Comisia Europeană a anunțat adoptarea celui de-al doilea program anul de lucru al Fondului european de apărare (FED), care cuprinde o anvelopă bugetară de până la 924 de milioane de euro.
La o săptămână după comunicarea comună privind lacunele de investiții în domeniul apărării, Comisia deblochează noi fonduri pentru a investi împreună și mai bine în capacitățile strategice de apărare.
În plus, programul de lucru pentru anul 2022 introduce o serie de instrumente noi pentru a promova inovarea în domeniul apărării, toate sub o nouă umbrelă numită EUDIS (EU Defence Innovation Scheme), informează Comisia Europeană într-un comunicat.
Anunțat deja în Pachetul de apărare al Comisiei din 15 februarie 2022, EUDIS va funcționa în parteneriat strâns cu Centrul de inovare al Agenției Europene de Apărare (EDA).
”Inovarea se află în centrul răspunsului nostru la amenințările actuale în continuă evoluție. Astăzi, Comisia deblochează noi finanțări și face un pas important cu noi instrumente atractive pentru a stimula inovarea în domeniul apărării, valorificând experiența pe care a dezvoltat-o timp de decenii în domeniul inovării civile, prin promovarea cooperării din întreaga noastră Uniune”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv însărcinată cu o Uniune Europeană pregătită pentru era digitală.
”Astăzi, am decis să mobilizăm 1 miliard de euro din bugetul UE în acest an pentru a dezvolta proiecte comune de apărare, în special în domeniul spațial, cibernetic și în diverse capacități de vârf. În noul nostru context de securitate, aceste investiții vor contribui la reducerea decalajelor europene în materie de apărare. De asemenea, lansăm un program UE de inovare în domeniul apărării în valoare de 2 miliarde de euro pentru a face din Europa un centru de inovare în domeniul apărării. În completarea efortului de investiții al FED în dezvoltarea capacităților, trebuie să progresăm acum către achiziții comune în domeniul apărării, așa cum tocmai am propus în comunicarea noastră către liderii UE”, a subliniat, la rândul său, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton.
Asigurarea unor investiții continue pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în colaborare în industria europeană
FED contribuie la reducerea fragmentării peisajului european de dezvoltare a capacităților de apărare. De asemenea, consolidează competitivitatea industrială și promovează interoperabilitatea în întreaga Europă.
Programul de lucru al FED din 2022 abordează în total 33 de subiecte structurate de-a lungul a opt cereri de propuneri – care vor fi deschise la începutul lunii iunie – pentru a da startul unui număr de proiecte emblematice de anvergură. Acesta vizează tehnologii și capacități de apărare relevante, în conformitate cu prioritățile UE în materie de capacități stabilite de comun acord de statele membre și detaliate în Busola Strategică.
În plus, programul de lucru al FED pentru anul 2022 asigură, de asemenea, continuitatea finanțării pentru unele proiecte importante inițiate în cadrul celor două programe precursoare ale FED.
În acest an, cu un buget de peste 120 de milioane de euro pentru fiecare, două domenii critice vor fi puse în centrul atenției pentru a sprijini dezvoltarea capacităților:
- Spațiul, unde vor fi acordate fonduri pentru dezvoltarea de capacități spațiale de avertizare timpurie a rachetelor și de capacități inovatoare de observare a Pământului bazate pe mai mulți senzori spațiali pentru informații, supraveghere și recunoaștere. În plus, se va prevedea finanțare pentru cercetarea unui sistem spațial responsiv capabil să plaseze rapid sateliți mici pe diferite tipuri de orbite.
- Domeniul naval, unde se va asigura finanțare pentru (i) acțiuni legate de dezvoltarea unei clase de nave adaptate pentru marinele mici și mijlocii; și (ii) dezvoltarea unei capacități europene de supraveghere navală colaborativă care va permite marinei să facă față unor amenințări noi, mai mici, mai rapide și mai diverse, în continuă evoluție.
În plus, 70 de milioane de euro vor fi alocate pentru eforturi de cercetare și dezvoltare în fiecare dintre următoarele două categorii:
- Cibernetică, pentru a îmbunătăți capacitățile europene în ceea ce privește cunoașterea situației cibernetice, securitatea cibernetică și reziliența și pentru a dezvolta un set de instrumente de apărare în domeniul războiului cibernetic și al războiului informațional;
- Superioritatea informațională pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea unui sistem european de comandă și control și a unui post de comandă dislocabil pentru operații speciale. În domeniul cercetării, eforturile de finanțare se vor concentra asupra interoperabilității și a schimbului de date între centrele de control civile și militare în contextul Cerului unic european.
Sprijinirea schemei UE de inovare în domeniul apărării, în valoare de 2 miliarde de euro
Sistemul UE de inovare în domeniul apărării va reuni sub o singură umbrelă inițiativele relevante ale UE în sprijinul inovării și antreprenoriatului în domeniul apărării. Practicile dovedite care provin din inovarea civilă vor fi utilizate în sectorul apărării. În programul de lucru al FED 2022, Comisia lansează un set de acțiuni pentru a sprijini antreprenorii inovatori, start-up-urile și IMM-urile și pentru a le aduce în ecosistemul industrial de apărare:
- Un mecanism de participații în domeniul apărării: Comisia intenționează să investească 20 de milioane de euro pe an în mecanismul de participații, cu un total de 100 de milioane de euro. Această investiție vizează generarea unei capacități de investiții totale de 500 de milioane de euro pe durata de viață a fondului în beneficiul industriei de apărare, inclusiv prin implicarea Fondului european de investiții (FEI) și a investitorilor privați;
- Provocare tehnologică: această provocare vizează atestarea și adaptarea tehnologiilor de detectare a amenințărilor ascunse;
- Acordul-cadru de parteneriat în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear (CBRN): noul program de lucru introduce o cerere de înființare a unui parteneriat de patru ani pentru dezvoltarea de contramăsuri medicale de apărare împotriva amenințărilor CBRN.
Aceste noi măsuri vor completa actualul sprijin acordat tehnologiilor disruptive și IMM-urilor prin intermediul unor cereri de propuneri periodice dedicate, menite să stimuleze inovarea. Obiectivul Comisiei este de a genera, până în 2027, o investiție totală de până la 2 miliarde de euro în inovarea în domeniul apărării, declanșată de FED, în cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării. Schema va contribui la punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE privind sinergiile dintre industriile civilă, de apărare și spațială.