Connect with us

SUA

Kamala Harris a depus jurământul și a devenit oficial prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite

Published

on

© Inauguration Committee/ Screenshot

Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședintă din istoria SUA, dar și prima femeie afro-americancă și prima americancă cu origini sud-asiatice care preia această funcție, după ce fostul vicepredinte Joe Biden l-a înfrânt pe Donald Trump și a fost ales cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Harris a depus jurământul pe treptele Capitoliului, devenind cel de-al 49-lea vicepreședinte al SUA, însă prima femeie în această funcție.

Ulterior, pe treptele Capitoliului, templul sacru al democrației americane, Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, punând capăt unei ere de patru ani de mandat a lui Donald Trump și făcând un apel la unitate națională după o campanie prezidențială dură, într-o țară afectată de pandemia de COVID-19 și extrem de polarizată și divizată ca societate.

“Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a rostit Joe Biden, cu mâna pe o biblie care aparține familiei sale de peste 100 de ani, jurământul care pecetluiește debutul mandatului noului președinte american, în același loc în care în urmă cu 14 zile America și lumea întreagă au asistat la violențe și la o insurecție fără precedent.

Kamala Devi Harris, născută la , în California, este o politiciană și avocată americană care ocupă funcția de senator al Statelor Unite pentru California din 2017.

Născută în Oakland, California dintr-o mamă imigrată din Chennai, India, și tată de origine jamaicană, Harris a absolvit Universitatea Howard și Hastings College of the Law din San Francisco. Și-a început cariera în biroul procurorului din Comitatul Alameda, înainte de a fi recrutată în biroul procurorului districtual din San Francisco și mai târziu în biroul procurorului orașului San Francisco. În 2003, a fost aleasă procuroare în acest oraș. A fost aleasă procuroare generală a Californiei în 2010 și realeasă în 2014.

A învins-o pe Loretta Sanchez la alegerile pentru Senat din 2016 devenind a doua femeie afro-americană și prima americancă de origine sud-asiatică care a servit în Senatul Statelor Unite. În calitate de senator, a pledat pentru reforma sistemului sanitar, eliminarea canabisului din anexa I la Legea privind substanțele controlate, ajutarea imigranților fără acte pentru a obține cetățenia, legea DREAM (Development, Relief, and Education for Alien Minors Act), interzicerea armelor de asalt și reforma fiscală progresivă.

Harris a candidat pentru nominalizarea democrată la președinție la alegerile din 2020 și a atras atenția publicului național înainte de a-și încheia campania pe . Ea este prima afro-americană, prima americancă de origine asiatică și a treia femeie după Geraldine Ferraro și Sarah Palin care a candidat pentru vicepreședinție din partea unui partid major.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

Published

on

©️ Ministerie van Defensie/ Twitter

Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor critice și de apărare ale acestei țări invadate de Rusia.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, această aprobare reprezintă cea de-a 39-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina, începând cu august 2021.

Aceasta include capacități-cheie pentru a sprijini apărătorii aerieni ai Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene care ucid civili în întreaga Ucraină.

Acest pachet de asistență pentru securitate conține, de asemenea, artilerie, capacități anti-tanc și muniție pentru sistemele Patriot, inclusiv zeci de milioane de cartușe de arme de calibru mic, evaluate la până la 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să continue să-și apere teritoriul suveran.

Citiți și: SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Statele Unite se angajează să continue colaborarea cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung.

 

Continue Reading

SUA

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

Published

on

© European Union 2021

Uniunea Europeană și Statele Unite au organizat miercuri cea de a patra reuniune ministerială a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (CCT) la Lulea, Suedia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această reuniune a fost coprezidată de vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, de secretara de stat a Statelor Unite pentru comerț, Gina Raimondo, și de Reprezentanta pentru comerț a Statelor Unite, Katherine Tai, cărora i s-a alăturat comisarul european Thierry Breton și a fost organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

UE și SUA rămân parteneri geopolitici și comerciali de prim plan. Schimburile lor comerciale bilaterale au atins un nivel maxim istoric, depășind 1 550 miliarde de euro în 2022, din care peste 100 miliarde de euro numai din comerțul digital.

Cu ocazia acestei reuniuni ministeriale, UE și SUA au convenit asupra unei liste de puncte esențiale pentru promovarea cooperării transatlantice în domeniile tehnologiilor emergente, comerțului durabil, securității și prosperității economice, conectivității securizate și drepturilor omului în mediul digital. Ambele părți și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini Ucraina.

Principalele rezultate ale celei de a 4-a reuniuni ministeriale a CCT

Cooperarea transatlantică privind tehnologiile emergente, conectivitatea și infrastructura digitală

UE și SUA împărtășesc înțelegerea comună potrivit căreia tehnologiile bazate pe inteligență artificială (IA) oferă oportunități remarcabile, dar ele pot prezenta și riscuri pentru societățile noastre.

Cele două părți au prezentat primele rezultate obținute în punerea în aplicare a unei Foi de parcurs comune a CCT pentru o IA de încredere și pentru gestionarea riscurilor prin intermediul unor grupuri de experți specializate, care lucrează în special la identificarea standardelor și a instrumentelor pentru o IA de încredere. În viitor, activitatea lor va pune accentul inclusiv pe sistemele de IA generative.

UE și SUA au obținut progrese în domeniul semiconductorilor, punând în aplicare acorduri privind un mecanism de alertă timpurie în cadrul lanțului de aprovizionare și transparența în ceea ce privește subvențiile. Cele două părți au instituit un mecanism care vizează să prevină competiția pentru subvenții, și-au aprofundat cooperarea cu privire la actele lor legislative privind cipurile și își vor uni forțele în domeniul cercetării pentru a înlocui substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) în lanțurile de aprovizionare cu semiconductori.

UE și SUA și-au intensificat activitatea vizând domeniul electromobilității. Acești parteneri au convenit asupra unui standard internațional comun privind sistemele de încărcare în megawați pentru reîncărcarea vehiculelor grele de marfă electrice. Acest lucru va facilita schimburile comerciale și investițiile transatlantice prin reducerea costurilor de producție și de implementare. De asemenea, ei au elaborat recomandări pentru implementarea infrastructurii de reîncărcare a vehiculelor electrice finanțată de stat.

Ambele părți și-au intensificat cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G și au publicat o perspectivă privind tehnologia 6G, care stabilește principiile directoare și etapele următoare pentru dezvoltarea acestei tehnologii critice.

UE și SUA își continuă eforturile de a accelera implementarea unor proiecte de conectivitate sigure și reziliente în țări terțe și au anunțat astăzi noi inițiative în Costa Rica și în Filipine.

Valorile și drepturile omului într-un mediu geopolitic digital în schimbare

UE și SUA consideră că platformele online ar trebui să își asume o mai mare responsabilitate în materie de protecție și de capacitare a minorilor. Este esențial ca cercetătorii să aibă acces la date dacă vrem să înțelegem riscurile prezente pe platformele online și pentru a îmbunătăți înțelegerea ecosistemului digital. UE și SUA au elaborat o listă de principii de înalt nivel privind protecția și capacitarea minorilor și privind accesul cercetătorilor la date, în conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale.

Ambele părți sunt, de asemenea, profund îngrijorate de utilizarea strategică de către Rusia a discursurilor de dezinformare și de acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine în țări terțe. UE și SUA au publicat astăzi o declarație comună care stabilește măsuri de combatere a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine în țările terțe, inclusiv un standard pentru informații structurate privind amenințările cibernetice și pentru consolidarea capacităților, în special în Africa și America Latină.

Cooperarea transatlantică pentru un comerț mai simplu, mai ecologic și mai sigur

UE și SUA depun eforturi pentru a spori și mai mult valoarea schimburilor comerciale bilaterale, care se ridică la 1 500 miliarde de euro, prin simplificarea schimburilor comerciale, și au luat astăzi măsuri pentru a facilita comerțul în sectoare-cheie.

Acești parteneri au extins recunoașterea reciprocă a produselor farmaceutice pentru a include produsele medicinale veterinare și au actualizat normele de recunoaștere reciprocă a echipamentelor maritime existente între UE și SUA. Vor continua lucrările de facilitare a procedurilor de evaluare a conformității în anumite sectoare-cheie, cum ar fi sectorul mașinilor.

Ca parte a angajamentului lor în favoarea unui comerț mai ecologic și mai echitabil, UE și SUA au convenit asupra unui program de lucru pentru inițiativa transatlantică privind comerțul durabil.

Acest lucru va duce la o cooperare mai strânsă în ceea ce privește promovarea în comun a tranziției verzi. Recent lansat, Dialogul privind stimulentele pentru energia curată, va contribui la asigurarea faptului că programele de stimulare ale UE și SUA în favoarea unei economii ecologice se consolidează reciproc.

Cea de a doua sesiune a Dialogului privind comerțul și munca la nivel de responsabili a aprofundat discuția privind eradicarea muncii forțate din lanțurile de aprovizionare globale, pe baza recomandărilor comune ale partenerilor sociali.

UE și SUA își continuă eforturile de combatere a provocărilor care le afectează securitatea. Aceste eforturi include alinierea reglementărilor lor respective referitoare la restricțiile la exportul de produse sensibile către Rusia și Belarus. Ele continuă să coordoneze adaptările listelor de control, să discute subiecte legate de tehnologiile emergente și să coopereze pentru a asigura neproliferarea armelor de distrugere în masă.

CCT a reiterat importanța unei examinări riguroase a investițiilor străine pentru a contracara riscurile specifice în materie de securitate națională și a unei coordonării în vederea diversificării lanțurilor noastre de aprovizionare, pentru a combate politicile și practicile care nu sunt bazate pe piață, precum și constrângerile economice.

UE și SUA continuă să pledeze în favoarea soluțiilor digitale care să faciliteze comerțul și să promoveze principiile comerțului digital adoptate în cadrul G7.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit poate ”juca un rol de lider” în reglementarea inteligenței artificiale, evidențiază Rishi Sunak înaintea vizitei în SUA: Vom rezolva această problemă doar dacă lucrăm împreună

Published

on

© No. 10

Premierul Rishi Sunak a prezentat o parte a temelor pe care le va aborda cu președintele american, Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care o va efectua săptămâna viitoare la Washington, printre acestea aflându-se inteligența artificială și riscurile pe care aceasta le implică, anunță Politico Europe.

Sunak a făcut acest anunț după ce mai multe personalități din industria inteligenței artificiale au publicat marți o scrisoare în care se afirmă că tehnologia ar trebui recunoscută ca ”risc de extincție” la adresa umanității, comparabil cu ”pandemiile și războiul nuclear”.

”Oamenii vor fi îngrijorați de relatările potrivit cărora inteligența artificială reprezintă un risc existențial precum pandemiile sau războaiele nucleare – vreau să fie liniștiți că guvernul analizează foarte atent acest aspect”, a declarat Sunak.

Făcând referire la întâlnirea sa cu directorii OpenAI, Google DeepMind și Anthropic de săptămâna trecută, precum și la discuțiile recente privind inteligența artificială din cadrul G7, Sunak a declarat că Regatul Unit ”poate juca un rol de lider, deoarece, în cele din urmă, ne vom confrunta cu această problemă și o vom rezolva doar dacă vom lucra împreună nu doar cu companiile, ci și cu țările din întreaga lume”.

Un oficial guvernamental a confirmat pentru Politico că speră să vadă unele ”evoluții” și un potențial anunț în urma întâlnirii de la Washington. Cu toate acestea, un al doilea oficial a declarat că nu este încă clar ce ar putea rezulta din aceste discuții.

Comentariile prim-ministrului vin pe fondul unei intensificări a retoricii guvernului britanic față de riscurile legate de inteligența artificială.

Deplasarea lui Sunak la Washington are loc după o reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, care a avut loc săptămâna aceasta în Suedia, unde înalți oficiali de la Bruxelles și Washington au discutat despre inteligența artificială.

Pe lângă această temă, Sunak și Biden vor discuta despre războiul din Ucraina, energie și schimbări climatice, comerț și Irlanda de Nord, a anunțat marți Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

SUA5 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO11 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA14 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA34 mins ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO48 mins ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA57 mins ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA24 hours ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending