Connect with us

INTERNAȚIONAL

Juan Guaido, președintele autoproclamat al Venezuelei, cere armatei să treacă de partea sa împotriva lui Maduro

Published

on

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Foto: Juan Guaido/Twitter

,,A venit momentul să fiţi de partea constituţiei”, a declarat Guaido într-un mesaj către armată la un miting de amploare de la Caracas.

,,Fiţi de partea poporului venezuelean“, a mai afirmat Guaido, adăugând: ,,Este timpul ca cubanezii să părăsească forţele armate”.

El a cerut armatei să permită intrarea în ţară a ajutorului umanitar, pe care l-a solicitat joi administraţiei americane, care, potrivit Secretarului de stat Mike Pompeo, este dispusă să acorde un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari Venezuelei.

De asemenea, Guaido le-a cerut susţinătorilor săi să continue lupta până când preşedintele Nicolas Maduro va fi de acord să organizeze noi alegeri. Juan Guaido le-a cerut cu acest prilej şi diplomaţilor americani să rămână în ţară, sfidând termenul care le-a fost dat de preşedintele Nicolas Maduro, de a părăsi Venezuela până duminică.

,,Am văzut cum uzurpatorul, cu aroganţă şi lipsă de politeţe, a dat afară oficiali din ambasada SUA, dar astăzi noi spunem că sunt bineveniţi, pentru că parlamentul nostru îi protejează”, a spus el, adăugând că vrea ca ,,toate ambasadele” să rămână deschise, citează Agerpres. 

Nicolas Maduro a anunţat miercuri că rupe relaţiile diplomatice cu Washingtonul, după ce SUA l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

SUA au refuzat să accepte ruperea legăturilor diplomatice, dar Departamentul de Stat a anunţat joi retragerea din Venezuela a personalului diplomatic de rang inferior, informează Digi24.

Juan Guaido, s-a autodeclarat, miercuri, președintele interimar al Venezuelei, într-o mișcare salutată de o mulțime imensă de protestatari la adresa actualului regim și lideri mondiali.

Politicianul în vârstă de 35 de ani a fost liderul opoziției și șeful Adunării Naționale pentru doar trei săptămâni, dar a reușit să mobilizeze rapid mișcarea împotriva președintelui Nicolas Maduro.

Guaido, care l-a numit pe Maduro un uzurator, a promis un guvern de tranziție și alegeri libere pentru a pune capăt guvernării unui regim care a adus foamete și sărăcia în Venezuela. Cu toate acestea, pentru mulți dintre urmăritorii situației politice din Venezuela, Guaido pare să fi apărut în prim-planul scenei politice din neant și făcând promisiuni îndrăznețe susținătorilor săi, în contextul în care Maduro deține frâiele puterii și sprijinul armatei. În acest sens, ar fi indicat să oferim câteva informații despre educația și background-ul politic al acestuia, preluate de la CNN.

Cine este Juan Guaido?

Este de formație inginer industrial

Guaido a fost crescut în La Guaira, un oraș de coastă care găzduiește unul dintre cele mai importante porturi și aeroporturi din țară. A studiat ingineria industrială la Universidad Católica Andrés Bello din Caracas și a obținut două diplome de absolvent în administrație publică, dintre care una acordată de Universitatea George Washington.

A contribuit la lansarea unui partid politic

Guaido a devenit activ pe scena politică în timpul facultății, când a început protestele la adresa președintelui Hugo Chavez pentru încercarea acestuia de a controla presa. Chavez a acuzat la acea vreme Televiziunea Radio Caracas, cunoscută și sub numele de RCTV, de încălcarea legilor de difuzare și de susținerea unei lovituri de stat împotriva sa, acuzații care s-au soldat cu înlocuirea acesteia în 20017 cu o stație de emisie de stat. Cativa ani mai tarziu, Guaido a facut parte dintr-un grup de tineri lideri care a înființat in 2009 un partid politic numit Voluntad Popular, impreuna cu Leopoldo Lopez, una dintre cele mai cunoscute fețe ale opoziției.

Misiunea partidului a fost depășirea sărăciei și asigurarea unei democrații în care toți venezuelienii să se bucure de drepturi egale.

A fost liderul oficial al opoziției timp de 3 săptămâni

Guaido a fost numit președinte al Adunării Naționale la 5 ianuarie, însă persoana sa nu reprezenta o noutate printre parlamentari. Acesta a intrat în Adunarea Națională în 2011, în calitate de supleant, până când a fost ales în 2016 ca reprezentant al statului Vargas – poziție pe care o deține în prezent. El a făcut parte dintr-un grup de mai mulți parlamentari care au făcut greva foamei, cerând alegeri parlamentare în 2015. Guaido a fost relativ necunoscut până când a fost ales să conducă Parlamentul Venezuelei.

De asemenea, a fost de curând reținut pentru scurt timp de către forțele guvernului venezuelean pe la câteva zile după ce a declarat că este gata să îl înlocuiască pe Maduro.

Citiți și Venezuela, aproape de revoluție: SUA recunosc legitimitatea autoproclamatului președinte. Susținut de Rusia și Turcia, liderul Nicolas Maduro denunță ”imperialismul și intervenționismul” american

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

MApN: Două bombardiere strategice americane B-1B Lancer au desfășurat, în premieră, antrenamente în spațiul aerian al României

Published

on

© MApN

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfăşurat, vineri, pentru prima dată, activităţi de antrenament în spaţiul aerian al României împreună cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE), informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.

“Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune. Activităţile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilităţii şi a succesului în acţiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare şi sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Twitter a ascuns o postare a președintelui american Donald Trump: ”Glorifică violența”

Published

on

O postare a președintelui american Donald Trump pe rețeaua de socializare Twitter a fost ascunsă de platforma socială pentru că ”glorifică violența”, anunță BBC, citat de Digi24.

În postarea sa de pe Twitter, Donald Trump i-a numit pe protestatarii din Minneapolis ”huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte dacă protestele continuă.

”Nu pot să stau şi să privesc cum asta se întâmplă unui mare oraş american. O lipsă total de leadership. Fie primarul radical de stângă Jacob Frey îşi face treaba şi readuce oraşul sub control, fie trimit eu Garda Naţională şi fac treabă. Aceşti huligani dezonorează memoria lui George Floyd, iar eu nu voi permite asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este cu el până la capăt. Dacă are probleme, vom prelua noi controlul, iar atunci când vor începe jafurile vom începe şi noi să tragem”, a scris Donald Trump pe Twitter.

În urma acestui mesaj transmis de liderul de la Casa Albă, Twitter a ascuns și a marcat comentariul, care poate fi însă vizualizat după apăsarea unui buton. ”Acest Tweet a încălcat regulile Twitter în ce priveşte glorificarea violenţei. Twitter, a hotărât, însă, că este în interesul publicului ca acest Tweet să rămână accesibil”.

Acesta este al doilea incident dintre președintele Donald Trump și rețeaua socială, folosită intens de liderul american pentru a comunica.

Zilele trecute, platforma Twitter a adăugat marți mențiunea ”verificați faptele” la două mesaje ale președintelui american Donald Trump care susținea că votul prin corespondență este substanțial ”fraudulos”. Represaliile preşedintelui american nu au întârziat să apară.

Joi, preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce vizează limitarea protecţiei reţelelor sociale şi limitarea libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Emmanuel Macron, discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra organizării reuniunii G7 ”în persoană” într-un viitor apropiat

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care a deținut în 2019 președinția G7, predând ștafeta Statelor Unite la 1 ianuarie 2020, este deschis ideii de a călători în SUA pentru reuniunea G7 dacă situația epidemiologică o permite, potrivit declarațiilor de săptămâna trecută ale unui oficial al Administrației Prezidențiale de la Paris.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending