Connect with us

U.E.

Josep Borrell invocă o “lume multipolară cu mișcări tectonice” între SUA, UE, China și Rusia: Rivalitatea Washington-Beijing nu va replica lumea bipolară a Războiului Rece

Published

on

© European Union 2021

Multe evenimente globale par să indice confruntarea dintre democrații și regimurile autoritare, iar dacă Rusia și China par să-și unească forțele pentru a înfrunta “lumea occidentală”, viitorul peisaj geopolitic al unei lumi multipolare nu este simplu, a afirmat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-o postare pe blogul său.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a publicat o analiză a săptămânii trecută pe care a intitulat-o una “tensiunilor diplomatice ridicate”, luând în considerare relațiile cu SUA, Turcia, Rusia și China, în general, și sancțiunile impuse Chinei de către UE pentru încălcarea drepturilor omului, reacția Beijingului, întâlnirea dintre miniștrii de externe chinez și rus, în particular.

Șeful diplomației UE s-a referit și la elementele pozitive ale cooperării transatlantice prin reuniunea miniștrilor de externe din NATO și discuțiile legate de Rusia, întâlnirea sa cu noul secretar de stat al SUA și relansarea dialogului strategic privind China și stimularea implicării SUA în proiectele apărării europene, precum și participarea președintelui Joe Biden la reuniunea prin videoconferință a Consiliului European

Referitor la China, Borrell a criticat sancțiunile Chinei anunțate sub formă de contra-răspuns la măsurile restrictive europene. UE a impus la 22 martie sancțiuni împotriva a patru oficiali chinezi implicați în abuzurile împotriva minorității uigure din Xinjiang, fiind primele astfel de măsuri la adresa Chinei de la masacrul din Piața Tiananmen din 1989. Drept răspuns, China a inclus pe lista sa de sancțiuni cinci membri ai Parlamentului European, Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European, dar și Comitetul politic și de securitate al UE (COPS).

“A existat o respingere fermă, principială și unanimă a acestor sancțiuni chineze, care într-adevăr sunt atât disproporționate, cât și nejustificate”, a spus Borrell.

Înaltul Reprezentant a făcut trimitere la la cooperarea SUA – Europa și la semnalul președintelui american Joe Biden privind concurența democrațiilor cu autocrațiile, pe de o parte, și la apropierea dintre Moscova și Beijing, pe de altă parte.

Șeful diplomației UE a vorbit despre “o lume multipolară” în care au loc “mișcări tectonice” între China, Rusia, SUA și UE.

Borrell a criticat faptul că “Moscova și Beijingul folosesc un limbaj foarte similar când se referă la Occident și la SUA” și a respins afirmațiile lui Serghei Lavrov privind faptul că nu mai există relații Rusia – UE pentru că ele ar fi fost distruse de hotărârile unilaterale ale Bruxellesului. El a analizat apropierea sino-rusă din perspectivă economică și politică.

Din punct de vedere economic, cele două țări doresc să își mărească independența față de Occident, dar nu joacă în aceeași ligă, China având în mod clar avantajul între ele. Un aspect cheie în discuțiile lor bilaterale este energia. China are nevoie de petrol și gaze pe care le importă din Rusia, printre altele. Între timp, Moscova încearcă să-și diversifice exporturile de energie în afara UE, având în vedere angajamentele noastre de tranziție energetică și tensiunile generale din relația noastră. (…) Totuși, ne-am înșela să analizăm această relație doar din punct de vedere economic. Apropierea chino-rusă se bazează mai ales pe o respingere a valorilor democratice și o opoziție față de ceea ce ei consideră „interferență” în afacerile lor interne”, a spus Josep Borrell.

Cu toate acestea, Înaltul Reprezentant al EU nu consideră că aceste mișcări tectonice vor conduce spre un nou Război Rece.

Rivalitatea dintre Washington și Beijing se desfășoară pe multe fronturi, dar nu înseamnă că acest lucru va replica lumea bipolară a Războiului Rece. În primul rând, Rusia nu a fost niciodată un rival economic și nici un partener comercial important pentru Occident, în timp ce astăzi China este a doua putere economică a lumii și într-adevăr un partener comercial crucial atât pentru SUA, cât și pentru UE. În plus, în termeni politici, lumea de astăzi nu este binară, ci multipolară”, a mai spus el.

În opinia lui Borrell, pentru a naviga prin acest peisaj strategic emergent, UE trebuie să “învețe să vorbească limbajul puterii” și să își construiască “autonomia strategică”.

“Ca UE, preferința noastră este întotdeauna pentru relații de cooperare, bazate pe reguli convenite. Dar ar trebui să vorbim clar și despre natura adesea contradictorie a relațiilor și intenția strategică pe care o au China și Rusia”, a mai consemnat el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat miercuri președinția belgiană a Consiliului.

„Ambasadorii UE tocmai au ajuns la un acord de principiu asupra unui al 13-lea pachet de sancțiuni în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat președinția într-un comunicat postat pe X.

„Acest pachet este unul dintre cele mai ample aprobate de UE. El va fi supus unei proceduri scrise și va fi aprobat oficial pentru 24 februarie”, a doua aniversare a conflictului, a precizat aceasta.

 

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că, odată cu noul pachet, UE va adăuga aproape 200 de persoane și entități pe lista de sancțiuni.

„Prin acest pachet, luăm mai multe măsuri împotriva entităților implicate în eludarea sancțiunilor, în sectorul apărării și în cel militar”, a precizat el într-o declarație.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, UE a impus 12 seturi de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând importurile de petrol și cărbune și exporturile de produse tehnologice de înaltă tehnologie, precum și excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Sâmbătă, conflictul va intra în al treilea an.

În pofida scăderii sprijinului pentru Ucraina în unele țări, moartea săptămâna trecută a opozantului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat într-o colonie penală din Siberia- pentru care mulți lideri europeni au acuzat Moscova – a dat un nou impuls pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Continue Reading

U.E.

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană l-a convocat pe însărcinatul rus cu afaceri la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a-i transmite ”indignarea” după decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunțat marți serviciul diplomatic al Uniunii Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

”UE şi-a exprimat indignarea faţă de moartea opozantului Navalnîi, a cărei responsabilitate revine în cele din urmă preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse”, a adăugat el.

Directorul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă responsabil pentru Rusia, Michael Siebert, a solicitat Moscovei ”să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă” cu privire la moartea opozantului şi ”a cerut Rusiei să predea cadavrul familiei acestuia fără întârziere şi să le permită să organizeze funeralii”.

Cu prilejul acestei convocări care se aliniază acțiunilor similare adoptate de mai multe țări membre, diplomatul UE a reiterat solicitarea sa la adresa Rusiei de a îi elibera ”imediat și necondiționat pe toţi ceilalţi deţinuţi politici, precum şi pe toate persoanele arestate în Rusia, aducându-i un omagiu lui Aleksei Navalnîi”.

Citiți și: MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a încetat din viață vineri în închisoarea arctică unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Moartea acestei voci vocale împotriva abuzurilor regimului Putin survine cu câteva zile înainte de marcarea a doi ani de când Rusia a declanșat un război ilegal și neprovocat contra Ucrainei, dar și cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Nu există niciun dubiu că Vladimir Putin, care nu se află la primul gest de a elimina vocile critice din Rusia, va obține un nou mandat la Kremlin, concurând cu un al dictator, Iosif Stalin, în privința longevității la cârma statului.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European și Consilul au ajuns marți la un acord politic provizoriu cu privire la Directiva revizuită privind calitatea aerului înconjurător. Odată adoptată, noua lege va stabili 2030 de standarde UE privind calitatea aerului aliniate mai îndeaproape la orientările globale ale OMS privind calitatea aerului. 

Prin Directiva revizuită privind calitatea aerului înconjurător, valoarea-limită anuală pentru principalul poluant – particulele fine în suspensie (PM2.5) – este redusă cu mai mult de jumătate.

O revizuire periodică a standardelor de calitate a aerului pentru a le reevalua, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice, precum și cu evoluțiile societale și tehnologice, va contribui la plasarea UE pe o traiectorie de reducere la zero a poluării aerului cel târziu până în 2050, în sinergie cu eforturile de neutralitate climatică.

Autoritățile naționale și locale vor stabili măsurile specifice pe care le vor lua pentru a respecta standardele. În același timp, politicile UE existente și cele noi în domeniul mediului, al energiei, al transporturilor, al agriculturii, al cercetării și inovării și al altor domenii vor avea o contribuție semnificativă.

Revizuirea va garanta că persoanele care suferă de daune aduse sănătății din cauza poluării aerului au dreptul de a fi despăgubite în cazul unei încălcări a normelor UE privind calitatea aerului.  

De asemenea, aceasta va aduce mai multă claritate în ceea ce privește accesul la justiție, sancțiuni eficace și o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului.

Acesta va sprijini autoritățile locale prin consolidarea dispozițiilor privind monitorizarea și modelarea calității aerului și va contribui la îmbunătățirea planurilor privind calitatea aerului.

Normele îmbunătățite privind monitorizarea și modelarea calității aerului vor permite verificarea mai atentă a respectării standardelor și vor sprijini acțiuni mai eficiente și mai eficace de prevenire și combatere a încălcărilor standardelor.

Directiva revizuită va asigura, de asemenea, acțiuni timpurii în vederea obținerii unui aer mai curat. În cazul în care nivelurile de poluare atmosferică sunt mai ridicate în următorii ani decât noile standarde din 2030, statele membre trebuie să analizeze dacă sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește respectarea legislației în timp util și, dacă este necesar, să ia măsuri și să asigure conformitatea în 2030.

În anumite circumstanțe, statele membre pot beneficia de mai mult timp pentru a atinge noile standarde. Justificările pentru astfel de prelungiri trebuie să se bazeze pe o analiză solidă. Statele membre vor trebui să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că respectă standardele de calitate a aerului cât mai curând posibil.

Parlamentul European și Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial directiva revizuită înainte de a putea intra în vigoare. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.


La 26 octombrie 2022, Comisia a adoptat propunerea de revizuire a Directivei privind calitatea aerului înconjurător. Acesta este un progres esențial pentru obiectivul ambițios al Pactului verde europeande a reduce poluarea la zero până în 2050.

Poluarea aerului reprezintă cea mai mare amenințare de mediu pentru sănătate și una dintre cauzele principale ale bolilor cronice, precum accidentele vasculare cerebrale, cancerul și diabetul. Aceasta afectează în mod disproporționat grupurile sociale sensibile și vulnerabile. Aproximativ 300,000 de decese premature pe an și un număr semnificativ de boli netransmisibile, cum ar fi astmul, problemele cardiovasculare și cancerul pulmonar, sunt atribuite poluării aerului. Poluarea aerului continuă să fie principala cauză de mediu a deceselor premature în UE. În această privință, poluanții cei mai periculoși sunt particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul.

Aerul poluat dăunează, de asemenea, mediului, provocând acidifiere, eutrofizare și daune pădurilor, ecosistemelor și culturilor. În prezent, eutrofizarea depășește cantitățile critice în două treimi din zonele ecosistemice din întreaga UE. Acest lucru are un impact semnificativ asupra biodiversității și a serviciilor pe care ni le oferă nouă, tuturor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE37 mins ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.60 mins ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ2 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.2 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA2 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G73 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO3 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

CONSILIUL UE4 hours ago

Ungaria va fi ”cea mai pro-extindere preşedinţie a Consiliului UE”, afirmă ministrul ungar de externe: UE are nevoie de noi state membre precum țările din Balcanii de Vest, R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending