Connect with us

INTERNAȚIONAL

Juan Guaido, președintele autoproclamat al Venezuelei, cere armatei să treacă de partea sa împotriva lui Maduro

Published

on

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Foto: Juan Guaido/Twitter

,,A venit momentul să fiţi de partea constituţiei”, a declarat Guaido într-un mesaj către armată la un miting de amploare de la Caracas.

,,Fiţi de partea poporului venezuelean“, a mai afirmat Guaido, adăugând: ,,Este timpul ca cubanezii să părăsească forţele armate”.

El a cerut armatei să permită intrarea în ţară a ajutorului umanitar, pe care l-a solicitat joi administraţiei americane, care, potrivit Secretarului de stat Mike Pompeo, este dispusă să acorde un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari Venezuelei.

De asemenea, Guaido le-a cerut susţinătorilor săi să continue lupta până când preşedintele Nicolas Maduro va fi de acord să organizeze noi alegeri. Juan Guaido le-a cerut cu acest prilej şi diplomaţilor americani să rămână în ţară, sfidând termenul care le-a fost dat de preşedintele Nicolas Maduro, de a părăsi Venezuela până duminică.

,,Am văzut cum uzurpatorul, cu aroganţă şi lipsă de politeţe, a dat afară oficiali din ambasada SUA, dar astăzi noi spunem că sunt bineveniţi, pentru că parlamentul nostru îi protejează”, a spus el, adăugând că vrea ca ,,toate ambasadele” să rămână deschise, citează Agerpres. 

Nicolas Maduro a anunţat miercuri că rupe relaţiile diplomatice cu Washingtonul, după ce SUA l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

SUA au refuzat să accepte ruperea legăturilor diplomatice, dar Departamentul de Stat a anunţat joi retragerea din Venezuela a personalului diplomatic de rang inferior, informează Digi24.

Juan Guaido, s-a autodeclarat, miercuri, președintele interimar al Venezuelei, într-o mișcare salutată de o mulțime imensă de protestatari la adresa actualului regim și lideri mondiali.

Politicianul în vârstă de 35 de ani a fost liderul opoziției și șeful Adunării Naționale pentru doar trei săptămâni, dar a reușit să mobilizeze rapid mișcarea împotriva președintelui Nicolas Maduro.

Guaido, care l-a numit pe Maduro un uzurator, a promis un guvern de tranziție și alegeri libere pentru a pune capăt guvernării unui regim care a adus foamete și sărăcia în Venezuela. Cu toate acestea, pentru mulți dintre urmăritorii situației politice din Venezuela, Guaido pare să fi apărut în prim-planul scenei politice din neant și făcând promisiuni îndrăznețe susținătorilor săi, în contextul în care Maduro deține frâiele puterii și sprijinul armatei. În acest sens, ar fi indicat să oferim câteva informații despre educația și background-ul politic al acestuia, preluate de la CNN.

Cine este Juan Guaido?

Este de formație inginer industrial

Guaido a fost crescut în La Guaira, un oraș de coastă care găzduiește unul dintre cele mai importante porturi și aeroporturi din țară. A studiat ingineria industrială la Universidad Católica Andrés Bello din Caracas și a obținut două diplome de absolvent în administrație publică, dintre care una acordată de Universitatea George Washington.

A contribuit la lansarea unui partid politic

Guaido a devenit activ pe scena politică în timpul facultății, când a început protestele la adresa președintelui Hugo Chavez pentru încercarea acestuia de a controla presa. Chavez a acuzat la acea vreme Televiziunea Radio Caracas, cunoscută și sub numele de RCTV, de încălcarea legilor de difuzare și de susținerea unei lovituri de stat împotriva sa, acuzații care s-au soldat cu înlocuirea acesteia în 20017 cu o stație de emisie de stat. Cativa ani mai tarziu, Guaido a facut parte dintr-un grup de tineri lideri care a înființat in 2009 un partid politic numit Voluntad Popular, impreuna cu Leopoldo Lopez, una dintre cele mai cunoscute fețe ale opoziției.

Misiunea partidului a fost depășirea sărăciei și asigurarea unei democrații în care toți venezuelienii să se bucure de drepturi egale.

A fost liderul oficial al opoziției timp de 3 săptămâni

Guaido a fost numit președinte al Adunării Naționale la 5 ianuarie, însă persoana sa nu reprezenta o noutate printre parlamentari. Acesta a intrat în Adunarea Națională în 2011, în calitate de supleant, până când a fost ales în 2016 ca reprezentant al statului Vargas – poziție pe care o deține în prezent. El a făcut parte dintr-un grup de mai mulți parlamentari care au făcut greva foamei, cerând alegeri parlamentare în 2015. Guaido a fost relativ necunoscut până când a fost ales să conducă Parlamentul Venezuelei.

De asemenea, a fost de curând reținut pentru scurt timp de către forțele guvernului venezuelean pe la câteva zile după ce a declarat că este gata să îl înlocuiască pe Maduro.

Citiți și Venezuela, aproape de revoluție: SUA recunosc legitimitatea autoproclamatului președinte. Susținut de Rusia și Turcia, liderul Nicolas Maduro denunță ”imperialismul și intervenționismul” american

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Președintele Donald Trump va avea o serie de întâlniri bilaterale cu liderii mondiali, în marja Adunării Generale a ONU

Published

on

© White House/Twitter

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va avea trei zile pline la New York săptămâna viitoare, când va reveni în oraşul său natal pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, potrivit Agerpres.

Potrivit unui înalt funcţionar al administraţiei, preşedintele va avea o serie de întâlniri individuale cu lideri mondiali, pe lângă participarea planificată la un summit al libertăţii religioase luni, discursul său principal marţi la ONU şi o conferinţă de presă miercuri.

Preşedintele american nu va participa la summitul privind clima organizat de ONU luni. În acea zi el se va întâlni premierul Imran Khan din Pakistan; preşedintele Andrzej Duda al Poloniei; prim-ministrul Jacinda Ardern din Noua Zeelandă; premierul Lee Hsien Loong din Singapore; preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi; şi preşedintele Moon Jae-in din Coreea de Sud.

Marţi, bilateralele sale vor fi cu premierul britanic, Boris Johnson; premierul indian Narendra Modi; secretarul general al ONU, Antonio Guterres; şi preşedintele irakian, Barham Salih. De asemenea, va participa la o recepţie diplomatică.

Miercuri, Trump va participa la o sesiune despre Venezuela împreună cu alţi lideri din emisfera occidentală înainte de a se întâlni cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, şi cu preşedintele El Salvador, Nayib Bukele.

Reamintim că fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton s-a deplasat în Ucraina la sfârşitul lui august pentru a da asigurări privind susţinerea SUA în relaţia cu Rusia.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 24-26 septembrie, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York.

Citiți și: Klaus Iohannis merge la Adunarea Generală ONU de la New York: Președintele va conduce delegația României și va participa la recepția oferită de președintele SUA Donald Trump

Citiți și: Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni cu președintele SUA, Donald Trump, în marja Adunării Generale a ONU

Continue Reading

NEWS

Premierul ungar, Viktor Orban, pregătit să ajute Italia în gestionarea problemei migranților ilegali

Published

on

© EPP/ Flickr

Viktor Orban, premierul ungar, aflat la Roma într-o întâlnire cu reprezentații partidului Fratelli d’Italia, a precizat că țara sa este pregătită să ajute Italia în gestionarea problemei migranţilor ilegali.

”Dacă Italia este angajată faţă de protejarea frontierelor sale, atunci noi o vom ajuta, inclusiv pentru returnarea imigranţilor ilegali aflaţi deja în această ţară”, a explicat Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Reamintim că și președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, despre problema imigrației și cei doi doresc să găsească o cale prin care să facă Uniunea Europeană ”mai socială, mai prietenoasă cu mediul și mai puternică în lume” atunci când vine vorba despre persoanele care caută azil.

Citiți și: Emmanuel Macron împreună cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, doresc o Uniune Europeană mai socială când vine vorba despre imigrație

Totodată, premierul reales al Italiei, Giuseppe Conte, a scris într-un mesaj pe Facebook prin care transmite că va cere renegocierea Regulamentului european de la Dublin, care atribuie în prezent ţărilor de sosire sarcina tratării cererilor de azil.

Cererile de azil în statele membre ale Uniunii Europene au crescut cu 10% în prima jumătate a anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

Obiectivul politicii de azil a UE este de a acorda statutul corespunzător oricărui resortisant dintr-o țară terță care solicită protecție internațională într-unul dintre statele sale membre, precum și de a asigura respectarea principiului nereturnării. Pentru aceasta, Uniunea face eforturi pentru a crea un sistem european comun de azil.

Mai multe informații despre politica Uniunii Europene în domeniul imigrației, aici.

Citiți și: Eurostat: Peste 300 de mii de imigranți au primit statutul de protecție la nivelul UE în 2018. Germania, Italia și Franța au acordat cele mai multe decizii pozitive pentru protejarea refugiaților

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziua Internațională a Păcii, marcată acum 35 de ani printr-o fotografie simbol: Președintele Franței, François Mitterand și cancelarul german Helmuth Kohl, ținându-se de mână în timpul comemorării victimelor de la Verdun

Published

on

© Source: EC - Audiovisual Service

Această fotografie realizată la 22 septembrie 1984, îi surprinde pe președintele Franței, François Mitterand și cancelarul german Helmuth Kohl, ținându-se de mână în timpul unei ceremonii de comemorare a victimelor bătăliei de la Verdun, în semn de reconciliere definitivă a celor două țări.

Imaginea lui Helmut Kohl alături de președintele Franței, François Mitterrand, ținându-se de mână la Verdun în 1984, în cadrul unei ceremonii de comemorare a cetățenilor pierduți în cele două războaie a devenit un simbol istoric al reîmprietenirii franco-germane și un element important de identitate al integrării europene. Tratatul de la Maastricht, care a condus la formarea Uniunii Europene de astăzi, precum și moneda unică Euro sunt printre proiectele esențiale în cadrul cărora cei doi lideri de stat, prieteni buni de altfel, au dezvoltat o cooperare vitală pentru Uniune, relatează Rfi.

Cu această ocazie, Comisia Europeană definește acest gest al celor doi lideri ”mai presus de cuvinte”.

 

Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței. De exemplu cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar. Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare .

Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City). Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending