Connect with us

SUA

Joe Biden vine în Europa în perioada alegerilor europene: Vizită de stat în Franța, marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și un discurs despre apărarea democrației

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron îl va găzdui pe președintele american Joe Biden pentru o vizită de stat la Paris, după comemorarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, care a schimbat soarta celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, au anunțat joi Palatul Elysee și Casa Albă.

Prezența la Paris pe 8 iunie va fi prima vizită de stat a lui Biden în Franța și vine înaintea unei serii de summituri, inclusiv a liderilor G7 și NATO, unde sprijinul pentru Ucraina va domina probabil discuțiile.

Biden l-a găzduit pe Macron într-o vizită de stat la Washington în 2022, liderul francez fiind primit într-o vizită similară și de Donald Trump în 2018. “Este rândul meu să îți urez bun venit. Ne vedem pe 8 iunie, prietene”, a scris președintele francez, pe Twitter.

Pe 6 iunie, liderii mondiali se vor reuni pe plajele din Normandia pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z. Printre participanți se numără regele Charles al III-lea al Marii Britanii, cancelarul german Olaf Scholz și, posibil, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden va rosti un discurs cu această ocazie pentru a comemora debarcările aliate din din Normandia, care au deschis calea pentru eliberarea Franței și a Europei.

“73.000 de americani curajoși au debarcat pe plajele Utah și Omaha din Normandia la 6 iunie 1944, iar președintele va saluta veteranii americani și membrii familiilor acestora în timp ce se află în Franța pentru a le onora sacrificiul”, a subliniat administrația americană.

Pe data de 7 iunie, președintele american va rosti un discurs la Pointe du Hoc, Franța, despre importanța apărării libertății și democrației. Deși are loc în intervalul în care cetățenii europeni sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul Parlament European, discursul este susținut la exact 40 de ani de când predecesorul Ronald Reagan se adresa pe 6 iunie 1984, la 40 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, tot de la Pointe du Hoc.

Președinții francez și american vor discuta despre ajutorul pe termen lung acordat Ucrainei, a precizat Elysée într-un comunicat citat de Politico Europe.

“Coordonarea noastră strânsă privind crizele internaționale va servi la pregătirea următoarelor evenimente internaționale, inclusiv summitul G7 din iunie de la Bari și summitul NATO din iulie de la Washington”, se arată în declarație.

Se așteaptă ca Biden și Macron să discute, de asemenea, despre subiecte economice, spațiale și nucleare, precum și despre schimbările climatice.

Se spune că cei doi lideri se bucură de o relație caldă și prietenoasă, în ciuda dezacordurilor politice. Președintele francez, de exemplu, a criticat public Legea americană de reducere a inflației pentru că a avut un impact asupra investițiilor în Europa.

Vizita are loc înainte de alegerile europene de la sfârșitul săptămânii viitoare, care se așteaptă să producă câștiguri importante pentru extrema dreaptă franceză.

După vizita din Franța în perioada 5-9 iunie, Biden se va afla în Europa și la finalul săptămânii ulterioare pentru a participa la summitul G7 din Bari, Italia. În luna iulie, liderul de la Casa Albă, aflat în plină campanie pentru un nou mandat și avându-l ca rival pe Donald Trump, îi va găzdui pe liderii țărilor NATO pentru un summit, la Washington, care să marcheze 75 de ani de la înființarea Alianței.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

Published

on

© Team Trump/ Facebook

Președintele american Joe Biden este perceput mai pozitiv la nivel mondial decât predecesorul său Donald Trump, potrivit unui nou sondaj publicat marți de Pew Research Center, cu sediul la Washington, relatează DW.

Sondajul, realizat în 34 de țări între ianuarie și mai anul acesta, a arătat că oamenii din aceste locuri au mai multă încredere în Biden decât în Trump pentru a acționa corect în ceea ce privește afacerile globale.

Pew a constatat că diferența de opinii cu privire la cei doi președinți americani este foarte mare în unele națiuni. Acesta a remarcat că încrederea în Trump a este deosebit de scăzută în țările din Europa de Vest și în Canada.

„Majoritatea celor din Canada și din Europa nu au încredere în Trump, iar mai mult de opt din zece sunt de aceeași părere în Franța, Germania și Suedia”, se arată în raport.

În Germania, „63% dintre germani au încredere în Biden, dar doar 15% au încredere în Trump – o diferență de aproape 50 de puncte procentuale”.

Imaginea lui Biden a fost, însă, afectată la nivel global de modul în care administrația sa a abordat războiul Israel-Hamas din Gaza. Majoritatea persoanelor intervievate de Pew au dezaprobat acțiunile Washingtonului.

„Ratingurile pentru actualul președinte american sunt în scădere față de anul trecut în 14 din cele 21 de țări pentru care sunt disponibile tendințe, inclusiv cu două cifre în Australia, Israel, Japonia, Polonia, Africa de Sud, Spania, Suedia și Regatul Unit”, potrivit autorilor raportului. „În aproape toate țările intervievate, mai puțin de jumătate dintre ele aprobă modul în care acesta a abordat războiul”, se arată în raport. „Ratele de dezaprobare sunt deosebit de ridicate în unele țări în care o mare majoritate a populației este musulmană, în special în Malaezia, Tunisia și Turcia”.

Sondajul Pew a fost realizat înainte ca Biden să anunțe o propunere pentru a pune capăt conflictului.

Luni, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a susținut o rezoluție americană care cerea încetarea focului în Gaza. Planul prevede o încetare a focului în etape, care să conducă în cele din urmă la o încetare permanentă a războiului.

Israelul a declarat că va fi de acord doar cu pauze temporare până când Hamas – care este desemnată drept organizație teroristă de către SUA, Germania, UE și alții – va fi învinsă. Hamas a susținut că nu va accepta un acord care nu garantează o încetare permanentă a focului.

Mulți dintre respondenții sondajului Pew dezaprobă, de asemenea, modul în care Biden a gestionat războiul dintre Rusia și Ucraina. Dar opiniile diferă puternic în Europa.

În timp ce aproape două treimi dintre polonezi aprobă modul în care Washingtonul a abordat conflictul, respondenții din Turcia și Ungaria dezaprobă puternic.

„În total, jumătate sau mai mult dezaprobă modul în care Biden tratează conflictul dintre Rusia și Ucraina în șase dintre cele 12 state membre NATO analizate.”

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, administrația Biden a oferit Ucrainei asistență militară și financiară în valoare de peste 100 miliarde de dolari.

Biden a semnat cel mai recent pachet de ajutor în luna aprilie a acestui an, după luni de întârziere în Congresul SUA.

În ciuda faptului că multe persoane din întreaga lume dezaprobă politicile SUA în ceea ce privește conflictul dintre Israel și Hamas, atitudinile generale față de SUA rămân în general pozitive, potrivit Pew.

În Europa, polonezii sunt cei mai predispuși să evalueze pozitiv SUA, 86% dintre ei având o părere favorabilă, subliniază raportul.

„În regiunea Asia-Pacific, 70% sau peste evaluează pozitiv SUA în Japonia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda”, a precizat raportul.

În schimb, „Statele Unite primesc cele mai mici evaluări din sondaj în Tunisia și Turcia, unde 80% sau peste au o opinie negativă”.

Continue Reading

SUA

 Antony Blinken: Netanyahu reafirmă angajamentul pentru încetarea focului în Gaza

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, a declarat marți că premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat angajamentul pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, considerând reacția Hamas la rezoluția ONU proaspăt adoptată drept un „semn încurajator,” relatează AFP, preluat de Agerpres.

„M-am întâlnit cu Netanyahu aseară (luni) și el și-a reafirmat angajamentul față de propunerea de încetare a focului în Gaza,” a declarat Blinken, referindu-se la planul în trei faze prezentat de președintele american Joe Biden pe 31 mai.

Șeful diplomației americane a menționat că reacția Hamas, care a primit favorabil o serie de elemente ale rezoluției adoptate luni de Consiliul de Securitate al ONU pentru încetarea focului în Gaza, este un „semn încurajator.”

„Este un semn încurajator, deoarece comunicatul publicat după propunerea președintelui (Joe Biden) în urmă cu zece zile a fost pozitiv, dar nu a fost concludent,” a adăugat Blinken.

După planul dezvăluit de președintele american la sfârșitul lunii mai, mișcarea islamistă Hamas a considerat „pozitivă” această nouă foaie de parcurs.

„Toată lumea a spus da, cu excepția Hamas,” a declarat Blinken, sugerând că, dacă gruparea palestiniană care guvernează Gaza nu va accepta această propunere, „în mod clar” un eșec va fi responsabilitatea sa. „Așteptăm un răspuns din partea Hamas,” a insistat Blinken.

Cu toate acestea, nici Israelul nu a acceptat oficial foaia de parcurs pentru încetarea focului prezentată de Joe Biden. Pe 3 iunie, Netanyahu a estimat că acest plan este „incomplet,” potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului israelian.

În Consiliul de Securitate al ONU, rezoluția sponsorizată de SUA – care a fost adoptată cu 14 voturi pentru și cu o abținere din partea Rusiei – „salută” proiectul de armistițiu prezentat pe 31 mai de președintele Biden. Textul afirmă că Israelul a „acceptat” acest plan și îndeamnă Hamas „să-l accepte, solicitând ambelor părți să pună pe deplin în aplicare termenii săi, fără întârziere și fără condiții.”

Hamas a anunțat că a primit „favorabil” o serie de elemente prevăzute în această rezoluție și a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea sa de a „coopera cu frații mediatori pentru a începe negocierile indirecte privind punerea în aplicare a acestor prevederi.”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken, întâlnire cu Benjamin Netanyahu. Secretarul de stat american a reiterat angajamentul SUA față de acordul care ar duce la încetarea focului în Gaza și ar asigura eliberarea tuturor ostaticilor

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ X

Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat într-o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu că SUA și alți lideri mondiali ”sprijină propunerea cuprinzătoare prezentată de președintele Biden, care ar duce la o încetare imediată a focului în Gaza, la eliberarea tuturor ostaticilor și la o creștere semnificativă și susținută a asistenței umanitare pentru a fi distribuită în Gaza”.

Oficialul american se află într-un nou turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca să sporească presiunea asupra Hamas și statului israelian de a identifica compromisul necesar în vederea obținerii unei încetări a focului în Fâșia Gaza și pentru evitarea unei extinderi a conflictului în Libanul vecin.

Secretarul a subliniat ”angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului, inclusiv prin asigurarea faptului că ziua de 7 octombrie nu se va mai repeta niciodată” și ”a reiterat că propunerea aflată pe masă ar debloca posibilitatea de a instaura calmul de-a lungul frontierei de nord a Israelului și de a continua integrarea cu țările din regiune”.

Mai mult, Antony Blinken l-a informat pe ”prim-ministru cu privire la eforturile diplomatice în curs de desfășurare pentru a planifica perioada post-conflict, subliniind importanța acestor eforturi pentru asigurarea păcii, securității și stabilității pe termen lung atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni. Secretarul Blinken a subliniat, de asemenea, importanța prevenirii extinderii conflictului”.

Dovadă a angajamentului SUA față de stabilitatea în Orientul Mijlociu stă rezoluția adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care aprobă o propunere de încetare a focului susținută de SUA, care vizează să pună capăt asaltului de opt luni al Israelului asupra Fâșiei Gaza.

La finalul lunii martie, președintele Joe Biden a prezentat un nou ”acord global” de încetare a focului ce cuprinde şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Președintele american a explicat că propunerea Israelului constă în retragerea tuturor forţelor sale de pe teritoriul palestinian timp de şase săptămâni, o încetare completă a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Acordul a fost salutat de Uniunea Europeană și de ONU, calificându-l drept ”o oportunitate semnificativă de a pune capăt războiului”, fiind susținut de mai mulți lideri globali, printre care și președintele Klaus Iohannis.

De la începutul războiului, Israelul a lansat în mod obișnuit atacuri aeriene în toate zonele din Gaza și a desfășurat operațiuni terestre masive în cele mai mari două orașe ale teritoriului, Gaza City și Khan Younis, care au lăsat o mare parte din ele în ruine.

La începutul acestui an, armata a desfășurat o ofensivă timp de mai multe săptămâni în Bureij și în alte câteva tabere de refugiați din apropiere, în centrul Gaza.

Amintim că de la începutul campaniei israeliene în Gaza, lansată după atacul Hamas din 7 octombrie, organizație care a ucis 1200 de persoane și a luat 250 de prizonieri, peste 36.000 de palestinieni și-au pierdut viața, conform estimărilor înaintate de Ministerului Sănătății din Gaza, care nu face distincție între combatanți și civili în cifrele sale.

Israelul pune decesele civililor pe seama Hamas, deoarece acesta poziționează luptători, tuneluri și lansatoare de rachete în zone rezidențiale.

Recent, forţele israeliene au eliberat patru ostatici deţinuţi de Hamas din octombrie într-un raid efectuat sâmbătă în Fâşia Gaza, în timpul căruia au fost ucişi 274 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu specifică dacă aceştia erau civili sau combatanţi.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 hours ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA10 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA12 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE13 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.13 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending