Connect with us

RUSIA

Josep Borrell: Confruntată cu o Rusie revizionistă și care amenință arhitectura de securitate europeană, UE trebuie să spună clar ce intenționează să facă

Published

on

© European Union 2021

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, pledează pentru o poziție unitară a Uniunii Europene și pentru acțiuni concrete, în coordonare cu NATO și OSCE, în contextul confruntării cu o Rusie revizionistă, care amenință arhitectura de securitate europeană, se arată într-un articol de opinie publicat pe blogul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), înaintea reuniunii miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre, săptămâna aceasta, la Brest. 

„Rusia a adresat Statelor Unite și NATO propuneri privind viitorul securității în Europa care contravin principiilor arhitecturii europene de securitate. Acestea sunt însoțite de o consolidare militară la granița Ucrainei și de amenințarea deschisă a Rusiei de a întreprinde acțiuni militare dacă aceste cereri nu sunt îndeplinite. În colaborare cu SUA și NATO, UE trebuie să definească acum ce putem face pentru a susține ordinea de securitate a Europei și principiile care stau la baza acesteia – care sunt în mod clar amenințate în prezent. Această problemă se află pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor de externe și ai apărării din UE, care se va desfășura la Brest în această săptămână. Înainte de această reuniune, două lucruri sunt clare: trebuie să ajungem la o poziție unitară a UE și trebuie să ne fundamentăm rolul, susținându-l cu piste de acțiune concrete, adică nu doar cu privire la ceea ce gândim sau dorim, ci și cu privire la ceea ce intenționăm să facem”, afirmă Înaltul Reprezentant al UE. 

La 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat două proiecte de acorduri care prezintă un set de „garanții de securitate” pe care Kremlinul le cere de la SUA și de la NATO, inclusiv încetarea oricărei extinderi suplimentare a NATO și un angajament din partea Alianței de a nu desfășura trupe suplimentare în țări în care nu erau deja prezente forțe terestre ale NATO înainte de 1997. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Republica Cehă și statele baltice, care sunt toate membre ale Alianței.

SUA au acceptat să discute cu Rusia aceste cerințe în contextul mai larg al securității europene, demarând primele consultări strategice și diplomatice bilaterale pe 10 ianuarie, la Geneva. La finalul dialogului, secretarul de stat adjunct Wendy Sherman, a declarat că SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări.

De asemenea, reuniunea de la Geneva este completată de de discuții intense pe plan european, inclusiv reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, cu discuții la Bruxelles între secretarul de stat adjunct al SUA și ambasadorii țărilor NATO și UE,  reuniunea Consiliului NATO – Rusia și o întrunire la nivelul OSCE la Viena, toate aceste culminând cu întrevederea miniștrilor de externe și ai apărării din UE, la Brest. Aceasta din urmă va defini poziția UE în cazul în care Rusia va continua să amenințe arhitectura de securitate europeană.

„În timpul reuniunilor informale ale miniștrilor de externe și ai apărării din această săptămână de la Brest, vom lucra asupra rolului și contribuției precise a UE. Trebuie să venim cu poziții clare cu privire la ceea ce dorim să realizăm în aceste discuții privind arhitectura de securitate a Europei și, mai mult, cu acțiuni și contribuții clare. Pentru a atinge acest obiectiv, noi, europenii, trebuie să fim uniți și să formulăm răspunsul nostru în cazul în care Rusia își va pune în aplicare amenințările la adresa Ucrainei sau a ordinii de securitate europene la scară mai largă”, precizează șeful diplomației din UE. 

Citiți și În umbra discuțiilor SUA-Rusia, miniștrii apărării și de externe din UE se reunesc în Franța pentru a definitiva Busola Strategică a securității și apărării europene

Potrivit lui Josep Borrell, ambiția autorităților ruse este de a contesta ordinea politică și de securitate născută după Războiul Rece, acționând ca o putere revizionistă.

