Kievul a notificat oficial Moscova că nu va prelungi Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat din cauza ”agresiunii ruse împotriva Ucrainei”

Guvernul ucrainean a trimis vineri o notificare oficială Rusiei pentru a o informa că nu va mai prelungi Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat din cauza ”agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a anunțat ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, citat de agenţia de presă EFE şi publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda, anunță Agerpres.


”Acesta este un moment foarte important, întrucât încălcarea tuturor prevederilor materiale ale tratatului este argumentată în detaliu în notificare”, a indicat Klimkin pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al Ucrainei.

Sub hashtagul #StopRussianAggression, şeful diplomaţiei ucrainene explică faptul că ”încălcarea prevederilor Tratatului se referă la agresiunea armată şi hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei, presiunea economică şi încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni”.

La data de 17 septembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) privind neprelungirea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Rusia, o decizie calificată de Moscova drept un ”pas distructiv” ce reflectă tendinţa de a rupe relaţiile bilaterale.

Ucraina trebuia să notifice oficial Rusia privind încetarea valabilităţii Tratatului bilateral înainte de data de 30 septembrie pentru a evita prelungirea automată a documentului.

În temeiul articolului 40 din tratat, semnat în 1997, durata sa este prelungită automat la fiecare zece ani, în cazul în care părţile semnatare nu îşi exprimă dezacordul cu şase luni înainte de expirarea valabilităţii acestuia.

Astfel, după primirea notificării oficiale din partea Ucrainei, documentul îşi va pierde valabilitatea la 1 aprilie 2019, odată ce guvernul ucrainean îi prezintă preşedintelui Poroşenko un proiect de lege privind denunţarea acordului semnat în 1997.

Kievul trebuie să informeze ONU, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi alte organizaţii internaţionale privind denunţarea tratatului bilateral cu Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.