Karel de Gucht: Europa studiază scenarii în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată

Instituţiile europene studiază scenarii în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, într-un interviu acordat cotidianului „De Standaard”, în care nu precizează însă dacă face referire la ieșirea Republicii Elene din zona euro, transmite AFP, potrivit Adevarul.ro.

„Acum un an şi jumătate, poate că exista pericolul unui efect de domino, însă în prezent există, atât în cadrul Băncii Centrale Europene, cât şi în cadrul Comisiei Europene, servicii care studiază scenarii de ajutorare în cazul în care Grecia nu se descurcă”, a declarat De Gucht.

Potrivit Belga, agenţie care a preluat aceste declaraţii, comisarul european este de părere că Republica Elenă va rămâne în zona euro.

În opinia sa, „confuzia va fi enormă în Grecia” dacă ţara ar părăsi zona euro. „Deficitul bugetar nu ar dipărea nici el. În prezent, (grecii) încă îl pot finanţa, cu multe probleme, via FMI şi UE. Dar nu mai există nimeni care să le mai împrumute vreun ban”, a subliniat comisarul european pentru Comerţ.

În urma acestor declaraţii, Comisia Europeană a dezminţit, vineri dimineaţa, orice scenariu de ieşire a Greciei din zona euro.

„Comisia Europeană dezminte ferm că studiază vreun scenariu de ieşire din zona euro pentru Grecia. Comisia doreşte menţinerea Greciei în zona euro”, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei, Olivier Bailly.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.