„Moscova vrea să revină asupra actului fondator NATO-Rusia din 1997, care a însoțit extinderea NATO în Europa Centrală și de Est; asupra Cartei de la Paris din 1990, care a codificat principiile pentru securitatea europeană după încheierea Războiului Rece. Există trei principii pe care Rusia le-a acceptat anterior și pe care acum le pune sub semnul întrebării. Primul este dreptul fiecărui stat de a alege în mod liber să aparțină sau nu unei organizații internaționale și de a fi parte la tratate sau alianțe, așa cum este recunoscut de Carta de la Paris. Prin contestarea acestui principiu fundamental, Moscova acționează ca o putere revizionistă. În ochii Rusiei, această interdicție nu s-ar aplica doar țărilor din fosta Uniune Sovietică, ci și statelor membre ale UE, precum Suedia sau Finlanda. Al doilea și al treilea sunt neutilizarea forței și respectarea integrității teritoriale a tuturor statelor. Rusia încalcă aceste trei principii fundamentale în Ucraina, așa cum a făcut deja în Georgia. Iar Rusia nu se limitează la simple afirmații, ci le însoțește cu o presiune militară tot mai mare la granița ucraineană și amenință Kievul cu o nouă intervenție, dacă cererile sale nu sunt îndeplinite în totalitate”, explică Înaltul Reprezentant al UE.

În plus, Josep Borrell consideră că Rusia dorește să prezinte Uniunea Europeană ca fiind irelevantă și să facă presiuni pentru o decuplare strategică între Statele Unite și Europa. De asemenea, urmărește ca UE să accepte să aibă o influență decisivă asupra Ucrainei și Belarusului, dar și asupra Asiei Centrale.

„Faptul că Asia Centrală este inclusă în perimetrul declarat al securității rusești confirmă faptul că problema NATO este un pretext, deoarece niciun stat din Asia Centrală nu este candidat la aderarea la NATO. Pe scurt, reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa și încercarea de decuplare între Statele Unite și Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei”, punctează șeful diplomației din UE. „Acestea sunt în mod clar inacceptabile”, adaugă Borrell. 

Astfel, Înaltul Reprezentant al UE consideră că este utilă o discuție de „substanță” cu Rusia despre acordurile de securitate din Europa și despre îmbunătățirea lor.

„Prima sarcină va fi să se revină la principiile generale ale arhitecturii de securitate, așa cum rezultă din Carta de la Helsinki, Carta de la Paris, acordul NATO-Rusia sau documentul OSCE de la Viena privind măsurile de consolidare a încrederii. Cea de-a doua este instituirea unui mecanism mai eficient de gestionare a crizelor cu Rusia, un domeniu în care UE are o mare experiență. Cu bună credință, ar trebui să fie posibil să se facă progrese în acest domeniu. Al treilea este stabilirea unor mecanisme permanente și operaționale de prevenire a conflictelor și a unor măsuri de consolidare a încrederii, astfel încât comportamentul tuturor părților să nu fie interpretat greșit, în special în ceea ce privește manevrele militare”, afirmă Josep Borrell. 

În final, diplomatul evidențiază că, împreună cu NATO și OSCE, Uniunea Europeană este „un actor-cheie în securitatea europeană”.

„Trebuie să profităm de oportunitatea acestei crize cu Rusia pentru a ne consolida unitatea și determinarea, pentru a ne apăra interesele de securitate și pe cele ale întregului continent”, punctează Josep Borrell. „Liderii UE au declarat deja că orice altă mișcare împotriva Ucrainei ar avea costuri reale și consecințe masive. Pe lângă adoptarea unui set coordonat de sancțiuni, ar trebui, de asemenea, să fim pregătiți să accelerăm diferite piste de acțiune în cadrul general de <<reprimare, limitare și angajare>> a Rusiei. Nu suntem o alianță militară, dar avem căi și mijloace pentru a promova interesele noastre de securitate și ale partenerilor noștri”, insistă șeful diplomației europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Noul ambasador rus, primit la MAE conform “practicii diplomatice”: România atribuie Moscovei responsabilitatea pentru războiul din Ucraina și consecințele grave ale acestuia

Published

on

© MAE

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca l-a primit joi, conform practicii diplomatice, pe ambasadorul agreat al Federației Ruse în România, Vladimir Lipaev, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul întrevederii, secretarul de stat Ana Tinca a subliniat responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru starea actuală a relației bilaterale, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și al consecințelor grave, profund destabilizatoare generate de această agresiune în planul securității internaționale și regionale.

Oficialul român a reamintit ambasadorului rus poziția cunoscută și consecventă a României, de condamnare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare brutală a normelor de drept internațional, inclusiv a Cartei ONU, conchide sursa citată.

Născut în 1959, Vladimir Lipaev este diplomat de carieră, iar între 2021-2023 a condus misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia, fiind expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului Estoniei la Moscova.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Published

on

© MAE

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

“Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti”, precizează sursa citată.

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

“Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, a anunţat DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

Published

on

© Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată care să recunoască actualele linii ale câmpului de luptă, au declarat patru surse rusești pentru Reuters, afirmând că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus și-a exprimat frustrarea față de un grup restrâns de consilieri cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susținute de Occident de a bloca negocierile și față de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile.

“Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este de asemenea pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a declarat un alt membru al celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin și care are cunoștință de conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Acesta, la fel ca și ceilalți citați în acest articol, a vorbit sub rezerva anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

Pentru acest reportaj, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt în lumea politică și a afacerilor. Cea de-a cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe fronturile actuale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la o solicitare de a reacționat, că șeful Kremlinului a precizat în repetate rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu dorește “război etern”.

Ministerele ucrainene de externe și de apărare nu au răspuns la întrebări.

Perspectiva unei încetări a focului, sau chiar a unor discuții de pace, pare în prezent îndepărtată.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea în termenii lui Putin nu este o soluție. El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

El a semnat un decret în 2022 care a declarat în mod oficial că orice discuții cu Putin sunt “imposibile”.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia îl ocolește și ajunge la o înțelegere cu Washingtonul.

Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută la Kiev că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Ucraina se pregătește pentru discuțiile găzduite de Elveția luna viitoare, cu scopul de a unifica opinia internațională cu privire la modul de a pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a declarat că Putin nu ar trebui să participe, iar Elveția nu a invitat Rusia.

Moscova a declarat că discuțiile nu sunt credibile dacă nu este prezentă, în timp ce Ucraina și Elveția doresc ca aliații Rusiei, inclusiv China, să participe.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Ziua Suveranității R. Moldova. Președinta Maia Sandu: Poporul este suveran și decide soarta țării. Va decide și la referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Eforturi franco-americane pentru situația din Gaza. Ministrul israelian al Apărării este așteptat în SUA de omologul american. Macron îl primește luni pe regele Iordaniei pentru a discuta despre nevoia încetării focului

CONSILIUL UE11 hours ago

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

ROMÂNIA12 hours ago

Accederea României în programul Visa Waiver, printre principalele teme abordate în cea de-a noua reuniune a Dialogului Strategic România-SUA

CONSILIUL UE14 hours ago

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

INTERNAȚIONAL1 day ago

Extremiștii și populiștii târăsc Europa spre ”statul sălbatic”, semnalează secretarul general al Consiliului Europei: Nu fără motiv, după cele două războaie mondiale, decizia a fost de a urma calea multilateralismului

CHINA1 day ago

Sprijinul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, semnalează vicecancelarul german Robert Habeck într-o vizită în China

MAREA BRITANIE1 day ago

Ministrul Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre combaterea criminalității organizate transfrontaliere, pledând pentru noi inițiative de cooperare bilaterală

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Luminița Odobescu: Sprijinirea Ucrainei este o condiție indispensabilă, dar insuficientă. În absența unei abordări regionale, riscăm ca peste câțiva ani să ne confruntăm cu o nouă agresiune la Marea Neagră

GALA PREMIILOR MARII LOJI2 days ago

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

NATO2 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO2 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA5 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA6 days ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

Trending