U.E.
Josep Borrell, privind refacerea economică post-pandemie: UE riscă să rămână ”serios” în urma SUA și a Chinei
Published
4 years agoon
By
Diana ZaimÎnaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politici de securitate, Josep Borrell, a abordat într-o nouă postare pe blogul său, ultimele schimbări provocate de pandemia de COVID-19 în geopolitică și geoeconomie și atrage atenția că în redresarea economică a lumii, Uniunea Europeană riscă să rămână „serios” în urmă.
„Criza Covid-19 continuă să schimbe echilibrul global al puterii. Noile previziuni economice ale FMI arată că relansarea este în curs, chiar dacă persistă incertitudinile. Cu toate acestea, decalajul dintre țările emergente și în curs de dezvoltare și economiile avansate plus China este îngrijorător. De asemenea, UE riscă să rămână serios în urma SUA și a Chinei dacă nu elaborează politici active pentru a preveni acest lucru”, a scris Josep Borrell pe blogul său.
Potrivit șefului diplomației UE, pandemia a declanșat cea mai gravă criză globală de după cel de-al Doilea Război Mondial: „Aceasta va schimba în mod semnificativ echilibrul geopolitic al lumii. Există încă multe incertitudini, însă, după un an, încep să se contureze tendințe clare. Acestea sunt importante de înțeles pentru a adapta politica externă europeană la acest nou context”, a mai adăugat acesta.
„În pofida îngrijorărilor noastre actuale, veștile pe care le-a adus FMI au fost mai degrabă bune: redresarea economică pare să fie solidă”
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au organizat tradiționala lor reuniune de primăvară. Cu această ocazie, FMI a publicat Perspectivele economiei mondiale:
Cu toate acestea, această redresare, chiar dacă mai puternică decât se aștepta, rămâne destul de inegală. Potrivit FMI, China a revenit la nivelurile de activitate economică de la sfârșitul anului 2019 în 2020. Se așteaptă ca SUA să facă acest lucru în prima jumătate a anului 2021, Japonia în a doua jumătate a anului 2021, iar UE în 2022, deja destul de târziu. Cu toate acestea, pentru multe țări emergente și cu venituri mici, situația este și mai gravă, iar acestea vor reveni la nivelurile anterioare pandemiei abia în 2023.
„În acest context, dacă vrem să evităm blocarea Europei în comparație cu SUA și China, este necesar ca statele membre ale UE să nu-și relaxeze prea devreme sprijinul fiscal pentru economie, așa cum au făcut în 2010 în ultima criză. În același timp, trebuie să reușim acum să punem în aplicare planul NextGenerationEU fără întârziere. Acest lucru este esențial nu numai pentru bunăstarea și viitorul europenilor înșiși, ci și pentru ca UE să aibă un cuvânt de spus în afacerile mondiale de mâine. Lumea post-pandemică se construiește acum”, a conchis acesta.
NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde EUR, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. După pandemia de COVID-19, Europa va fi mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.
Mecanismul de redresare și reziliență: elementul central al Instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare de 672,5 miliarde EUR disponibile pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor întreprinse de țările UE. Scopul este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și de a face ca economiile și societățile europene să devină mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală. Statele membre lucrează la planurile lor de redresare și reziliență pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-UE): NextGenerationEU include, de asemenea, 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EU. Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei. Fondurile vor fi direcționate către:
– Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
– Fondul social european (FSE)
– Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD)
Aceste fonduri suplimentare vor fi puse la dispoziție în perioada 2021-2022 din NextGenerationEU, iar în 2020 printr-o revizuire punctuală a cadrului financiar actual.
NextGenerationEU va suplimenta în același timp fondurile pentru alte programe sau fonduri europene, cum ar fi Orizont 2020, InvestEU, dezvoltarea rurală sau Fondul pentru o tranziție justă (JTF).
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
Sameday accelerează expansiunea în Europa Centrală și de Est, așteptând aderarea la Schengen terestru: Ne propunem să conectăm 30 de țări europene și să reducem timpii de transport la o medie de 8 ore între țări
U.E.
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Published
9 hours agoon
November 1, 2024Într-un articol publicat vineri pe blogul Serviciului European de Acțiune Externă, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, avertizează că decizia Parlamentului israelian de a bloca activitatea Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) pe teritoriul Israelului, inclusiv în Ierusalimul de Est, are consecințe umanitare grave asupra populației palestiniene din Gaza.
„Această legislație este în contradicție nu doar cu dreptul internațional, ci și cu principiile fundamentale ale umanității”, subliniază Borrell, atrăgând atenția că UNRWA a fost, de-a lungul timpului, supusă unor presiuni continue, iar peste 200 de membri ai personalului și-au pierdut viața de la începutul conflictului din octombrie 2023.
„Populația din nordul Gazei este într-un pericol de moarte”, a spus Borrell, făcând referire la avertismentele oficialilor ONU, care estimează că până la 345.000 de persoane din Gaza ar putea ajunge într-o lună la niveluri critice de foamete, ceea ce ar putea duce la decese masive. În acest context, Borrell accentuează rolul vital pe care UNRWA îl joacă în distribuirea de alimente, apă și medicamente, subliniind că „desființarea acestei agenții ar însemna pierderea ultimului acces la resurse esențiale pentru civili”.
Borrell a mai subliniat că această decizie a legislativului israelian survine într-un moment critic și va afecta milioane de refugiați palestinieni din Gaza și Cisiordania, unde UNRWA asigură accesul la educație și servicii de sănătate. „Odată cu colapsul UNRWA, refugiații palestinieni vor pierde accesul la servicii vitale, agravând o situație deja dificilă”, adaugă Înaltul Reprezentant al UE.
În articol, Borrell critică eforturile Israelului de a discredita UNRWA, menționând că acuzațiile potrivit cărora unii angajați ar avea legături cu organizații teroriste nu au fost susținute de probe concrete. În plus, o anchetă realizată la cererea UE a confirmat că UNRWA are un „cadru de neutralitate mai robust decât orice altă organizație similară” și că rolul său în regiune este „de neînlocuit și indispensabil”.
Borrell a concluzionat printr-un apel la încetarea conflictului și la asigurarea accesului umanitar în Gaza: „Este timpul să punem capăt acestei ocupații ilegale și să contribuim la o soluție politică, singura care poate aduce pace și securitate atât israelienilor, cât și palestinienilor”.
U.E.
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă
Published
10 hours agoon
November 1, 2024By
Teodora IonDepozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt umplute până la 95% din capacitate, dincolo de obiectivul obligatoriu de 90%, fixat de statele membre pentru a asigura securitatea aprovizionării și stabilitatea pieței pentru lunile de iarnă.
Înaintea termenului limită din acest an, cel de 1 noiembrie, UE a reușit să înmagazineze aproximativ 100bcm de gaze, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din consumul anual de gaze al UE, conform unui comunicat al Comisiei Europene.
”Atunci când Rusia a invadat Ucraina și a încercat să șantajeze Europa cu aprovizionarea cu energie, am luat măsuri rapide pentru a ne proteja împotriva viitoarelor șocuri de aprovizionare. Aceste eforturi dau roade și intrăm în această iarnă cu un nivel sănătos de gaze stocate în întreaga Europă, cu o aprovizionare diversificată cu energie, cu o pondere mai mare a energiilor regenerabile și cu un angajament reînnoit față de eficiența energetică și economiile de energie. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă și pentru a continua tranziția noastră de la importurile de combustibili fosili din Rusia”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.
Regulamentul privind înmagazinarea gazelor (UE/2022/1032) din iunie 2022 a stabilit un obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a instalațiilor de înmagazinare cu 90% până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, cu obiective intermediare pentru țările UE pentru a asigura o umplere constantă pe tot parcursul anului.
Acest regulament a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri luate de UE în urma crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina pentru a pregăti mai bine sistemul energetic european pentru sezonul de iarnă.
În ultimii doi ani, odată cu punerea în aplicare a planului REPowerEU, UE și-a redus drastic dependența de combustibilii fosili ruși.
U.E.
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
Published
11 hours agoon
November 1, 2024Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a avertizat că sprijinul „material și diplomatic” oferit de China Rusiei în contextul invaziei în Ucraina reprezintă o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, relatează publicația niponă Kyodo News, potrivit Agerpres.
„Exporturile tot mai mari de bunuri cu dublă utilizare din China contribuie substanțial la consolidarea bazei industriale militare a Rusiei,” a declarat Borrell într-un interviu pentru Kyodo News.
Șeful diplomației europene se află vineri la Tokyo pentru dialogul strategic UE-Japonia, pe care îl va co-prezida cu ministrul afacerilor externe Takeshi Iwaya. Declarațiile lui Borrell au fost făcute înaintea unui anunț comun al UE și Japoniei, privind semnarea unui parteneriat de securitate și apărare, primul de acest tip al Uniunii în regiunea indo-pacifică, care va include consultări pe teme de reziliență a lanțurilor de aprovizionare și cooperare în industria de apărare.
În context, Borrell a menționat și sprijinul Coreei de Nord pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind cât de strâns legată este securitatea europeană de cea din Indo-Pacific. El a descris UE și Japonia drept „parteneri strategici foarte apropiați” și a subliniat necesitatea unei cooperări și mai strânse pentru promovarea stabilității regionale și apărarea principiilor în cadrul forurilor internaționale.
Uniunea Europeană și Japonia, ambele membre ale G7, au impus sancțiuni economice Rusiei, inclusiv înghețarea activelor, încă din 2022. Cu toate acestea, China nu s-a alăturat acestor sancțiuni, continuând să importe petrol brut, gaze naturale lichefiate și alte produse din Rusia. Țările G7 au cerut Chinei să înceteze transferurile de produse cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori avansați și computere cuantice, către Rusia.
Borrell a subliniat importanța cooperării cu Japonia și alte țări aliate în fața amenințărilor la adresa securității și a reiterat că Uniunea Europeană „va continua să răspundă prompt” față de sprijinul acordat de terțe țări mașinăriei de război rusești.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România
Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani
INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții
Trending
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Bugetul UE pentru 2025. Gheorghe Falcă a reușit să includă în poziția de negociere a PE ”priorități strategice” pentru dezvoltarea infrastructurii de transport: Pentru România, beneficiile vor fi semnificative
- INTERVIURI7 days ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE1 day ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA5 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE