Connect with us

MAREA BRITANIE

Joe Biden vine în Europa pentru prima sa vizită externă: Liderul SUA va pleda pentru revitalizarea relației transatlantice și solidaritatea democrațiilor la summiturile cu liderii G7, NATO și UE și cu Vladimir Putin

Published

on

© President Joe Biden/ Facebook

Președintele american Joe Biden va efectua prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, în Europa, unde va participa la patru summituri cruciale pentru politica externă a administrației sale, centrată pe preeminența democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli în fața autocrațiilor și a încercărilor de a răsturna ordinea occidentală. Astfel, în timp ce se va afla în Europa, Biden va participa la summitul G7 din Marea Britanie, la summitul NATO și la un summit UE-SUA la Bruxelles, precum și la un summit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, în Elveția.

Potrivit unui anunț al Casei Albe, prima etapă a vizitei sale va avea loc în Marea Britanie, în perioada 11-13, acolo unde liderul SUA va participa la summitul G7 găzduit de prim-ministrul Boris Johnson.

Această călătorie va evidenția angajamentul Americii de a ne restabili alianțele, de a revitaliza relația transatlantică și de a lucra în strânsă cooperare cu aliații și partenerii noștri multilaterali pentru a aborda provocările globale și pentru a asigura mai bine interesele Americii“, a transmis Casa Albă.

Summitul G7: Joe Biden va reafirma angajamentul SUA față de solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații. Boris Johnson, primul lider european cu care Biden se întâlnește față în față

Înainte de summitul G7, Biden se va întâlni pe 10 iunie, la Londra, cu prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru a reafirma relația specială dintre SUA și Regatul Unit. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală în persoană a președintelui SUA cu un lider european. De altfel, Johnson a fost primul lider din Europa cu care liderul SUA a discutat la telefon după preluarea mandatului de președinte.

La summitul G7, Joe Biden va reafirma angajamentul SUA față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile politice cheie ale SUA în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice. De asemenea, conform Casei Albe, președintele Biden va căuta să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații.

În cadrul G7, Biden va avea întrevederi bilaterale cu liderii țărilor partenere – prim-ministrul Canadei, președintele Franței, cancelarul Germaniei, prim-ministrul Italiei și cu prim-ministrul Japoniei.

La finalul acestei prime etape a vizitei lui Biden în Europa, Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe liderul SUA la Castelul Windsor pe 13 iunie, Joe Biden devenind astfel cel de-al 13-lea președinte al SUA cu care monarhul britanic se întâlnește.

Summitul NATO: Joe Biden va transmite angajamentul SUA față de securitatea transatlantică și apărarea colectivă. Liderul SUA va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Turciei

La Bruxelles, președintele american va lua parte la summitul NATO din 14 iunie, o reuniune importantă pentru stabilirea căii de urmat privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, ca parte a procesului de reflecție NATO 2030.

“Președintele Biden va afirma angajamentul Statelor Unite față de NATO, securitatea transatlantică și apărarea colectivă”, a transmis Casa Albă, într-un semnal clar de îndepărtare față de atitudinea predecesorului său, Donald Trump, care a avut multe dialoguri tensionate cu aliații europeni la summiturile din 2017 și 2018 ale NATO.

Potrivit Casei Albe, liderii NATO vor discuta cum să orienteze Alianța către amenințările viitoare și să asigure o împărțire echitabilă a sarcinilor.

O dublă reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din țările aliate, care a avut loc pe 1 iunie, a stabilit că statele NATO sunt aproape de un consens pentru a da startul lucrărilor către un nou Concept Strategic al Alianței, punând accentul pe consolidarea politică, militară și globală a NATO și pe dimensiuni specifice precum împărțirea responsabilităților și cheltuielilor militare, consolidarea posturii de descurajare și apărare, crearea unui accelerator pentru inovare în domeniul apărării și poziționarea față de ascensiunea Chinei.

Conform administrației de la Washington, la summitul NATO de la Bruxelles președintele Joe Biden va avea o întâlnire bilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta aspecte legate de relația bilaterală, cunoscute fiind pledoariile recente ale liderului de la Ankara pentru o nouă eră mai calmă în relația cu SUA.

Summitul UE – SUA: Joe Biden va pleda pentru un parteneriat transatlantic puternic la întâlnirea cu liderii Uniunii Europene

Tot la Bruxelles, Joe Biden va participa la un summit UE – SUA pe 15 iunie, cadru în care care va sublinia angajamentul SUA față de un parteneriat transatlantic puternic, bazat pe interese și valori comune.

“Liderii UE și SUA vor discuta o agendă comună pentru a asigura securitatea sanitară la nivel mondial, a stimula redresarea economică globală, a aborda schimbările climatice, a spori cooperarea digitală și comercială, a consolida democrația și a aborda preocupările reciproce în materie de politică externă”, a mai transmis Casa Albă.

Aflat în Belgia, președintele american se va întâlni cu regele Philippe și cu prim-ministrul Alexander De Croo.

Vizita în Europa se încheie cu o primă întâlnire cu Vladimir Putin

Vizita lui Biden în Europa se va încheia cu o întâlnire dificilă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a restabili predictibilitatea și stabilitatea relațiilor dintre Washington și Moscova, puternic afectate de tensiunile ultimului deceniu.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, vor avea prima lor întâlnire bilaterală pe data de 16 iunie, la Geneva, în Elveția, în același oraș unde foștii lideri ai SUA și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, aveau prima lor întâlnire din perioada Războiului Rece, în 1985.

În timp ce se va afla la Geneva, Joe Biden se va întâlni cu președintele Elveției, Guy Parmelin, și cu ministrul de externe Ignazio Cassis.

Casa Albă: Președintele va susține apărarea democrației în detrimentul autocrației

În prefațarea acestei vizite, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a amintit că angajamentul lui Biden de a participa la summituril G7 și la NATO a precedat programarea summitului cu Vladimir Putin.

“Din punct de vedere tematic, ceea ce veți vedea din partea președintelui (…) este apărarea democrației în detrimentul autocrației – pe plan intern aici, în Statele Unite, dar cu siguranță și în întreaga lume. Și el a considerat întotdeauna că suntem mai puternici atunci când lucrăm cu partenerii și aliații noștri – mulți dintre ei sunt în G7 și NATO – și cu siguranță că discutarea problemelor în ceea ce privește amenințările cibernetice, amenințarea schimbărilor climatice sau comportamentul problematic al unora cu care avem dezacorduri – inclusiv Rusia, inclusiv China – ar face cu siguranță parte din aceste angajamente”, a declarat ea, într-un briefing de presă.

Cu toate că prima călătorie externă a lui Joe Biden are loc în Europa, liderul de la Casa Albă a avut anterior întrevederi în persoană cu prim-ministrul japonez, Yoshihide Suga, primul lider internațional primit la Washington de noul președinte al SUA, și cu președintele sud-coreean Moon Jae-in.

La acestea, se adaugă și întrevederile în format videoconferință cu prim-ministrul Canadei, cu președintele Mexicului, dar și reuniunile virtuale cu liderii G7, cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și cu președinții celor nouă state de pe flancul estic al NATO, la Summitul București 9 din 10 mai, găzduit de președintele României, Klaus Iohannis.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a decis să nu meargă deocamdată mai departe cu acțiunile legale împotriva Regatului Unit în legătură cu implementarea acordului post-Brexit

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a decis să nu meargă deocamdată mai departe cu măsurile legale împotriva Regatului Unit în legătură cu implementarea acordului post-Brexit privind Irlanda de Nord, în speranţa că se vor găsi soluţiile la problemele restante, informează Agerpres. 

Anunţul de marţi vine în contextul în care ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a cerut schimbări semnificative în ce priveşte protocolul referitor la Irlanda de Nord, afirmând că „nu se poate continua aşa cum este acum”. Frost a solicitat o perioadă de „repaus”, cu menţinerea actualelor perioade de graţie şi suspendarea acţiunilor legale întreprinse de UE împotriva Regatului Unit pe parcursul negocierii modificărilor.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a asigurat marţi că, „deşi UE nu va renegocia protocolul, suntem pregătiţi să abordăm toate problemele care apar în implementarea practică a acestuia într-un spirit de bună credinţă şi cooperare”.

„Este esenţial să continuăm discuţiile constructive în cursul săptămânilor următoare. În ceea ce priveşte cererea de suspendare, Comisia va evalua cu atenţie noile propuneri făcute de Marea Britanie, în conformitate cu procedurile de consultare necesare, atât pe plan intern, cât şi cu Parlamentul European”, a mai spus ea. 

Potrivit acesteia, în scopul de a oferi spaţiul necesar pentru a reflecta asupra acestor probleme şi a găsi soluţii durabile la implementarea protocolului, Comisia Europeană a decis ca, în acest stadiu, să nu treacă la următoarea etapă a procedurii de infringement începută în martie. 

O purtătoare de cuvânt a guvernului Marii Britanii a spus la rândul său că Londra a „primit un răspuns constructiv din partea Comisiei la solicitarea unei pauze în ce priveşte aranjamentele existente”, reiterând că este nevoie de „schimbări semnificative pentru a asigura că protocolul este sustenabil”.

Comisia Europeană a recurs în luna martie la acțiuni legale împotriva Regatuli Unit ca urmare a deciziei unilaterale a Londrei de a prelungi perioada de grație privind controalele alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Astfel, UE a transmis Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea dispozițiilor de fond cuprinse în Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, precum și încălcarea obligațiilor de bună-credință prevăzute în Acordul de retragere, convenit de cele două părți.

Acest pas marca prima etapă a unei proceduri de infringement împotriva Regatului Unit, fiind a doua acțiune legală a UE împotriva acestei țări în mai puțin de șase luni.

În context, săptămâna trecută guvernul britanic a solicitat Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispozițiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, pentru a câștiga timp în vederea renegocierii în profunzime a măsurilor care au iscat scântei între cele două părți. 

Protocolul privind Irlanda de Nord a fost conceput ca soluție stabilă și de durată ce se aplică împreună cu acordul comercial și de cooperare și care asigură:

– evitarea unei frontiere strict controlate între Irlanda și Irlanda de Nord, protejând astfel buna funcționare a economiei insulei în integralitatea sa și menține Acordul din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast) în toate dimensiunile sale;

– păstrarea integrității pieței europene unice a mărfurilor, cu toate garanțiile pe care le oferă în ceea ce privește protecția consumatorilor, sănătatea publică și a animalelor sau combaterea fraudei și a traficului.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Londra reunește reprezentanți din 51 de țări în vederea identificării ”unor soluții tangibile” privind clima, înainte de COP26: Trebuie să urmăm aceeași cale pentru a proteja viitorul planetei

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii mediului și reprezentanții din 51 de țări se întâlnesc duminică și luni la Londra pentru discuții cruciale pentru succesul Summitului ONU privind clima (COP26), ce urmează să aibă loc în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021 la Glasgow(Scoţia), notează AFP, citat de Agerpres.

Cu ocazia acestei întâlniri, la care participă Statele Unite, China şi India, vor fi discutate ”probleme-cheie de rezolvat în cursul summitului”, potrivit unui comunicat al guvernului britanic.

După aproape trei săptămâni de discuții, negociatorii internaționali s-au despărțit fără să fi ajuns la progrese semnificative la jumătatea lunii iunie, fiind în continuare blocaje generate de finanțare, transparență, urmărirea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, calendarul de punere în aplicare și piețele de carbon.

De asemenea, nici miniștrii responsabili pentru climă, energie și mediu ai statelor membre G20 nu au reușit să ajungă la un consens asupra unor obiective mai ambițioase în materie de climă după discuțiile de vineri din Italia, potrivit Deutsche Welle

Tot atâtea subiecte se află pe agenda discuţiilor de la Londra sub preşedinţia britanică a COP26, care are ca obiectiv-cheie ”să menţină în viaţă” obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios stabilit prin Acordul de la Paris, în prezent de neatins, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Pentru această reuniune – prima în persoană după aproximativ 18 luni, dar care va avea loc parţial şi prin videoconferinţă pentru a aduna cât mai mulţi participanţi – provocarea este de a contura viziunea rezultatelor finale ale COP26 şi de a ”construi o unitate de vederi pentru a concretizarea lor”, potrivit guvernului britanic.

Marea Britanie doreşte ca întâlnirea, informală şi cu uşile închise, să încurajeze ”conversaţiile sincere”, astfel încât diferiţii protagonişti să poată găsi soluţii pentru a avansa în cursul summitului.

”Miniştrii nu ar trebui să se teamă să evidenţieze punctele de dezacord, menţinând în acelaşi timp un spirit de cooperare”, a declarat preşedintele COP26, britanicul Alok Sharma, exprimându-şi speranţa că această întâlnire va servi pentru „a discuta soluţii tangibile”.

”Ne confruntăm cu o epocă periculoasă pentru planeta noastră şi singura modalitate pentru noi de a păstra viitorul său este ca ţările să urmeze aceeaşi cale”, a completat acesta, ”în calitate de miniştri responsabili de lupta împotriva încălzirii globale, purtăm greutatea lumii pe umerii noştri, iar următoarele două zile vor fi critice”.

Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrăgea atenția că ”mediul și clima nu mai pot aștepta” și că este nevoie de ”o nouă aspirație globală în materie de biodiversitate”.

Acest apel reprezintă un ecou al celui lansat în luna martie a acestui an. Ursula von der Leyen și președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, punctau atunci nevoia unui pact ecologic global,

Asumându-și rolul de lider în atingerea neutralității climatice, Uniunea European a adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esențială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen respinge invitația lui Boris Johnson de a analiza ”cu atenție” propunerile de modificare a protocolului privind Irlanda de Nord: Nu renegociem acordul

Published

on

©European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Premierul britanic, Boris Johnson, a îndemnat joi Uniunea Europeană să analizeze ”serios propunerile” de a modifica prevederile protocolului privind Irlanda de Nord, invitație respinsă de Bruxelles.

Într-o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-ministrul Regatului Unit a motivat că ”modul în care acesta funcționează în prezent nu este viabil”, completând că motivul pentru care a înaintat propuneri de modificare este acela că ”nu se pot găsi soluții prin intermediul mecanismelor existente ale protocolului”, informează Downing Street printr-un comunicat

”Există o oportunitate imensă de a găsi soluții rezonabile și practice la dificultățile cu care se confruntă oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord, construind astfel o temelie mai bună a relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană”, este precizat în documentul mai sus.

Într-o reacție pe Twitter, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană ”va continua să fie creativă și flexibilă în limitele protocolului privind Irlanda de Nord. Dar nu vom renegocia”, a completat oficialul european.

O discuție pe această temă a avut loc și între premierul Boris Johnson și cancelarul german, Angela Merkel. ”Protocolul nu reușește să atingă multe dintre obiectivele urmărite: să reducă la minimum perturbarea vieții de zi cu zi, să respecte locul esențial al Irlandei de Nord pe piața internă a Regatului Unit și să păstreze echilibrul delicat din Acordul din Vinerea Mare (Belfast) în toate dimensiunile sale”, i-a transmis oficialul britanic șefului Executivului de la Berlin, potrivit unui comunicat publicat de Downing Street.

Guvernul britanic a solicitat miercuri Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispozițiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, pentru a câștiga timp în vederea renegocierii în profunzime a măsurilor care au iscat scântei între cele două părți, cerere respinsă însă de Comisia Europeană.

Ministrul britanic a făcut apel la revenirea unui ”cadru normal al tratatului, similar tuturor celorlalte acorduri internaționale”, completând că Regatul Unit va recunoaște, de asemenea, ”partea sa de responsabilitate” în a ajuta UE să își protejeze piața unică.

Conform documentului adresat miercuri Uniunii Europene, acest statu-quo ar cuprinde prelungirea perioadelor de graţie în vigoare privind anumite măsuri, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.

Sunt necesare ”acorduri excepționale” în ceea ce privește schimbul de date, a explicat Forst, precum și cooperare și sancțiuni în legislație pentru a-i descuraja pe cei care doresc să transfere produse care nu respectă standardele UE din Irlanda de Nord în Irlanda.

Oficialul britanic a declarat că Marea Britanie a ”lucrat cu UE pentru a încerca să abordeze” provocările legate de modul în care funcționează protocolul, dar a precizat că discuțiile de până acum ”nu au ajuns la miezul problemei”.

Protocolul privind Irlanda de Nord a fost conceput ca soluție stabilă și de durată ce se aplică împreună cu acordul comercial și de cooperare și care asigură:

– evitarea unei frontiere strict controlate între Irlanda și Irlanda de Nord, protejând astfel buna funcționare a economiei insulei în integralitatea sa și menține Acordul din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast) în toate dimensiunile sale;

– păstrarea integrității pieței europene unice a mărfurilor, cu toate garanțiile pe care le oferă în ceea ce privește protecția consumatorilor, sănătatea publică și a animalelor sau combaterea fraudei și a traficului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Corina Crețu5 hours ago

Fonduri UE 2021-2027: Corina Crețu atenționează că România “a pierdut startul” și solicită Guvernului transparență privind negocierile pentru Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Gestionarea frontierelor externe: Sistemul european de informații și autorizații de călătorie va intra în funcțiune până la sfârșitul lui 2022

U.E.6 hours ago

UE condamnă atacul asupra petrolierului Mercer Street și face apel la ”evitarea oricărei acțiuni dăunătoare pentru pacea în regiune”: Circumstanţele trebuie clarificate

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Florin Cîțu este convins că proiectul cărții electronice de identitate va fi extins la nivel național în termenul stabilit de 18 luni: Viitorul este al digitalizării

INTERNAȚIONAL8 hours ago

SUA au nominalizat Croația pentru a se alătura programului Visa Waiver. Cetățenii din cel mai nou stat membru UE vor putea călători fără vize în Statele Unite

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Antony Blinken, mesaj de condoleanțe către România și Regatul Unit după atacul comis asupra vasului „Mercer Street”: Ne alăturăm aliaților noștri în condamnarea fermă a atacului

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Primii bani pentru implementarea PNRR-urilor statelor membre merg în Belgia, Luxemburg și Portugalia

NATO9 hours ago

NATO își arată solidaritatea față de România și Regatul Unit: Condamnăm cu fermitate recentul atac fatal asupra navei Mercer Street. Aliații rămân îngrijorați față de acțiunile Iranului

U.E.9 hours ago

Eurostat: Germania este principalul producător de înghețată din UE. România produce mai puțină înghețată decât Cehia sau Finlanda

ROMÂNIA10 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde prețurile producției industriale au înregistrat o creștere semnificativă în luna iunie

ROMÂNIA1 day ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending