Connect with us

MAREA BRITANIE

Joe Biden vine în Europa pentru prima sa vizită externă: Liderul SUA va pleda pentru revitalizarea relației transatlantice și solidaritatea democrațiilor la summiturile cu liderii G7, NATO și UE și cu Vladimir Putin

Published

on

© President Joe Biden/ Facebook

Președintele american Joe Biden va efectua prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, în Europa, unde va participa la patru summituri cruciale pentru politica externă a administrației sale, centrată pe preeminența democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli în fața autocrațiilor și a încercărilor de a răsturna ordinea occidentală. Astfel, în timp ce se va afla în Europa, Biden va participa la summitul G7 din Marea Britanie, la summitul NATO și la un summit UE-SUA la Bruxelles, precum și la un summit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, în Elveția.

Potrivit unui anunț al Casei Albe, prima etapă a vizitei sale va avea loc în Marea Britanie, în perioada 11-13, acolo unde liderul SUA va participa la summitul G7 găzduit de prim-ministrul Boris Johnson.

Această călătorie va evidenția angajamentul Americii de a ne restabili alianțele, de a revitaliza relația transatlantică și de a lucra în strânsă cooperare cu aliații și partenerii noștri multilaterali pentru a aborda provocările globale și pentru a asigura mai bine interesele Americii“, a transmis Casa Albă.

Summitul G7: Joe Biden va reafirma angajamentul SUA față de solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații. Boris Johnson, primul lider european cu care Biden se întâlnește față în față

Înainte de summitul G7, Biden se va întâlni pe 10 iunie, la Londra, cu prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru a reafirma relația specială dintre SUA și Regatul Unit. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală în persoană a președintelui SUA cu un lider european. De altfel, Johnson a fost primul lider din Europa cu care liderul SUA a discutat la telefon după preluarea mandatului de președinte.

La summitul G7, Joe Biden va reafirma angajamentul SUA față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile politice cheie ale SUA în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice. De asemenea, conform Casei Albe, președintele Biden va căuta să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații.

În cadrul G7, Biden va avea întrevederi bilaterale cu liderii țărilor partenere – prim-ministrul Canadei, președintele Franței, cancelarul Germaniei, prim-ministrul Italiei și cu prim-ministrul Japoniei.

La finalul acestei prime etape a vizitei lui Biden în Europa, Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe liderul SUA la Castelul Windsor pe 13 iunie, Joe Biden devenind astfel cel de-al 13-lea președinte al SUA cu care monarhul britanic se întâlnește.

Summitul NATO: Joe Biden va transmite angajamentul SUA față de securitatea transatlantică și apărarea colectivă. Liderul SUA va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Turciei

La Bruxelles, președintele american va lua parte la summitul NATO din 14 iunie, o reuniune importantă pentru stabilirea căii de urmat privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, ca parte a procesului de reflecție NATO 2030.

“Președintele Biden va afirma angajamentul Statelor Unite față de NATO, securitatea transatlantică și apărarea colectivă”, a transmis Casa Albă, într-un semnal clar de îndepărtare față de atitudinea predecesorului său, Donald Trump, care a avut multe dialoguri tensionate cu aliații europeni la summiturile din 2017 și 2018 ale NATO.

Potrivit Casei Albe, liderii NATO vor discuta cum să orienteze Alianța către amenințările viitoare și să asigure o împărțire echitabilă a sarcinilor.

O dublă reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din țările aliate, care a avut loc pe 1 iunie, a stabilit că statele NATO sunt aproape de un consens pentru a da startul lucrărilor către un nou Concept Strategic al Alianței, punând accentul pe consolidarea politică, militară și globală a NATO și pe dimensiuni specifice precum împărțirea responsabilităților și cheltuielilor militare, consolidarea posturii de descurajare și apărare, crearea unui accelerator pentru inovare în domeniul apărării și poziționarea față de ascensiunea Chinei.

Conform administrației de la Washington, la summitul NATO de la Bruxelles președintele Joe Biden va avea o întâlnire bilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta aspecte legate de relația bilaterală, cunoscute fiind pledoariile recente ale liderului de la Ankara pentru o nouă eră mai calmă în relația cu SUA.

Summitul UE – SUA: Joe Biden va pleda pentru un parteneriat transatlantic puternic la întâlnirea cu liderii Uniunii Europene

Tot la Bruxelles, Joe Biden va participa la un summit UE – SUA pe 15 iunie, cadru în care care va sublinia angajamentul SUA față de un parteneriat transatlantic puternic, bazat pe interese și valori comune.

“Liderii UE și SUA vor discuta o agendă comună pentru a asigura securitatea sanitară la nivel mondial, a stimula redresarea economică globală, a aborda schimbările climatice, a spori cooperarea digitală și comercială, a consolida democrația și a aborda preocupările reciproce în materie de politică externă”, a mai transmis Casa Albă.

Aflat în Belgia, președintele american se va întâlni cu regele Philippe și cu prim-ministrul Alexander De Croo.

Vizita în Europa se încheie cu o primă întâlnire cu Vladimir Putin

Vizita lui Biden în Europa se va încheia cu o întâlnire dificilă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a restabili predictibilitatea și stabilitatea relațiilor dintre Washington și Moscova, puternic afectate de tensiunile ultimului deceniu.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, vor avea prima lor întâlnire bilaterală pe data de 16 iunie, la Geneva, în Elveția, în același oraș unde foștii lideri ai SUA și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, aveau prima lor întâlnire din perioada Războiului Rece, în 1985.

În timp ce se va afla la Geneva, Joe Biden se va întâlni cu președintele Elveției, Guy Parmelin, și cu ministrul de externe Ignazio Cassis.

Casa Albă: Președintele va susține apărarea democrației în detrimentul autocrației

În prefațarea acestei vizite, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a amintit că angajamentul lui Biden de a participa la summituril G7 și la NATO a precedat programarea summitului cu Vladimir Putin.

“Din punct de vedere tematic, ceea ce veți vedea din partea președintelui (…) este apărarea democrației în detrimentul autocrației – pe plan intern aici, în Statele Unite, dar cu siguranță și în întreaga lume. Și el a considerat întotdeauna că suntem mai puternici atunci când lucrăm cu partenerii și aliații noștri – mulți dintre ei sunt în G7 și NATO – și cu siguranță că discutarea problemelor în ceea ce privește amenințările cibernetice, amenințarea schimbărilor climatice sau comportamentul problematic al unora cu care avem dezacorduri – inclusiv Rusia, inclusiv China – ar face cu siguranță parte din aceste angajamente”, a declarat ea, într-un briefing de presă.

Cu toate că prima călătorie externă a lui Joe Biden are loc în Europa, liderul de la Casa Albă a avut anterior întrevederi în persoană cu prim-ministrul japonez, Yoshihide Suga, primul lider internațional primit la Washington de noul președinte al SUA, și cu președintele sud-coreean Moon Jae-in.

La acestea, se adaugă și întrevederile în format videoconferință cu prim-ministrul Canadei, cu președintele Mexicului, dar și reuniunile virtuale cu liderii G7, cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și cu președinții celor nouă state de pe flancul estic al NATO, la Summitul București 9 din 10 mai, găzduit de președintele României, Klaus Iohannis.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Premierul Boris Johnson transmite că Marea Britanie ”nu va da deoparte” investițiile chineze, dar nu va fi ”naivă” când vine vorba de infrastructura esențială a țării

Published

on

© No.10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, nu intenționează să ”dea deoparte” investițiile chineze în Regatul Unit, dar țara sa nu va fi ”naivă” cu privire la infrastructura sensibilă precum 5G sau energia nucleară, anunță AFP, citând un interviu acordat pentru Bloomberg News, informează Agerpres.

”Guvernul britanic nu va da deoparte” orice investiţie chineză, dar ”aceasta nu înseamnă că ar trebui să fim naivi în ce priveşte infrastructurile esenţiale ale ţării”, a declarat Boris Johnson luni seară, cu o zi înaintea deschiderii unui summit dedicat investiţiilor internaţionale în Marea Britanie.

Johnson a dat asigurări că nu este ”sinofob, foarte departe de aşa ceva. China este o mare ţară, o mare civilizaţie.”

”În pofida tuturor acestor dificultăţi, a discuţiilor dificile despre Dalai Lama sau Hong Kong sau uiguri – în care rămânem fidel principiilor noastre -, comerţul cu China a continuat să se dezvolte”, a mai spus premierul britanic. ”China ocupă o parte uriaşă a vieţii noastre economice, iar aceasta pentru mult timp”, a completat șeful Executivului de la Londra.  

Marea Britanie a decis la mijlocul lunii iulie să excludă complet compania chineză Huawei din rețeaua sa 5G, furnizorii britanici fiind nevoiți să înlăture toate echipamentele 5G ale Huawei din rețelele lor până în 2027.

Răgazul de şapte ani este menit să ajute operatorii britanici din sectorul telecomunicaţiilor, precum BT, Vodafone sau Three, care se temeau că vor pierde miliarde de lire sterline pentru a înlocui mai repede echipamentele Huawei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE și Regatul Unit au convenit să demareze ”discuții intense și constructive” pentru a găsi un numitor comun referitor la protocolul privind Irlanda de Nord

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit ”să se angajeze într-un mod intens și constructiv, atât la nivel de experți, cât și la nivel politic” într-un dialog cu privire la măsurile menite să faciliteze tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil pentru relațiile interinstituționale și prospectivă, a avut vineri, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost.

” Vicepreședintele Sefcovic salută faptul că ambele părți au convenit să se implice intens și constructiv atât la nivel de experți, cât și la nivel politic, cu o serie de întâlniri programate săptămâna aceasta la Bruxelles cu echipa britanică. UE încearcă să se concentreze asupra domeniilor care contează cel mai mult pentru cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord și în care putem găsi un teren comun. Soluțiile comune rapide ar aduce stabilitatea, certitudinea și predictibilitatea pe care Irlanda de Nord le merită, protejând în cele din urmă Acordul din Vinerea Mare (Belfast) în toate dimensiunile sale”, este precizat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută un set de aranjamente pe măsură pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă cetățenii din Irlanda de Nord din cauza ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin facilitarea, în continuare, a circulației mărfurilor din Marea Britanie în această provincie.

Această propunere vine în urma unor discuții extinse purtate în ultimele luni cu Guvernul britanic, precum și a unor acțiuni de informare ale Comisiei Europene în rândul liderilor politici, al întreprinderilor, al societății civile și al altor părți interesate din Irlanda de Nord. De asemenea, prezintă idei bazate pe elemente ridicate în documentul de comandă al Regatului Unit publicat în iulie 2021.

Comisia consideră că acest pachet de măsuri va face o diferență reală pe teren în Irlanda de Nord și abordează problemele legate de Brexit în ceea ce privește circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, probleme care au fost ridicate de cetățenii și întreprinderile nord-irlandeze. Aceste măsuri vin în completarea pachetului care a fost prezentat în iunie 2021, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Pachetul propune flexibilități suplimentare în domeniul alimentelor, al sănătății plantelor și animalelor, al vămilor, al medicamentelor și al angajamentului cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Acesta propune un model diferit pentru punerea în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este posibilă datorită unei serii de măsuri de protecție și de supraveghere sporită a pieței pentru a se asigura că mărfurile nu intră pe piața unică a UE.

Acest pachet deschide calea spre soluționarea tuturor problemelor de punere în aplicare rămase nerezolvate, stabilind astfel predictibilitatea, stabilitatea și certitudinea pentru cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Ministrul britanic al justiției, Dominic Raab, a precizat duminică că o viitoare revizuire a legii britanice privind drepturile omului va include un ”mecanism” pentru a ”corecta” hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), informează Politico Europe.

”Dorin ca, în privința interpretării legilor țării, Curtea Supremă să aibă ultimul cuvânt, nu Curtea de la Strasbourg”, a declarat Raab într-un interviu acordat The Telegraph, completând că ”nu este normal” ca judecătorii curţii de la Strasbourg să se pronunţe asupra unor chestiuni privind militari britanici care luptă în străinătate sau despre serviciul public de sănătate (NHS) şi a explicat că studiază posibilitatea de a diminua influenţa CEDO în Regatul Unit.

Legislaţia britanică stipulează în prezent că judecătorii trebuie să ţină cont de deciziile CEDO.

”Nu cred că este treaba Curţii europene de la Strasbourg să ne dea nouă ordine cu privire la NHS, la protecţia noastră socială sau despre forţele noastre de poliţie”, la fel cum ”nu mai vrem ca tribunalul de la Luxemburg să aibă întâietate în faţa tribunalelor noastre” făcând trimitere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a apreciat ministrul britanic, vocal susținător al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Reforma legislaţiei privind drepturile omului vizează totodată să-i împiedice pe delincvenţii de altă naţionalitate decât britanică să se bazeze pe această lege pentru a evita expulzarea. Ministrul Raab a calificat drept o ”problemă gravă” faptul că delincvenţii străini folosesc aşa-numita clauză a ”dreptului la viaţa de familie” din legea privind drepturile omului pentru a evita expulzarea, clauză invocată ”în 100 şi până la 200 de cazuri pe an”, a completat ministrul britanic al justiției.

Propunerea privind reformarea legislaţiei drepturilor omului urmează să fie prezentată parlamentului în primăvară.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL EUROPEAN31 mins ago

Liderii europeni, îngrijorați de evoluția COVID-19 din România: Situația rămâne foarte gravă. Trebuie depășită reticența față de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Rezoluție dură a Parlamentului European împotriva puterii din Polonia: “Tribunalul Constituțional” este ilegitim. Fără bani europeni pentru guvernele care subminează valorile UE

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Pandora Papers: Parlamentul European solicită să se demareze anchete aprofundate

ENGLISH13 hours ago

Romania among EU countries providing free access to the fewest innovative medicines. How will HTA improve the situation

ROMÂNIA13 hours ago

România, printre țările UE care asigură acces gratuit la cele mai puține medicamente inovatoare. Cum va îmbunătăți situația noul HTA european

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Summitul UE: Ciocnirea dintre Varșovia și Bruxelles pe tema primatului dreptului european își face loc pe agendă. Angela Merkel și Emmanuel Macron fac apel la compromis și dialog

U.E.16 hours ago

Viktor Orban consideră planurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice o „fantezie utopică care duce la creșterea prețurilor energiei”

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Parlamentul European cere Comisiei Europene să comunice cine negociază achiziția vaccinurilor în numele său și să facă publice contractele de achiziție

ROMÂNIA16 hours ago

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: Ne vom adapta împreună cu România pentru a ne proteja economiile și popoarele de amenințarea cibernetică

CONSILIUL EUROPEAN17 hours ago

Klaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliul European: Șeful statului solicită includerea energiei nucleare și a gazului pe lista investițiilor verzi și sprijinirea R. Moldova în problema gazelor și a energiei

POLITICĂ19 hours ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu20 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi23 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi24 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi2 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

U.E.3 days ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

Team2Share

Trending