Serbia şi Kosovo „nu au ajuns la un acord” joi la Bruxelles pentru aplanarea tensiunilor dintre ele, însă „discuţiile vor continua în zilele următoare”, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.
„Ambii lideri au avut ocazia de a discuta – în detaliu – despre normalizarea relațiilor, deoarece tensiunile actuale de pe teren sunt simptome ale problemei mai largi a statutului nerezolvat al relațiilor lor. Ceea ce se întâmplă este un simptom. Astăzi se întâmplă acolo, mâine s-ar putea întâmpla în altă parte, deoarece există o problemă de fond”, a declarat Josep Borrell.
În urmă cu două săptămâni, Josep Borrell i-a invitat la Bruxelles pe președintele Serbiei și premierul din Kosovo pentru a discuta calea de urmat între Pristina și Belgrad.
Oficialul european a precizat că, din păcate, nu joi nu s-a ajuns încă la un acord, „dar nu este sfârşitul poveştii”.
„Ambii lideri au convenit că procesul trebuie să continue şi discuţiile se vor relua în zilele următoare. Mai este încă timp până la 1 septembrie, nu renunţ”, a mai spus Borrell, făcând referire la data prevăzută pentru intrarea în vigoare a noilor reguli administrative şi frontaliere impuse de Pristina şi denunţate de Belgrad, scrie Agerpres.
În încheierea reuniunii, Josep Borrell le-a spus ambilor lideri că aderarea la Uniunea Europeană ar trebui să rămână obiectivul lor final, un obiectiv la care s-au angajat amândoi.
„Iar pentru aceasta, ei trebuie să găsească o cale de a avansa – iar primul pas al acestei căi este căutarea unei soluții la situația actuală. Cele două părţi sunt în întregime responsabile în caz de escaladare”, a adăugat Înaltul Reprezentant al UE.
Kosovo este un candidat potențial pentru aderarea la UE. Țara și-a declarat unilateral independența în februarie 2008. Cinci state membre ale UE (Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania) și două țări din regiune (Serbia și Bosnia și Herțegovina) nu au recunoscut independența Kosovo. În iulie 2018, la șase ani după publicarea unei foi de parcurs privind liberalizarea vizelor, Comisia a confirmat că Kosovo a îndeplinit toate criteriile. Parlamentul European a reacționat imediat și a inițiat negocieri interinstituționale, care sunt în curs de desfășurare. În regiune, numai Kosovo rămâne exclus de la liberalizarea vizelor, întrucât unele state membre ale UE continuă să aibă rezerve. După încheierea în aprilie 2013 a unui acord istoric privind normalizarea relațiilor de către Belgrad și Priștina („Acordul de la Bruxelles”), Consiliul European a decis în iunie 2013 să deschidă negocierile privind un ASA cu Kosovo, iar acesta a intrat în vigoare la 1 aprilie 2016. Viitoarea integrare a Kosovo în UE, ca și cea a Serbiei, rămâne strâns legată de dialogul la nivel înalt dintre Kosovo și Serbia, facilitat de UE, care ar trebui să conducă la un acord global de normalizare a relațiilor dintre ele, obligatoriu din punct de vedere juridic.
Serbia și-a depus candidatura pentru aderarea la UE în decembrie 2009 și a primit statut de țară candidată în martie 2012, după ce Belgradul și Priștina au ajuns la un acord privind reprezentarea regională a Kosovo. Negocierile de aderare au început oficial la 21 ianuarie 2014. Primele două capitole, inclusiv cel privind normalizarea relațiilor cu Kosovo, au fost deschise în decembrie 2015. La 18 iulie 2016, capitolele 23 și 24, principalele capitole privind statul de drept, au fost deschise. Până în prezent, au fost deschise 18 din cele 35 de capitole de negociere, dintre care două au fost închise provizoriu. Din decembrie 2019, nu au fost deschise noi capitole. În strategia pentru Balcanii de Vest, publicată în februarie 2018, Comisia a declarat că Muntenegru (și Serbia) ar putea adera la UE până în 2025, recunoscând totuși că această perspectivă este „extrem de ambițioasă”. Viitoarea integrare a Serbiei în UE, ca și cea a Kosovo, rămâne strâns legată de dialogul la nivel înalt dintre Kosovo și Serbia, facilitat de UE, care ar trebui să conducă la un acord global de normalizare a relațiilor dintre ele, obligatoriu din punct de vedere juridic.
Mai multe informații aici.