Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis a discutat cu președintele Austriei, la inițiativa părții austriece. Șeful statului a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului Emil Hurezeanu în semn de deschidere pentru a găsi soluții privind aderarea României la Schengen

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriece, aceasta fiind prima discuție între șeful statului și omologul său de la Viena după ce guvernul austriac a blocat aderarea României la spațiul Schengen și în urma căreia președintele a decis retrimiterea ambasadorului Emil Hurezeanu la Viena, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Președintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români. Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală”, arată sursa citată

În cadrul discuției, potrivit Palatului Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum.

Astfel, șeful statului a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție.

În acest context, Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta.

De asemenea, președintele Iohannis a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.

În urma discuției cu președintele Van der Bellen, Președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022.

“Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, indică Admininistrația Prezidențială.

Cei doi președinți au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei.

În luna decembrie a anului trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei în Schengen, în timp ce aderarea României a fost blocată de Austria. Viena și-a motivat veto-ul din cauza migrației clandestine dinspre vecinătatea sudică și care este produsă pe ruta balcanică, deși România a prezentat date oficiale care arată că nu se află pe traseul parcurs de migranți către UE. În ce o privește, Olanda a cerut încă un raport MCV pentru Bulgaria înainte de a adera la Schengen. Conform programului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, miniștrii justiției și ai afacerilor interne vor avea în perioada 26-27 ianuarie o reuniune informală la Stockholm, prima din acest an după ce Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

În semn de protest ferm față de această atitudine din partea Vienei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a decis chemarea în țară a ambasadorului Emil Hurezeanu pentru consultări, într-un semnal clar al părții române de a sublinia poziția de dezacord ferm cu conduita Austriei și de a diminua nivelul actual al relațiilor cu acest stat.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

Published

on

© Administrația Prezidențială

Albania și Muntenegru au devenit marți membri asociați ai Inițiativei celor Trei Mări, în timp ce Spania și Turcia au fost aprobate în calitate de parteneri strategici ai Inițiativei, a anunțat marți președintele interimar Ilie Bolojan la finalul summitului de la Varșovia al I3M.

În întâlnirea de astăzi au mai fost acceptate ca membri asociați două țări balcanice -Muntenegru și Albania – și, de asemenea, pe lângă partenerii strategici consacrați – Statele Unite, Japonia, Germania și Uniunea Europeană – au mai fost aprobate două țări importante, Turcia și Spania“, a declarat Bolojan.

Luni și marți s-a desfășurat la Varșovia cel de-al 10-lea Summit al celor Trei Mări. Reuniunea jubiliară a fost găzduită de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat la final de mandat. 

Creată în 2015 la inițiativa Poloniei și a Croației, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania).

Precedentul summit din Polonia a avut loc în 2017, iar atunci SUA au fost reprezentate de președintele Donald Trump, aflat în prima jumătate de an a primului său mandat.

Polonia este a doua dintre țările participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. În ultimii zece ani, România a găzduit de două ori summitul Inițiativei celor Trei Mări prin președintele Klaus Iohannis. 

La primul summit găzduit de România, 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante). De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.

La cel de-al doilea summit găzduit de România, 5-6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova au obţinut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la Bucureşti a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti, din 2018. În total, țările participante la Inițiativa celor Trei Mări sunt ancorate în 143 de proiecte prioritare. De asemenea, a fost adoptată o Declaraţie Comună care a constituit un reper important pentru viitorul şi dezvoltarea Iniţiativei, mai ales în ceea ce priveşte interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care a reunit la început 12 state membre ale Uniunii Europene (acum 13 prin cooptarea Greciei) aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

Published

on

© Administrația Prezidențială

În cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, proiectele energetice strategice ale României – precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și microcentralele nucleare – au fost apreciate drept exemple relevante de cooperare româno-americană, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia.

Ilie Bolojan a subliniat că aceste investiții vor contribui la creșterea securității energetice și la obținerea unui mix energetic competitiv pentru anii următori.

“Țările participante au adoptat o declarație prin care își propun ca și în perioada următoare să colaboreze pe aceste componente care înseamnă partea de conectivitate, partea de energie – acesta fiind un subiect important discutat atât în cursul zilei de ieri, dar și astăzi, fiind prezent la aceste discuții Secretarul de Stat al Statelor Unite pe Energie, domnul Wright”, a spus șeful interimar al statului.

Citiți și Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

El a subliniat că tema energiei a fost discutată de oficialul american cu ministrul român al energiei, Sebastian Burduja.

“Mă bucur că a fost o discuție în marja acestui Summit ieri cu domnul ministru Burduja, și proiectele importante care sunt prevăzute în economia României pe componenta energetică, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar și partea de microcentrale nucleare, au fost apreciate ca proiecte importante în colaborarea economică româno-americană, ele având rolul de a îmbunătăți mixul energetic și de a face ca România să aibă o energie sigură și ieftină în anii următori”, a adăugat Bolojan.

La discuțiile pe tema energiei a participat și Secretarul de Stat al SUA pentru Energie, David Wright, alături de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

Published

on

© Administrația Prezidențială

Lucrările la tronsoanele de drum expres, parte a proiectului Via Carpathia, de pe teritoriul României, ar putea începe în această toamnă, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

El a subliniat că Via Carpathia este o rețea de autostrăzi și drumuri expres, care leagă nordul Europei de la Marea Baltică până în sud, prin România, la Marea Neagră și, de asemenea, prin zona Balcanilor până la Marea Adriatică.

“Pe teritoriul țării noastre este un profil de drum expres, care intră în România pe relația Debrecen-Oradea, coboară spre sud, pe relația Arad, Timișoara și apoi înspre zona Constanța, spre Bulgaria – Calafat și spre Serbia, spre Belgrad și apoi spre Peninsula Balcanică. Din discuțiile pe care le-am avut chiar ieri cu Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, suntem în situația în care, până la finalul acestei luni, vor definitiva o parte din licitațiile care sunt în momentul de față pe cele trei tronsoane ale drumului expres Arad – Oradea, în așa fel încât în luna mai, cel puțin primul tronson de la Oradea la Salonta să poată fi semnat”, a arătat președintele interimar.

 

El a explicat că două tronsoane sunt în diferite faze de achiziții – unul este în contestație, cel dinspre Arad, iar altul este în momentul de față în faza de analiză. De asemenea, tot în faza de licitație este și tronsonul de la Timișoara înspre Stamora Moravița, de drum expres, în așa fel încât și conexiunea pe relația Balcani să fie realizată, a adăugat Bolojan.

“Dacă totul va fi bine, am putea fi în situația în care, în vara acestui an, înspre toamnă, aceste tronsoane de drum expres, parte a Via Carpathia, de pe teritoriul României, să poată fi în situația de a ajunge în faza de execuție. Pe tronsonul de drum expres Arad – Oradea este deja în proiectare și execuție, urmează să fie semnat contractul, deci ar putea începe lucrările, iar pe celălalt tronson de la Timișoara spre Stamora Moravița ar urma perioada de proiectare și apoi, după câteva luni de zile, foarte probabil anul viitor ar putea să înceapă execuția”, a arătat el.

Citiți și Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Ilie Bolojan a apreciat că “o conexiune importantă care este restantă este conectarea Portului Constanța atât rutier, cât și feroviar pe direcția Nord-Vest, pentru conectarea pe direcția Europei Centrale, dar și pe direcția de Nord, în așa fel încât potențialul mare al acestui port pentru a deveni un hub european pe direcția de transport transcaucaziană să se consolideze în anii următori”.

Președintele interimar a arătat că intrarea României în Schengen și războiul din Ucraina au dus la creșterea traficului prin Portul Constanța, “ceea ce a însemnat un puternic impuls pentru logistică și pentru dezvoltare în zona de sud-est a României”. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA4 minutes ago

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

COMISIA EUROPEANA7 minutes ago

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

INTERNAȚIONAL58 minutes ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.3 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending