Connect with us

U.E.

Josep Borrell le cere ambasadorilor UE ”să facă auzită vocea Europei”: Haideți să înțelegem lumea așa cum este ea. Trebuie să fim mai proactivi și să gândim pe termen lung

Published

on

© European Union, 2022

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, consideră că Uniunea Europeană trebuie să își ”asume mai multe responsabilități în asigurarea securității” în această lume dominată de ”politica puterii”.

Prezent la conferința anuală a ambasadorilor UE, acesta a avut o intervenție în care a abordat chestiuni legate de frontierele diplomației, provocările actuale și trendurile globale în ascensiune, concentrându-și discursul pe două întrebări: ce și cum.

”Ce se întâmplă? Ce urmează să se întâmple? Ce ar trebui să facem? Cum acționăm? Cum lucrăm? Cum lucrați? Cum putem obține rezultate mai multe și mai bune? Acesta nu este un moment în care trimitem tuturor flori spunând că lucrați foarte bine și că suntem foarte fericiți, că suntem o mare familie etc. Acesta este un moment pentru a discuta despre ceea ce facem (nu facem) suficient de bine, de ce nu sunt întotdeauna mulțumit de modul în care lucrează delegațiile mele (ale UE) și pentru a trimite mesaje clare despre cum aș dori să vă îmbunătățiți”, le-a spus cu franchețe Borrell celor peste 140 de ambasadori ai Uniunii.

În analiza sa asupra dinamicii actuale globale, Înaltul Reprezentant al UE a citat o teză a lui Oliver Schmitt, potrivit căreia ”noi, europenii, ne confruntăm cu o situație în care suferim consecințele unui proces care durează de ani de zile, în care am decuplat sursele prosperității noastre de sursele securității noastre”.

”Este o lume a incertitudinii radicale. Viteza și amploarea schimbărilor sunt excepționale. Nu ar trebui să încercăm să o negăm. Nu ar trebui să încercăm să ne împotrivim. Ar fi un efort zadarnic. Trebuie să o acceptăm și să ne adaptăm la ea, acordând prioritate flexibilității și rezilienței. (…) Prosperitatea noastră s-a bazat pe energia ieftină provenită din Rusia. Gazul rusesc – ieftin și, se presupune, accesibil, sigur și stabil. S-a dovedit că nu este așa. Și accesul la marea piață chineză, pentru exporturi și importuri, pentru transferuri tehnologice, pentru investiții, pentru a avea bunuri ieftine.  Așadar, prosperitatea noastră s-a bazat pe China și Rusia – energie și piață. În mod clar, astăzi, trebuie să găsim noi căi pentru energie din interiorul Uniunii Europene, pe cât de mult putem, deoarece nu ar trebui să schimbăm o dependență cu alta. Cea mai bună energie este cea pe care o producem acasă. Acest lucru va produce o restructurare puternică a economiei noastre – asta este sigur. Oamenii nu sunt conștienți de acest lucru, dar faptul că Rusia și China nu mai sunt cele care au fost pentru dezvoltarea noastră economică va necesita o restructurare puternică a economiei noastre. Accesul în China devine din ce în ce mai dificil. Adaptarea va fi dificilă, iar acest lucru va crea probleme politice”, și-a expus oficialul european punctul de vedere.

Dincolo de aceste aspecte, Josep Borrell a atras atenția asupra faptului că UE ”a încredințat securitate sa Statelor Unite”, pledând pentru asumarea unei mari responsabilități de către Uniune.

Făcând un exercițiu de imaginație, acesta a ridicat următoarea întrebare: ”Ce s-ar fi întâmplat dacă, în locul lui Joe Biden, ar fi fost Donald Trump sau cineva ca el la Casa Albă? Care ar fi fost răspunsul Statelor Unite la războiul din Ucraina? Care ar fi fost răspunsul nostru într-o situație diferită? Acestea sunt câteva întrebări pe care trebuie să ni le punem. Iar răspunsul pentru mine este clar: trebuie să ne asumăm noi înșine mai multe responsabilități. Trebuie să ne asumăm o parte mai mare de responsabilitate în asigurarea securității”, a fost apelul lansat de Înaltul Reprezentat al UE, recunoscând că relația cu administrația Biden ”este una excelentă, iar relația transatlantică nu a fost niciodată atât de bună ca acum”.

Pe lângă chestiunile externe, există și o ”schimbare radicală” în interiorul blocului european, unde ”extrema dreaptă este în ascensiune în democrațiile noastre – este alegerea oamenilor, nu este o impunere din partea vreunei puteri. Sunt oamenii care merg și votează. Nu am de gând să învinuiesc pe nimeni, dar trebuie să aveți în minte despre ce vorbesc. Extrema dreaptă își mărește influența în politica europeană.  Așadar, avem un cocktail dificil – intern și extern – și vechile rețete nu mai funcționează. Avem provocări tot mai mari în materie de securitate, iar coeziunea noastră internă este amenințată”, a mai spus Borrell.

Acesta a făcut o trecere în revistă a trendurilor globale în ascensiune: o multipolaritate haotică, cu ”mai mulți actori și poli, fiecare dintre ei căutându-și interesul și valorile”, caracterizată de ”o luptă între sistemele democratice și cele autoritare”, o ”lume competitivă, în care totul este folosit drept armă: energia, investițiile, informațiile, fluxul de migranți, date, etc.”, o lume în care ”naționalismul este în creștere, revizionismul, politica identitară”.

”Vedem că războiul dintre state se întoarce – ca în filme, ca în cel de-al Doilea Război Mondial (tancuri, infanterie). Dar, în afară de asta, există războaiele hibride, există războiul dezinformării care continuă. Vreau să subliniez importanța războiului informațional și al dezinformării. Permiteți-mi să mă întorc la <<cum>>. Cred că trebuie să fim mai proactivi, mai reactivi. Trebuie să facem o legătură între toate aceste probleme. Încă funcționăm fragmentat- pot să vă spun. Eu ar trebui să fiu cel care face legătura între Comisia Europeană și Consiliu și, în interiorul Comisiei, colegii mei din diferite domenii politice. Dar continuăm să lucrăm în departamente, iar fiecare politică continuă să aibă propria logică și propriul ritm – fie că este vorba despre climă, fie că este vorba despre comerț, fie că este vorba despre orice altceva”, a deplâns Borrell organizarea.

Dincolo de a fi mai proactivi, Înaltul Reprezentat al UE consideră că blocul european trebuie să asculte mai mult ”cealaltă parte, adică restul lumii, având mai multă empatie”, să fie mai rapid și să își asume riscuri, să fie orientat spre inițiative, să își definească mai clar țelurile și să se pregătească în acest scop, să comunice mai mult, ”deoarece comunicarea este câmpul de luptă” al UE.

”În termeni generali, aș spune că avem nevoie de un echilibru mai bun între gestionarea crizelor și planificarea pe termen lung. Trăim în gestionarea crizelor: <<ce se întâmplă astăzi?>>, <<ce s-a întâmplat ieri?>>, <<ce se va întâmpla mâine?>>. Criză, criză, criză, criză. Politica externă nu înseamnă doar gestionarea crizelor una după alta. Trebuie să încercăm să gândim pe termen mediu și lung: în legătură  cu pandemia, cu clima, cu criza energetică, trebuie să ne gândim un pic pe termen mai lung decât la ceea ce se va întâmpla mâine și ceea ce s-a întâmpla ieri”, fost soluția oferită de Borrell.

În încheiere, oficialul european le-a cerut ambasadorilor ”să înțeleagă lumea așa cum este ea și să facem auzită vocea Europei”.

”Suntem prea kantieni și prea puțin hobbesieni, așa cum spune filosoful. Haideți să încercăm să înțelegem lumea așa cum este ea și să facem auzită vocea Europei”, a conchis Înaltul Reprezentat al UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

U.E.

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Ca urmare a discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii din luna septembrie a anului trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat marți dublarea flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU pentru sezonul de incendii din acest an, în cadrul discursului rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al UE.

Flota de stingere a incendiilor rescEU pentru 2023

Rezerva de aeronave de stingere a incendiilor rescEU include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:

  • două avioane medii de stingere a incendiilor din Croația
  • două avioane ușoare din Cipru
  • două elicoptere din Cehia
  • două avioane medii și un elicopter din Franța
  • două avioane ușoare din Germania
  • două avioane de cercetare medii, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia.
  • două avioane de cercetare medii și două avioane ușoare din Italia.
  • două avioane ușoare din Portugalia
  • două avioane de cercetare medii din Spania.
  • datru avioane ușoare din Suedia

În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproape 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.
Măsuri preventive și de monitorizare

Ca urmare a solicitărilor miniștrilor UE și ale Parlamentului European, în 2022, Comisia a elaborat, de asemenea, un Plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Acest plan de acțiune este organizat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative; 2) îmbunătățirea cunoștințelor; 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație.

Ca parte a planului de acțiune pentru prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de vegetație. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de prevenire și de pregătire pentru incendiile de vegetație și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

În plus, este creată o echipă de sprijin pentru incendii de vegetație a Centrului de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor de vegetație de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Continue Reading

U.E.

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a solicitat marți sârbilor și kosovarilor să ”dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmite AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a avut discuții telefonice cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierul kosovar, Albin Kurti, în urma cărora a evidențiat că statele membre ale UE ”discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părțile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”.

Josep Borrell le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%, puși recent în funcție de guvernul kosovar, în pofida apelurilor lansate de SUA și UE. 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.4 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE4 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.5 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO6 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA6 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.6 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.7 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA7 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending