Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la San Francisco, cu antreprenori români din Silicon Valley, pe care i-a îndemnat să îi prezinte lecții pe care România le-ar putea folosi în dezvoltarea sa.

“Am un singur obiectiv cu vizita mea pe Coasta de Vest: să întâlnesc oameni din comunitatea de români. Nu am obiective politice aici şi nici nu mi-am propus să intru în relaţii bilaterale, asta facem mai mult pe Coasta de Est. Am vrut să mă întâlnesc cu oameni de afaceri, oameni din cercetare din comunitatea românească pentru a vă asculta. Nu am niciun fel de lecţii să vă dau, dar poate aveţi dumneavoastră unele lecţii care ne-ar folosi. Sunteţi (…) oameni de succes şi chiar mă interesează să ştiu ce ar trebui să se întâmple ca acest succes al dumneavoastră să se fi întâmplat în România sau să se întâmple altora în România. Nu vreau sub nicio formă să chestionez motivaţiile dumneavoastră pentru care aţi plecat din România. Asta este chestiunea fiecăruia, dar cu siguranţă există câteva zone unde puteţi să ne spuneţi cum credeţi că ar fi fost bine să funcţioneze lucrurile în România”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu antreprenorii români din Silicon Valley, informează Agerpres.

 

El a amintit de proiectul “România Educată”.

“După părerea mea, fără un tineret bine educat şi bine pregătit pentru piaţa muncii, pentru învăţământ, pentru cercetare România nu are niciun fel de şanse. Suntem o ţară cu o problemă demografică gravă, populaţia îmbătrâneşte, suntem tot mai puţini şi ca să rămânem în top trebuie să fim tot mai performanţi, or, tot mai performanţi se poate doar tot mai bine pregătiţi, dar evident continuarea educaţiei este integrarea în piaţa muncii şi este clar că scopul unei educaţii de foarte bună calitate este ca fiecare român să-şi găsească locul potrivit şi să aibă succes în munca pe care o depune şi în varianta cea mai bună să-i şi placă ceea ce face”, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a condus, în perioada 20-21 septembrie 2022, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care are loc la New York, Statele Unite ale Americii.

Reprezentând România pentru a șasea oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, șeful statului a susținut un discurs în plenul Adunării Generale, unde a denunțat războiul ilegal declanșat de Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, împotriva Ucrainei, a salutat “solidaritatea excepțională” a multor țări ale lumii cu acest “membru suveran” al ONU și victimă a agresiunii și a anunțat că România va continua să sprijine Ucraina și pe cetățenii săi care luptă inclusiv pentru valorile și democrația noastre.

Vorbind la New York în cadrul lucrărilor celei de-a 77-a Adunări Generale a Națiunilor Unite care este marcată de o lume asediată de crize precum războiul din Ucraina, catastrofe climatice şi insecuritate alimentară, șeful statului și-a concentrat intervenția națională asupra consecințelor dramatice ale războiului pornit de Federația Rusă, care sunt globale și nu se rezumă doar la perspectiva securității. El a pledat pentru investiții strategice în energie nucleară, surse regenerabile și hidrogen, cu scopul de a combate utilizarea energiei ca șantaj. De asemenea, el a cerut gestionarea “fără întârziere” a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Astfel, președintele a făcut un apel la unitate și la sprijin pentru pace, afirmând că “răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun”.

Iohannis a luat parte, la invitația președintelui Consiliului European, a președintelui Senegalului, a premierului Spaniei și a secretarului de stat al SUA, la Summitul global dedicat securității alimentare, unde a denunțat faptul că “Rusia folosește alimentele ca armă” și a evidențiat contribuția țării noastre, în contextul în care “60% din exporturile de cereale ale Ucrainei au tranzitat deja România”.

De asemenea, la inițiativa șefului statului, România a co-prezidat una dintre sesiunile Summit-ului ONU privind transformarea educației.

Joi și vineri, președintele Iohannis s-a aflat la San Francisco, unde s-a întâlnit cu comunitatea de români de pe coasta de Vest a SUA și cu antreprenori români din Silicon Valley.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Published

on

Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.

“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.

Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.

Continue Reading

ENERGIE

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Published

on

© Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat joi la inaugurarea parcului fotovoltaic „Albina”, situat lângă Timișoara, un proiect care adaugă 60 MW putere instalată la capacitatea energetică a României. Este cel mai mare parc solar din județul Timiș și unul dintre cele mai mari din țară.

„Am ajuns astăzi la Albina, lângă Timișoara, pentru inaugurarea unuia dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din România și cel mai mare din județul Timiș. Adăugăm astfel încă 60 MW nou-nouți pentru producția energetică a României”, a scris Burduja pe Facebook. „Dacă Mintia va începe să producă energie la final de an, Albina deja produce energie — mai ales astăzi, într-o zi cu soare.”

Proiectul este dezvoltat de compania EDP și folosește tehnologie modernă pentru a furniza anual aproximativ 67 GWh de energie verde — suficient pentru alimentarea a aproape 40.000 de gospodării. „Energia care va fi produsă de acest parc fotovoltaic este verde, dar mai ales este produsă local și este accesibilă. Fiecare MWh generat aici înseamnă mai puțină dependență de importuri, un preț mai mic în piață și perspectiva pentru a atrage și mai mulți investitori în sectorul energetic românesc”, a subliniat ministrul.

Burduja a reiterat că investiția de la Albina, la fel ca cea de la Mintia, este integral privată, ceea ce „arată că România este atractivă pentru proiecte serioase”. În acest context, ministrul a subliniat că „nu avem o baghetă magică să reparăm lipsurile din ultimele decenii peste noapte” și a criticat populismul energetic: „Nu putem să scădem sau să creștem prețurile pe piața energiei după cum vrem. Și nici nu vom promite vreodată ‘energie gratis’ românilor, benzină la 1 leu sau alte bazaconii.”

El a explicat că rolul statului este de a atrage bani europeni și de a crea condiții pentru investiții: „Putem să atragem bani europeni și să îi punem la dispoziția investitorilor (…) și să asigurăm un cadru legislativ predictibil și corect.” În cei doi ani de mandat, Burduja spune că a atras 14 miliarde de euro pentru investiții în sectorul energetic – „mai mult decât oricând după 1989”.

În final, ministrul a evidențiat importanța parteneriatului cu mediul privat: „România are nevoie de astfel de exemple. Sunt un susținător necondiționat al parteneriatului cu mediul privat, al deschiderii statului către investitori, către cei care vor să construiască în țara noastră.”

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

Published

on

© Guvernul României

Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, subliniind importanța acestor momente în istoria postdecembristă a României și reafirmând angajamentul față de valorile occidentale.

„România este acum parte a democrațiilor occidentale, parte a UE, parte a NATO. Este acolo unde au dorit-o cei care au fondat și participat la fenomenul Piața Universității imediat după Revoluția din 1989”, a afirmat Predoiu, evocând spiritul civic și valorile democratice care au animat protestele pașnice din acea perioadă.

Șeful Executivului a subliniat că integrarea României în UE și NATO a fost „victoria Revoluției din 1989 și a Pieței Universității”, chiar dacă această integrare „nu a fost atât de rapidă pe cât ne-am dorit-o toți”. A durat peste un deceniu până la aderarea la NATO și mai bine de 15 ani pentru cea la Uniunea Europeană.

Predoiu a condamnat reprimarea violentă a manifestației din 1990, descriind acele zile ca „o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților, folosind excesiv forța instituțiilor de stat și învrăjbirea între categorii sociale”. El a remarcat totodată că România a avut nevoie de un deceniu pentru a elimina violența din viața civică și politică: „Forțele politice au reușit, prin dialog, să scoată violența din viața noastră civică și politică, un mare pas înainte!”

În același timp, premierul interimar a avertizat asupra pericolelor contemporane la adresa orientării pro-occidentale a țării: „Și astăzi ne confruntăm cu forțe aparent civice și politice, vizibile sau mai puțin observabile, care încearcă să schimbe cursul istoric al țării și să disloce România din structurile occidentale.” El a menționat metode precum dezinformarea, discursul bazat pe ură și specularea nemulțumirilor sociale.

Predoiu a pledat pentru formarea unui nou guvern susținut de forțele pro-occidentale, „singurele care au, în acest moment, capacitatea politică și expertiza necesară guvernării”, afirmând că este „primul pas pe acest drum” și „cel mai bun fel în care putem să îi cinstim pe cei care, în 1989 și în 1990, au avut viziune, curaj, demnitate și, nu puțini dintre ei, forța sacrificiului.”

„Fie ca exemplul lor moral să lumineze calea democrației românești pentru totdeauna!”, a conchis premierul interimar.

Guvernul României și-a exprimat, prin acest mesaj, respectul față de toți cei care „au făcut posibil, în 1989 și în 1990, deschiderea unui drum istoric – drumul democrației, libertății și prosperității.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA19 minutes ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G723 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE23 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN24 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending