Connect with us

U.E.

Karl‑Heinz Lambertz, mesaj aniversar la 25 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, instituția care ”revitalizează proiectul european”: Orașele și regiunilie sunt viitorul UE

Published

on

© CoR

”Orașele și regiunilie sunt viitorul Uniunii Europene”, a menționat președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Karl‑Heinz Lambertz, în timpul celui de‑al treilea discurs despre Starea Uniunii Europene, în cadrul unei dezbateri la care a participat și președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Comitetului European al Regiunilor sărbătorește 25 de ani de la înființare

Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Karl‑Heinz Lambertz a transmis un mesaj aniversar CoR-ului: ”La 25 de ani după crearea sa a venit momentul ca poziția Comitetului European al Regiunilor sa fie consolidată, trebuie ca cetățenii europeni să fie mai aproape de noi”.

Karl-Heinz Lambertz consideră că încă există multe probleme la nivel local și mai ales în pregătirea aleșilor locali din regiunile Uniunii Europene atunci când vine vorba despre proiectele europene: ”Mulți dintre aleșii locali nu știu să pună pe picioare un proiect european. Trebuie să fim instituția care să ducă la bun sfârșit miile de proiecte europene.”

Potrivit președintelui CoR, această instituție care reunește membrii consiliilor locale la nivelul tuturor statelor membre ”revitalizează proiectul european”.

Referitor la viziunea despre viitorl instituției, Comitetul European al Regiunilor va ajuta la finalizarea proiectelor Uniunii Europene: ”În viitor o să ne concentrăm energiile ca să aducem cu picioarele pe pământ activitățile Uniunii Europene.”

Discursul marchează cea de-a 25-a aniversare a Comitetul European al Regiunilor.

Totodată, membrii Comitetului European al Regiunilor au purtat discuții despre modul de consolidare a drepturilor sociale, în prezența noului comisar european, Nicolas Schmit, și mâine, 5 decembrie, vor adopta o poziție cu privire la Pactul ecologic european, în urma unei dezbateri cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Mâine, 5 decembrie, în cadrul sesiunii plenare, regiunile și orașele își vor prezenta solicitările în contextul Pactului verde al UE

În urma unei dezbateri cu vicepreședintele executiv Timmermans, CoR își va adopta rezoluția „Contribuția regiunilor și orașelor la Pactul ecologic”, care va deveni, probabil, noua politică emblematică privind clima a Comisiei Europene.

În timpul dezbaterii în plen, un grup de tineri politicieni de la nivel local, din întreaga Europă, vor transmite și ei Uniunii propriile solicitări în ceea ce privește schimbările climatice. Grupul celor 27 de politicieni a fost invitat la Bruxelles de către CoR (a se vedea programul). Dezbaterea are loc cu puțin timp înainte ca CoR să se alăture delegației UE la negocierile privind schimbările climatice purtate în cadrul COP 25 de la Madrid.

Tot mâine, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale recent numit,  Nicolas Schmit, se va adresa membrilor CoR, prezentându‑și viziunea asupra viitorului muncii și a modalităților de consolidare a drepturilor sociale, în următorii ani.


Comitetul European al Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Înființat în 1994, în urma semnării Tratatului de la Maastricht, Comitetul are misiunea de a implica autoritățile locale și regionale în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană consultă Comitetul în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni și orașe. Pentru a face parte din Comitetul European al Regiunilor, toți cei 350 de membri și 350 de supleanți trebuie să fie titularii unui mandat electoral sau să răspundă din punct de vedere politic în fața unei adunări alese în regiunile și orașele lor de origine. Clic aici pentru mai multe detalii cu privire la delegația din țara dumneavoastră

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Taiwanul a donat 5,6 milioane de măști Uniunii Europene. Ursula von der Leyen: Apreciem acest gest de solidaritate

Published

on

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit miercuri Taiwanului pentru donația de 5,6 milioane de măști de protecție acordată Uniunii Europene, calificându-l drept un “gest de solidaritate”.

“Acest focar global al coronavirusului necesită solidaritate și cooperare internațională. Actele de acest fel arată că suntem puternici împreună”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Taiwanul și-a majorat dramatic estimarea pentru cât ar cheltui pentru a ajuta economia să facă față impactului coronavirusului la 35 de miliarde de dolari miercuri și a declarat că va dona 10 milioane de măști pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, notează Reuters.

Taiwanul înregistrează doar 329 de cazuri cu noul coronavirus și cinci decese, iar această țară insulară parțial recunoscută la nivel internațional s-a oferit în mod repetat să împărtășească cunoștințele și experiența sa cu comunitatea internațională.

Europa este continentul cel mai afectat de noul coronavirus, fiind pentru o perioadă de timp și epicentrul acestei pandemii, cu cele mai multe cazuri în Italia, Spania, Germania și Franța, reprezentând aproximativ 350.000 din cele 950.000 de cazuri la nivel global.

Continue Reading

U.E.

Solidaritate europeană: Germania a admis deja în spitale peste 100 de pacienți din alte țări UE și așteaptă și pacienți din Spania

Published

on

© Auswaertiges Amt/ via Luftwaffe

Spitalele din Germania au preluat 113 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din state partenere din Uniunea Europeană, informează DPA.

Dintre pacienţi, 85 provin din Franţa, 26 din Italia şi doi din Olanda, a declarat Ministerul german de Externe pentru DPA, informează Agerpres.

Unii dintre aceştia au fost transportaţi de forţele aeriene germane. 

Alte 81 de paturi pe tot cuprinsul Germaniei au fost rezervate pentru bolnavi din Italia şi 13 pentru pacienţi din Franţa.

Germania a fost prima țară europeană care și-a manifestat solidaritate cu Italia și trimis Romei 7 tone de măști și alte echipamente de protecție. De asemenea, Germania a livrat 300 de ventilatoare Italiei.

Autorităţile germane au declarat că au oferit şi Spaniei locuri la terapie intensivă, însă guvernul spaniol nu a răspuns încă, concentrându-se pe redistribuirea pacienţilor pe teritoriul spaniol.

O iniţiativă de ajutor din partea sectorului privat a grupului de clinici Helios a trimis o echipă de cinci medici şi o asistentă, precum şi ventilatoare, luni la Madrid.

De asemenea, o echipă de medici şi asistente de la Spitalul Universitar din Jena se află la Napoli de miercuri.

Italia și Spania sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia cu noul coronavirus. Italia înregistrează peste 110.000 de cazuri, iar Spania peste 104.000. Urmează Germania (cu peste 78.000 de cazuri), Franța (peste 57.000 de cazuri), Belgia și Olanda (cu peste 13.000 de cazuri)

Continue Reading

U.E.

Germania, Franța și alte 11 țări UE cer limitarea măsurilor de urgență privind COVID-19 la strictul necesar și susțin o monitorizare din partea Comisiei Europene

Published

on

Guvernele din 13 state membre ale Uniunii Europene s-au declarat miercuri “profund îngrijorate” de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență, într-o reacție indirectă la decizia de luni a Parlamentului Ungariei prin care premierului Viktor Orban i-au fost acordate puteri aproape nelimitate pe timpul stării de urgență cauzate de noul coronavirus.

Guvernele din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia au transmis că “în această situație fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a depăși criza”, însă au cerut ca măsurile să fie limitate la ceea ce este strict necesar.

“Suntem profund îngrijorați de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență. Măsurile de urgență ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui să fie proporționale și temporare, sub rezerva controlului regulat și să respecte principiile și obligațiile de drept internațional menționate anterior. Ele nu ar trebui să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei. Trebuie să depășim în comun această criză și să ne menținem în comun principiile și valorile europene pe această cale”, au transmis cele 13 țări.

În context, guvernele menționate și-au manifestat susținerea pentru inițiativa Comisiei Europene de a monitoriza măsurile de urgență și aplicarea acestora pentru a se asigura că valorile fundamentale ale Uniunii sunt menținute și au invitat Consiliul Afaceri Generale să abordeze această chestiune atunci când este cazul.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

În aceste condiții, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale, iar Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending