CHINA
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
Published
3 weeks agoon
Președintele american Joe Biden se va întâlni sâmbătă cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Peru, pentru ultima dintre cele trei întâlniri față în față din mandatul său, potrivit unor oficiali de rang înalt din administrația americană, informează CNN. Cei doi lideri vor fi prezenți la Lima pentru Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Ultima lor întâlnire a avut loc anul trecut, în cadrul aceluiași summit, când Biden l-a găzduit pe Xi în apropiere de San Francisco.
Pe măsură ce mandatul său se apropie de final, Biden se află într-o poziție diminuată de putere în fața lui Xi, în timp ce liderul chinez ar putea să își îndrepte deja atenția spre noul președinte ales al SUA, republicanul Donald Trump. Pentru al doilea mandat la Casa Albă, Trump a amenințat că va intensifica războiul comercial cu China, planificând să impună tarife drastice pentru toate importurile din această țară.
Oficialii administrației Biden, care au dorit să rămână anonimi, au refuzat să comenteze dacă președintele american intenționează să discute despre Trump sau despre politicile propuse de acesta în conversația cu Xi. Ei au sugerat că întrebările legate de tranziția lui Trump pot fi adresate echipei sale de tranziție, inclusiv pe tema accesului la informații clasificate despre China.
Tranzițiile prezidențiale sunt „momente deosebit de importante în geopolitică”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a explicat că Biden îi va sublinia lui Xi necesitatea menținerii „stabilității, clarității și predictibilității” în relațiile SUA-China în această perioadă de schimbare. Sullivan a numit competiția cu China „o prioritate majoră” pentru următoarea administrație.
De această dată, întâlnirea Biden-Xi va aborda mai puțin rezultate concrete, fiind mai degrabă o evaluare a relațiilor bilaterale și o trecere în revistă a aspectelor de interes. Printre acestea, Biden va aborda problema sprijinului continuu al Chinei pentru industria de apărare a Rusiei, o preocupare care va afecta, probabil, și următoarea administrație.
În plus, Biden va evidenția progresele obținute prin strategia de „diplomație intensă” cu China, punctând realizările din ultima întâlnire din California: reluarea comunicării militare între cele două țări, colaborarea în combaterea traficului de droguri și dialogul privind inteligența artificială – domenii în care SUA au căutat să extindă cooperarea pentru a reduce riscurile și tensiunile.
Pentru Beijing, întâlnirea reprezintă o ocazie de a evalua stadiul relațiilor bilaterale, care s-au stabilizat în ultimul an, grație intensificării schimburilor diplomatice și reluării canalelor de comunicare, în contextul încetinirii economiei chineze.
Cu toate acestea, este posibil ca acest progres să fie greu de menținut. Trump a desemnat în posturi cheie ale administrației persoane cunoscute pentru pozițiile lor ferme împotriva Chinei, printre care Marco Rubio – secretar de stat și Mike Waltz – consilier pentru securitate națională, ceea ce ar putea aduce noi turbulențe în relațiile dintre SUA și China.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele
Iulian Chifu: Sabotaj ruso-chinez suspectat la cablurile de date și conducte submarine în Baltică
SUA suspendă parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere
CHINA
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Published
18 hours agoon
December 2, 2024By
Andreea RaduŞefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema „sprijinului în creştere” al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi, în faţa căruia a pledat pentru ca Beijingul să se angajeze în favoarea unei „păci echitabile” în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu „cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre”.
Războiul din Ucraina a fost, prin urmare, în centrul discuţiilor cu omologul său Wang Yi, a indicat Annalena Baerbock la finalul întrevederilor.
„Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume”, a declarat ministrul de externe german.
„Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a spus Baerbock.
China susţine că nu a furnizat niciodată arme letale pentru a fi utilizate în Ucraina, dar Beijingul rămâne un aliat politic şi economic de prim-plan al Rusiei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.
Unele ţări membre NATO au calificat China drept un „facilitator decisiv” în războiul dus de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană afirmă că dispune de informaţii despre existenţa unei uzine în China pentru fabricarea de drone care sunt apoi livrate Rusiei, conform unui înalt responsabil al UE, care a făcut această dezvăluire sub rezerva anonimatului.
„Nu numai că preşedintele rus distruge ordinea noastră de pace europeană prin războiul său în Ucraina, dar de acum atrage şi Asia prin intermediul Coreei de Nord. Deci, am discutat cu omologul meu chinez în mod intens despre faptul că acest aspect nu poate fi în interesul Chinei”, a afirmat ministrul german de externe la finalul convorbirilor.
Înaintea acestor afirmaţii, Baerbock a apreciat că „sprijinul în creştere al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact asupra relaţiilor (dintre noi), întrucât afectează interesele fundamentale de securitate ale Germaniei şi ale Europei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei germane.
Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.
CHINA
Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele
Published
21 hours agoon
December 2, 2024By
Teodora IonMinistrul german de externe Annalena Baerbock a avertizat că Vladimir Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina prin utilizarea dronelor fabricate în China și prin folosirea trupelor nord-coreene, informează AFP și DPA, citate de Agerpres, și Deutsche Welle.
Aflată într-o vizită la Beijing unde s-a întâlnit cu omologul chinez Wang Yi, Baerbock a reliefat responsabilitatea membrilor permanenți din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, precum China, de a nu alimenta conflictele.
”Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a declarat Baerbock.
Deși face apel în mod regulat la dezescaladare, Beijingul este considerat a fi cea mai importantă sursă de sprijin a Rusiei și nu a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina.
Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.
Propunerile includ, de asemenea, adoptarea de măsuri mai stricte împotriva aşa-numitei flote ”din umbră” a Rusiei, utilizată pentru transportul petrolului şi a produselor petroliere.
Conform intenţiilor Comisiei Europene, UE ar putea viza în jur de 50 de nave. Acestora, de exemplu, li s-ar putea interzice intrarea în porturile din statele UE. Peste 24 de nave erau deja listate de UE în luna iunie.
Conștientă de acest aspect, Uniunea Europeană și Japonia au semnat un parteneriat de apărare și securitate care va pune bazele unei cooperări mai strânse în domenii critice precum securitatea maritimă și legăturile în industria de apărare.
CHINA
„Uniunea Europeană și China sunt parteneri, nu adversari”, afirmă ministrul chinez de externe
Published
1 week agoon
November 25, 2024By
Andreea RaduMinistrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni că Uniunea Europeană şi China sunt mai degrabă „parteneri decât adversari” şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină „independenţa strategică”, informează Reuters.
Wang Yi a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel, aflat în vizită la Beijing.
„China şi UE sunt parteneri, nu adversari. În faţa unilateralismului şi a protecţionismului în creştere, sperăm că UE va rămâne fidelă aspiraţiei sale iniţiale şi îşi va menţine independenţa strategică. China este dispusă să depună eforturi comune cu Luxemburgul pentru a promova dezvoltarea susținută și solidă a relațiilor China-UE”, a declarat ministrul chinez de externe.
Şeful diplomaţiei chineze a mai remarcat că, „în situaţia actuală de schimbări întrepătrunse şi de haos”, cooperarea cu Luxemburg a fost „o poveste de succes„, care demonstrează „importanţa dialogului în locul confruntării”, potrivit Agerpres.
„Demonstrează, de asemenea, importanţa deschiderii şi a conectivităţii, care este modalitatea corectă de a promova o dezvoltare comună şi de a răspunde provocărilor globale”, a indicat el.
La rândul său, Xavier Bettel a asigurat că Luxemburgul va fi „o poartă de intrare pentru cooperarea dintre China şi Europa”. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca China „să joace un rol mai important în pacea şi stabilitatea globală”.
Recent, preşedintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European a declarat că Uniunea Europeană și China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze.
În 30 octombrie, la mai bine de un an de la deschiderea anchetei privind subvențiile acordate producătorilor chinezi de automobile electrice, Comisia Europeană a început să impună tarife suplimentare pe importurile de vehicule electrice din China. Noile taxe variază între 7,8% pentru automobilele Tesla și până la 35,3% pentru cele ale producătorului chinez SAIC, peste tariful standard de 10% aplicat deja pentru importurile auto în Uniunea Europeană.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO