Președintele american, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, au avut discuții îndelungate despre ”natura complexă a relațiilor dintre cele două țări și despre importanța gestionării responsabile a competiției” dintre cele mai mari două economii globale.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au abordat în prima lor întrevedere desfășurată în format virtual ”domenii în care interesele sunt convergente, dar și aspecte în care interesele, valorile și perspectivele diferă.”
În cadrul discuției care s-a prelungit mai mult decât era planificat, până la trei ore și jumătate, președintele chinez a solicitat SUA să pună capăt constrângerilor asupra companiilor chineze din rațiuni de securitate națională, în vreme ce liderul de la Casa Albă a îndreptat reflectoarele spre ”practicile comerciale și economice neloiale” ale Beijingului, evocând politica SUA de a colabora cu aliații pentru ”a-și apăra interesele și valorile.”
”Președintele Biden a subliniat, de asemenea, importanța gestionării riscurilor strategice. Acesta a subliniat necesitatea unor mecanisme de bun simț pentru a evita o escaladare a competiției în conflict și pentru a menține deschise liniile de comunicare”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Taiwanul a fost unul dintre punctele sensibile de pe agenda summitului virtual dintre liderii primelor două economii ale lumii.
”În ceea ce privește Taiwanul, președintele Biden a subliniat că Statele Unite rămân angajate în politica <<o singură Chină>>”, se arată în comunicat, adăugând că SUA ”se opun cu fermitate” eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.
Xi, la rândul său, a reiterat răbdarea Beijingului pentru ”reunificarea pașnică” cu Taiwanul, dar a avertizat că vor urma ”măsuri drastice” dacă ”forțele separatiste pentru independența Taiwanului vor … încălca linia roșie.”
În prima sa remarcă publică de la sfârșitul Conferinței ONU privind schimbările climatice, unde China și India au slăbit forța declarației finale privind cărbunele, Xi a transmis prin intermediul interpreților că ar trebui să existe mai multă acțiune și mai puține sloganuri. ”Ar trebui să existe mai puțină blamare, dar mai multă cooperare”, i-a transmis acesta lui Biden, informează Politico Europe.
Întâlnirea are loc pe fondul unei îngrijorări sporite cu privire la cât de departe ar putea merge tensiunea geopolitică, în condițiile în care ascensiunea Chinei reprezintă o provocare tot mai mare la adresa dominației globale a SUA.
Biden, însoțit de mai mulți membri ai Cabinetului său, printre care secretarul de stat american, Antony Blinken, și cel al Trezoreriei, Janet Yellen, dar și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a evocat întâlniri precedente avute tete-a-tete cu Xi și a spus că ”au comunicat întotdeauna sincer unul cu celălalt.”
Dincolo de gesturile de bunăvoință, persoanele familiare cu pregătirea reuniunii au declarat că aceasta ar putea duce la o serie inițiative pe termen scurt și mediu dezvoltate de grupuri de lucru comune pentru a reduce fricțiunile, precum și posibile semnale de aliniere cu privire la preocupări geopolitice mai largi, inclusiv Coreea de Nord și Iran.
Un prim pas în această direcție a fost făcut cu prilejul COP26. Principalii poluatori globali și-au luat angajamentul de a colabora în acest deceniu în privința combaterii schimbărilor climatice, prin oprirea defrișărilor și organizarea, în prima jumătate a anului viitor, a unei reuniuni bilaterale privind metanul, gaz cu efect de seră care contribuie la creșterea temperaturii globale.