Connect with us

U.E.

Josep Borrell: Iordania joacă un rol ”cheie” într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice, iar UE își consolidează legăturile cu acest partener ”esențial”

Published

on

© European Union, 2022

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a efectuat săptămâna trecută o vizită în Iordania, unde a organizat cea de-a 14-a reuniune a Consiliului de asociere cu UE. Potrivit Înaltului Reprezentant, „Iordania joacă un rol-cheie într-o regiune critică, într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice în creștere și de dificultăți socio-economice din cauza războiului rusesc împotriva Ucrainei.”

„Am fost încântați să ne consolidăm legăturile cu un partener atât de esențial”, a mai adăugat acesta într-o postare pe blogul său. 

Josep Borrell a fost însoțit de miniștrii afacerilor externe din Irlanda, Luxemburg, Cipru și Grecia. Consiliile de asociere reunesc reprezentanți ai Uniunii, ai celor 27 de state membre și ai Iordaniei pentru a discuta despre modul în care se pot aprofunda în continuare parteneriatele noastre.

„De obicei, aceste consilii se desfășoară la Bruxelles sau la Luxemburg. În Iordania, a fost pentru prima dată când ne-am întâlnit în țara parteneră. Colegul meu Ayman al Safadi, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și al expatriaților, care a co-prezidat consiliul împreună cu mine, s-a asigurat că Iordania a acordat un profil înalt reuniunii noastre, în special prin faptul că Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea s-a adresat la sfârșitul discuțiilor noastre. Iordania este, de asemenea, prima țară din vecinătatea sudică cu care am convenit asupra unor noi priorități de parteneriat pentru acest mandat, un acord pe care l-am semnat public în timpul acestei reuniuni. Aceste două premiere sunt un semn al calității și importanței relației noastre de lungă durată”, a mai explicat Borrell. 

Întâlnirea a avut loc în contextul războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei: „Acest război creează unde de șoc la nivel mondial, în special prin provocarea unei creșteri puternice a prețurilor la energie și alimente. Putin de-construiește ordinea internațională bazată pe reguli, încercând să înlocuiască statul de drept cu statul de arme. De asemenea, el declanșează o criză alimentară globală. Înainte de război, Ucraina exporta până la 5 milioane de tone de cereale pe lună. În luna mai, au fost doar 600.000 de tone, de zece ori mai puțin. Ne confruntăm cu un război al cerealelor, care folosește foametea ca armă împotriva celor mai vulnerabili – nu doar în Ucraina, ci și în Orientul Mijlociu, în Africa și în Asia”, a mai adăugat acesta.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending