Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Foto: Juan Guaido/Twitter
,,A venit momentul să fiţi de partea constituţiei”, a declarat Guaido într-un mesaj către armată la un miting de amploare de la Caracas.
,,Fiţi de partea poporului venezuelean“, a mai afirmat Guaido, adăugând: ,,Este timpul ca cubanezii să părăsească forţele armate”.
El a cerut armatei să permită intrarea în ţară a ajutorului umanitar, pe care l-a solicitat joi administraţiei americane, care, potrivit Secretarului de stat Mike Pompeo, este dispusă să acorde un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari Venezuelei.
De asemenea, Guaido le-a cerut susţinătorilor săi să continue lupta până când preşedintele Nicolas Maduro va fi de acord să organizeze noi alegeri. Juan Guaido le-a cerut cu acest prilej şi diplomaţilor americani să rămână în ţară, sfidând termenul care le-a fost dat de preşedintele Nicolas Maduro, de a părăsi Venezuela până duminică.
,,Am văzut cum uzurpatorul, cu aroganţă şi lipsă de politeţe, a dat afară oficiali din ambasada SUA, dar astăzi noi spunem că sunt bineveniţi, pentru că parlamentul nostru îi protejează”, a spus el, adăugând că vrea ca ,,toate ambasadele” să rămână deschise, citează Agerpres.
Nicolas Maduro a anunţat miercuri că rupe relaţiile diplomatice cu Washingtonul, după ce SUA l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.
SUA au refuzat să accepte ruperea legăturilor diplomatice, dar Departamentul de Stat a anunţat joi retragerea din Venezuela a personalului diplomatic de rang inferior, informează Digi24.
Juan Guaido, s-a autodeclarat, miercuri, președintele interimar al Venezuelei, într-o mișcare salutată de o mulțime imensă de protestatari la adresa actualului regim și lideri mondiali.
Politicianul în vârstă de 35 de ani a fost liderul opoziției și șeful Adunării Naționale pentru doar trei săptămâni, dar a reușit să mobilizeze rapid mișcarea împotriva președintelui Nicolas Maduro.
Guaido, care l-a numit pe Maduro un uzurator, a promis un guvern de tranziție și alegeri libere pentru a pune capăt guvernării unui regim care a adus foamete și sărăcia în Venezuela. Cu toate acestea, pentru mulți dintre urmăritorii situației politice din Venezuela, Guaido pare să fi apărut în prim-planul scenei politice din neant și făcând promisiuni îndrăznețe susținătorilor săi, în contextul în care Maduro deține frâiele puterii și sprijinul armatei. În acest sens, ar fi indicat să oferim câteva informații despre educația și background-ul politic al acestuia, preluate de la CNN.
Cine este Juan Guaido?
Este de formație inginer industrial
Guaido a fost crescut în La Guaira, un oraș de coastă care găzduiește unul dintre cele mai importante porturi și aeroporturi din țară. A studiat ingineria industrială la Universidad Católica Andrés Bello din Caracas și a obținut două diplome de absolvent în administrație publică, dintre care una acordată de Universitatea George Washington.
A contribuit la lansarea unui partid politic
Guaido a devenit activ pe scena politică în timpul facultății, când a început protestele la adresa președintelui Hugo Chavez pentru încercarea acestuia de a controla presa. Chavez a acuzat la acea vreme Televiziunea Radio Caracas, cunoscută și sub numele de RCTV, de încălcarea legilor de difuzare și de susținerea unei lovituri de stat împotriva sa, acuzații care s-au soldat cu înlocuirea acesteia în 20017 cu o stație de emisie de stat. Cativa ani mai tarziu, Guaido a facut parte dintr-un grup de tineri lideri care a înființat in 2009 un partid politic numit Voluntad Popular, impreuna cu Leopoldo Lopez, una dintre cele mai cunoscute fețe ale opoziției.
Misiunea partidului a fost depășirea sărăciei și asigurarea unei democrații în care toți venezuelienii să se bucure de drepturi egale.
A fost liderul oficial al opoziției timp de 3 săptămâni
Guaido a fost numit președinte al Adunării Naționale la 5 ianuarie, însă persoana sa nu reprezenta o noutate printre parlamentari. Acesta a intrat în Adunarea Națională în 2011, în calitate de supleant, până când a fost ales în 2016 ca reprezentant al statului Vargas – poziție pe care o deține în prezent. El a făcut parte dintr-un grup de mai mulți parlamentari care au făcut greva foamei, cerând alegeri parlamentare în 2015. Guaido a fost relativ necunoscut până când a fost ales să conducă Parlamentul Venezuelei.
De asemenea, a fost de curând reținut pentru scurt timp de către forțele guvernului venezuelean pe la câteva zile după ce a declarat că este gata să îl înlocuiască pe Maduro.
Citiți și Venezuela, aproape de revoluție: SUA recunosc legitimitatea autoproclamatului președinte. Susținut de Rusia și Turcia, liderul Nicolas Maduro denunță ”imperialismul și intervenționismul” american