Pe treptele Capitoliului, templul sacru al democrației americane, Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, punând capăt unei ere de patru ani de mandat a lui Donald Trump și făcând un apel la unitate națională după o campanie prezidențială dură, într-o țară afectată de pandemia de COVID-19 și extrem de polarizată și divizată ca societate.
“Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a rostit Joe Biden, cu mâna pe o biblie care aparține familiei sale de peste 100 de ani, jurământul care pecetluiește debutul mandatului noului președinte american, în același loc în care în urmă cu 14 zile America și lumea întreagă au asistat la violențe și la o insurecție fără precedent.
Într-un discurs ce a urmat depunerii jurământului, Joe Biden, al doilea președinte catolic după J.F. Kennedy, a spus că “aceasta este ziua Americii”.
“Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței. Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, ci triumful unei cauze, cea a democrației“, a afirmat Biden, sub privirile foștilor președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton și a fostului vicepreședinte Mike Pence, care reprezintă administrația ce își încheie mandatul după ce Donald Trump a refuzat să participe la ceremonie, într-un gest fără precedent de la Richard Nixon, din 1974, încoace.
“Am aflat din nou că democrația este prețioasă. Democrația este fragilă și în acest moment, prieteni, democrația a învins. Acum, pe acest teren sfințit, unde în urmă cu doar câteva zile violența a încercat să zdruncine chiar fundația Capitoliului, ne reunim ca o singură națiune, indivizibilă, pentru a efectua transferul pașnic al puterii așa cum am făcut timp de mai mult de două secole”, a mai spus Biden, conform discursului publicat și de Casa Albă.
Joe Biden a susținut că unitatea este singura cale de succes pentru țară.
“Știu că vorbitul despre unitate poate suna pentru unii ca o fantezie prostească în zilele noastre. Știu că forțele care ne despart sunt profunde și sunt reale. Știu, de asemenea, că nu sunt noi”, a spus președintele în discursul său inaugural.
“Unitatea este calea înainte”, a spus Biden, care a descris istoria Americii ca pe o “luptă constantă” între idealurile mărturisite ale țării și realitatea trăită.
“Împreună, vom scrie o istorie americană a speranţei, nu a fricii; de unitate, nu de divizare; de lumină, nu de întuneric. O poveste despre decenţă şi demnitate, dragoste şi vindecare, măreţie şi bunătate”, a mai subliniat noul președinte.
În alocuțiunea sa, Joe Biden a transmis și un mesaj către comunitatea internațională, folosindu-se de discursul său inaugural pentru a face un angajament față de aliații globali ai Statelor Unite, după patru ani de agendă “America mai întâi” a lui Donald Trump.
“Lumea ne privește. America a fost supusă unui test și a ieșit mai puternică. Ne vom repara alianțele și vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face față provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi și de mâine. Vom conduce nu prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului”, a subliniat noul lider de la Casa Albă.
“Vom fi judecați prin modul în care rezolvăm aceste crize în cascadă din epoca noastră. (…) Vom stăpâni această oră rară și dificilă? Eu cred că da”, a spus noul președinte.
În timpul discursului, Biden a ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor răpuse de pandemia de COVID-19 și a încheiat alocuțiunea sa cu “Dumnezeu să binecuvânteze America și să ne protejeze trupele”.
Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie anul trecut au fost validate la 6 ianuarie de Congresul Statelor Unite, într-o sesiune comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, reluată după ce susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.
Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral în urma competiției cu Donald Trump.
Joseph Robinette Biden s-a născut pe data de 20 noiembrie 1942, în Scranton, Pennsylvania și este al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Barack Obama.
Înscăunarea lui Joe Biden în Biroul Oval generează multiple premiere. Mai întâi, Biden va fi primul fost vicepreședinte de la George H.W. Bush, în 1989, care câștigă funcția supremă în stat.
De asemenea, Biden (77 de ani) devine în momentul preluării funcției cel mai vârstă om politic din SUA care a preluat vreodată funcția de președinte. Nu în ultimul rând, partenera politică a lui Biden și candidata pentru funcția de vicepreședinte, Kamala Harris va deveni prima femeie vicepreședintă din istoria SUA, dar și prima femeie afro-americancă și prima americancă cu origini sud-asiatice care va prelua această funcție.
Câștigarea funcției prezidențiale reprezintă un moment culminant pentru cariera politică a lui Biden, senator în Senatul SUA timp de 36 de ani în perioada 1973-2009 și vicepreședinte al SUA în perioada 2009-2017. În această ultimă calitate, Biden a vizitat de două ori România, în anii 2009 și 2014 și l-a primit pe președintele Klaus Iohannis, la Casa Albă, în 2015.