Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Ca stat profund atașat idealului de unitate europeană, România este alături de președinția germană a Consiliului UE în procesul de consolidare a UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia celei de-a XXIII-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, context în care șeful statului a subliniat că România, ca stat profund ataşat idealului de unitate europeană, este alături de Preşedinţia germană a Consiliului UE în centrul procesului de consolidare a Uniunii Europene.

“Relaţiile politice dintre România şi Republica Federală Germania s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente şi substanţiale la toate nivelurile, de la cel înalt instituţional, până la cel interpersonal, iar legăturile economice foarte strânse reprezintă un pilon de bază al cooperării noastre. Germania este gazda uneia dintre cele mai mari comunităţi româneşti în afara graniţelor. Ca stat profund ataşat idealului de unitate europeană, România este alături de Preşedinţia germană a Consiliului UE în centrul procesului de consolidare a Uniunii Europene. Sunt convins că o Uniune puternică – atât intern, cât şi pe plan global – va continua să aducă bunăstare şi securitate cetăţenilor săi, va continua să inoveze şi să facă faţă provocărilor tehnologice, să fie un actor economic competitiv, să aibă un impact recunoscut la nivel global şi să fie un model de democraţie şi valori, care reprezintă un model de integrare în societatea germană”, arată șeful statului, în mesaj prezentat înaintea vizitei pe care o efectua miercuri în Germania, unde va primi premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

El apreciază că reuniunea Comisiei are loc în condiţiile dificile generate de pandemia de COVID-19 şi subliniază că, la aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-germane şi la celebrarea a 30 de ani de unitate a Germaniei, lucrările forului exemplifică relaţia strategică bilaterală excelentă dintre cele două ţări, care constituie unul dintre fundamentele politicii externe a României.

“Îmi exprim aprecierea pentru eforturile făcute de Comisie, prin întreaga ei activitate, pentru ca minoritatea germană din România – punte între cele două naţiuni ale noastre – să aibă un rol şi o contribuţie din ce în ce mai consistente la progresul economic şi social al ţării noastre, la convergenţa naţiunii române spre valorile şi idealurile europene la care aspiră”, afirmă preşedintele Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Şeful statului menţionează că această comisie are o contribuţie activă şi constantă la păstrarea şi fructificarea identităţii culturale a persoanelor aparţinând minorităţii germane din România şi dă o atenţie deosebită urmăririi asigurării calităţii învăţământului în limba germană ca limbă maternă şi prezervării patrimoniului cultural al saşilor şi şvabilor.

“Parte integrantă a tezaurului cultural al României, valorile culturale ale saşilor transilvăneni şi cele ale şvabilor bănăţeni sunt, în acelaşi timp, şi o contribuţie originală la patrimoniul european şi mondial. Angajamentul nostru pentru conservarea acestor bogăţii se datorează şi faptului că acestea transmit mesaje importante noilor generaţii, vorbind despre importanţa convieţuirii şi a dialogului intercultural în edificarea unor comunităţi prospere, construite pe solidaritate şi cetăţenie democratică, europeană. Un domeniu deosebit de important al activităţii Comisiei îl constituie educaţia, sprijinirea formării tinerilor pentru a-şi găsi şi a urma o profesie utilă lor şi colectivităţii, astăzi şi în viitor. Îmi doresc ca deciziile pe care le veţi adopta şi proiectele Comisiei să se înscrie, şi pe mai departe, în mod specific, concret şi vizibil în programul pe care l-am iniţiat, România Educată”, spune Iohannis.

El constată că activitatea Comisiei în susţinerea învăţământului şi culturii, în domeniul social şi al dezvoltării economice locale a adus contribuţii pentru cetăţenii României, indiferent de apartenenţa lor etnică.

“Aceasta nu este doar o valoare adăugată unui program bilateral, ci şi o importantă viziune incluzivă, o consistentă fructificare contemporană a unei realităţi istorice, cea a colaborării dintre minoritatea germană şi majoritatea românească în edificarea modernităţii ţării noastre”, afirmă şeful statului.

Preşedintele Iohannis aminteşte că a conferit recent Medalia Aniversară “Centenarul Marii Uniri” Forumului Democrat al Germanilor din România şi Asociaţiei Federale a Saşilor Transilvăneni şi Asociaţiei Federale a Şvabilor Bănăţeni din Germania. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul economiei susține digitalizarea masivă a procesului de absorbție a fondurilor europene

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, susține „digitalizarea masivă” a procesului de absorbție a fondurilor europene pentru a evita pericolul de a rata aducerea în țară a zecilor de miliarde de euro pentru redresarea și dezvoltarea României, potrivit unui interviu acordat Agerpres. 

Întrebat care este cel mai mare pericol pentru economia României în următoarea perioadă, ministrul economiei a subliniat riscul lipsei de organizare la nivel administrativ pus pe seama gradului scăzut de digitalizare a procesului de absorbție a fondurilor europene:

„Sunt foarte mulţi bani europeni care vor veni în perioada următoare de la Uniunea Europeană, vorbim de 80 de miliarde, încă 4 miliarde prin programul SURE şi încă 6 miliarde prin Programul de Modernizare. Deci, vorbim de 90 de miliarde de euro. Pericolul pe care îl văd eu cel mai mare este să nu ne putem organiza, astfel încât să avem capacitatea administrativă să absorbim aceşti bani”, a atras atenția Virgil Popescu. 

În acest sens, ministrul economiei a precizat că Guvernul trebuie să-și asume obiectivul digitalizării tuturor ministerelor din subordine pentru facilitarea procesului de absorbție a banilor europeni în următorii 4-7 ani, oferind exemplul unui program pilot desfășurat chiar la nivelul Ministerului Economiei:

„Am pornit la nivelul ministerului un program-pilot prin care vrem să digitalizăm totul şi am digitalizat acordarea granturilor pentru IMM-uri. Cred că un program de genul acesta trebuie extins pentru absolut toate fondurile europene. În momentul în care reuşim să finalizăm o digitalizare de acest gen nu vor mai fi probleme cu absorbţia fondurilor europene, pentru că, dacă nu vom reuşi să aducem aceşti bani în perioada în care ni s-a spus că îi putem accesa, iar, pe Planul de Rezilienţă vorbim de 2024, deci un termen şi mai scurt, e clar că economia va avea de suferit. Este un challenge pe care trebuie să ni-l asumăm. Deci, asta vreau: digitalizare la nivelul ministerului şi sunt convins că se va face şi în alte ministere şi vor fi toate funcţionale la nivelul Guvernului”, a precizat Virgil Popescu. 

Continue Reading

ROMÂNIA

CNAIR ar putea încheia un protocol de cooperare cu compania omoloagă din Spania, în perspectiva celebrării, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România și Spania

Published

on

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) şi Compania Publică de Infrastructură de Transport Terestru (SEITT) din Spania ar putea încheia un protocol de cooperare în perspectiva celebrării, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

Conform unui comunicat al Ambasadei României în Spania, ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, a avut joi o întrevedere cu directorul general al Companiei Publice de Infrastructură de Transport Terestru (SEITT), Julián López Milla.

Discuțiile s-au concentrat pe importanța dezvoltării infrastructurii pentru creșterea economică a celor două țări. A fost subliniată experiența semnificativă a Spaniei în atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea rețelei de infrastructură rutieră și feroviară, precum și succesele în implementarea marilor proiecte din aceste domenii.

Ambasadorul român a prezentat modul în care funcţionează compania publică românească care gestionează proiectele de construcţie de autostrăzi (CNAIR) şi a transmis părţii spaniole interesul conducerii CNAIR pentru stabilirea unui mecanism de schimb de bune practici între CNAIR şi SEITT în ceea ce priveşte cadrul normativ aferent implementării proiectelor complexe de infrastructură, precum şi managementul propriu-zis al acestor proiecte.

În acest context, Julián López Milla și-a exprimat deschiderea față de inițierea unor discuții tehnice cu reprezentanții CNAIR, care să se finalizeze cu semnarea unui protocol de cooperare între cele două părți în perspectiva celebrării, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România, țara din Uniunea Europeană care investește cel mai puțin în cercetare

Published

on

© European Union, 2020

Potrivit datelor eurostat, publicate astăzi, 27 noiembrie, România este statul membru al Uniunii Europene care investește cel mai puțin în cercetate. Procentul nostru din PIB pentru cheltuielile de cercetare și dezvoltare înregistrează sub 1%, mai puțin decât Malta și Cipru.

© Eurostat

În 2019, cele 27 de state membre UE au cheltuit peste 306 miliarde de euro cu cercetarea şi dezvoltarea. Faţă de alte economii importante, procentul din PIB alocat de UE este mai scăzut decât în Coreea de Sud (4,52% în 2018), Japonia (3,28% în 2018) şi SUA (2,82% în 2018), dar este la acelaşi nivel cu China (2,06% în 2018), mai ridicat decât în Marea Britanie (1,76%) şi mult mai ridicat decât în Rusia (1,03%) şi Turcia (1,03% în 2018), relatează Agerpres.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

COMISIA EUROPEANA9 mins ago

Comisia Europeană convoacă pe 30 noiembrie primul Forum Schengen pentru consolidarea guvernanței spațiului de liberă circulație

PARLAMENTUL EUROPEAN12 mins ago

Parlamentul European pledează pentru sancțiuni dure împotriva Turciei cu privire la acțiunile ilegale pe care le desfășoară în Cipru

CONSILIUL UE18 mins ago

Ministrul de finanțe al Germaniei cere Uniunii Europene o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

ROMÂNIA41 mins ago

Ministrul economiei susține digitalizarea masivă a procesului de absorbție a fondurilor europene

ROMÂNIA48 mins ago

CNAIR ar putea încheia un protocol de cooperare cu compania omoloagă din Spania, în perspectiva celebrării, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România și Spania

MAREA BRITANIE1 hour ago

Brexit: Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile în format fizic la Londra, în încercarea de a depăși aceleași ”divergențe fundamentale”

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: România, țara din Uniunea Europeană care investește cel mai puțin în cercetare

ROMÂNIA2 hours ago

Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a fost ales președinte al Asociației Orașelor din România

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru vrea să convingă guvernele din UE să sprijine generațiile viitoare în planurile naționale de redresare și reziliență

EDITORIALE3 hours ago

Op-ed | Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la 25 de ani la lansarea cooperării euro-mediteraneene: Putem fi mai puternici numai dacă rămânem împreună

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.5 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu6 days ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă6 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

ROMÂNIA6 days ago

MFE a organizat prima dezbatere publică privind reforma sistemului de sănătate, care poate atrage investiții de 6 mld. euro

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Advertisement
Advertisement

Trending