John Bolton, prima întrevedere cu ambasadorul rus în SUA, de la preluarea mandatului de consilier pentru securitate națională

Casa Albă a declarat joi că noul consilier pentru securitate națională John Bolton și ambasadorul rus la Washington, Anatoly Antonov, au convenit că ambele națiuni doresc o mai bună relație, dar a completat că reprezentantul SUA la această întâlnire a punctat că o astfel de normalizare a legăturilor ruso-americane va fi posibilă doar dacă Moscova are o poziție salutară față de ”îngrijorările” amenicare legate ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și despre acțiunile ilegale din Ucraina și Siria, anunță Politico Europe.

Foto: Wikipedia

”Bolton a reiterat că este în interesul ambelor state, atât în interesul SUA, cât și în interesul Rusiei, să aibă relații mai bune, dar acest lucru necesită abordarea problemelor privind ingerința Rusiei în alegerile prezindențiale americane din 2016, folosirea brutală a armelor chimice în Marea Britanie, dar și situația din Ucraina și Siria”, a punctat Casa Albă.

Întâlnirea de joi dintre cei doi oficiali reprezintă prima întrevedere dintre Bolton și Antonv în calitate de consilier pentru securitate naționale, respectiv ambasador al Rusiei la Washington, în contextul în care, în urmă cu câteva zile, Administrația Trump a decis impunerea de noi sancțiuni Rusiei.

Citiți și Vladimir Putin, invitat în SUA de către Donald Trump

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunțat duminică intenția Statelor Unite, motivând că noile sancțiuni survin ca urmare a sprijinul Rusiei acordat liderului sirian Bashar al-Assad, pe care Administrația Trump îl acuză că a folosit recent arme chimice împotriva propriului popor.

Acesta a fost al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii.

Forțele militare ale Statelor Unite, alături de cele ale Marii Britanii și Franței, au lansat vineri noaptea spre sâmbătă dimineața atacuri „țintite” asupra Siriei, vizând programul de arme chimice al regimului de la Damasc.

Dincolo de dosarul sirian, relația SUA-Rusia este considerată ca fiind la cel mai redus nivel de la sfârșitul Războiului Rece. De la preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite, Donald Trump și-a exprimat speranța în repetate rânduri că Washington și Moscova vor fi capabile să normalizeze legăturile, dar aceste speranțe s-au risipit ca urmare a otrăvirii fostului agent dublu, Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, lucru ce a atras după sine o solidarizare la nivel internațional cu Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.