Connect with us

MAREA BRITANIE

Keir Starmer, felicitat de liderii instituțiilor UE pentru victoria în primele alegeri post-Brexit. Viitorul premier britanic va găzdui pe 18 iulie summitul Comunității Politice Europene

Published

on

© Keir Starmer/ Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-au felicitat vineri pe liderul laburist britanic, Keir Starmer, pentru victoria zdrobitoare în cadrul alegerilor legislative din Marea Britanie și în urma căruia acesta va deveni noul prim-ministru al țării.

“UE și Regatul Unit sunt parteneri esențiali, cooperând în toate domeniile de interes reciproc pentru cetățenii noștri. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră și cu guvernul dumneavoastră în acest nou ciclu pentru Regatul Unit. Ne vedem în curând la reuniunea Comunității Politice Europene din 18 iulie din Regatul Unit, unde vom discuta provocările comune, inclusiv stabilitatea, securitatea, energia și migrația”, a scris Charles Michel, pe X.

 

La rândul ei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că relația dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit este înrădăcinată în valorile noastre comune și în prietenia noastră de lungă durată.

“În calitate de aliați și parteneri, este în interesul nostru comun să continuăm să lucrăm îndeaproape împreună”, a punctat ea.

Totodată, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de felicitare, evocând un parteneriat constructiv UE – Marea Britanie pentru consolidarea securității europene.

 

Marea Britanie a virat spre centru-stânga, cu laburiştii care au obținut joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer, pentru a fi noul prim-ministru al țării.

Partidul Laburist ar fi obținut 410 mandate în Parlamentul britanic din cele 650 de locuri ale Camerei Comunelor, difuzate de BBC.

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), laburiștii lui Keir Starmer devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi, subliniază AFP, potrivit Agerpres.

La primele alegeri după Brexit, scorul conservatorilor sub conducerea lui Sunak este departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea. De altfel, Sunak l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita pentru victoria obținută.

Chiar săptămâna viitoare, Keir Starmer, despre care se aşteaptă în general să continue actuala politică externă britanică, va face primii paşi pe scena internaţională la summitul organizat la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de la înfiinţarea NATO. Ulterior, pe 18 iulie, va găzdui cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc la Palatul Blenheim, locul nașterii lui Winston Churchill.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Biden susține apropierea Regatului Unit de UE: Vă văd ca pe nodul care leagă alianța transatlantică

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Președintele american Joe Biden a dat impresia că susține ambiția lui Keir Starmer ca Marea Britanie să aibă o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, în timp ce liderii au purtat primele lor discuții bilaterale la Casa Albă, relatează BBC.

Președintele american a numit SUA și Regatul Unit „cei mai buni aliați” în contextul întâlnirii cu prim-ministrul în Biroul Oval, descriind Marea Britanie drept „nodul” care leagă relația transatlantică.

El a sugerat că, cu cât Marea Britanie este mai apropiată de Europa, cu atât nodul va fi mai strâns. „Vă văd pe voi ca pe nodul care leagă alianța transatlantică, cu cât sunteți mai aproape de Europa”, i-a spus el lui Starmer.

Biden a manifestat îndelung un interes crescut pentru Brexit, avertizând în repetate rânduri că pacea din Irlanda de Nord nu trebuie să fie pusă în pericol ca urmare a complicațiilor cauzate de decizia Regatului Unit de a părăsi UE.

Starmer a folosit summitul NATO de la Washington pentru a sublinia angajamentul Regatului Unit față de Alianță, precum și față de Ucraina, confirmând că va menține planurile de a cheltui cel puțin 3 miliarde de lire sterline în fiecare an pentru sprijinul militar acordat Kievului „atâta timp cât va fi necesar” în conflictul său cu Rusia.

De asemenea, el profită de summit pentru a stabili relații cu liderii europeni în încercarea de a încheia un pact de securitate între UE și Regatul Unit, fiind însoțit în călătorie de Nick Thomas-Symonds, ministrul său pentru relații europene.

La întâlnirea bilaterală, Starmer l-a felicitat pe Biden pentru găzduirea celei de-a 75-a aniversări a summitului, salutând „o NATO mai mare, o NATO mai puternică și o NATO cu determinarea de care avem nevoie”.

„Relația specială este atât de importantă. A fost creată în circumstanțe dificile, a rezistat atât de mult timp și este mai puternică acum decât oricând. Sunt foarte încântat să pot veni atât de devreme în mandat pentru a-mi reafirma angajamentul față de NATO, pentru a-mi reafirma angajamentul față de relația specială și pentru a discuta aceste chestiuni cu dumneavoastră”, a afirmat premierul britanic.

În timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, Keir Starmer şi Joe Biden nu au discutat public despre problemele cu care se confruntă preşedintele democrat, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a se retrage din cursa prezidenţială din cauza îndoielilor cu privire la energia şi rezistenţa sa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Dimpotrivă, pe un ton lejer, cei doi bărbaţi au comentat victoria anterioară a echipei engleze de fotbal în semifinalele Euro 2024. Întrebat despre meci, preşedintele american a glumit: „Ceea ce vă pot spune este că se datorează în întregime prim-ministrului”.

Acesta din urmă, un suporter al lui Arsenal, a fugit pentru scurt timp de la întâlnirile Alianţei de după-amiază pentru a urmări un penalty, conform unui video distribuit pe reţelele sociale. „Nu am pierdut niciun meci de când avem un guvern laburist”, a glumit Starmer.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Noul premier britanic Keir Starmer a promis miercuri că țara sa va continua să ofere sprijin puternic Ucrainei, asigurări oferite în cursul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, conform AFP, citat de Agerpres.

”Am spus foarte clar că în ceea ce priveşte Regatul Unit schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi”, a declarat premierul Starmer jurnaliştilor după ceea ce a descris ca fiind drept ”foarte bună” întrevederea cu preşedintele Zelenski.

”Am fost uniţi în această privinţă când eram în opoziţie şi a fost foarte important pentru mine să pot afirma aceasta faţă în faţă la întâlnire”, a mai spus Starmer după întâlnirea avută cu președintele ucrainean, prilejuită de prezența celor doi la summitul NATO care are loc zilele acestea la Washington.

Înainte de această întrevedere, în timpul călătoriei sale spre capitala SUA, noul premier britanic a afirmat că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ”în scopuri defensive” ținte ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

La finalul lunii iunie, și SUA anunța că Ucraina poate folosi arme furnizate de Washington pentru a lovi în interiorul Rusiei, după ce astfel de autorizații au fost acordate Kievului și de alte țări precum Germania sau Polonia. 

De altfel, Regatul Unit a fost un susținător ferm al Ucrainei după ce aceasta din urmă a fost invadată de Rusia, fapt evidențiat și de alegerea pe care a făcut-o noul ministru britanic al Apărării în materie de primă vizită în străinătate. 

La mai puțin de 48 de ore de la numire, John Healey a promis din orașul-port Odesa un nou sprijin militar pentru Ucraina format din muniție, tunuri și rachete de precizie Brimstone.

Acesta vine în completarea pachetului anunțat de Londra în luna aprilie a acestui an, cel mai mare acordat vreodată Ucrainei, format din 400 de vehicule, 1 600 de rachete de atac și de apărare aeriană, inclusiv rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow suplimentare, patru milioane de cartușe și 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de raid în larg.

După ce a furnizat un sprijin militar de peste 7,6 miliarde de lire sterline de la invazia neprovocată a Ucrainei, Regatul Unit și-a luat angajamentul de a continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei echipamentele și armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pe termen lung este furnizat prin intermediul coalițiilor internaționale, dintre care Regatul Unit este co-lider al coaliției maritime, alături de Norvegia, și al coaliției dronelor, împreună cu Letonia.

Coaliția dronelor a desfășurat rapid mii de drone pentru a sprijini Ucraina, stimulând în același timp industria britanică de apărare, cu peste 50 de milioane de lire sterline promise până în prezent pentru finanțarea coaliției.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit are un „angajament de fier” de a cheltui 2.5% din PIB pentru apărare, dar noul guvern Laburist evită încă să stabilească un calendar pentru implementare

Published

on

© Keir Starmer/X

Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a declarat că Regatul Unit are un „angajament de fier” pentru a cheltui 2,5% din venitul național pentru apărare – dar continuă să evite să stabilească un termen în care promisiunea va fi îndeplinită, relatează BBC.

Starmer a călătorit la Washington pentru summitul anual al NATO, la mai puțin de o săptămână după ce a câștigat alegerile generale. El și soția sa Victoria au fost invitați la Casa Albă de președintele Joe Biden.

Prim-ministrul a declarat că noul guvern va începe o revizuire a capacităților de apărare de care țara are nevoie în viitor, care va stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de 2,5%.

„Într-o perioadă în care ne confruntăm cu amenințări multiple acasă și în străinătate, trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să ne apărăm, de aceea am dispus imediat o analiză profundă care va asigura apărarea Marii Britanii pentru viitor”, a declarat Keir Starmer.

Înaintea plecării sale la Washington, Starmer a declarat reporterilor că s-a angajat să cheltuiască 2,5% din PIB – o măsură a mărimii economiei – pentru apărare „în limitele normelor noastre fiscale”. Dar a adăugat: „Această evaluarea strategică trebuie să fie prioritară”. Ceea ce sugerează că implementarea obiectivului de cheltuieli nu se va întâmpla rapid.

Presat de jurnaliștii care au călătorit cu el la Washington cu privire la poziția promisiunii de 2,5% pe lista sa de priorități în materie de cheltuieli, el a declarat: „Apărarea și securitatea națiunii… este prima prioritate a guvernului. Acest lucru este clar pentru mine”.

Prim-ministrul a adăugat că analiza strategică este „mai amplă decât chestiunea banilor, în mod evident analizează provocările cu care ne confruntăm, capacitățile și se asigură că cele două se potrivesc”.

În cadrul emisiunii Today de la BBC, ministrul forțelor armate, Luke Pollard, a declarat că revizuirea privind apărarea va avea loc săptămâna viitoare și trebuie să aibă loc înainte de confirmarea unui calendar.

„Acesta este parțial motivul pentru care analiza apărării de săptămâna viitoare este atât de importantă, deoarece trebuie să stabilim cum va arăta secvența creșterii cheltuielilor pentru a ne asigura că vom ajunge acolo”, a spus el.

Întrebat dacă cheltuielile pentru apărare vor fi legate direct de creșterea economică, Pollard a răspuns că creșterea economiei este „nenegociabilă”. „Dacă nu ne dezvoltăm economia, nu vor exista bani pentru a sprijini aceste servicii publice și ambițiile pe care le avem, iar acest lucru include apărarea – iar apărarea în sine poate contribui la această misiune de creștere”, a adăugat ministrul.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Premierul este însoțit în această călătorie de ministrul de externe David Lammy, de ministrul apărării John Healey și de trezorierul general Nick Thomas-Symonds, care este responsabil de relațiile Regatului Unit cu vecinii săi europeni.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.5 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending