului se vor axa pe diverse subiecte: economia globală, parteneriatele pentru țările în curs de dezvoltare, politica externă și de securitate, durabilitatea, securitatea alimentară, multilateralismul și transformarea digitală.

Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

G72 hours ago

Ucraina cere țărilor G7 mai multe arme și sancțiuni împotriva Moscovei după un atac asupra Kievului

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European: UE și țările G7 împărtășesc aceleași obiective – „oprirea mașinăriei de război a Rusiei și protejarea economiilor noastre”

G73 hours ago

Summit G7: Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina

G73 hours ago

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

ROMÂNIA4 hours ago

MAE reacționează la declarațiile lui Dmitri Medvedev: Indică frustrare și fac parte din retorica falsă a Kremlinului

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Șefa diplomației franceze susține că Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO: „Vrea să întărească Alianța sau este împotriva ei?”

G77 hours ago

Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis: Drapelul ne reamintește de valorile fundamentale ale națiunii noastre promovate și protejate de către românii din țară și de pretutindeni

G77 hours ago

Crearea unui front unit în fața Rusiei și situația economiei globale, pe agenda președintelui american Joe Biden la summitul G7

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Drapelului Național: Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending