Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Juncker intră în linie dreaptă spre şefia Comisiei Europene. Ce le-a spus liderilor politici din UE. Cum vrea să conducă Europa

Published

on

Luxembourg Award Ceremony"Collier du mérite Européen"Candidatul la presedintia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a purtat marti si miercuri discutii cu grupurile politice din Parlamentul European, inainte ca eurodeputatii sa voteze numirea lui, in 15 iulie. 

Marti, popularul european a avut intalniri cu grupul Socialistilor si Democratilor, al Reformistilor si Conservatorilor si cu Alianta Liberalilor si Democratilor.

Juncker spera sa-i convinga, astfel, ca este persoana potrivita pentru a conduce Comisia Europeană, şi a primit recomandări ce îl vor ajuta în  politica sa executiva pentru urmatorii ani.

Miercuri, pe agenda sa s-au aflat întâlniri cu Verzii, Stânga Unită, Partidul Popular European şi cu gruparea  eurosceptică Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe.

Discutiile vin in contextul in care atat Ungaria, cât si Marea Britanie nu i-au oferit votul lui Juncker la ultimul Consiliu European. Juncker i-a promis premierului David Cameron că incerca sa gaseasca solutii la îngrijorările politice din Regatul Unit. Asta după ce în urma nominalizării făcute de Consiliul European pentru Comisie, Cameron a spus că a fost o zi neagră în istoria Europei. După desemnarea oficială a lui Juncker la șefia Comisiei Europene, premierul britanic a discutat telefonic cu acesta și s-a declarat dispus să coopereze pe viitor, astfel încât interesele Marii Britanii să nu fie afectate.

Juncker si-a prezentat priorităţile pentru urmatorii cinci ani în cinci capitole. Candidatul nominalizat la şefia Comisiei promite crearea de locuri de muncă şi creştere economică, prin armonizarea legislaţiei şi eliminarea barierelor în domenii precum IT, drepturi de autor şi legea concurenţei. Totodată, Juncker propune reorganizarea politicii energetice prin crearea unei noi Uniuni Energetice Europene. În al treilea rând, el promite un acord comercial responabil şi echilibrat cu Statele Unite.

O a patra prioritate vizează reforma uniunii monetare, inclusiv prin reducerea unora din atribuţiile Băncii Centrale Europene în gestionarea zonei euro și refacerea mecanismului de sprijin pentru ţările în criză. Totodată, Juncker promite un răspuns la solicitările britanicilor care amenință cu ieșirea din UE.

Președintele grupului PPE, Manfred Weber, a declarat după întâlnirea avută: „Este important ca Europa să lucreze pe o platformă de reformare puternică. Juncker a precizat clar, astăzi, că sub conducerea sa Comisia Europeană va fi ambiţioasă şi va avea o agendă clară. Suntem siguri că vă va fi o mare majoritate în favoarea dlui Juncker la vorul de săptămâna viitoare”.

Comentând cu privire la întâlnire avută cu social-democraţii din PE, preşedintele Gianni Pittella a declarat: „O întâlnire pozitivă şi utilă, însă nu pe deplin satisfăcătoare (…) Suntem bucuroşi să ştim că următorul comisar pentru afaceri economice şi monetare va fi un membru al familiei S&D (..) Nu a fost luată încă o decizie finală în cadrul grupului privind susţinerea lui Juncker la şefia Comisiei Europene”.

Preşedintele reformiştilor şi conservatorilor europeni, Syed Kamall , a fost tranşant: „Priorităţile lui Juncker nu se potrivesc cu viziunea noastră pentru viitorul UE.  (…) Am căutat, în discuţiile noastre, să primim asigurări cu privire la aocrdul comercial TTIP, dar am fost dezamăgiţi de răspunsurile primite”.

Grupul ALDE a transmis o declaraţie publică în care subliniază importanţa unei conduceri europeane puternice, însă precizează că sprijinul lor pentru Juncker nu se va rezuma doar la acest fapt, ci vor avea în vedere conţinutul programului său pentru următorii cinci ani.

Europarlamentarii vor vota săptămâna viitoare, pe 15 iulie, dacă îl vor sau nu pe Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei.

