CHINA
Josep Borrell: UE și China trebuie să colaboreze în ciuda viziunilor diferite asupra democrației și multilateralismului
Published
2 years agoon
By
Diana ZaimÎnaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, susține că UE trebuie să negocieze cu China pentru a apăra interesele și a aborda provocările globale – „trebuie să vorbim, trebuie să lucrăm, trebuie să facem comerț și să negociem cu China.”
De asemenea, oficialul european a reamintit că Republica Chineză nu a condamnat încă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei – și atrocitățile care se petrec acolo -, „dar a stabilit linii roșii clare și este din ce în ce mai preocupată de consecințele globale”: „Linii roșii în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare și, în Bali [la G20], a transmis, de asemenea, un mesaj clar cu privire la consecințele globale și la îngrijorarea pe care o au în legătură cu acestea.”
„În același timp, nu este un secret faptul că noi și China avem un sistem politic diferit, că avem o viziune diferită asupra democrației și drepturilor omului, că urmărim modele diferite de guvernanță și că avem o viziune diferită asupra multilateralismului. Dar aceste diferențe nu ar trebui să ne împiedice și nu ne împiedică să colaborăm”, a mai adăugat Josep Borrell.
Liderii europeni au convenit, de asemenea, asupra importanței fundamentale a unității noastre în toate aspectele relației UE-China: „fără unitate, ne vom pierde atât credibilitatea, cât și influența, atât față de China, cât și la nivel global. De aceea este atât de important ca, în abordarea noastră față de China, să încercăm să obținem o sinteză a diferitelor puncte de vedere și să păstrăm o unitate puternică.”
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul
CHINA
China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE
Published
4 days agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimUniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European.
Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI).
„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană.
Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.
Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE.
Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.
La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale.
Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.
CHINA
Așteptând ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte, ministrul chinez de externe afirmă că SUA și China pot ”realiza lucruri măreţe” dacă vor coopera
Published
1 month agoon
December 17, 2024By
Teodora IonMinistrul de externe chinez, Wang Yi, care așteaptă ca noul președinte american Donald Trump să își preia mandatul, a recurs la curtoazie diplomatică, în contextul în care relațiile sino-americane se anunță tensionate sub noul lider de la Casa Albă, informează AFP, citat de Agerpres.
Iniţiative precum dialogul asupra problemelor financiare şi lupta împotriva drogurilor ”demonstrează perfect că atâta timp cât China şi Statele Unite cooperează, putem realiza multe lucruri măreţe”, a declarat ministrul într-o conferinţă la Beijing.
Acesta a amintit că țara sa ”a apărat stabilitatea în ansamblul” relațiilor dintre cele două mari puteri, dar ” se opune ferm agresiunilor ilegale şi nerezonabile ale Statelor Unite, în special amestecului grosolan în chestiuni legate de problemele interne ale Chinei, precum Taiwanul”.
”Trebuie să răspundem cu fermitate şi vigoare, să ne apărăm cu hotărâre propriile drepturi şi interese legitime şi să salvgardăm normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a insistat şeful diplomaţiei chineze.
Wang Yi speră că ”noul guvern american va face alegerile corecte, va lucra cu China în aceeaşi direcţie, va elimina perturbările, va depăşi obstacolele şi va depune eforturi pentru a obţine o dezvoltare stabilă, sănătoasă şi de durată a relaţiilor dintre China şi Statele Unite”.
Doar că Donald Trump, în stilul său caracteristic observat în timpul primului său mandat la Casa Albă, a afirmat deja că una dintre primele sale măsuri economice, imediat după învestirea din ianuarie, va fi majorarea taxelor vamale pentru produsele care provin din China, Mexic și Canada.
Mai exact, acesta urmărește să impună o creștere de 10% a taxelor vamale pentru ”toate numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite”.
CHINA
Casa Albă solicită înființarea unui Grup de lucru care să monitorizeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei
Published
1 month agoon
December 13, 2024By
Diana ZaimCasa Albă, prin prețedintele Joe Biden, a solicitat înființarea unui Grup de lucru interguvernamental care să abordeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Prin autoritatea care mi-a fost conferită în calitate de președinte prin Constituție și prin legile Statelor Unite ale Americii, precum și pentru a monitoriza și a aborda efectele oricăror eforturi ale Republicii Populare Chineze, fie direct, fie prin intermediari, de a cenzura sau intimida orice persoană din Statele Unite”, se ordonă înființarea unui Grup de monitorizare și acțiune privind cenzura în China (Grup operativ).
Grupul va fi prezidant de asistentul președintelui pentru afaceri de securitate națională sau de persoana desemnată de acesta, iar vicepreședintele de directorul Consiliului Economic Național sau de persoana desemnată de acesta.
Grupul operativ se reunește cel puțin de două ori pe an pentru a supraveghea elaborarea și executarea strategiei integrate a guvernului federal.
Din acest grup vor face parte şi membri ai Departamentelor de Stat, Trezoreriei, Apărării, Justiţiei, Agriculturii, Comerţului, Educaţiei şi Securităţii Interne, precum şi agenţii CIA şi FBI.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- U.E.1 week ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE1 week ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
- SUA4 days ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, la București: România este una dintre cele mai industrializate țări din Europa. Prin reindustrializarea Europei, vom consolida sectoarele strategice românești
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump