Johannes Hahn, Comisarul pentru dezvoltare regionala: Pentru a avea absorbtia propusa, Romania ar trebui sa cheltuiasca 30 de milioane de euro pe saptamana in 2012

Pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa primeasca aceeasi suma, adica aproximativ 19,6 miliarde de euro, din fondurile structurale, ca si in perioada bugetara anterioara, pentru a-si putea finaliza proiectele si a reduce decalajul de dezvoltare cu tarile UE, a spus la Bucuresti comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, potrivit HotNews.ro.

La randul sau, premierul Mihai Razvan Ungureanu a aratat hotararea guvernului de la Bucuresti de a evita sistari de plati si/sau dezangajari de fonduri si a anuntat o suplimentare de personal la ANRMAP pentru o procesare mai rapida a documentatiilor privind achizitiile publice.

Premierul roman a spus ca marea provocare a guvernului este absorbtia a 3,5 miliarde de euro in acest an, pentru ca Romania este interesata de cresterea absorbtiei fondurilor europene. “Stim foarte bine ca sunt bani ieftini daca ii avem si foarte scumpi daca ii pierdem”, a spus premierul, in urma intalnirii cu oficialul european.

Ungureanu i-a multumit comisarului Hahn pentru ajutorul acordat in reluarea procesului de decontare de catre Comisia Europeana, la finele anului trecut, si a aratat ca la Bucuresti “exista vointa politica, determinarea si dorinta de a continua masurile convenite la sfarsitul anului 2011”, adica a celor din planul de actiune privind absorbtia fondurilor europene.

La randul sau, comisarul european Johannes Hahn, crede ca  – pentru a-si continua proiectele si a reduce decalajul de dezvoltare fata de celelalte tari ale UE – Romania are nevoie pentru urmatorul ciclu bugetar de aceeasi suma de bani de care a beneficiat in perioada 2013-2020.

Numai ca obtinerea acestor bani depinde de rata de absorbtie, in conditiile in care negocierile pe bugetul UE vor fi dure, iar in ceea ce priveste bugetul politicii de coeziune si mai dure. Se stie ca marii contributori la bugetul Uniunii si, in general vechile state membre, isi doresc o reducere a fondurilor pentru politica de coeziune. Un stat membru trebuie sa aiba o rata de absorbtie cat mai buna, pentru ca altfel se considera ca nu are nevoie de acei bani alocati, iar in urmatorul cadru bugetar suma poate fi redusa. In conditiile unei concurente acerbe chiar si intre statele noi UE, mari beneficiari ai fondurilor europene, pozitia Romaniei nu este tocmai solida in negocieri cu o rata de absorbtie atat de mica.

Comisarul european crede ca acest an este foarte important pentru implementarea unor masuri si proiecte, au existat progrese semnificative in privinta unor programe operationale, insa in privinta altora sunt mari intarzieri.

Cel mai pesimist scenariu ar fi acela potrivit caruia Romania ar deveni contributor net la bugetul UE. Trebuie sa facem totul pentru a evita asta, sunt multe proiecte pe teava si trebuie evaluat care dintre ele pot fi realmente implementate in aceasta perioada bugetara. Anul 2012 este in mod cert anul implementarii”, a spus comisarul Hahn.

El sustine ca Romania trebuie sa demonstreze celorlalte state membre ca poate utiliza banii alocati. “Noi ne-am prezentat deja propunerea pentru perioada financiara urmatoare si asta ar insemna, in functie de bugetul total aprobat de Consiliu, ca Romania ar trebui sa primeasca cel putin aceeasi suma de bani, ca sa-si continue toate proiectele incepute si ca sa imbunatateasca nivelul de trai al cetatenilor ei”, a spus Johannes Hahn.

Numai in acest an Comisia ar trebui sa deconteze Romaniei peste 30 de milioane de euro pe saptamana pentru a absorbi banii necesari.

Pentru o absorbtie sporita a fondurilor, Hahn crede ca e nevoie de simplificare, dar si de o responsabilitate administrativa. “In final, ai nevoie de o persoana care sa isi asume responsabilitatea, care poate primi aplauze, dar care risca depotriva sa isi piarda locul de munca, dar avem nevoie de acest leadership la toate nivelurile pentru a avea succes”, a spus comisarul.

Premierul Ungureanu a anuntat, in acest context, o suplimentare a personalului de la Agentia Nationala pentru reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care verifica documentatia pentru achizitii inainte de publicarea anunturilor in SEAP.

Mai multe informații aici.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: whatseuropinion.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.