John Kerry, sâmbătă la Viena, pentru o reuniune internațională asupra Siriei

Secretarul de stat american, John Kerry, se va afla sâmbătă la Viena pentru a participa la o reuniune internațională consacrată conflictului din Siria și destinată să găsească o reglementare politică între marile puteri, a anunțat luni diplomație americană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

kerryÎn cadrul unui turneu întreprins în perioada 13-17 noiembrie la Tunis, Viena și Antalya (Turcia), John Kerry va avea în capitala Austriei întrevederi “bilaterale și multilaterale cu omologii săi străini în legătură cu criza actuală din Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

El a adăugat că discuțiile internaționale se vor desfășura sâmbătă.

John Kirby nu a precizat care vor fi toate țările participante, dat fiind că la prima reuniune de la Viena, la 30 octombrie, au fost prezente 17 state, printre care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iranul și puteri europene care au încercat să creioneze conturul unei tranziții politice în Siria după patru ani și jumătate de război, soldat cu peste 250.000 de morți și milioane de refugiați.

Reuniunea de la Viena trebuie să stabilească lista grupărilor teroriste, a afirmat în cursul zilei de luni ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, confirmând participarea Teheranului — principalul sprijin împreună cu Moscova al regimului de al Damasc — la procesul diplomatic din capitala Austriei.

“Reuniunea de la Viena nu are loc pentru a spune cine se află pe lista bună și cine pe lista rea. Nu ne jucăm de-a Moș Crăciun!”, și-a exprimat iritarea John Kirby în cursul briefingului său de presă. “Este vorba înainte de toate să progresăm după primul ciclu de negocieri de la Viena, să avansăm spre o tranziție politică”, a ținut să sublinieze purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Înainte de Viena, John Kerry este așteptat vineri la Tunis pentru a doua ediție a “dialogului strategic” dintre Statele Unite și Tunisia. După reuniunea asupra Siriei, șeful diplomației americane urmează să i se alăture președintelui Barack Obama pentru summitul G20 care va avea loc la Antalya la 15 și 16 noiembrie.

.
.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.