Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis cere noului guvern să asigure stabilitatea economică a României

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi că va cere garanții de la viitorul Guvern că va asigura stabilitatea economică a României, în cadrul unui discurs susținut la o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.

Vă asigur că sunt la curent cu preocupările și dificultățile pe care mediul de afaceri le întâmpină. În acest sens, voi atrage atenția și noului Guvern, așa cum am făcut-o de fiecare dată, asupra responsabilității decidenților politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economică a României”, a spus președintele.

”Viitorul Guvern trebuie să înțeleagă cât de important este să nu pericliteze, prin politici imprudente și măsuri hazardate, sustenabilitatea fiscală și potențialul de dezvoltare al României pe termen lung. În acest sens, voi discuta cu noul Guvern și voi solicita consultări cu cei responsabili în sfera politicilor economice, astfel încât să existe garanții de stabilitate din partea guvernanților”, a adăugat Iohannis.

Redăm integral conținutul discursului șefului statului, remis de către Administrația Prezidențială:

„Bună seara tuturor! Vă doresc un an Centenar 2018 foarte bun!

Excelență, domnule Ambasador,

Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane,

Stimați întreprinzători,

Dragi invitați,

Doresc, încă de la început, să transmit «La mulți ani!» Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane și felicitări pentru modul în care reușiți să consolidați comunitatea de afaceri germană în România.

Sunt pe deplin convins că roadele activității dumneavoastră oferă numeroase exemple de bună practică, nu doar prin rezultate, ci mai ales prin consecvență, determinare și seriozitate.

În calitate de oameni de afaceri, dumneavoastră știți foarte bine că economia are regulile ei, motiv pentru care trebuie să înțelegem că performanța durabilă nu înseamnă doar beneficii pe termen scurt, care uneori se dovedesc iluzorii, ci obținerea de realizări economice în mod constant și pe termen lung.

Tema generică a evenimentului de astăzi – Unity through community, Unitate prin Comunitate – se înscrie perfect în exigențele unei abordări pe termen lung, care să treacă dincolo de rezultatele financiare ale prezentului, în favoarea consolidării unei comunități de afaceri puternice, capabile să valorifice oportunitățile viitorului.

Doamnelor și domnilor,

Germania este în prezent primul partener comercial al României.

Anul 2017 reprezintă un nou vârf istoric, atât în ceea ce privește totalul schimburilor comerciale, cât și în privința exporturilor românești pe piața germană, care s-au ridicat în primele 10 luni ale anului la peste 12 miliarde de euro.

În ultimii ani, relațiile comerciale dintre România și Germania au crescut, în medie, cu 10% anual. Aceste performanțe ilustrează deopotrivă și contribuțiile dumneavoastră, ale comunității de afaceri germane din România, pentru care vă felicit.

Un alt aspect important este cel investițional, care ridică Germania pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, prin investițiile directe de aproape 9,5 miliarde de euro. Este îmbucurător faptul că, de-a lungul timpului, economia românească a atras importante companii germane, care au creat aici, în România, exemple de succes.

Mă refer, în special, la domenii cu valoare adăugată ridicată, precum producția de subansamble pentru industria auto, industria aeronautică, infrastructură și IT, dar, bineînțeles, și multe altele. Astfel de realizări trebuie prezervate și consolidate.

Investițiile străine sunt, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin inovații și prin tehnologii de top. Este esențial să înțelegem că investițiile străine nu sunt un adversar, ci un partener real pentru antreprenoriatul românesc, prin oportunități sporite de afaceri și modele de management performant.

Doamnelor și domnilor,

În anul 2017, economia României a consemnat o rată de creștere record în Uniunea Europeană. Asta știm cu toții, și ne bucurăm. Însă aceste cifre nu reflectă, din păcate, și calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obținute mai degrabă în ciuda acestor politici.

Din acest motiv, tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri în plan economic și financiar, riscuri care înseamnă responsabilități suplimentare pentru decidenții anului 2018.

De exemplu, situația bugetară a anului 2017 arată că se continuă trendul descrescător în planul investițiilor publice, prin diminuarea ponderii în PIB a cheltuielilor de capital față de anii anteriori.

Însă nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiționale, ci trebuie ca investițiile să fie și realizate, pentru a nu mai neglija domenii cheie, precum infrastructura.

În același timp, în ciuda unei creșteri economice record în Uniunea Europeană, Guvernul, sau pot să spun mai bine, guvernele succesive au avut dificultăți în asigurarea cadrului fiscal-bugetar care să respecte ținta de deficit de 3% din PIB.

În contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit să adopte măsuri ad-hoc, și anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburanților, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plăți ale ordonatorilor de credit pe final de an.

Dacă la toate acestea adăugăm și degringolada fiscală, pe fondul unor modificări ale Codului Fiscal contestate de aproape toată lumea, rezultă lipsa oricărei preocupări din partea guvernanților de a asigura predictibilitatea economică pe care mediul de afaceri o invocă, pe bună dreptate, sistematic. Pentru anul 2018, este evident că atenția trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri, care s-a confruntat în ultima perioadă cu provocări dintre cele mai nefirești în planul calității și predictibilității măsurilor economice.

Vă asigur că sunt la curent cu preocupările și dificultățile pe care mediul de afaceri le întâmpină.

În acest sens, voi atrage atenția și noului Guvern, așa cum am făcut-o de fiecare dată, asupra responsabilității decidenților politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economică a României.

Viitorul Guvern trebuie să înțeleagă cât de important este să nu pericliteze, prin politici imprudente și măsuri hazardate, sustenabilitatea fiscală și potențialul de dezvoltare al României pe termen lung.

În acest sens, voi discuta cu noul Guvern și voi solicita consultări cu cei responsabili în sfera politicilor economice, astfel încât să existe garanții de stabilitate din partea guvernanților.

Doamnelor și domnilor,

Ca Președinte, îmi doresc pentru România o economie sănătoasă, care să beneficieze de o guvernare responsabilă și de politici predictibile, astfel încât beneficiile de astăzi să nu devină iluzorii mâine, sau să impună costuri nemeritate pentru generațiile viitoare.

Sper că prin bună-credință, transparență și dialog deschis cu decidenții politici, mediul de afaceri va reuși să își susțină prioritățile și să își consolideze realizările.

Felicit, încă o dată, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană pentru rolul său catalizator și vă doresc tuturor mult succes în tot ceea ce întreprindeți!

La mulți ani!”

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut o întrevedere cu Hosoda Hiroyuki, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, în cadrul vizitei pe care o efectuează în această ţară.

“Întâlnire foarte relevantă cu Hosoda Hiroyuki, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, şi un prilej de a discuta perspectivele de ridicare a relaţiilor româno-japoneze la nivelul parteneriatului strategic pentru a materializa această iniţiativă a regretatului premier Shinzo Abe”, a transmis Ciucă, miercuri, pe pagina de Twittter a Guvernului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află, de luni până miercuri, în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Continue Reading

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă a cerut sprijinul Coreei de Sud pentru aderarea României la OCDE și l-a invitat pe premierul Han Duck-soo la București

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut marți, în marja vizitei pe care o efectuează la Tokyo, o întrevedere cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo, aflat de asemenea în Japonia cu prilejul funeraliilor de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Principalul subiect inclus pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea Parteneriatului Strategic în baza căruia funcționează deja de mai mulți ani relația dintre România și Republica Coreea. O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

”I-am mulțumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre țările noastre din perioada pandemiei și i-am transmis dorința noastră de a dezvolta cadrul relației bilaterale inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO și având în vedere importanța strategică din punct de vedere geografic a țărilor noastre și provocările de securitate actuale din regiunea Mării Negre și cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potențialul României”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul român l-a invitat pe omologul său coreean într-o vizită oficială în România, anul viitor, când cele două țări vor celebra 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic.

De asemenea, a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE. Pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale, premierul român a propus relansarea activității Comitetului pentru colaborare industrială și organizarea unui forum de afaceri care să valorifice oportunitățile în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informației.

La rândul său, premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, a apreciat relațiile bilaterale și contribuția României la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și garantarea securității în regiune.

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Camerei Deputaților și însărcinatul cu afaceri al SUA în România au discutat despre importanța parteneriatului strategic româno – american în domeniul energiei nucleare

Published

on

© Ambasada SUA în România - Facebook

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut astăzi o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al SUA în România, David Muniz, prilej cu care cei doi oficiali au discutat despre importanța parteneriatului strategic româno – american în domeniul energiei nucleare de uz civil, despre eforturile de a consolida statul de drept în România și despre extinderea oportunităților pentru finanțarea filmelor străine.

Reamintim că țara noastră este singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Guvernul României are ca obiectiv dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii și domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. Potrivit prim-ministrului, „România are nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat oficialul român în cadrul unei reuniuni din luna mai cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk.

Citiți și: Premierul Nicolae Ciucă: România, singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu SUA

Tot în luna mai a acestui an, Statele Unite și România au anunțat la București, o nouă dimensiune în Parteneriatul lor Strategic, prin Programul FIRST – Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology – Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Prilej cu care s-a anunțat că primul reactor modular mic-SMR din România va fi amplasat pe locul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Citiți și: SUA investesc în rolul de lider regional al României: Americanii vor amplasa în țara noastră un simulator al noului reactor nuclear de mici dimensiuni

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN25 mins ago

Președinta Parlamentului European: Ucraina are nevoie de tancuri, iar Europa trebuie să o ajute

U.E.28 mins ago

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaze la conducta Nord Stream 2

COMISIA EUROPEANA46 mins ago

România, Franța, Spania și alte 12 țări UE cer o plafonare a prețului la gaze naturale pentru a ține în frâu inflația. Comisia Europeană: Implică riscuri pentru securitatea energetică

INTERNAȚIONAL51 mins ago

Statele Unite asigură că suveranitatea Greciei asupra a două insule din Marea Egee „nu este pusă sub semnul întrebării”

CONSILIUL UE1 hour ago

UE nu va recunoaște niciodată “referendumurile” false și ilegale ale Rusiei în Ucraina: Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski a discutat problema ”referendumurilor rușinoase” cu premierii Canadei, Marii Britanii și cancelarul german

ENERGIE1 hour ago

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

NATO1 hour ago

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

O delegaţie a SNSPA s-a întâlnit cu preşedintele Biden Institute

INTERNAȚIONAL14 hours ago

De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending