Connect with us

U.E.

Josep Borrell: UE trebuie să evite crearea de noi „dependențe” și să ofere partenerilor o alternativă la Rusia și China

Published

on

© European Union 2022

În timp ce își remodelează abordarea diplomatică ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, UE trebuie să evite crearea de noi „dependențe” și să ofere națiunilor partenere o alternativă, a declarat șeful diplomației europene, într-un interviu pt euractiv.com, preluat de Agerpres.

Întrebat dacă vede riscul ca Europa să repete greșelile pe care le-a făcut cu Rusia și China, Borrell a răspuns: „Nu urmărim să substituim alte parteneriate – și cu siguranță nu suntem interesați să creăm noi dependențe”.

Lecția pe care am învățat-o din această criză a gazului este că blocul trebuie „să evite concentrarea aprovizionării cu materii prime și bunuri dintr-o singură sursă”, a subliniat acesta.

„Vom avea întotdeauna dependențe – nu putem trece de pe o zi pe alta de la piețe deschise la piețe închise, ci avem nevoie de o abordare echilibrată”, a mai remarcat înaltul oficial al UE, adăugând: „Trebuie să învățăm să ne adaptăm”.

„Ceea ce ar trebui să analizăm este cât de repede se adaptează Europa și cât de repede am trecut de la o dependență de 40% la 7% de gazul rusesc”, a declarat Borrell, recunoscând că acest lucru a fost posibil și din cauza faptului că unele țări consumă mai puțin din cauza restricțiilor COVID, cum ar fi China.

Întrebat dacă UE este un partener mai atractiv în Asia Centrală şi în afara acesteia, șeful diplomației UE a menționat că „central-asiaticii vor să aibă o relație cu Europa”, însă trebuie acționat în acest sens, altfel „cu siguranţă alţii vor avea mai multă influenţă decât noi”. De asemenea, Josep Borrell a amintit că noua strategie a UE, numită Global Gateway, „este modul nostru de a ne arăta ambiţia şi prezenţa politică”. 

Cu toate acestea, „Global Gateway s-ar putea să nu sune prea atractiv şi chinezii îşi vând eficient iniţiativa lor Belt and Road (aşa-numitul nou drum al mătăsii), care a fost lansată cu ani în urmă comparativ cu noi – iată de ce trebuie să ne implicăm mai mult”, a menţionat Borrell.

Iniţiativa europeană, în valoare de 300 de miliarde de euro, a fost criticată pentru că nu furnizează suficientă putere financiară pentru a contracara iniţiativa chineză.

„Este adevărat că Global Gateway este doar la început, dar în prezent suntem deja cel mai important investitor în termeni agregaţi în Asia Centrală, ceea ce va continua”, a accentuat oficialul.

Pe de altă parte, Josep Borrell a criticat lentoarea cu care sunt parafate acordurile comerciale ale UE. ‘„Trebuie să folosim instrumentele pe care le avem şi cel mai important este cu siguranţă reprezentat de relaţiile economice”, a spus demnitarul european. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European a adoptat prima lege pentru refacerea ecosistemelor degradate, care stabilește pentru Uniunea Europeană obiectivul de a-și reface cel puțin 20% dintre suprafețele terestre și maritime până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050, informează comunicatul oficial. 

Legea privind refacerea naturii, convenită cu țările membre, va reface ecosistemele degradate din UE, va contribui la atingerea obiectivelor în materie de climă și biodiversitate și va consolida securitatea alimentară.

Pentru a atinge obiectivele globale ale UE, țările membre trebuie să refacă cel puțin 30% din habitatele reglementate de noua lege (de la păduri, pajiști și zone umede la râuri, lacuri și bancuri de corali) de la o stare precară la o stare bună până în 2030, apoi 60% până în 2040 și 90% până în 2050.

În conformitate cu poziția Parlamentului, țările Uniunii ar trebui să acorde prioritate zonelor „Natura 2000” până în 2030. Țările UE vor trebui să se asigure că o zonă nu se deteriorează în mod semnificativ după ce au restabilit-o într-o stare bună. Totodată, țările membre vor trebui să adopte planuri naționale pentru refacerea zonelor, în care să detalieze cum intenționează să atingă aceste obiective.

Pentru a îmbunătăți biodiversitatea în ecosistemele agricole, țările Uniunii vor trebui să facă progrese legate de doi dintre următorii trei indicatori: indicele fluturilor de câmp; ponderea terenurilor agricole cu elemente de peisaj de mare diversitate; stocul de carbon organic din solurile minerale cultivate. Trebuie luate și măsuri pentru a crește indicele păsărilor comune specifice terenurilor agricole, deoarece păsările sunt buni indicatori ai stării generale a biodiversității.

Întrucât refacerea turbăriilor drenate este una dintre cele mai economice modalități de reducere a emisiilor în sectorul agricol, țările Uniunii trebuie să refacă cel puțin 30% din turbăriile drenate până în 2030 (cel puțin un sfert trebuie să fie reumidificate), 40% până în 2040 și 50% până în 2050 (când cel puțin o treime trebuie reumidificate). Reumidificarea va rămâne opțională pentru fermieri și proprietarii de terenuri private.

Legea include și o „frână de urgență”, solicitată de Parlament. Astfel, obiectivele pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate în circumstanțe excepționale dacă reduc drastic suprafața necesară pentru a produce suficiente alimente pentru consumul din Uniune.

Legea impune și progrese în ceea ce privește mai mulți indicatori pentru ecosistemele forestiere și cere să fie plantați încă trei miliarde de copaci. Statele membre vor trebui, de asemenea, să transforme cel puțin 25 000 km de râuri în râuri cu curgere liberă și să se asigure că nu se înregistrează pierderi nete din suprafața națională totală de spațiu verde urban și de acoperire a coronamentului în zona urbană.

Acordul convenit cu țările membre a fost adoptat cu 329 voturi pentru, 275 împotrivă și 24 abțineri. El trebuie să fie adoptat acum și de Consiliu înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și de a intra în vigoare după alte 20 de zile.


Peste 80% dintre habitatele europene sunt într-o stare precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus o lege privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale UE, pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a îndeplini angajamentele internaționale ale UE, în special Cadrul mondial al ONU pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. 

Continue Reading

U.E.

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

Published

on

© Gérald Darmanin / Facebook

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, adresându-se în fața comisiei juridice a Senatului cu privire la creșterea numărului de acte antisemite, a menționat interferențele străine și s-a referit la amenințarea rusă ca fiind principală, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

„Prima amenințare este amenințarea rusă. Fără îndoială,… Rusia este astăzi principalul inamic (al Franței) în războiul informațional, agresiunea pe teritoriu”, a declarat oficialul.

Darmanin a menționat cazul graffiti cu stelele lui David pictate pe clădiri din regiunea pariziană și din Paris în octombrie anul trecut ca exemplu al acestui tip de interferență, precizând că a fost rezultatul unor proxeneți ruși.

„Este o formă de spionaj 2.0, 3.0, cu care trebuie să luptăm pentru că eu cred că cel mai rău lucru de acest tip este să nu cunoaștem originea acestor atacuri pe care le suferim pe teritoriul nostru”, a adăugat ministrul.

În acest caz, a fost arestat un cuplu de moldoveni, iar un potențial sponsor a fost identificat – un om de afaceri moldovean pro-rus.

Ministrul de interne a mai precizat că Rusia nu duce acest război informațional, agresiv doar în Franța. Potrivit lui, multe teritorii occidentale au avut de suferit.

De asemenea, el a adăugat că Rusia nu este singura țară care practică această ingerință, existând și alte state asiatice angajate în această activitate.

În luna noiembrie a anului trecut, poliția franceză a arestat un cuplu din Republica Moldova pentru graffiti care reprezentau o stea a lui David pe clădirea unei școli din Paris. Persoanele arestate au mărturisit că au făcut acest lucru la ordinul unui cetățean rus.

De remarcat că, potrivit ministrului de interne Gerald Darmanin, în Franța, din 7 octombrie, când militanții Hamas au început o invazie masivă în Israel, și până la sfârșitul lunii, au fost înregistrate 857 de acte antisemite, iar 425 de persoane asociate cu astfel de încălcări au fost arestate.

Astfel, merită reamintit faptul că, la 12 octombrie, în centrul Parisului, poliția și jandarmii au dispersat mitinguri pro-palestiniene interzise, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

La începutul aceleiași zile, ministrul de interne al Franței a impus o interdicție asupra mitingurilor pro-palestiniene pentru a preveni tulburările în masă din țară.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

Published

on

© European Union 2023

Parlamentul European a adoptat marți noi norme  privind transparența și direcționarea publicității politice, care vor face campaniile electorale și pentru referendumuri mai transparente și mai rezistente la interferențe.

Potrivit unui comunicat al instituției, noile prevederi vor reglementa reclamele politice, în special cele online, oferind în același timp un cadru pentru ca actorii politici să își facă publicitate mai ușor în întreaga UE.

Citiți și: ”100 de zile până decidem calea pe care o va urma Europa”. Președinta PE: Cu cât mai mulți oameni votează, cu atât mai puternică devine democrația europeană

Mai multă transparență și răspundere

Potrivit noilor norme, publicitatea politică va trebui să fie etichetată în mod clar. Cetățenii, autoritățile și jurnaliștii vor putea obține cu ușurință informații în cazul în care au fost vizați de o reclamă, despre cine o plătește, care este costul reclamei, dar și la ce alegeri sau referendumuri face referire. Toate materialele publicitare politice și informațiile conexe vor fi stocate într-un registru public online.

Pentru a limita ingerințele străine în procesele democratice europene, sponsorizarea reclamelor din afara UE va fi interzisă pe o perioadă de trei luni înaintea alegerilor sau referendumului.

Reglementarea strategiilor de direcționare

Pentru a-i proteja pe alegători de manipulare, tehnicile de direcționare și amplificare vor fi posibile numai pentru publicitatea politică online bazată pe date cu caracter personal colectate după ce a fost obținut consimțământul explicit și separat al subiectului. Nu pot fi utilizate categorii speciale de date cu caracter personal (legate, de exemplu, de etnie, religie, orientare sexuală) sau date ale minorilor.

Protejarea libertății de exprimare

Normele se referă doar la reclamele politice remunerate. Ele nu afectează conținutul reclamelor politice și nici regulile privind desfășurarea și finanțarea campaniilor politice.

Opiniile personale, opiniile politice, cum ar fi orice conținut jurnalistic nesponsorizat, sau comunicarea privind organizarea sau participarea la alegeri (de exemplu, anunțarea candidaților) din surse oficiale naționale sau europene nu sunt afectate.

În urma adoptării în plen (cu 470 pentru, 50 împotrivă și 105 abțineri), Consiliul trebuie să adopte în mod oficial textul. Normele se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare, în timp ce definițiile și măsurile privind furnizarea nediscriminatorie a publicității politice transfrontaliere (inclusiv pentru partidele politice europene și grupurile politice europene) se vor aplica deja după 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Prin aceste norme, Parlamentul răspunde direct preocupărilor cetățenilor cu privire la o societate digitală sigură și de încredere, în special propunerea 33(5) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ROMÂNIA12 mins ago

Sebastian Burduja: Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre

PARLAMENTUL EUROPEAN33 mins ago

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

U.E.34 mins ago

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

BUSINESS2 hours ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA2 hours ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu2 hours ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO6 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă: PNRR este instrumentul prin care România trebuie să reuşească o adevărată ofensivă verde

ROMÂNIA23 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending