Connect with us

ROMÂNIA

Kazahstan este un partener important al României şi al UE prin contribuţia sa la securitatea energetică a Europei, subliniază Luminița Odobescu: Vom aprofunda cooperarea bilaterală în domeniile transport și energie

Published

on

© captură video/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania - Facebook

Ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat marți importanța relației cu Kazahstanul prin contribuţia la securitatea energetică a Europei şi prin relevanţa geostrategică pentru coridoarele de transport care conectează Europa de Asia, informează Agerpres.

Oficialul român la primit la sediul MAE pe vicepremierul acestei țări Murat Nurtleu, aflat în vizită în România.

”Kazahstan este un partener important al României şi al UE, prin contribuţia sa la securitatea energetică a Europei, precum şi prin relevanţa geostrategică pentru coridoarele de transport care conectează Europa de Asia. În timpul discuţiilor de astăzi am reconfirmat sprijinul nostru pentru o dezvoltare mai rapidă a unei rute internaţionale de transport între Marea Neagră şi Marea Caspică. Această rută va permite un flux mai mare de bunuri şi servicii între Europa şi Asia, prin intermediului Caucazului de Sud şi al Asiei Centrale, transformând porturile noastre de la Marea Neagră şi de la Marea Caspică în hub-uri importante dintre est şi vest”, a spus ea.

Luminița Odobescu a detaliat că a convenit cu vicepremierul kazah Murat Nurtleu să aprofundeze cooperarea bilaterală ”în domenii de importanţă specială, cum ar fi transportul şi energia”, angajament care se oglindește în declaraţia comună pe care cei doi au semnat-o astăzi cu privire la dialogul şi cooperarea extinsă.

Totodată, Odobescu a salutat semnarea, marţi, la sediul MAE, a unui Memorandum de înţelegere între Institutul Diplomatic Român şi Institutul de Politică Externă al MAE kazah, precum şi a unui Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul asistenţei oficiale de dezvoltare între ROAID şi KAZAID.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a participat marți la lansarea celei de-a 22-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, unde a discutat despre provocările și realizările guvernului său. El a subliniat că cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„De obicei sunt obişnuit cu lucrurile negre şi sunt obişnuit să vină reproşurile şi ce nu funcţionează”, a declarat Marcel Ciolacu, evidențiind astfel dificultățile întâmpinate la preluarea guvernării.

Premierul a remarcat că, la preluarea guvernării, încrederea în guvern era la un nivel negativ de aproximativ -72%, iar 79% dintre cetățeni aveau o percepție negativă asupra direcției în care se îndrepta România. „Direcție greșită, aproape 79%, între timp, lucrurile s-au mai remediat. Suntem în zona cu inflația de 50 la 100, care va fi și mai evidentă pentru dumneavoastră,” a spus Ciolacu, subliniind că situația s-a mai îmbunătățit de atunci.

Marcel Ciolacu a menționat și provocările guvernării, punctând că România a avut 10 premieri în ultimii 10 ani, o situație pe care speră să o depășească. „Este nevoie de o stabilitate politică de 4 ani, cu un buget multianual exact ca în business, la dumneavoastră, cu o legislație predictibilă și neschimbabilă pe o perioadă medie și acest lucru trebuie să-l facem,” a afirmat premierul.

El a adăugat că cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României. În ceea ce privește investițiile publice, Ciolacu a afirmat că, în ciuda pandemiei, crizei energetice, scumpirilor materialelor de construcții și războiului din Ucraina, guvernul a reușit să mențină investițiile fără blocaje.

„Trebuia găsit un echilibru și, mai ales, un ritm, pentru că nimeni nu poate cumpăra timp. Asta am aflat cu toții. În schimb, printr-o decizie rapidă, poți să-ți mărești viteza. Cred că asta este marea provocare și pentru dumneavoastră, mediul de afaceri, dar și pentru guvern,” a declarat Ciolacu, subliniind necesitatea deciziilor rapide și colaborării eficiente.

Premierul a concluzionat că guvernul trebuie să colaboreze cu toți partenerii sociali pentru a asigura o guvernare eficientă și orientată spre rezultate pozitive.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității din București, șeful statului subliniind că instituția academică “a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident”, chiar și în perioada în care “Cortina de Fier separa cele două emisfere”.

Mesajul prezidențial a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul instituției.

“Mă bucur să aduc astăzi un omagiu acestei instituții de învățământ superior care a demonstrat un angajament constant pentru excelență în educație și cercetare și care s-a afirmat ca un reper esențial în construirea și consolidarea României moderne și democratice,” a spus președintele în mesajul său.

El a subliniat importanța istorică a Universității din București, înființată prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1864, și legătura sa cu Academia Domnească întemeiată în 1694 de Constantin Brâncoveanu.

Președintele Iohannis a evidențiat rolul crucial al Universității din București în formarea unei școli de gândire care a definit idealul național prin contribuții remarcabile în toate sferele cunoașterii. El a lăudat capacitatea instituției de a dăinui și a se dezvolta organic chiar și în cele mai dificile perioade istorice.

“Universitatea din București este o dovadă clară că ceea ce se dezvoltă organic dăinuie chiar și în cele mai dificile perioade”, a afirmat președintele, adăugând că aceasta nu susține doar excelența în educație și cercetare, ci se implică activ și în susținerea valorilor civice.

Președintele a menționat că, în ultimii 35 de ani, Universitatea din București a devenit “Kilometrul 0 al democrației,” subliniind rolul studenților săi în promovarea democrației liberale și a statului de drept.

Pe întreaga durată a istoriei sale, Universitatea din București a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident. Atunci când Cortina de Fier separa cele două emisfere, Universitatea a fost un spațiu al rezistenței pașnice prin cultură și umanism”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a evidențiat, de asemenea, contribuțiile actuale ale studenților Universității din București în diverse domenii, de la participarea la Summituri digitale și dezbateri legate de problemele de mediu, la explorarea aplicațiilor inteligenței artificiale în îngrijirea vârstnicilor.

Citiți și Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

“Ceea ce leagă trecutul și prezentul acestei mari instituții a culturii române este orientarea spre viitor, angajamentul de a fi în avangarda cunoașterii,” a subliniat Iohannis. El și-a exprimat încrederea că soluțiile și liderii capabili să ghideze tranzițiile viitoare se află în rândurile Universității din București.

În încheiere, șeful statului a mulțumit tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea și prestigiul Universității din București, îndemnându-i pe toți să onoreze această istorie deosebită și să continue tradiția de a urmări excelența.

“La mulți ani, Universitatea din București!” a încheiat Klaus Iohannis mesajul său.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Sebastian Burduja a prezentat la Energy Leaders Forum câteva dintre proiectele lansate în mandatele la ministerele Digitalizării și Energiei care ”vor transforma modul în care gestionăm consumul de energie, crescând eficiența și securitatea sistemului și scăzând costurile”.

”Astăzi am participat la Energy Leaders Forum, unde am prezentat câteva dintre proiectele lansate în mandatele mele la ministerele Digitalizării și Energiei. Aceste proiecte sunt axate pe inovare și integrarea noilor tehnologii în acțiunile instituțiilor publice, având ca obiectiv simplificarea relației stat-cetățean și reducerea costurilor”, a menționat acesta.

Cloud-ul guvernamental

Acesta a amintit de cloud-ul guvernamental, primul proiect pe care l-a inițiat în mandatul de ministru al Digitalizării care ”va permite statului să aibă o viziune integrată asupra serviciilor publice de energie prin aplicații SaaS”.

”Vom putea colecta și analiza date în timp real despre consumul industrial și casnic, eficiența energetică a clădirilor și estimarea consumului. Soluțiile de tip cloud vor integra toți operatorii din sistem, oferind o imagine completă a fluctuațiilor de preț, a ofertei de energie și a performanței”, a explicat Burduja.

Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie

Sebastian Burduja a detaliat că ”modulele AI adăugate în sistemele IT energetice vor permite estimarea precisă a curbelor de consum, identificarea surplusurilor sau deficitelor și realizarea de proiecții pentru echilibrarea sistemului”.

Acest lucru se va traduce prin ”prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur”, conform explicațiilor oferite de ministrul Energiei.

”Inteligența Artificială este esențială pentru evaluarea riscurilor infrastructurii energetice și pentru îmbunătățirea performanței”, consideră Burduja.

Securitatea energetică

”După 10 ani de eforturi, am adoptat prima lege de securitate cibernetică din UE. În sectorul energetic, am format un task force pentru a construi un Centru de Operațiuni de Securitate (SOC) sectorial”, a adăugat oficialul român.

Ministerul Energiei și companiile subordonate vor migra datele în cloud-ul privat guvernamental și vor sprijini crearea de servicii SaaS pentru sectorul energetic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 mins ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA34 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE39 mins ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL58 mins ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE2 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

ROMÂNIA34 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending