Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis caută soluții pentru ca românii din Diaspora să poată vota în condiții normale: Voi înființa o Comisie mixtă care să propună soluții Guvernului și Parlamentului

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri înființarea la nivelul Administrației Prezidențiale unei Comisii mixte pentru a pune capăt situațiilor în care cetățenii români nu pot să voteze la scrutinele electorale din cauza problemelor organizatorice, la alegerile europene și la referendum cerând totodată și demiterea din funcție a ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, și a ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

”Nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, fiindcă am avut două alegeri, și europarlamentare, și referendum. Avem probleme, am avut probleme și în țară. Foarte mulți români s-au arătat revoltați că au trebuit să stea la coadă și în țară. Unii au reclamat că au fost mult prea puține ștampile de vot, alții au reclamat că au fost mult prea puține cabine de vot și așa mai departe. Deci, se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea votului. Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD-ul se pregătește să boicoteze referendumul. Dar, probleme extrem de grave au fost în secțiile de votare, la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Am văzut cu toții, cu mare tristețe și cu multă supărare, imaginile cu mii și mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au mers dimineața la vot  și au ajuns să voteze seara. Oameni care au mers la prânz la vot, au stat până seara și nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme”, a spus Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Președintele a mai spus că nu are încredere în capacitatea Executivului de a identifica soluții și și-a anunțat implicarea pentru a găsi soluțiile care să le înlesnească românilor posibilitatea de a vota.

”Aceste probleme trebuie rezolvate însă urgent, fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidențiale și, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluții rapide și corecte, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o Comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toți cei care au atribuții în domeniu, rolul acestei Comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluții și de a propune aceste soluții autorităților care pot veni cu reglementări, Parlamentului, Guvernului, AEP-ului, în principal”, a detaliat Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat demiterea imediată a miniştrilor de externe şi de interne, Teodor Meleşcanu, respectiv Carmen Dan, pentru modul în care au fost organizate alegerile.

”Dar, după atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri, trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a conchis șeful statului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Mesajul PMP de Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Am susținut întotdeauna reforma în sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale

Published

on

© Partidul Mișcarea Populara/ Facebook

Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, Partidul Mișcarea Populară mulțumește întregului personal din spitale pentru munca depusă pe toată perioada pandemiei.

„PMP își manifestă recunoștința și condescendența față de toți angajații din Sănătate, care s-au luptat pentru a salva viețile oamenilor, în această pandemie. Fiecare caz de covid tratat în unitățile medicale și-a avut propria dramă, iar asistenții medicali au stat la căpătâiul tuturor bolnavilor.Partidul nostru își arată gratitudinea nu numai față de datoria împlinită , ci și față de umanitatea și solidaritatea manifestate de asistenții medicali în fața acestui flagel, de multe ori necunoscut, care a răpit viața a mii de oameni”, se arată în mesajul PMP postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, PMP transmite cu prilejul acestei zile că a susținut întotdeauna reforma în Sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale: „Investițiile în Sănătate înseamnă finanțarea supraviețuirii unei națiuni, mai ales în asemenea vremuri excepționale, bântuite de o pandemie foarte greu de controlat. De aceea, partidul nostru susține depolitizarea întregului act medical și profesionalizarea tuturor structurilor din Sănătate.”

 

Continue Reading

POLITICĂ

Senatorul Angel Tîlvăr: Este nevoie de un nivel sporit de protecție pentru consumatorii români pe platformele digitale în UE

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Arhivă personală

Este nevoie de un nivel sporit de protecție în mediul online pentru consumatorii români, datele care sunt la dispoziția publicului arată că există peste 10.000 de platforme digitale în Uniunea Europeană, iar 40% din întreprinderile care comercializează produse online utilizează piețele online, a transmis senatorul social-democrat Angel Tîlvăr, într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

„Marile platforme online se dezvoltă într-un ritm rapid în condițiile în care, din primele zece cele mai mari companii din lume, șapte activează pe piața digitală. În aceste condiții, importanța reglementării acestui domeniu devine mai mult decât necesară. Există câteva cifre care dau dimensiunea interesului pe care cetățenii o au în ceea ce privesc reglementările în domeniul pieței digitale”, a declarat acesta. 

Astfel, senatorul a subliniat că 61% dintre cetățenii UE afirmă că au întâlnit conținut ilegal online, iar 65% consideră că mediul online nu este un mediu sigur (Eurobarometru), 92% dintre cei întrebați vor mai multă transparență, iar 70% dintre respondenți consideră că dezinformarea este răspândită prin manipularea proceselor algoritmice.

„În acest context, Comisia Europeană a întocmit Propunerea de Regulament privind piețele echitabile și supuse concurenței din sectorul digital”, document care se află și în atenția Legislativului din România”, informează Angel Tîlvăr.

Potrivit comunicatului, ​principalele elemente conținute de proiectul de act normativ european se axează atât pe definirea unor responsabilități clare și a unui regim de răspundere pentru furnizorii de servicii intermediare, precum și pe protecția drepturilor lor fundamentale, prin stabilirea unor obligații clare de diligență, pentru anumite servicii intermediare.

​„Putem spune că, la acest moment, nivelul și tendința de concentrare din cadrul piețelor digitale ridică probleme reale. Dependența economică și dezechilibrul în puterea de negociere prin raportare la întreprinderi de tip “gatekeeper” reprezintă factorii care generează nevoia de reglementare, cât și nevoia de intervenție de la nivelul UE”, a punctat senatorul.

​De asemenea, Comisia consideră necesar un regulament, reprezentând cel mai potrivit instrument de intervenție „pentru a aborda problemele de corectitudine și contestabilitate identificate, cât și pentru a preveni fragmentarea pieței unice pentru serviciile de bază ale platformei furnizate sau oferite de un gatekeeper”.

Angel Tîlvăr a amintit că printre schimbările prevăzute de noul proiect sunt prevăzute garanții eficace pentru utilizatori, concretizate prin posibilitatea de a contesta deciziile de moderare a conținutului luate de platforme, măsuri de combatere a produselor, serviciilor sau conținuturilor ilegale online. Un exemplu ar putea fi un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze astfel de conținuturi și prin care platformele să coopereze cu notificatorii de încredere.

Noile obligații privind trasabilitatea întreprinderilor utilizatoare pe piețele online, pentru identificarea vânzătorilor de produse ilegale și măsurile de transparență pentru platformele online, care să acopere inclusiv aspecte legate de algoritmii utilizați pentru recomandare sunt puncte obligatorii atinse, informează comunicatul citat. 

​Dintre noile schimbări, conținute în prezenta propunere, se numără obligația platformelor foarte mari (care ajung la peste 10 % din populația UE) de a preveni abuzurile asupra sistemelor lor prin luarea de măsuri bazate pe riscuri și prin realizarea de audituri independente ale sistemelor lor de gestionare a riscurilor.

​„Conform documentului european, statele membre vor juca rolul principal, în chestiunea datele platformelor-cheie, fiind sprijinite de un nou comitet european pentru serviciile digitale iar în cazul platformelor foarte mari, consolidarea supravegherii și a măsurilor de asigurare a aplicării normelor va fi asigurată de către Comisia Europeană”, a conchis senatorul Angel Tîlvăr. 

Continue Reading

POLITICĂ

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ales președinte al Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României: Planul European de cancer, o oportunitate excepțională pentru țara noastră

Published

on

© Patriciu Achimaș-Cadariu - Facebook

Senatorii și deputații au adoptat, marți, cu 396 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României. Președintele Grupului pentru combaterea cancerului va fi Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, conform negocierilor care au avut loc la nivelul liderilor grupurilor parlamentare în luna decembrie 2020, informează Agerpres.

„Scopul nostru este de a-i susține pe cei care suferă de această teribilă maladie și de a lupta pentru ca cei mai mulți dintre românce și români sa fie protejați în fața bolii. Asociațiile de pacienți sunt principalii noștri aliați. Vom putea atinge aceste obiective finalizand primul plan național comprehensiv de control al cancerului și legiferând. Avem în acest moment o oportunitate excepțională. Contextul european, planul european de cancer și finanțările generoase de care putem beneficia”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu pentru CaleaEuropeană.

Grupul este format din 22 de membri – 13 deputați și nouă senatori; din partea PSD – patru deputați și patru senatori; de la PNL – patru deputați și doi senatori; alianța USR PLUS – doi deputați și un senator; AUR – un deputat și un senator; UDMR – un deputat și un senator și minorități – un deputat.

În expunerea de motive pentru acest proiect se arată că inițiativa a avut în vedere preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului.

De asemenea, s-a ținut cont de faptul că la nivelul altor parlamente europene sunt constituite grupuri parlamentare de suport pentru a identifica și iniția măsuri legislative cu un larg consens politic și s-a avut în vedere asigurarea continuității activității Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României în legislatura 2016-2020 prin Hotărârea nr.24/2019.

După 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie 2021, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027. 

Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Citiți și: ARPIM lansează proiectul ”Împreună învingem cancerul”, finanțare și expertiză pentru Planul Național de Cancer

© https://eucanbeatcancer.eu/

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Premierul Florin Cîțu a purtat discuții ”detaliate” la Bruxelles cu comisarul european Adina Vălean despre proiectele de transport prevăzute de PNRR

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare: Vești bune de la Comisia Europeană. România, pe locul trei în UE la creșterea economică în anul 2021

POLITICĂ4 hours ago

Mesajul PMP de Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Am susținut întotdeauna reforma în sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu va merge în Muntenegru la invitația omologului său, care a mulțumit României pentru asistența acordată în lupta cu COVID-19

INTERNAȚIONAL6 hours ago

MAE constituie un Task Force pentru monitorizarea situației din Israel și condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Previziunile economice de primăvară pentru România: Creştere PIB cu 5.1% în 2021 și 4.9% în 2022

NATO6 hours ago

Klaus Iohannis, la Centenarul Alianței defensive România-Polonia: Statele noastre își vor coagula forța pentru asigurarea securității comunității euro-atlantice

U.E.6 hours ago

Ibizagate: Cancelarul austriac Sebastian Kurz este anchetat pentru mărturie mincinoasă

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune pentru reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului

Alin Mituța7 hours ago

Alin Mituța: Europarlamentarii USR PLUS cer Comisiei Europene acțiuni urgente după ce mai mulți cetățeni români au fost reținuți de autoritățile britanice

Mircea Hava1 day ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending