America a revenit și alianța transatlantică a revenit, a afirmat vineri președintele american Joe Biden într-un discurs de o dublă premieră, adresându-se pentru prima dată aliaților europeni de la preluarea mandatului de președinte și devenind primul lider de la Casa Albă care susține o alocuțiune pe scena, chiar și virtuală, a Conferinței de Securitate de la München. Într-un discurs în care a făcut pledoarie pentru democrație, a îndemnat la confruntarea Rusiei și a Chinei, Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru elementul sacru al relației transatlantice – articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
“Vorbesc astăzi în calitate de președinte al Statelor Unite și trimit un mesaj clar lumii: America a revenit. Alianța transatlantică a revenit. Și nu privim înapoi, privim înainte, împreună“, a spus Biden, într-un discurs adresat online după o primă reuniune prin videoconferință cu omologii din țările G7 și înaintea unor mesaje privind relansarea relațiilor transatlantice pe care le susțin și cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron.
Încă din prima parte a declarațiilor sale, președintele Biden, care și-a preluat mandatul la 20 ianuarie, a citat clauza de apărare colectivă a tratatului fondator al NATO, în semn de angajament solid față de Articolul 5.
“Un atac împotriva unuia este un atac asupra tuturor”, a spus el, adăugând că singura dată când a fost invocată a fost când SUA a fost atacată la 11 septembrie 2001 și marcând primul său discurs către europeni prin reasumarea acestui legături solemne între aliați. El și-a întărit mesajul, punctând că “alianța transatlantică este temelia puternică” pe care se bazează securitatea colectivă și prosperitatea comună a celor două maluri ale Atlanticului
Invocând un moment de inflexiune al scenei internaționale, Biden a afirmat: “Parteneriatul dintre Europa și Statele Unite, în opinia mea, este și trebuie să rămână piatra de temelie a tot ceea ce sperăm să realizăm în secolul XXI, la fel cum am făcut în secolul XX”.
“Permiteți-mi să șterg orice urme de îndoieli persistente, SUA vor colabora îndeaproape cu partenerii noștri din UE și din capitalele de pe tot continentul, de la Roma la Riga”, a insistat el, în timp ce a salutat și “creșterea investițiilor UE în capabilități militare”, una dintre temele de mari tensiuni între Europa de Vest și fosta administrație condusă de Donald Trump.
Făcând trimitere la faptul că nu va urma decizia lui Trump de a retrage parțial trupele americane din Germania, Biden a spus: “știu că ultimii ani au tensionat și testat relația noastră transatlantică, dar SUA sunt determinate să se angajeze din nou”, a spus el.
În discursul său, Joe Biden s-a referit și la provocările comune pe care Occidentul trebuie să le înfrunte, referindu-se la criza existențială a schimbărilor climatice și mulțumind Europei că și-a asumat rolul de lider în această chestiune, dar și la combaterea pandemiei de COVID-19.
Mai mult, președintele american i-a îndemnat pe aliații europeni să nu piardă din vedere provocările reprezentate de China și de Rusia și a făcut apel la acțiuni la unison.
Biden a spus că Europa și SUA ar trebui să se abordeze China la unison, deși atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și cancelarul german Angela Merkel, nu susțin o poziție care să antagonizeze China.
“Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China. Concurența cu China va fi dură”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Președintele SUA a spus că va fi necesar să răspundem “abuzurilor economice și a constrângerilor guvernului chinez care stau la baza fundamentelor sistemului economic internațional”.
Biden a cerut, de asemenea, Europei să colaboreze la consolidarea alianțelor cu zona Indo-Pacifică drept mijloc de promovare a democrației.
Liderul de la Casa Albă a comparat provocările reprezentate de China din perspectiva atacurilor la adresa democrației cu atitudinea Rusiei. Astfel, președintele american l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin și Kremlinul că încearcă să furnizeze o imagine că SUA și Occident sunt la fel de corupte ca Rusia.
“Putin încearcă să slăbească proiectul european și alianța noastră NATO. El vrea să submineze unitatea transatlantică și hotărârea noastră. Pentru că este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe statele individuale nu este să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și strâns unită“, a spus Biden.
“Gama de provocări pe care SUA și Europa le au un în comun este largă și complexă … ultimii patru ani au fost grei, dar Europa și Statele Unite trebuie să conducă încă o dată cu încredere”, a conchis președintele SUA.
Primele contacte în plan multilateral între Joe Biden și aliații din UE, NATO și G7, vor avea loc după ce administrația sa a cerut țărilor UE să lucreze ca SUA la mai multe dosare internaționale critice, inclusiv relațiile geostrategice și economice cu China, privind cu suspiciune acordul de investiții semnat de Uniunea Europeană cu Beijingul la finele anului trecut, în ultimele zile ale președinției germane la Consiliul UE.
Comisia Europeană a prezentat un plan transatlantic pentru a colabora cu administrația Biden pe probleme care variază de la tehnologie la comerț, după patru ani de legături tensionate sub predecesorul său, Donald Trump.
Noul președinte american a declarat recent că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei ”competiții extreme”, anunțând totodată în primul său discurs despre politica externă a SUA că a început reconstruirea mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei. Pe cale de consecință, Biden a anunțat că Pentagonul va crea un grup de lucru privind provocarea strategică reprezentată de China și i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping, în prima lor convorbire telefonică, că SUA vor apăra interesele sale și ale aliaților, inclusiv în ce privește o zonă indo-pacifică liberă și deschisă.
Desfășurată tradițional în luna februarie a fiecărui an, dar amânată din cauza pandemiei de COVID-19 pentru o dată ulterioară în 2021, Conferința de Securitate de la München a organizat vineri o ediție specială online consacrată oportunității unice a revitalizării relațiilor transatlantice, în care tematica unei noi agende comune Europa – SUA a fost discutată mai întâi de Joe Biden, Emmanuel Macron și Angela Merkel, liderii celor trei mai puteri – SUA, Franța și Germania, iar apoi subiectul a fost abordat într-o sesiune separată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și într-un discurs de încheiere din partea prim-ministrului britanic Boris Johnson, după ce acesta a găzduit prima reuniune G7 cu participarea noului lider de la Casa Albă.
Tema ediției speciale online din acest an este “Beyond Westlessness: Renewing Transatlantic Cooperation, Meeting Global Challenges”, având în vedere alegerea lui Joe Biden la Casa Albă și făgăduința revigorării relației transatlantice și reprezentând o continuare pozitivă a ediției de anul trecut care clama, în premieră, “Westlessness-ul” – dezoccidentalizare a ordinii internaționale.
Deși este considerat unul dintre prietenii acestei Conferințe, prezența lui Joe Biden pe scena virtuală de la München va marca o premieră, fiind pentru prima dată când un președinte în funcție al SUA va participa la acest prestigios eveniment.