Connect with us

NATO

Kaja Kallas: Estonia este gata să îi susțină și pe Mark Rutte și pe Klaus Iohannis la funcția de secretar general NATO

Published

on

© Administrația Prezidențială

Estonia este pregătită să susțină atât candidatura premierului olandez Mark Rutte, cât și pe cea a președintelui român Klaus Iohannis la funcția de viitor secretar general al NATO, a declarat premierul Kaja Kallas în această săptămână, potrivit EER.eu.

Premierul a spus că dintre cei doi, Rutte are șanse să obțină poziția.

În cadrul emisiunii politice “Esimene stuudio” de la ETV, premierul estonian a declarat că a discutat despre “preocupările noastre”.

Faptul că nu a existat nimeni din regiunea noastră în vreo poziție înaltă nu este corect. Am primit răspunsuri la întrebările noastre; și, într-adevăr, nu împiedicăm nimic în niciun fel; suntem gata să îi susținem pe ambii“, a precizat ea.

Estonia a propus trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească în mod ideal un secretar general al NATO potrivit, a continuat prim-ministrul, care a fost ea însăși asociată cândva în presă cu o potențială candidatură la cea mai înaltă funcție civilă din NATO.

Cele trei criterii vizează: 1) atingerea de către aliați a minim 2% din PIB în bugetul lor pentru apărare și securitate, 2) echilibrul geografic și 3) capacitatea de a facilita consens și compromis.

În vreme ce nici Olanda și nici România au reușit să investească minim 2% din PIB pentru apărare în 2023, deși Bucureștiul și-a asumat un buget ambițios între 2% și 2,5%, cel de-al doilea criteriu expus de Kaja Kallas pare în favoarea președintelui Klaus Iohannis, iar cel de-al treilea în favoarea lui Mark Rutte.

“Din păcate, nu au existat persoane din Europa de Est în cadrul pozițiilor de conducere ale NATO”, a spus Kallas despre situația de până acum, un lucru invocat și de președintele Klaus Iohannis.

Premierul Estoniei a remarcat că premierul olandez Mark Rutte bifează a treia căsuță.

“Al treilea criteriu este că, având în vedere că formarea de coaliții sau găsirea de compromisuri este crucială în cadrul organizațiilor mari; Mark Rutte a fost mult timp lider de guvern de coaliție și l-am văzut la masa UE. El poate negocia compromisuri și se poate asigura că toată lumea este de acord. Acesta este punctul său forte”, a spus Kaja Kallas.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Anterior, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte.

Între timp, Iohannis și Rutte au avut săptămâna trecută o întrevedere bilaterală la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului European. Cei doi lideri au făcut, de la distanță, un schimb de amabilități în contextul competiției lor pentru funcția de top la nivelul Alianței.

Iohannis a declarat că a avut ”discuții foarte bune” cu aliații din NATO după ce și-a anunțat candidatura pentru postul de secretar general al Alianței, insistând că în cursa cu premierul olandez Mark Rutte pentru această funcție este “o competiție constructivă”, dar ceea ce îi deosebește sunt “geografia, istoria și abordările ușor diferite privind viitorul NATO.

Klaus Iohannis este un “om minunat” și un “lider credibil pentru țara lui”, a afirmat și premierul demisionar olandez, Mark Rutte, referindu-se la contracandidatul său pentru funcția de secretar general al NATO.

Succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia Alianței ar trebui anunțat la summitul aniversar al NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie. În acest sens, o primă reuniune politică importantă este anunțată a fi reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, din perioada 3-4 aprilie, când Alianța Nord-Atlantică împlinește 75 de ani de la înființare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ucraina “are mâinile legate” dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaților, avertizează secretarul general NATO, cerând aliaților să ridice aceste restricții

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru ca Kievul să poată ataca teritoriul rus pentru a se apăra de agresiunea Moscovei, deoarece, în caz contrar, ţara invadată “are mâinile legate”.

“A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricţiile existente. Vedem că în zona Harkov linia frontului şi graniţa sunt aproape în acelaşi loc, ia Ucraina nu poate ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei”, a declarat Stoltenberg în discursul său la Adunarea Parlamentară a Alianţei, reunită la Sofia, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

“Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacaţi de pe teritoriul Rusiei şi nu pot răspunde, deoarece există restricţii cu privire la modul în care pot folosi armele”, a adăugat el.

Aflat la finalul celor zece ani de mandat în fruntea Alianței, Stoltenberg a precizat că atacarea unor ţinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoapărare și a anunțat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei va fi unul dintre cele trei subiecte principale pe care ţările NATO le vor discuta la summitul pe care îl vor organiza în iulie la Washington.

O reuniune în care este necesar să se demonstreze că Alianţa lucrează la politici de apărare şi la evitarea războiului, strategie pentru care este necesar să existe suficiente forţe, a apreciat Stoltenberg, conchide sursa citată.

Este pentru a doua oară în câteva zile când Jens Stoltenberg are o astfel de abordare.

În mod normal, secretarii generali ai NATO nu atacă sau critică politicile țările membre ale Alianței Nord-Atlantice. dar Jens Stoltenberg, al cărui mandat de zece ani se apropie de sfârșit, a făcut exact acest lucru.

Într-un interviu acordat publicației The Economist pe 24 mai, el a cerut aliaților NATO care furnizează arme Ucrainei să pună capăt interdicției de a le folosi pentru a lovi ținte militare din Rusia.

Ținta clară, deși nenominalizată, a lui Stoltenberg a fost politica menținută de președintele american Joe Biden de a controla ce poate și ce nu poate ataca Ucraina cu sisteme furnizate de americani, o abordare similară fiind îmbrățișată și de Germania cancelarului Olaf Scholz, deși țări precum Lituania și Marea Britanie susțin ca Ucraina să poată lovi teritoriul rusesc cu armele lor.

Continue Reading

NATO

Odobescu și Sikorski au găzduit, la Bruxelles, o reuniune a miniștrilor de externe “București 9”: Aliații de pe flancul estic cer consolidarea apărării în contextul acțiunilor Rusiei

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a găzduit duminică, 26 mai 2024, la Bruxelles, alături de omologul polonez, un dineu de lucru în format București 9, discuțiile dintre șefii diplomațiilor aliate de pe flancul estic vizând consolidarea apărării și descurajării în regiune, pregătirea summitul liderilor B9 de la Riga și a summitului NATO de la Washington.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, la reuniune au participat miniștrii afacerilor externe din Republica Cehă, Republica Slovacă, Lituania, Letonia, Estonia, precum și adjuncți ai miniștrilor de externe din Bulgaria și Ungaria. De asemenea, la discuții a fost prezent și asistentul secretarului general al NATO pentru afaceri politice și politică de securitate.

Temele de pe agendă au vizat consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în contextul înmulțirii acțiunilor hibride ale Rusiei, sprijinul pentru Ucraina, precum și pregătirile pentru Summitul B9 de la Riga și Summitul Aliat de la Washington.

“Șefa diplomației române a trecut în revistă evoluțiile regionale de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. A evidențiat necesitatea continuării sprijinului ferm pentru Ucraina, consolidarea cooperării cu Republica Moldova și necesitatea unei abordări cât mai coordonate, atât în privința promovării priorităților statelor situate pe Flancul Estic, cât și în ceea ce privește răspunsul la acțiunile de tip hibrid ale Rusiei”, a mai transmis MAE în comunicatul menționat.

Consultările dintre miniștrii de externe ai celor 9 aliați pe flancul estic au avut loc și înainte de reuniunea informală a miniștrilor de externe din NATO de la Praga, care va avea loc în perioada 30-31 mai. 

Totodată, miniștrii de externe din regiune s-au reunit și pe fondul ultimelor tentative de destabilizare ale Federației Ruse, Moscova începând să îndepărteze geamandurile care marchează frontiera cu Estonia pe râul Narva, într-o acțiune calificată de Tallinn drept un incident de frontieră și condamnată de partenerii Estoniei, inclusiv de România.

Pe de altă parte, coeziunea aliată pare a fi pusă în primejdie anunțul premierului maghiar Viktor Orban, potrivit căruia Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru NATO pentru a nu fi nevoită să participe la sprijinul aliat pentru Ucraina.

Continue Reading

NATO

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

Published

on

© NATO

Sprijinul acordat de China Moscovei este un factor crucial în războiul rus împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„China susține că vrea să mențină relații bune cu Occidentul. În același timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poți avea ambele variante”, a declarat Stoltenberg pentru ziarul german.

A existat o creștere semnificativă a vânzărilor de piese de mașini, microelectronică și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri și avioane pentru a le folosi împotriva Ucrainei, a evidențiat oficialul NATO.

Desți nu există documente care să indice că China furnizează Rusiei arme sau muniții, de la începutul războiului și al aplicării de sanțciuni împotriva Moscovei de către țările occidentale, alte exporturi din China către Rusia au crescut semnificativ.

Potrivit experților occidentali, aceste exporturi includ așa-numitele bunuri „cu dublă utilizare”, care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare.

Comentând situația de pe teren din Ucraina, Stoltenberg a declarat pentru Welt am Sonntag: „Ucraina a suferit eșecuri în teatrul de război din cauza lipsei de muniții și arme. Dar nu este încă prea târziu pentru ca Ucraina să învingă”.

Statele NATO trebuie să trimită Kievului mai multe arme și muniții, inclusiv sisteme de apărare aeriană și arme cu rază lungă de acțiune, a insistat secretarul general al Alianței.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 202414 mins ago

Giorgia Meloni revendică un rol cheie “construirea unei majorități diferite” de partide conservatoare și de extremă-dreapta în Parlamentul European

U.E.17 mins ago

Polonia dezvăluie detaliile ”Scutului Estic”, un program militar de 2,35 mld. de euro pentru întărirea frontierelor estice

SUA21 mins ago

SUA încearcă să tempereze îngrijorările partenerilor europeni după recentele decizii ale lui Biden: Vom continua să vă furnizăm gaz natural lichefiat

SĂNĂTATE1 hour ago

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului. CE va lansa o nouă acțiune privind programele de screening, cu o finanțare de 30 mil. euro

EDUCAȚIE1 hour ago

Eurostat: România se află pe ultimul loc în UE când vine vorba de ponderea persoanelor cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare

U.E.2 hours ago

Frustrările la adresa Ungariei cresc în UE. Lituania și alte state membre critică dur blocarea deciziilor privind ajutorul militar pentru Ucraina

NATO3 hours ago

Ucraina “are mâinile legate” dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaților, avertizează secretarul general NATO, cerând aliaților să ridice aceste restricții

CONSILIUL UE3 hours ago

Actul privind industria cu zero emisii nete, una dintre pietrele de temelie ale unei noi politici industriale, a fost adoptat. Acesta va utiliza puterea pieței unice pentru a consolida poziția de lider a UE în domeniu

INTERNAȚIONAL3 hours ago

China, Japonia și Coreea de Sud vor relua discuțiile privind un acord de liber schimb tripartit și vor continua eforturile de stabilitate în Peninsula Coreeană

ROMÂNIA3 hours ago

În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE din R. Moldova, trebuie să sprijinim această țară pentru a combate ingerința Rusiei, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski face apel la Biden și la Xi să sprijine prin prezența lor summit-ul mondial pentru pace din Elveția

U.E.4 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.4 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA4 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL6 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL7 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA1 week ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Trending