Ulterior, în august, fiecare stat membru va trimite nominalizările pentru propriul comisar, iar parlamentul îi va audia în septembrie. În octombrie 2014, europarlamentarii vor vota asupra noii componenţe a Comisiei Europene, care va deveni operaţională de la începutul lunii noiembrie.

 

 

 

.

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez: Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin politica de coeziune

Published

on

Foto: Corina Crețu Facebook

Duminică, 17 februarie, comisarul european, Corina Crețu, a susținut un discurs în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez, în orașul Olympia.


,,Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin această politică tocmai pentru a le oferi locuitorilor săi o viață mai bună.”

Corina Crețu, Comisar European pentru Politică Regională


Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

Foto: Corina Cretu Facebook

Orașul Olympia, un loc simbolic din Grecia ce a lasat o moștenire imensă culturii mondiale, devenind parte a patrimoniului mondial UNESCO. În antichitate, aici aveau loc Jocurile Olimpice, iar sportivii se luptau în fața zeilor și a judecătorilor din Olympia, fiecare dintre ei pornind în competiție cu șanse egale. 

În postarea Comisarului European este explicată importanța politicii de coeziune și scopul acesteia: ,,Exact acesta este și scopul politicii europene de coeziune: crearea de oportunități egale pentru cetațenii europeni și pentru IMM-urile europene care doresc să se dezvolte, pentru crearea de noi locuri de munca și pentru a sprijini creșterea economică.”

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis va candida la prezidențiale în Lituania

Published

on

Foto: European Council

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis și-a anunțat candidatura la prezidențialele din Lituania, potrivit postării pe contul său de Twitter. Această decizie a fost luată chiar cu o zi înainte de Ziua Națională a Lituaniei.

 


,,Sunt conștien ca va fi nevoie de echilibru și sacrificiu. Știu că va urma mult de lucru. Sunt pregătit”


Comisarul euopean va fi în concediu fără plată din partea Comisiei Europene de la 1 aprilie până pe 13 mai și “dacă este necesar” între 14 mai și 27 mai, în cazul în care există și un al doilea tur. Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis și-a anunțat vineri candidatura pentru a deveni președintele Lituaniei.

Liderul Partidului Social Democrat din Lituania i-a cerut  lui Andriukaitis să candideze. El a fost fondatorul partidului în 1989 ca urmare a independenței Lituaniei față de Uniunea Sovietică.

El a spus că va depune eforturi pentru a se asigura că ,,numele Lituaniei să fie asociat cu o țară care nu tolerează nivele ridicate de inegalitate, nedreptate, care respectă fiecare persoană și opiniile sale”, a menționat valorile democratice, știința și protecția drepturilor omului ca unele din prioritățile sale de campanie.

De profesie medic, Andriukaitis a fost anterior membru al parlamentului lituanian, vicepreședinte, lider al Partidului Social Democrat și ministru pentru sănătate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu, mesaj din Grecia, pentru cetățenii europeni: Fac parte din generația care se bucură de pace, de apa caldă și de Lumina din casă, pentru că știu ce înseamnă să îți lipsească

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia a organizat, duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care au participat Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul a putut  fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.


,,Am avut un dialog interesant cu cetățenii din Olympia (Grecia) și apreciez interesul arătat de aceștia pentru viitorul Europei și îi asigur că atât eu, cât și Comisia Europeană, vom continua să sprijinim cu tot ce putem Grecia pentru a se dezvolta economic și pentru a putea oferi o viață mai bună tuturor locuitorilor săi.”

Corina Crețu, Comisar European pentru Politică Regională


Corina Cretu, mesj din Grecia, pentru cetățenii europeni: Eu fac parte din generatia care se bucură de pace, de apa calda si de Lumina din casa, pentru ca stiu ce inseamna sa iti lipsească

Demnitarul european a încheiat dialogul cu cetățenii greci, care au beneficiat de o deosebită atenție din partea sa și de sprijin deplin, cu un citat din scriitorul elen Katzantakis: “Poporul are gura, dar trebuie sa aiba si cuvant”. Comisarul le-a spus tinerilor din sală că e sansa lor sa decida si sa mearga la vot, dovedind ca au cuvantul in apararea proiectului european.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending