Connect with us

SUA

Joe Biden și Angela Merkel au semnat Declarația de la Washington, relansând relația SUA-Germania la ultima vizită a cancelarului german la Casa Albă

Published

on

© Bundesegierung/ Bergmann

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au semnat joi, la Casa Albă, Declarația de la Washington pentru reafirmarea fundației valorilor relației strategice dintre SUA și Germania și au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia, context în care liderul Statelor Unite a elogiat-o pe Merkel pentru “natura istorică” a mandatului său de cancelar care se va încheia după alegerile din Germania din luna toamna acestui an.

Angela Merkel, al doilea cel mai longeviv cancelar german din istorie după Helmut Kohl, s-a aflat joi în capitala SUA pentru ultima sa vizită la Washington în calitate de lider al guvernului federal, fiind elogiată de președintele american, după ce anterior s-a întâlnit cu vicepreședinta Kamala Harris și a primit titlul “Doctor Honoris Causa” din partea Johns Hopkins University pentru activitatea sa ca “lider global de o integritate de neegalat” și ca “far pentru întreaga lume în timpul crizelor”.

“Vreau să iau un moment pentru a recunoaște natura istorică a cancelariei sale. Prima femeie cancelar din istoria Germaniei. Primul cancelar din fosta Germanie de Est. Și acum, al doilea cancelar, cel mai longeviv cancelar de la Helmut Kohl încoace. Iată o viață exemplară de servicii revoluționare pentru Germania și, aș putea adăuga – și o spun din toată inima – pentru lume. În numele Statelor Unite, îți mulțumesc, Angela, pentru cariera ta de lider puternic și cu principii. Și îți mulțumim pentru că te-ai pronunțat pentru ceea ce este corect și pentru că nu ai eșuat niciodată în apărarea demnității umane”, a spus Biden în debutul conferinței comune de presă cu Merkel, transmițând deopotrivă și un mesaj de condoleanțe față de pierderile suferite de Germania în urma inundațiilor devastatoare de joi.

 

Liderul american a subliniat că Declarația de la Washington este un document care afirmă angajamentul comun al celor două țări “față de principiile democratice care reprezintă inima națiunilor noastre și modul în care le vom aplica pentru a face față celor mai mari provocări de astăzi și de mâine”.

Cancelarul Merkel a declarat că este recunoscătoare pentru faptul că valorile comune și proiectele de viitor au stat la baza Declarației de la Washington, pe care a semnat-o împreună cu președintele Biden.

Documentul reafirmă, între altele, angajamentul de a apăra o lume deschisă și de a lucra neîncetat la obiectivul unei Europe întregi, libere și care să trăiască în pace.

De asemenea, declarația lansează doi noi inițiative bilaterale: un forum SUA-Germania privind viitorul, care va utiliza pe deplin expertiza și puterea de inovare a societăților și va recomanda soluții pentru a modela împreună viitorul. Pentru a facilita cooperarea în probleme economice cruciale, va fi înființat, de asemenea, un Dialog economic SUA-Germania.

Parteneriatul privind clima și energia lansat de Biden și Merkel se referă la obiectivul colaborării dintre SUA și Germania “pentru a accelera energia durabilă în economiile emergente, ceea ce este esențial pentru a aborda criza climatică și pentru a preveni utilizarea energiei ca instrument de coerciție”.

Vom mobiliza investițiile în Europa Centrală și de Est, inclusiv prin sprijinirea transformării energetice a Ucrainei, a eficienței energetice și a securității energetice“, se arată în declarația acestui parteneriat, o referire indirectă la gazoductul Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia, amplu criticat de SUA, dar care va fi finalizat până la finele anului.

Astfel, Joe Biden a declarat că atât el cât şi cancelarul german Angela Merkel se opun utilizării de către Rusia a energiei ca o ”armă”, o referire la gazoductul Nord Stream 2, prin care Rusia va livra direct gaze Germaniei prin Marea Baltică fără a tranzita Ucraina.

”Deşi mi-am reafirmat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel şi cu mine împărtăşim absolut convingerea că nu trebuie să lăsăm Rusia să utilizeze energia ca o armă pentru a-i constrânge sau ameninţa pe vecinii săi”, a spus el, afirmând încă o dată rezervele și opoziția SUA față de acest proiect care va spori dependența europeană de gazul rusesc, adesea utilizat de Moscova ca o armă geopolitică.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a reafirmat că Ucraina trebuie să rămână ”o ţară de tranzit” pentru gazul rus, în pofida construirii unui gazoduct care va lega direct Germania de Rusia prin Marea Baltică.

”Nord Stream 2 este un proiect suplimentar şi cu siguranţă nu este un proiect de înlocuire a oricărui tranzit via Ucraina. Orice altceva ar crea, evident, multă tensiune”, a declarat cancelarul german.

Cei doi lideri au exprimat viziuni similare și cu privire la provocarea reprezentată de China din perspectiva multiplelor fațete ale relațiilor cu Beijingul, de la cooperare la competiție sistemică.

Vizita Angelei Merkel la Casa Albă s-a încheiat cu o cină oferită de Joe Biden în onoarea cancelarului german. Angela Merkel a efectuat 23 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte de la Casa Albă de când Merkel a venit la putere.

“Ea cunoaște Biroul Oval la fel de bine ca și mine. (…) Ca o notă personală, trebuie să spun că îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre. Chiar îmi va fi dor”, a conchis Biden, mulțumindu-i lui Merkel pentru că a fost “un apărător de neclintit al Alianței Transatlantice”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, au convenit să lucreze pentru a face pași concreți în privința reducerii ratei de refuz pentru cererile de viză în SUA.

Discuția a fost prilejuită de întâlnirea pe care secretarul american a avut-o cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

“Am convenit cu domnul Mayorkas (un profesionist foarte respectat, fost director al agenției pentru cetățenie și servicii de imigrare al SUA și ulterior adjunct al secretarului aceluiași departament sub președintele Obama) să lucrăm îndeaproape în perioada următoare pentru a face pași concreți în privința reducerii ratei de refuz pentru cererile de viză în SUA. În următoarele săptămâni, voi avea întrevederi pentru aprofundarea acestui subiect”, a anunțat Muraru, pe pagina sa de Facebook.

Croaţia, Bulgaria, România şi Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.

Includerea celor patru țări UE în programul Visa Waiver s-a aflat pe masa discuțiilor și la summitul dintre Uniunea Europeană și SUA din luna iunie, de la Bruxelles, dar și la reuniunea ministerială UE – Statele Unite

Salutăm progresele înregistrate de Statele Unite și de UE în direcția îndeplinirii de către alte state membre ale UE a cerințelor necesare pentru călătoriile fără viză în Statele Unite”, au consemnat președintele american Joe Biden și liderii Comisiei Europene și Consiliului European.

Apoi, Statele Unite și Uniunea Europeană au salutat progresele înregistrate de cele patru state membre ale UE – România, Bulgaria, Cipru și Croația – care nu au fost incluse încă în programul Visa Waiver, într-o declarație comună adoptată de SUA și UE la finalul unei reuniuni la nivelul miniștrilor afacerilor interne.

În ceea ce privește România, ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul american, Antony Blinken, au convenit în luna martie să lucreze împreună pentru includerea României în programul Visa Waiver, după ce o înțelegere similară fusese agreată și cu predecesorul lui Blinken, fostul de secretar de stat Mike Pompeo.

Potrivit legislației SUA privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, însă la începutul anului 2020 aceasta era de 10.44%.

Amintim că președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat pe 3 martie recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) prin care legislativul european va introduce o acțiune la Curtea de Justiție a UE privind chestiunea obligativității vizelor pentru SUA care încă revin unor state membre ale UE, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

Într-o rezoluție adoptată în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația.

Rezoluția, adoptată cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri, îndeamnă Comisia Europeană să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Continue Reading

SUA

Sondaj Reuters/Ipsos: Popularitatea lui Joe Biden în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din timpul președinției sale

Published

on

© The White House

Aprobarea publică a președintelui american Joe Biden a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat în timpul președinției sale, indicând o atitudine tot mai critică a americanilor cu privire la modul de gestionare a pandemiei de coronavirus de către administrația de la Casa Albă, potrivit ultimului sondaj de opinie Reuters/Ipsos, preluat de Agerpres.

Sondajul realizat în perioada 15-16 septembrie, la nivel național, a arătat că 44% dintre americanii de vârstă adultă au aprobat performanța lui Biden în funcție, în timp ce 50% au dezaprobat-o, iar restul nu sunt siguri.

Popularitatea lui Biden este în scădere de la jumătatea lunii august, corelat cu prăbușirea guvernului afgan susținut de SUA și cu creșterea numărului deceselor legate de COVID-19 în întreaga țară.

În timp ce majoritatea americanilor susțin tipul de vaccin și cerințele privind măștile pe care Biden le-a impus recent pentru a încetini răspândirea variantei Delta, unii republicani au criticat ceea ce ei consideră a fi o reacție exagerată a Casei Albe.

Sondajul săptămânal a arătat că numărul americanilor care aprobă reacția lui Biden la pandemie a scăzut pentru prima dată sub 50%: Aproximativ 48% au aprobat politicile COVID-19 ale președintelui, în timp ce 46% le-au dezaprobat.

În același moment al președinției lui Donald Trump, aproximativ 38% dintre americani aprobau prestația sa în funcție, în timp ce 57% o dezaprobau.

Sondajul Reuters/Ipsos este realizat online, în limba engleză, pe întreg teritoriul Statelor Unite. Cel mai recent sondaj a colectat răspunsuri de la 1.005 adulți în total, inclusiv 442 de democrați și 360 de republicani. Acesta are un interval de credibilitate, o măsură a preciziei, de 4 puncte procentuale.

Continue Reading

SUA

SUA impun sancțiuni împotriva unor susținători ai organizației teroriste Al-Qaida din Turcia: Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să ne facă rău

Published

on

© U.S. Department of State / Flickr

Administrația americană a impus sancțiuni împotriva a cinci susținători financiari ai organizației teroriste al-Qaida care activează în Turcia, anunță Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Majdi Salim, Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, originari din Egipt, şi Nurettin Muslihan, Cebrail Guzel şi Soner Gurleyen, născuţi în Turcia, au fost sancționați ca urmare a ”asistenței materiale, financiare, tehnologice” acordate sau ca urmare a ”asigurării bunurilor ori serviciilor” grupării teroriste, informează Agerpres.

”Aceste sancţiuni ilustrează angajamentul de neclintit al SUA de a tăia sprijinul financiar pentru Al-Qaida. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri străini, inclusiv Turcia, pentru a expune şi opri reţelele de sprijin financiar ale Al-Qaida”, a subliniat la rândul ei Andrea Gacki, directoarea Oficiului american pentru controlul activelor străine.

Ca urmare a sancţiunilor, bunurile celor cinci din SUA vor fi blocate, iar cetăţenii americani nu vor mai putea face afaceri cu aceştia.

Mai mult, sancţiunile impuse de SUA pot îngreuna afacerile internaţionale, numeroase bănci temându-se să nu aibă probleme legale din cauza încălcării acestora.

”Statele Unite nu vor uita niciodată victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi celelalte acţiuni ale al-Qaida din lume. Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să facă rău SUA, cetăţenilor noştri şi intereselor noastre”, a insistat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Noul Bauhaus european, o oportunitate de a investi bani europeni în proiecte inovative. Trebuie să fie o pagină esențială din ”Biblia” multor administrații locale din România

U.E.10 hours ago

Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna august

Marian-Jean Marinescu10 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

Daniel Buda11 hours ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA13 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

Marian-Jean Marinescu10 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D3 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA3 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

Team2Share

Trending